ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Κυριακή 2 Αυγούστου 2020

Υπό κατάρρευση η τουρκική οικονομία… Γιατί να σώσουμε τώρα τον Ερντογάν;

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ :  Ας μην ανησυχεί ο αρθογράφος, δεν είναι υπό κατάρρευση η οικονομία της Τουρκίας, τουλάχιστον όχι ακόμα. Οι Η.Π.Α δεν θα "κλωτσήσουν" τον τρελό αστυνομικό τους "σκύλο" που προστατεύει για λογαριασμό τους τα γεωπολιτικά τους συμφέροντα στην περιοχή. Θα τις δώσουν "ανάσες" ζωής...τόσο όμως όσο χρειάζεται, όχι περισσότερο. Η επιβεβαίωση των όσων λέμε θα έρθει όταν οι ΗΠΑ και η ΕΕ αρχίσουν να παρέχουν οικονομική βοήθεια και πιστωτική βοήθεια στην τουρκική λίρα. Και κάτι ακόμα...ο τρελός σκύλος ο Ερντόγαν θα προτιμούσε να ξεκινήσει εμφύλιο πόλεμο στην Τουρκία παρά να παραδώσει την εξουσία στο αντίπαλο κόμμα, προτού εκπληρωθούν οι φιλοδοξίες της Οθωμανικής του Αυτοκρατορίας. Έχει ήδη καθαρίσει μαζικά τις δυνάμεις του στρατού του από οτιδήποτε υπόκειται στο CHP, επομένως θα έχει στρατιωτικό πλεονέκτημα σε περίπτωση εμφύλιου εμφυλίου πολέμου στην Τουρκία.
Αυτήν η επιθετική του συμπεριφορά στην Ελλάδα είναι ένα μήνυμα και μέθοδος για τον καθορισμό του νέου ρόλου της Τουρκίας ως αμερικανικού επιθετικού σκύλου στην Μεσόγειο. Δεν πιστεύω ότι θα θέλει να έρθει σε  πόλεμο με την  Ελλάδα. Η ΕΕ θα φτάσει σύντομα και θα μετριάσει την επιθετικότητα του Έρντο με ένα εμπορικό πακέτο ή με δάνεια χαμηλού επιτοκίου - όπως ακριβώς περιμένει και θέλει ο Έρντογαν. Με τον πιο πρόσφατο επιθετικό ελιγμό της στην Ελλάδα, η Τουρκία έχει χτυπήσει δύο πουλιά με μια πέτρα: καθιερώνει το νέο καθεστώς ως «ισχυρός» των ΗΠΑ στην ΜΕΣΟΓΕΙΟ,  και φέρνει την απαραίτητη οικονομική βοήθεια στην Τουρκία.
Τις τελευταίες ημέρες η τουρκική λίρα παρουσίασε σημαντική εξασθένηση, καθώς επιταχύνθηκε η διολίσθησή της έναντι του δολαρίου και του ευρώ. Σχετικά, είναι χαρακτηριστικό ότι στα τέλη Ιουλίου ένα ευρώ αντιστοιχούσε σε περίπου 8,30 τουρκικές λίρες, ενώ μόλις έναν χρόνο πριν αντιστοιχούσε σε 6,20 λίρες.
ΤΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΛΑΥΡΕΝΤΖΟΥ
Η εξέλιξη αυτή ερμηνεύεται από τους αναλυτές ως ένδειξη ότι η τουρκική Κεντρική Τράπεζα χάνει τη μάχη στήριξης του εθνικού νομίσματος, καθώς ξεμένει από “πυρομαχικά”. Πράγματι, σε αυτή τη φάση η Κεντρική Τράπεζα έχει μάλλον εξαντλήσει τα συναλλαγματικά της αποθέματα, στην προσπάθειά της να κρατήσει την ισοτιμία της λίρας. Οι παραπάνω εξελίξεις δεν αποτελούν όμως κεραυνό εν αιθρία.

Είναι το συνδυασμένο αποτέλεσμα των χρόνιων προβλημάτων της τουρκικής οικονομίας, των παρεμβάσεων του Ερντογάν και των συνεπειών που είχε η κρίση του κορονοϊού. Πριν ακόμη από τον κορονοϊό, η τουρκική οικονομία αντιμετώπιζε ένα σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας. Συγκεκριμένα, εντός του 2020 έπρεπε να αναχρηματοδοτηθεί δημόσιο χρέος 170 δισ. δολαρίων, ενώ από την αρχή του έτους τα συναλλαγματικά αποθέματα είχαν πέσει σε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα.
Νοσεί η τουρκική οικονομία
Η κατάσταση αυτή, σε συνδυασμό με τα δυσανάλογα χαμηλά επιτόκια που επιβλήθηκαν με άνωθεν αποφάσεις, είναι εν πολλοίς αποτέλεσμα των αντιφατικών προσπαθειών του Τούρκου προέδρου να κρατήσει χαμηλά το κόστος δανεισμού και παράλληλα να ελέγξει την ισοτιμία του νομίσματος. Τα παραπάνω αφορούν βεβαίως τις στρεβλώσεις που εισήγαγε ο Ερντογάν στην προσπάθειά του να αντιμετωπίσει την κρίση του 2018.
Παράλληλα, όμως, υπάρχουν πάντα στο υπόβαθρο και τα δομικά προβλήματα της τουρκικής οικονομίας. Το κυριότερο εξ αυτών είναι το διαχρονικά υψηλό έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Η διαχρονική υστέρηση των τουρκικών εξαγωγών έναντι των εισαγωγών δημιουργεί μια συνεχή ζήτηση για ξένα κεφάλαια στην τουρκική οικονομία, γεγονός το οποίο από τη μια μεριά τροφοδοτεί την επέκτασή της, αλλά από την άλλη μεριά την καθιστά ευάλωτη. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: