ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2020

Η Αμερική σε κίνδυνο: Η Κίνα θα γίνει η μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως περί το 2028, θα ξεπεράσει τις ΗΠΑ.

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ : Ο Ιγνατίου είναι τόσο μέσα, που ποτέ δεν έχει πέσει μέσα. . Ο άμπαλος Ιγνατίου τώρα σας λέει αυτά που σας λέγαμε εμείς εδώ και καιρό. Όταν γράφαμε ΕΔΩ αλλά και ΕΔΩ  ότι οι Σίνες θα παίξουν τον ρόλο των Ατλάντων στον Νέοατλαντικό Πόλεμο που έρχεται , μιας και είναι το "ξίφος" στο χέρι τους.
Η Κίνα δεν αναχαιτίζεται πλέον. Αυτό το ξέρει και ο Ερντογάν ο οποίος ουσιαστικά πούλησε την χώρα του σε κινέζικες επενδύσεις με βασικό αντάλλαγμα την πρόσβαση στο κινέζικο τραπεζικό σύστημα. Το ίδιο έκανε και στρατηγικά εντάσσοντας ουσιαστικά την Τουρκία στην νέα Ευρασία γυρνώντας την πλάτη στην παραδοσιακή Δύση. Για αυτό τον λόγο δεν καταλαβαίνει και από οικονομικές κυρώσεις της Δύσης. Για αυτό αρνήθηκε το ΔΝΤ. Για αυτό και δεν του έκλεισαν οι τράπεζες όταν η λίρα ξεπέρασε σε ισοτιμία το 6/1 στο δολάριο. Πριν τις αμερικάνικες εκλογές είχε φτάσει 9/1 Σήμερα με αλλαγή πολιτικής και με αύξηση των επιτοκίων έπεσε στο 7/1 και θα πέσει κι άλλο ενώ η Τουρκία ταυτόχρονα εμφανίζεται ως η πρώτη παγκοσμίως χώρα σε ανάπτυξη, έχοντας εξασφαλίσει πρόσβαση στις αγορές μέσω του γουάν και χρηματοδότηση από Κίνα και Κατάρ. Στρατιωτική δε πλάτη τόσο από Ρωσία όσο και από Κίνα. Η Αμερική εκτός από τα γεωπολιτικά ζητήματα με επιπλέον απώλεια επιρροής ιδιαίτερα στην Μ.Α και την ουσιαστική διάλυση του ΝΑΤΟ που υποσκάπτεται από Γαλλία και Γερμανία και που θα επισπευσθεί με μια τυχόν αποχώρηση της Τουρκίας θα έχουν να αντιμετωπίσουν την μεγαλύτερη και καταστροφικότερη για την οικονομία των ΗΠΑ πρόκληση. Την αποκαθήλωση του δολαρίου από την παγκόσμια κυριαρχία του ως ανταλλακτικό μέσο λόγω της εμφάνισης στο προσκήνιο των νέων ψηφιακών (κρυπτο)νομισμάτων και με το ε-γουάν να κυριαρχεί ήδη στις αγορές της Ανατολικής Ασίας και Ωκεανίας και το αραβικό Aber να αντικαθιστά το "πετροδόλαρο". Μια πολύ σημαντική πληροφορία η Τουρκία  δείχνει να είναι σήμερα ο μεγαλύτερος αποδέκτης κρυπτονομίσματων στον κόσμο!

Η Κίνα θα ξεπεράσει τις ΗΠΑ και θα γίνει η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου περί το 2028, πέντε χρόνια νωρίτερα από ό,τι προβλεπόταν ως εδώ, εν μέρει λόγω του ότι ανέκαμψε πολύ πιο γρήγορα από τον αντίκτυπο της πανδημίας του νέου κορονοϊού, εκτιμά ινστιτούτο μελετών σε έκθεσή του που δίνει στη δημοσιότητα σήμερα.

«Εδώ και αρκετό καιρό, το κυρίαρχο ζήτημα όσον αφορά την παγκόσμια οικονομία είναι ο αγώνας, σε όρους οικονομικής και ήπιας ισχύος, ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα», αναφέρει το Κέντρο Έρευνας για τα Οικονομικά και τις Επιχειρήσεις (Centre for Economics and Business Research, CEBR) στην ετήσια έκθεσή του.

