ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2021

Χωρίς αποτέλεσμα η συνάντηση της Κωνσταντινούπολης: Όχι ακόμα «αξιόπιστες επιτόπου χειρονομίες»

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ : Και μόνο που καθίσαμε στο τραπέζι έχουμε φάει γκόλ απ τα αποδυτήρια και δεν το ξέρουμε.! Το μόνο που θα αλλάξουν από αυτές τις "συνομιλίες"  με τούτη την κυβέρνηση, είναι η έκταση και τα σύνορα της Ελλάδος. Εις βάρος της φυσικά.
Οι Μογγόλοι διεκδικούν 152 νησιά και η Κυβερνησάρα των "Αρίστων" του Κούλι κοιμάται τον ύπνο του δικαίου και δεν έχει κάνει τίποτα για να τα κατοχυρώσει. Κάποια στιγμή θα σκάσει η κεραμίδα στο κεφάλι μας και θα κατηγορούμε πάλι τους ξένους.

Οι θέσεις των δύο χωρών, της Ελλάδας και της Τουρκίας, παραμένουν αντίθετες και η συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη έληξε χωρίς αποτέλεσμα, υποστηρίζει η γερμανική Tagesspiegel (ανταπόκριση της Susanne Güsten).

Πότε οι δύο πλευρές θα διεξάγουν τον επόμενο γύρο διαπραγματεύσεων, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, παραμένει ανοιχτό.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα μας, θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στο τέλος Μαρτίου.

Αναφέρει η εφημερίδα:

Ακόμη και πριν από τη συνάντηση υπήρξε διαφωνία ως προς την ημερήσια διάταξη. Η Ελλάδα είχε δηλώσει ότι οι συνομιλίες θα πρέπει να περιστραφούν γύρω από την υφαλοκρηπίδα των δύο χωρών, αλλά όχι γύρω από θέματα «εθνικής κυριαρχίας».

Με αυτό η Αθήνα υπονόησε τις τουρκικές διαμαρτυρίες για την εγκατάσταση ελληνικού στρατού στα νησιά του Αιγαίου κοντά στις τουρκικές ακτές. Επί της ουσίας η κυβέρνηση του Erdogan δεν έχει ακόμη μετακινηθεί από τις θέσεις της, αλλά η Ευρωπαϊκη Ένωση θέλει να δει από την Τουρκία συγκεκριμένα βήματα.

Δεν θα αρκέσει μόνον η συνέχιση των συνομιλιών με την Ελλάδα, δήλωσε η επικεφαλής της Επιτροπής Ursula von der Leyen κατά την επίσκεψη του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Mevlüt Cavusoglu την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες.

Ο διάλογος είναι μεν θεμελιώδους σημασίας, αλλά αναμένονται «αξιόπιστες επιτόπου χειρονομίες».

Ο Ταγίπ Ερντογάν έθεσε το Σαββατοκύριακο σε υπηρεσία μια νέα τουρκική φρεγάτα. Φέτος το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό θα παραλάβει επίσης τον πρώτο του ελικόπτερο. Αλλά και η Ελλάδα ενισχύει τον στρατό της.

Την ώρα που διαπραγματευτές από τις δύο χώρες συναντιόνταν στη Κωνσταντινούπολη τη Δευτέρα, η κυβέρνηση στην Αθήνα υπέγραψε κατά τη διάρκεια επίσκεψης της Γαλλίδας Υπουργού Άμυνας Florence Parly σύμβαση για την προμήθεια 18 μαχητικών αεροσκαφών στην ελληνική Πολεμική Αεροπορία.

Η Τουρκία παραπονιέται ότι η αλληλεγγύη των μελών της Ε.Ε. προς την Ελλάδα και την Κύπρο δυσχεραίνει την επίλυση των προβλημάτων. Κορυφαίοι Ευρωπαίοι πολιτικοί τονίζουν όμως ότι προτίθενται να συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Αθήνα και την Λευκωσία. 

ΠΗΓΗ: Tagesspiegel Susanne Güsten

ΠΗΓΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια: