ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2020

Ετοιμάζεται μια απο τις μεγαλύτερες "συμμαχίες" κρατών στον κόσμο.

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

Οι Αμερικάνοι με την Ρεβυθούσα(LNG), την Αλεξανδρούπολη(LNG), τον EastMed και με τον αγωγό TAP(Αζέρικο φυσικό αέριο), μπορούν να μειώσουν την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από την Ρωσία. Μένει να δούμε αν οι εξελίξεις στον Καύκασο και η αυξημένη επιρροή της Ρωσίας πλέον στην περιοχή, θα "επηρεάσει" τον TAP. Σε μια τέτοια περίπτωση, το LNG και ο EastMed είναι ότι απομένει στους Αμερικανούς, για να αναχαιτίσουν την ρωσική ενεργειακή κυριαρχία στην Ευρώπη.

 Μετά τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τον EastMed και τις αποφάσεις ΗΑΕ, ΗΠΑ, ΕΕ και Γαλλίας, φαίνεται πώς το όλο εγχείρημα πηγαίνει για υλοποίηση τα επόμενα χρόνια. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι ο κύριος στόχος είναι η μείωση της εξάρτησης της Ευρώπης από ρωσικό φυσικό αέριο. Αλλά ακόμα και στην περίπτωση που για κάποιο λόγο δεν υλοποιηθεί το εγχείρημα, φυσικό αέριο από Ελλάδα, Κύπρο, Αίγυπτο και Ισραήλ, με αγωγό ή χωρίς, θα αρχίσει να τροφοδοτεί την Ευρωπαϊκή αγορά τα επόμενα χρόνια. Η Ελλάδα η Κύπρος, το Ισραήλ η Αίγυπτος , η Ιταλία και η Ιορδανία , Παλαιστίνη είναι ήδη μέλη του EastMed Gas Forum. Η Γαλλία αναμένεται να γίνει μέλος το 2021 και οι Ε.Ε, ΗΠΑ και ΗΑΕ είναι μόνιμοι παρατηρητές του EastMed Gas Forum.

Η μεγαλύτερη εκ των τριών υπερδυνάμεων, η 2η και η 3η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, η ίδια η Ε.Ε η ισχυρότερη αραβική χώρα μετά την Σαουδική Αραβία και οι βασικοί παίκτες της Αν.Μεσογείου Ελλάδα, Κύπρος, Αίγυπτος, Ισραήλ, Ιορδανία και Παλαιστίνη. Ο EastMed λοιπόν, εξελίσσεται σε μια από τις μεγαλύτερες "συμμαχίες" κρατών στον κόσμο.Και γιατί συμμαχίες; Γιατί στην περίπτωση που γίνει ο αγωγός, θα πρέπει και να προστατευτεί. 

Οι διάφορες τριμερείς που έχουν σχηματιστεί, οι στρατιωτικές ασκήσεις και οι αμυντικές συμφωνίες μεταξύ των κρατών που συμμετέχουν στον EastMed, αφήνουν ανοικτό και το ενδεχόμενο της δημιουργίας ενός "μίνι ΝΑΤΟ", για την προστασία του αγωγού και των εγκαταστάσεων(πλατφόρμες, διυλιστήρια κλπ) που τον αποτελούν. Ο EastMed λοιπόν, μπορεί να εξελιχθεί σε κάτι παραπάνω από μια ενεργειακή και οικονομική σύμπραξη κρατών της Αν. Μεσόγειο και όχι μόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: