ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2021

Ανεβάζει τον πήχη ο Ερντογάν – Τι είπε για συνάντηση με Μητσοτάκη

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ : Και γιατί να μην θέλει να συναντηθεί ο Ταγίπ με τον Κυριάκο;;; Σάμπως έχουμε διαφορές εμείς με την Τουρκία ;; Να μας πάρουν την χώρα θέλουν μόνο...και ο Κούλις συμφωνεί να τα δώσει όλα.!! Εδώ στον Εβρο που είναι οι δυνάμεις προκαλύψεως του Στρατού μας.... η κυβέρνηση  φύτεψε στις πλάτες τους "δομή" με μερικές χιλιάδες απρόσκλητους μουσουλμάνους μουσαφιραίους , η αλλιώς τον στρατό που μας στέλνει ο Ερντογάν , για να μην τον κακοκαρδίσουν. Ο Ερντογάν τους δίνει τα σημεία που θέλει να χτιστούνε οι νέες μουσουλμανικές πόλεις...τι νομίζατε ο Κούλις θα έκανε του κεφαλιού του και θα τις έχτιζε αλλού;; Α όλα κι όλα ο Κούλις τον Ταγίπ δεν τον στεναχωρεί με τίποτε.

 Ανοιχτός στο ενδεχόμενο να συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη εμφανίστηκε ο Ερντογάν, σε δηλώσεις που έκανε αμέσως μετά την προσευχή στην Αγία Σοφία, την οποία έχει μετατρέψει σε τζαμί. Οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου εντάσσονται στο “διαλλακτικό προφίλ” που, εντέχνως, προωθεί η Άγκυρα ενόψει του νέου γύρου των διερευνητικών επαφών.

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε στις διερευνητικές επαφές που έχουν προγραμματιστεί για τις 25 Ιανουαρίου στην Κωνσταντινούπολη, συμπληρώνοντας ότι το αίτημα για συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι ένα θετικό ζήτημα για τον ίδιο. «Οι διερευνητικές επαφές μπορούν να ξεκινήσουν. Οι εκπρόσωποί μας μπορούν να συναντηθούν, ενώ το ίδιο μπορώ να κάνω κι εγώ με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Έχουμε πει πως μπορούμε να κάνουμε αυτά τα βήματα» είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.

Απαντώντας πάντως σε ερώτηση για τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρώπη, ο Ερντογάν υποστήριξε ότι «μέχρι σήμερα, η ΕΕ δεν τήρησε ποτέ τις υποσχέσεις της» προς την Τουρκία, συμπληρώνοντας ότι «από το 1963 προσπαθούμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας. Τώρα βρισκόμαστε σε μια νέα διαδικασία». Ως νέα διαδικασία, ο Τούρκος πρόεδρος εννοεί προφανώς την έκφραση συμπαράστασης της ΕΕ προς την Αθήνα και την Λευκωσία, η  οποία βέβαια μέχρι σήμερα είναι μόνον φραστική.

Νέα ανοίγματα Ερντογάν

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στην ελληνική πρόταση για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, λέγοντας ότι είναι «ένα θέμα που αξιολογείται», προσθέτοντας ότι «για την ώρα δεν υπάρχει κάτι περισσότερο». «Θα το μελετήσουμε με τον οργανισμό εξωτερικών υποθέσεων της Τουρκίας» είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στο θέμα, το οποίο προέκυψε μετά από πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σε ό,τι αφορά πάντως το βασικό θέμα των διερευνητικών με την Ελλάδα και των ευρωτουρκικών σχέσεων, ο Τούρκος πρόεδρος, αν και άφησε αιχμές για την ΕΕ, δεν επανέλαβε την συνήθη επιθετική ρητορική του, η οποία διανθίζεται από ανυπόστατες αξιώσεις και απειλές. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι έχει παραιτηθεί από αυτές. Την ίδια ώρα, στην Αθήνα φαίνεται ότι και αρχίζει να διαμορφώνεται η εκτίμηση ότι η κυβερνητική θέση «σταματούν οι προκλήσεις, αρχίζουν οι συζητήσεις» έχει αρχίσει να υλοποιείται.

Η απόσυρση του “Ορούτς Ρέις” δεν ήταν από μόνη της αρκετή ως ένδειξη αποκλιμάκωσης είναι όμως ένα γεγονός, παρότι στο μεσοδιάστημα που μεσολάβησε δεν έλειψαν οι τουρκικές απειλές ούτε οι απόπειρες της Άγκυρας για την επιβολή ατζέντας. Πηγαίνουμε όμως σε διερευνητικές επαφές, «μέσα σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο», όπως έχουν τονίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Νίκος Δένδιας.

Την θέση αυτή επανέλαβε την Πέμπτη και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επαναλαμβάνοντας ότι το πλαίσιο αυτό απαιτεί «να μη γίνονται ερευνητικές δραστηριότητες στην περιοχή που καλύπτει ελληνική υφαλοκρηπίδα και οι διερευνητικές να αφορούν το συγκεκριμένο θέμα οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών (υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ) στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».

Παραλλήλως η ελληνική κυβέρνηση διαμηνύει ότι η Αθήνα «έχει πάντα μια ειλικρινή και εποικοδομητική διάθεση για διερευνητικές επαφές» και όπως σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ελπίζει ότι «η Τουρκία θέλει αυτή την ομαλοποίηση, όχι μόνο με την Ελλάδα, αλλά και με την Ευρώπη». Τόνισε μάλιστα ότι «στο πλαίσιο των ευρωτουρκικών σχέσεων εντάσσονται και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις», μια διάσταση, η οποία είναι προφανώς αυτό που ο Ερντογάν αποκάλεσε «νέα διαδικασία».

ΠΗΓΗ


1 σχόλιο:

Χρήστος είπε...

Καλησπέρα σε όλη την παρέα θα ρωτήσω κάτι άσχετο συγχωρέστε με για την ερώτηση αλλά έχω μία απορία, το πρώτο γένος το χρυσό είναι του Δία ή του Κρόνου γιατί σήμερα άκουσα ότι το δεύτερο είναι του Κρόνου και ονομάζεται και ρυπαρό γένος η Νεφελίν.. εγώ μέχρι τώρα γνώριζα ότι το πρώτο είναι του Κρόνου.. συγχωρέστε με για την ασχετοσύνη αλλά ψάχνω..