ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2020

Πολεμικό μυθιστόρημα: Ο Πόλεμος και η Σκιά

 ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ : Επανεκδόθηκε από τις εκδόσεις Λιβάνη ένα παλιό πολεμικό μυθιστόρημά του Κώστα Γρίβα. Έχω τόσο τον "Πόλεμο και την Σκιά" όπως και την "Τελική Λύση" , ειδικά το δεύτερο θα μπορούσε άνετα να γίνει ταινία.!

Ένα σημείο έντασης στον πλανήτη, ένα γεωπολιτικό ηφαίστειο που όλοι πίστευαν πως βρίσκοντας σε ύφεση, εκρήγνυται. Ένας απρόσμενος πόλεμος ξεσπάει μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Οι τουρκικές δυνάμεις συντρίβουν την ελληνική αντίσταση στα νησιά. Μια νέα εθνική καταστροφή διαγράφεται. Όμως στο μέτωπο του Έβρου μια ταχυκίνητη ελληνική δύναμη διασπά τα τούρκικα στρατεύματα και με μια αστραπιαία προέλαση φτάνει στην Κωνσταντινούπολη. Η λαϊκή πίστη στο αήττητο των τούρκικων Ενόπλων Δυνάμεων καταρρέει και για πρώτη φορά από την εποχή του Κεμάλ τα θεμέλια του τούρκικου κράτους κλονίζονται. Η ελληνική στρατιωτική επιτυχία σείει επικίνδυνα την παγκόσμια σκακιέρα και απειλεί με ριζική αναδιαμόρφωση ένα από τα περισσότερο κρίσιμα από γεωπολιτική άποψη σημεία του πλανήτη. Το γεγονός αυτό προκαλεί τη βίαιη αντίδραση των Ηνωμένων Πολιτειών, που σπεύδουν να επαναφέρουν τα πράγματα στη «φυσιολογική» τους κατάσταση.

Όμως η Ελλάδα είναι μια χώρα που ανήκει στο σκληρό πυρήνα της Δύσης και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον της παραδοσιακή στρατιωτική ισχύς. Έτσι, λοιπόν, οι ΗΠΑ ξεκινούν μια υπόγεια, σκοτεινή, πολεμική επιχείρηση στο ελληνικό έδαφος. Μια νέας μορφής στρατιωτική δύναμη αναπτύσσεται μυστικά στην Ελλάδα και τη μετατρέπει σε ένα απέραντο πεδίο μάχης, στο πλαίσιο ενός αφανούς αλλά ανελέητου «ασύμμετρου» πολέμου, όπου τον κύριο λόγο έχουν τα πολεμικά τεχνουργήματα της νέας τεχνολογικής μαγείας…

«Ήταν η τελευταία φορά που είδα τον Χάρη. Ορισμένα γραπτά που βρήκα μέσα σε αυτό το χαρτοφύλακα-θησαυροφυλάκιο θα προτιμούσα να μην τα είχα διαβάσει ποτέ. Το αίμα μου πάγωσε και από τότε ζω με έναν ύπουλο, αδιόρατο φόβο, χειρότερο και από τον πιο απαίσιο τρόμο που έζησα τις στιγμές που πίστευα ότι έβλεπα το πρόσωπο του θανάτου».

Οι Εκδόσεις Λιβάνη επανεκδίδουν το πολεμικό μυθιστόρημα του Καθηγητή της Σχολής Ευελπίδων Κωνσταντίνου Γρίβα που είχε πρωτοκυκλοφορήσει το 2001.

Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
Αθήνα, 2002
ISBN: 978-960-14-0518-6

ΠΗΓΗ

1 σχόλιο:

ΜΙΧΑΛΗΣ είπε...

Το σκηνικό του βιβλίου είναι απόλυτα ρεαλιστικό.

Αυτές τις απόψεις ανέπτυξε ο αείμνηστος Παναγιώτης Κονδύλης στο βιβλίο του ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ, ήδη από την δεκαετία του '90.

Η ραγδαία προέλαση στην Ανατολική Θράκη είναι η επιλογή της Ελλάδος σε περίπτωση τουρκικού αιφνιδιασμού σε κάποιο νησί.

ΟΧΙ στατική άμυνα, αλλά ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ και ΚΑΤΑΛΗΨΗ εχθρικού εδάφους...ΔΕΝ υπάρχει άλλη λύση !!