ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2021

Σενάριο γεωπολιτικής τρέλας

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

Aς κάνουμε κάποια σενάρια γεωπολιτικής τρέλας....

Προφέρουν οι ΗΠΑ την Β. Κύπρο για να καλοπιάσουν τον Ταγίπ να μην φύγει από την Δύση.
Προσφέρει και ο Ρώσος το ίδιο για να φύγει από την Δύση.
Προσφέρει και η Γερμανία το ίδιο για να μην ενεργοποιήσει τον ISIS στην Ευρώπη και να μην της δημιουργήσει πρόβλημα με τους αγωγούς φυσικού αερίου που περνούν από την χώρα του ούτε αναταραχές με την τουρκική μειονότητα στο εσωτερικό της.
Το Ισραήλ σκέφτεται αν το δεχθεί τι θα ζητήσει για αντάλλαγμα;; Άσε που έχει μετέωρο ακόμα τον δικό του αγωγό...
 
Το ίδιο και ο Αναστασιάδης της Κύπρου.
Η Ελλάδα που πιθανόν είναι λίγο ζόρικη μπορεί να συρθεί σε διερευνητικές και να τεθεί ζήτημα θρακικής μειονότητας Μπροστά σε αυτά πιθανόν να δεχθεί.
Ποιός μένει; Ο Βρετανός .Τι να ζητήσει άραγε αυτός για να συμφωνήσει;
Ποιοί κερδίζουν σε κάθε περίπτωση ακόμα και να δεν τα βρουν οι παραπάνω μεταξύ τους;;
 
Κερδίζει οποίος καταλάβει τι ρόλο παίζει η Β. Κύπρος. Πέρασμα από εκεί του EastMed προς τους αγωγούς της Τουρκίας για να ξεδιψάσει η ΕΕ. Όμως θα πρέπει να αναρωτηθούμε...ποιός θέλει να δώσει τόσο πολύ ισχύ στον Ερντογαν (ή όποιον τον διαδεχτεί) ελέγχοντας τόσο πολλές βάνες.;;
Με τέτοια σύγκρουση συμφερόντων είναι αδύνατον όλοι αυτοί να συμφωνήσουν . Τον λύκο πρέπει να βρούμε που στην αναμπουμπούλα χαίρεται. Ας το αναλύσουμε λιγάκι.


Μια τυχόν ίδια πρόταση του Ρώσου εξαφανίζει αυτή του Αμερικάνου... Άσε που τα ρώσικα συμφέροντα στην Ευρωπαϊκή Κύπρο είναι τεράστια. Η πίεση της Ελλάδος για να πάει σε διερευνητικές και οι απειλές που αφορούν την μουσουλμανική μειονότητα στην Θράκη είναι η επανάληψη της Ιστορίας του 1974 . Για να σωθεί κάτι μεγαλύτερο θα πρέπει να θυσιαστεί κάτι μικρότερο. Τις ίδιες μπουρδολογίες θα πούνε πάλι. Ας σκεφτούμε ο ενεργειακά πεινασμένος τούρκος τι θα προτιμούσε;;
Την ΑΟΖ ενός Καστελόριζου ή την ΑΟΖ της Β. Κύπρου; Η όλα μαζί.;;

Από την άλλη οι πολυεθνικές που βρίσκονται στην ΑΟΖ της Κύπρου δεν τους απασχολεί ποιός θα εισπράττει το μερίδιο της εκμετάλλευσης τους . Αυτοί το ίδιο θα αξιώσουν και θα πληρώνουν. Ας σκεφτούμε  ένα ενδεχόμενο μετά το brexit και η Κύπρος να φύγει και να προσδεθεί πάλι στο βρετανικό άρμα κρατώντας επίσης ισορροπίες με τους Ρώσους επενδυτές της. Και κάπως έτσι θα αρχίσει να εφαρμόζεται η ρωσική πρόταση για την Ευρώπη των ζωνών όπως αυτή αποτυπώθηκε το 1989 στη έκθεση Φιλιπ Πέτερσεν .Θα ακολουθήσουν Ελλάδα, Βουλγαρία Ρουμανία, Πολωνία , Ιρλανδία μάλλον Πορτογαλία και Γιβραλνταρ Μια περίπτωση οικονομικής οχύρωσης της Βρετανίας σε συνδιασμό με την πάλαι ποτέ κοινοπολιτεία της ενάντια στην κινεζική οικονομική απειλή.
 
Στην αρχική έκθεση συμπεριλαμβανόταν και η Τουρκία μόνο που σήμερα αυτή ανήκει οικονομικά πλέον στην Κινέζικη επιρροή . Άρα η Τουρκία μένει εκτός. Μεγάλες χαμένες η ΕΕ, οι ΗΠΑ και ιδιαίτερα η Γερμανία και φυσικά το ΝΑΤΟ. Με αυτόν τον τρόπο οι Βρετανοί μπαίνουν στο παιχνίδι των ενεργειακών κόμβων τόσο της Α Μεσογείου όσο του Έβρου και των Σκοπίων. Το 2016 υπήρξε ένα ιστορικό έτος με αφετηρία 3 γεγονότων που θα επηρεάσουν τον πλανήτη και τις σχέσεις μεταξύ των κρατών τα επόμενα χρόνια.
 1. Το εμπάργκο της Ρωσίας στην Τουρκία και η υποταγή του Ερντογάν στον Πούτιν 2. Το δημοψήφισμα για το brexit και 3 . Η αναπάντεχη εκλογή Τραμπ.
 
Τρία γεγονότα φαινομενικά σε πρώτη ματιά άσχετα μεταξύ τους που οι συνέπειες τους όμως θα συναντηθούν δημιουργώντας την νέα ανακατανομή ρόλων.


2 σχόλια:

kakos04 είπε...

Χα χα , να είσαι καλά για τις σπαζοκεφαλιές , 3 φορές το διάβασα για να το εμπεδώσω . Ανατρεπτικό σενάριο και challenging reading.... Γράφεις ιστορία ..

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ είπε...

Είναι αλήθεια φίλε Νικόλα, ότι ώρες-ώρες σκέφτομαι χαοτικά.
Θα σου πω όμως και το άλλο....Συνεχώς θα κρατάν τον Ταγίπ μεταξύ σφύρας κι άκμονας μέχρι να διαλέξει καθαρά πλευρά. Μετά η άλλη πλευρά θα αρχίσει τ αντίποινα Είναι ένα παιχνίδι νεύρων και στρατηγικής.

Για την Ευρασία ο ταγίπ είναι το τέλειο χρήσιμο μαντρόσκυλο (στρατηγικό συνεργάτη τον αποκάλεσε ο Λαβρόφ) .Για την δύση το ίδιο *στρατηγικό εταίρο" τον αποκάλεσε το Στέητ Ντιπάρντμεντ .
Κάνε σενάρια... α) ακολουθεί φιλοαμερικάνικη πολιτική β) ακολουθεί φιλορωσική πολιτική και γ) προσπαθεί να κρατήσει 2 καρπούζια στην ίδια μασχάλη.

Αν ακολουθήσει φιλοαμερικάνικη πολιτική τότε η κίνα θα αντιδράσει και θα τον μπλοκάρει στο τραπεζικό της σύστημα, κομμένο το ζεστό χρήμα από την Κίνα. Η Ρωσία του ασκεί εμπάργκο και η ΗΠΑ τον ρίχνει στο ΔΝΤ. Αποτέλεσμα...ΧΑΟΣ. Η αλήθεια όμως είναι ότι η Ρωσία έχει το πάνω χέρι στην Τουρκία και έχει πολλές εναλλακτικές να πιέσει και την ίδια άλλα και την Ευρώπη .Οι ΗΠΑ υστερούν κατά πολύ σε πειστικά επιχειρήματα .