ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2020

ΧΑΡΜΟΣΥΝΑ τα Χριστούγεννα για την Πολεμική Αεροπορία: Έτοιμη η σύμβαση για τα RAFALE, άμεσα και για τα όπλα!

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ : Αργείτε αργείτε πάρα πολύ...δεν έχουμε χρόνο και εσείς το μόνο που κάνατε είναι να έχετε ολοκληρώσει μόνο την διαπραγμάτευση και την σύνταξη της σύμβασης.!! Υπογραφές ακόμα δεν μπήκαν...και θα πρέπει να περάσει απο την ολομέλεια της Βουλής για να εγκριθεί και να πάμε σε υπογραφές.!!! Αν δεν το έχετε καταλάβει "μάγκες" πάμε για μετωπική σύγκρουση με την τουρκία..όσο καθυστερείτε τόσο το χειρότερο για εμάς. Τα αεροπλάνα πρέπει να είναι εδώ το πολύ Μάιο με Ιούνιο. Δίνει μια μοίρα με δυνατότητες που δεν μπορούν να απαντηθούν από την TuaF στο προσεχές μέλλον. Σαφής υπεροχή! Και με τον εξοπλισμό τους αναβαθμίζουν και τις ικανότητες της υπόλοιπης ΠΑ.

Εξαιρετικά θετικές είναι οι εξελίξεις για την Πολεμική Αεροπορία, που φαίνεται ότι θα κάνει… Χριστούγεννα έχοντας πραγματοποιήσει ένα ακόμη τεράστιο βήμα στη νέα εποχή. Αξιόπιστες πληροφορίες αναφέρουν ότι μόλις χθες ολοκληρώθηκε η διαπραγμάτευση και η σύνταξη της σύμβασης μεταξύ των επιτροπών Ελλάδας και Γαλλίας. Αφορά την αγορά και την υποστήριξη των 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale (6 καινούργια +12 μεταχειρισμένα). Για δεύτερη φορά στην Ιστορία της Πολεμικής Αεροπορίας, αγοράζονται ταυτοχρόνως η πλατφόρμα – οπλικό σύστημα και τα όπλα – πύραυλοι που θα την εξοπλίζουν. Και αυτό είναι εξαιρετικά θετικό…

Το κόστος της σύμβασης για την αγορά, εκπαίδευση, την υποστήριξη, τα ανταλλακτικά, εξομοιωτή πτήσεων, βιβλιογραφία, εργαλειοθήκες, είναι σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες 1,8 δισ. ευρώ. Παράλληλα, θα πρέπει να προστεθούν 120 εκατ. ευρώ για τη σύμβαση εν συνεχεία υποστήριξης (FOS: Follow-on-Support) η οποία θα έχει τετραετή διάρκεια.

Το κείμενο της σύμβασης αναμένεται να εξεταστεί από επιτροπή της ΓΔΑΕΕ και της Πολεμικής Αεροπορίας. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, στις 17 Δεκεμβρίου αναμένεται να πάει στην Επιτροπή της Βουλής και μια μέρα αργότερα στην Ολομέλεια για την έγκρισή της, με σκοπό να προχωρήσει άμεσα η υπογραφή. Η πιθανότητα να βρεθεί στην Ελλάδα για την τελετή υπογραφής η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας, Φλοράνς Παρλί, είναι εξαιρετικά αυξημένη.

Το σημαντικό είναι ότι η προκαταβολή θα κατατεθεί πριν από το τέλος του έτους με στόχο να ενεργοποιηθεί άμεσα η σύμβαση και να ξεκινήσει η εκτέλεσή της. Αυτό θα επιτρέψει την αναχώρηση τον Γενάρη πιλότων και μηχανικών για τη Γαλλία για να ξεκινήσει άμεσα το πρόγραμμα εκπαίδευσης.

ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΥΡΑΥΛΟΙ
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες ολοκληρώνεται άμεσα, εντός της επόμενης εβδομάδας και η σύνταξη της σύμβασης που αφορά στα όπλα των Rafale. Είναι φανερό ότι και αυτή ακολουθεί την ίδια fast-track διαδικασία. Το εκτιμώμενο κόστος είναι περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ. Στη σύμβαση συμπεριλαμβάνεται η βιομηχανική επιθεώρηση, συντήρηση και πιστοποίηση των βλημάτων MICA, EXOCET και SCALP. Συνολικά αφορά 430 βλήματα.

Για τους MICA δεν έχει γνωστό εάν συμπεριλαμβάνεται η αναβάθμισή τους σε MICA NG όταν ο νέα αναβαθμισμένη έκδοση του πυραύλου θα είναι διαθέσιμη. Πιθανότατα όχι. Ωστόσο, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι η εμβέλεια του πυραύλου επαυξάνεται κατά περίπου 20-30% ως -NG (αναλόγως της έκδοσης) και η εμβέλεια θα φτάνει περίπου τα 100 χιλιόμετρα, δίνοντας ένα ακόμα επιχειρησιακό πλεονέκτημα στην Πολεμική Αεροπορία.

Επιπλέον, προβλέπεται η αγορά ικανοποιητικού αριθμού –μερικών δεκάδων, καθώς ο ακριβής αριθμός δεν είναι αποδεσμεύσιμος- πυραύλων α/α METEOR, που θα αποτελέσουν το απόλυτο όπλο αεροπορικής υπεροχής. Κατά συνέπεια και με βάση το αισιόδοξορεπορτάζ, συγχαρητήρια σε ΟΛΟΥΣ τους εμπλεκόμενους…

ΠΗΓΗ

 

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Όχι και TuAF! Το γραφικό "Τουρκ Χαβά Κουβετλερί" είναι το σωστό! :-)

ΝΙΚΟΣ 56 είπε...

Λύκαστρε καλησπέρα
Επιτέλους κάτι σωστό αρχίζει να γίνεται στον εξοπλιστικό τομέα και ιδιαίτερα στην Π.Α. Μακάρι να συνεχιστεί και στο Ναυτικό, αλλά εκεί δεν το βλέπω...