Η πανδημία του νέου κορονοϊού και ο οικονομικός αντίκτυπός της φαίνεται πως «γέρνουν την πλάστιγγα σε αυτή την αντιπαλότητα υπέρ της Κίνας», προσθέτει.

Για το CEBR, «η επιδέξια αντιμετώπιση της πανδημίας», από την Κίνα, που επέβαλε έγκαιρο, αυστηρό lockdown, καθώς και τα πλήγματα που δέχθηκε η μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της Δύσης σημαίνουν πως οι οικονομικές προοπτικές της ασιατικής δύναμης βελτιώνονται.

Η Κίνα αναμένεται να καταγράψει ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 5,7% του ΑΕΠ μεσοσταθμικά από το 2021 ως το 2025, προτού η ανάπτυξη επιβραδυνθεί στο 4,5% του ΑΕΠ ετησίως την περίοδο από το 2026 μέχρι το 2030.

Μολονότι οι ΗΠΑ αναμένεται να ανακάμψουν σθεναρά μετά την πανδημία, το 2021, ο ρυθμός ανάπτυξης της χώρας θα επιβραδυνθεί στο 1,9% του ΑΕΠ τον χρόνο μεταξύ του 2022 και του 2024 και κατόπιν στο 1,6%.

Η Ιαπωνία θα παραμείνει η τρίτη μεγαλύτερη του κόσμου ως τις αρχές της δεκαετίας του 2030, όταν θα την ξεπεράσει η Ινδία, ωθώντας τη Γερμανία προς τα κάτω, από την τέταρτη στην πέμπτη θέση.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, κατά το CEBR η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου σήμερα, ενδέχεται να ολισθήσει στην έκτη θέση από το 2024 και μετά.

Ωστόσο, παρά το πλήγμα που θα δεχθεί το 2021 εξαιτίας της αποχώρησής του από την ενιαία αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το ΑΕΠ της Βρετανίας αναμένεται πως θα είναι κατά 23% υψηλότερο από αυτό της Γαλλίας περί το 2035, χάρη ιδίως στο προβάδισμα που έχει η χώρα στο πεδίο της ψηφιακής οικονομίας, πάντα κατά τις εκτιμήσεις του ινστιτούτου.

Στην Ευρώπη αναλογούσε το 19% της παραγωγής των 10 μεγαλύτερων οικονομιών παγκοσμίως το 2020 αλλά το ποσοστό αυτό αναμένεται να πέσει στο 12% περί το 2035 και ακόμη πιο κάτω αν ο χωρισμός της ΕΕ με τη Βρετανία εξελιχθεί με άσχημο τρόπο, εκτιμά το CEBR.

Σύμφωνα με το Κέντρο, ο αντίκτυπος της πανδημίας είναι πιθανότερο να εκδηλωθεί με αύξηση του πληθωρισμού, παρά με επιβράδυνση της ανάπτυξης.

Το ινστιτούτο προβλέπει «έναν οικονομικό κύκλο με αύξηση των επιτοκίων στα μέσα του 2020» και αυτό θα πλήξει ιδίως οικονομίες που δανείστηκαν μεγάλα ποσά από τις αγορές για να χρηματοδοτήσουν την αντίδρασή τους στην κρίση που προκάλεσε η πανδημία.

Ωστόσο μια από τις τάσεις η οποία «επιταχύνθηκε» από την πανδημία είναι η στροφή σε έναν «πιο πράσινο» τρόπο παραγωγής, «βασισμένο στην τεχνολογία», καθώς ο κόσμος θα μπαίνει στη δεκαετία του 2030, προεξοφλεί το CEBR.

Πληροφορίες από Reuters μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ
Λονδίνο, United Kingdom

ΠΗΓΗ

2 σχόλια:

ΑΡΡ. είπε...


Πάει να δικαιωθή ο ¨τρελός του Βόλου¨ μου φαίνεται. (Ή οι όπισθεν αυτού πληροφοριοδόται τουλάχιστον).

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ είπε...

@ ΑΡΡ

Οι πληροφοριοδότες βεβαίως βεβαίως χα χα ξέρουν αυτοί εκεί στας υπηρεσίας που δουλεύουν.! Υπάρχει ολόκληρη "φάμπρικα" από οπίσω....όπως και να έχει 2 είναι οι Βασιλικοί Σεληνιακοί Οίκοι...ανάμεσα σε αυτούς τους δύο γίνεται το παίγνιο.