Μιλώντας μια ημέρα μετά, από το βήμα δημόσιας εκδήλωσης, ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοίλου θα πανηγύριζε κι εκείνος, υποστηρίζοντας ότι από τα μέσα Ιουλίου του 2016 και έπειτα (από το πραξικόπημα δηλαδή και έπειτα), οι τουρκικές Αρχές έχουν κατασχέσει περί τους 555 τόνους κάνναβης, πάνω από 70 εκατομμύρια χάπια captagon, πάνω από 33 εκατομμύρια χάπια ecstasy και εκατοντάδες εκατομμύρια δενδρύλλια κάνναβης. 

Ακούγοντας τους υπουργούς του Ερντογάν να πανηγυρίζουν, θα μπορούσε να υποθέσει κανείς ότι το τουρκικό κράτος δίνει – με «επιτυχία» – τον δικό του «πόλεμο» ενάντια στο ναρκεμπόριο και τα ναρκοκαρτέλ… 

Στάχτη στα μάτια; 

Υπάρχει ωστόσο και η άλλη – η εκ διαμέτρου αντίθετη – άποψη  σύμφωνα με την οποία, οι τελευταίες «επιτυχίες» των τουρκικών Αρχών – με τις ανακοινωθείσες κατασχέσεις μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών – είναι απλώς ένα επικοινωνιακό προπέτασμα καπνού που πραγματικό στόχο έχει να σπρώξει κάτω από τα χαλί όλες εκείνες τις πρόσφατες ενοχοποιητικές καταγγελίες, καταγγελίες που θέλουν την Τουρκία του Ερντογάν να μετατρέπεται σε ναρκοκράτος (narco-state) με τις ευλογίες της άρχουσας τάξης, απολαμβάνοντας πια κομβική θέση στο διεθνές εμπόριο κοκαϊνης. 

Συμπτώσεις 

Θα μπορούσε να θεωρηθεί άραγε τυχαίο το γεγονός πως οι τουρκικές Αρχές προχώρησαν στη μεγαλύτερη στα χρονικά κατάσχεση ποσότητας κοκαΐνης νοτιοαμερικανικής προέλευσης… μόλις λίγες εβδομάδες έπειτα από τις δημόσιες καταγγελίες του Τούρκου αρχιμαφιόζου Σεντάτ Πεκέρ περί «ναρκεμπόρων πολιτικών»;

Σημειώνεται πως ο 50χρονος Πεκέρ έχει υποστηρίξει – μέσα από τα πολύωρα βίντεο που έχει ανεβάσει ο ίδιος τους τελευταίους περίπου δύο μήνες στο YouTube – μεταξύ άλλων: 

  • Πως ο Ερκάμ Γιλντιρίμ – υιός του πρώην υπουργού Μεταφορών-Ναυτιλίας, πρώην πρωθυπουργού και υποψήφιου δημάρχου Κωνσταντινούπολης με το AKP Μπιναλί Γιλντιρίμ – ταξίδεψε δύο φορές στη Βενεζουέλα το πρώτο δίμηνο του 2021 με στόχο να «κλείσει» συμφωνίες για την αποστολή φορτίων κολομβιανής κοκαΐνης στην Τουρκία μέσω Βενεζουέλας… (αν και η πλευρά του ιδίου του Γιλντιρίμ απορρίπτει τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας πως ο Ερκάμ πήγε μεν στη Βενεζουέλα τον Δεκέμβριο του 2020 αλλά για να διανείμει εκεί υλικό σχετικό με την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού). 
  • Πως ο Μεχμέτ Αγάρ, άλλοτε υπουργός Εσωτερικών του Ερμπακάν, επιβλέπει-ελέγχει μαρίνα (Yalıkavak Marina) στην Αλικαρνασσό στην οποία «δένουν» πολυτελή γιοτ με (μικρότερα) φορτία κοκαΐνης κολομβιανής προέλευσης… αλλά και πως εκείνος (ο Μεχμέτ Αγάρ) είχε μερίδιο στο κολοσσιαίο φορτίο κοκαΐνης που είχε μεν ως προορισμό την Τουρκία αλλά κατασχέθηκε στην Κολομβία τον Ιούνιο του 2020…   
  • Και πως «επιχειρηματίες» φίλα προσκείμενοι στο τουρκικό καθεστώς, όπως ο Χαλίλ Φαϊλαλί ο οποίος έχει βρεθεί και στο στόχαστρο της αμερικανικής δίωξης ναρκωτικών (DEA), συμμετέχουν στη διακίνηση κοκαΐνης μέσω των κατεχομένων στην Κύπρο…  

Η Τουρκία «πρωταγωνιστεί» παλαιόθεν, ως κόμβος, στο διεθνές εμπόριο ναρκωτικών, με τις ναρκο-μπίζνες να ρίχνουν βαριά της σκιά τους πάνω και από την τουρκική πολιτική σκηνή και τις σχέσεις που εκείνη φέρεται να διατηρούσε κατά καιρούς με ναρκέμπορους (ενδεικτική η περίπτωση των καταγγελιών σε βάρους του ζεύγους Οζέρ και Τανσού Τσιλέρ). Το κυρίαρχο «προϊόν» ήταν άλλοτε η μαριχουάνα (βλέπε «Εξπρές του Μεσονυχτίου») και η (αφγανικής προέλευσης) ηρωίνη. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο, η Τουρκία του Ερντογάν δείχνει πλέον να διαδραματίζει κομβικό ρόλο και στη διακίνηση κοκαΐνης.  

Τόνοι κοκαΐνης 

Τον Ιούνιο του 2020, οι Αρχές της Κολομβίας προχώρησαν στην κατάσχεση 4,9 τόνων κοκαΐνης στο λιμάνι της Μπουεναβεντούρα. Ο λόγος για ένα φορτίο (με εκτιμώμενη αξία-market value περί τα 265 εκατομμύρια δολάρια) που, σύμφωνα με την ίδια την κυβέρνηση της Κολομβίας, είχε ως προορισμό την Τουρκία. Εάν πιστέψουμε μάλιστα τον Σεντάτ Πεκέρ, τότε είχε ως προορισμό συγκεκριμένα τη Σμύρνη. 

Τον Αύγουστο του 2020, οι τουρκικές Αρχές εντόπισαν και κατέσχεσαν 540 κιλά κοκαΐνης σε λιμάνι της πόλης Ντιλόβασι, κοντά στην Κωνσταντινούπολη, εντός πλοίου που είχε ξεκινήσει το ταξίδι του από τη Βραζιλία. Ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια: ο Τούρκος τελωνειακός που διέταξε και δεύτερο έλεγχο στο εν λόγω πλοίο (το οποίο – περιέργως – κατά τον προηγούμενο πρώτο σχετικό έλεγχο είχε βγει «καθαρό») τιμωρήθηκε με υποβιβασμό, όπως σημειώνει σε σχετικό άρθρο του ο γνωστός Τούρκος δημοσιογράφος Φεχίμ Ταστεκίν.   

Τον Οκτώβριο του 2020, θα ακολουθούσε και άλλη κατάσχεση, αυτήν τη φορά 220 κιλών κοκαΐνης στη Μερσίνα, εντός πλοίου που επίσης είχε αποπλεύσει από τη Βραζιλία. 

Κι έπειτα, τον Μάιο του 2021, οι Αρχές του Παναμά θα προχωρούσαν στην κατάσχεση 616 πακέτων με κοκαΐνη εντός φορτίου που είχε ξεκινήσει από το Εκουαδόρ με τελικό προορισμό την Τουρκία. Ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια, όπως σημειώνει και πάλι ο Φεχίμ Ταστεκίν: το λιμάνι Puerto Bolivar του Εκουαδόρ από το οποίο απέπλευσε το «ένοχο» κοντέινερ, τελεί υπό τον έλεγχο της τουρκικής YILPORT Holding, βάσει συμφωνίας που είχε υπογραφεί τον Φεβρουάριο του 2016 στον Ισημερινό παρουσία μάλιστα τότε του ιδίου του Τούρκου προέδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν… 

Narko Devlet

«Διακίνηση ναρκωτικών: Ο νέος δρόμος της κοκαΐνης περνά μέσα από την Τουρκία», σημειώνει σε πρόσφατο άρθρο της η ισπανική El Pais. «Η Τουρκία παρουσιάζεται πλέον ως ναρκοκράτος (“Narko Devlet”) στον διεθνή Τύπο», διαμαρτύρεται από την πλευρά του ο – προερχόμενος από το AKP – Αλί Μπαμπατζάν του αντιπολιτευόμενου Κόμματος της Δημοκρατίας και της Προόδου (DEVA). 

Ενδιαφέρουσα «λεπτομέρεια», μέσα σε όλα αυτά: το γεγονός πως ο εργαζόμενος στο γενικό προξενείο των ΗΠΑ στην Κωνσταντινούπολη Μετίν Τοπούζ – που έχει οδηγηθεί από το καθεστώς Ερντογάν στη φυλακή ως «πραξικοπηματίας» – είχε συνεργαστεί και με την αμερικανική δίωξη ναρκωτικών (DEA)…