ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2021

Oι Αμερικανοί ξεκίνησαν τις πρώτες κυρώσεις κατά του North Stream 2.

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ενημέρωσε χθές την κυβέρνηση της Γερμανίας ότι από αύριο θα ξεκινήσουν να εφαρμόζονται οι πρώτες κυρώσεις κατά του North Stream 2.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα επιβάλει κυρώσεις στο ρωσικό πλοίο Fortuna, το οποίο ανήκει στην  ρωσική εταιρεία KVT-RUS, και στους αγωγούς του υπεράκτιου αγωγού φυσικού αερίου της Βαλτικής Nord Stream 2 από τη Ρωσία στη Γερμανία. Σύμφωνα με την γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

Σύμφωνα με την οικονομική γερμανική εφημερίδα, οι αμερικανικές αρχές ενημέρωσαν τη γερμανική κυβέρνηση και τους άλλους ευρωπαίους εταίρους της για αυτήν την πρόθεση τη Δευτέρα. Σύμφωνα με την εφημερίδα, θα είναι η πρώτη φορά που η αμερικανική κυβέρνηση όχι μόνο απείλησε με κυρώσεις εναντίον του Nord Stream 2, αλλά και ότι πράγματι εφαρμόστηκαν. Αυτές είναι οι δεσμεύσεις που προβλέπει ο νόμος CAATSA, που πρόσφατα ενισχύθηκε από το Κογκρέσο ("για την αντιμετώπιση των αντιπάλων της Αμερικής μέσω κυρώσεων").

Όπως επεσήμανε, η αμερικανική κυβέρνηση ελπίζει ότι «η Γερμανία θα επανεξετάσει τη θέση της στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2», καθώς αυτό το έργο «απειλεί τα ζωτικά συμφέροντα εθνικής ασφάλειας των ευρωπαίων εταίρων μας και των Ηνωμένων Πολιτειών». Το Υπουργείο Οικονομίας της Γερμανίας επιβεβαίωσε ότι η Γερμανία είχε ενημερωθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες για την πρόθεσή της να επιβάλει κυρώσεις στο ρωσικό πλοίο ναυτιλίας του Nord Stream 2.  

Υπάρχει συναίνεση μεταξύ των δύο κύριων πολιτικών στρατοπέδων στις ΗΠΑ - Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι - ότι το Nord Stream 2 θα αυξήσει την ενεργειακή εξάρτηση της Δυτικής Ευρώπης από τη Ρωσία, η οποία θα ενίσχυε επίσης τη θέση του Κρεμλίνου στη διεθνή σκηνή. 

Κατά τα άλλα, οι μισητοί στο State Department και αμερικανικό πεντάγωνο Τούρκοι πιστεύουν ότι θα διαπραγματευτούν τις κυρώσεις με τους Αμερικανούς! EastMed και με την βούλα πλέον! Τα πάντα για να περιοριστεί η εξάρτηση της Ευρώπης και δεν της Γερμανίας, από το ρωσικό φυσικό αέριο. Αν όντως ισχύει, είναι μεγάλη εξέλιξη... Άμα μειωθεί η παροχή φυσικού αερίου από την Ρωσία προς την Ευρώπη, θα πρέπει να βρεθούν εναλλακτικές πηγές τροφοδότησης. Θεωρητικά, ο EastMed θα μπορούσε να δώσει μια λύση.

Βέβαια υπάρχουν και άλλες  εναλλακτικές , τόσο ως προς την γεωγραφική κατεύθυνση, όσο και ως προς τις πηγές ενέργειας. Αλλά υπάρχουν και άλλα θεωρητικά σχέδια, όπως ο Baltic Pipe..που είναι ενδιαφέρον project. Ο 1ος αγωγός έχει ήδη κατασκευαστεί κατά 90%, περί τα €9δις έχουν ήδη δαπανηθεί. Το 2ο πρότζεκτ για την Πολωνία ενέχει πέρα από την οικονομική αξία και τη στρατηγική εδραίωση ως μια δύναμη στην Α. Ευρώπη.


 

 Πέρα από τα καθαρά οικονομικά ενεργειακά πρότζεκτ, υπάρχουν και άλλες φιλοδοξίες, γεωπολιτικές (δηλαδή χωρίς οικονομικό νόημα για τους περισσότερους) κ.ο.κ. Τη συνέχεια του Baltic Pipe ίσως να την οραματίζονται όπως κάτω, δηλαδη να τροφοδοτεί κ την Λευκορωσία, Ουκρανία.
Στο σύγχρονο "1939", η Πολωνία απέναντι στα σχέδια Ρωσίας κ Γερμανίας. Ο υφιστάμενος ενεργειακός αυτοκινητόδρομος από τη Μόσχα στη Βαρσοβία, θα μπορούσε να αντιστραφεί με αμερικανικό ΥΦΑ στην Πολωνία και από εκεί στη Λευκορωσία, την Ουκρανία και τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: