ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Σάββατο, 30 Ιανουαρίου 2021

ΤΑ ΠΑΛΙΌΠΑΙΔΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΤΙΘΑΣΑ - 47 χρόνια after.

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

ΤΑ ΠΑΛΙΌΠΑΙΔΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΤΙΘΑΣΑ - 47 χρόνια after.


Όταν έγραφε ο μπαρμπαΝίκος ο Τσιφορος τα "Παλιόπαιδα τα Ατίθασα" σαν χρονογράφημα, σκιαγραφούσε την εποχή του. Τότε που τα παλιόπαιδα ήταν ατίθασα βγάζοντας, με τον δικό τους τρόπο, την γλώσσα στον καθοσπρεπισμό εκείνης της εποχής, όπου τα πάντα παίζονταν ανάμεσα στο παλάτι και στα στέκια της υψηλής κοινωνίας,και ο δήθεν μεγαλοαστισμός της καμαρίλας έλυνε και έδενε. Και τότε το ζητούμενο ήταν η Κύπρος και το Καστελόριζο. Μόνο που τότε έπαιζε το Ένωση.

Μέχρι που σε ένα ταξίδι του γερό-Παπανδρέου στην Ουάσιγκτον, του βγήκε ο Τζόνσον, ο president ο Τεξανός καουμποϋκα από τα δεξιά και του είπε: "πάρε βρε την Κύπρο να σας φύγει η έννοια να την κάνετε Ενωση και ΑΕΚ. Αλλά δώσε και εσύ εκείνο το ρημάδι το Καστελόριζο στον Τούρκο. Έξι τετραγωνικά χιλιόμετρα πράγμα δίνεις, κοτζάμ Κύπρο παίρνεις, very good deal".

Αλλά ο γερόΠαπανδρέου, που ήταν παλιά αλεπού του είπε "πριτς, Καστελόριζο δεν δίνω, μου έχει πει ο Αντώνης ο Καρρας τι έχει παρακάτω, δεν είμεθα και τίποτα παλιοτελευταία Αμερικανάκια μεσιέ!"

Και βάλανε τότενες και αυτοί τους Παλατιανούς και τον Μητσοτάκη, που είχε τότε υπηρεσία, και το κάνανε εδώ American bar. Δύο χρόνια μετά, φώναξαν και από τας εφεδρείας του βαθέως παρακράτους και κάτι άλλα δικά τους καλόπαιδα, ο καλύτερος είχε πουλήσει την μάνα του, και" έκανάμαν Επαναστάσις, και σε μας δεν λέτε τίποτα" , τα ξέρετε.

Στην λούφα μετά αυτοί αποσύρανε από την Κύπρο μια Μεραρχία, στρατά που είχε στείλει ο γέροΠαπανδρέου με παραλλαγή, μην γίνει καμία στραβή. Πάρε και εσύ και ένα Τομ Πάππας να κάνει ανάπτυξις, θα κάνουμε και εμείς και τα στραβά μάτια στα λαθρεμπόρια του Ωνάση και του Νιάρχου στα εμπάργκα του πετρελαίου στην Σ. Αραβία, τότε που ακόμα ήταν και Σαουδική, να κονομήσει τίποτα και ο Ζαμπετας με κανένα αλαααου...     

Χτύπησαν και κάτι φλέβες με πετρέλαιο κατά την Καβάλα, ψιλόπράγματα μεν σε σχέση με τα άλλα πιο κάτω, αρκετά δε για να πάρουν των εδώ τα μυαλά αέρα και να αρχίζουν να στρώνουν ουρανοξύστες στους Αμπελόκηπους. Αφού Τέξας γίναμαν! Και δεν γίνεται να είσαι Τέξας την σήμερον ημέρα χωρίς ουρανοξύστες, να κατεβαίνει το σύννεφο να ξύνεται και να ανακουφίζεται δεόντως. Τα πήραν στην κράνα όμως οι γείτονες, που τότε ανακάλυψαν τι έχασαν με εκείνη την Συνθήκη της Λωζανης, αυτήν που την υπέγραψαν την εποχή που κανένας τους δεν ήξερε να κάνει μπάνιο στην θάλασσα...

Γνωστά τα επόμενα, έπεσε γκρίνια "γιατί καλέ εμείς στο πηγάδι κατουρήσαμε, δώσε και μένα μπάρμπα Σαμ" φώναζαν στα τουρκικά οι απέναντι. Τους την έδωσε την μισή την Κύπρο η αφορμή των εγκάθετων που τους είχε στο payroll ο Τομ Πάππας, που δεν γούσταρε να χάνει ντολαρς από τα διυλιστήρια και τα πλυντήρια ένεκα η ενεργειακή κρίσις. Πάει ο Πάππας πάει και η Κύπρος η μισή, as scheduled.

Πέρασαν τα χρόνια, δοκίμασε ένας Καραμανλής και ένας Παπανδρέου next generation μήπως το λύσει το θέμα Κύπρος, κουβάρι χειρότερο έγινε. Μέχρι που ανέλαβε υπηρεσία μια λαδωμένη γερμανο-ποντικομαμή, που λάδι όμως δεν έπιανε στα χέρια, μόνο το έβλεπε να πηγαίνει πέρα δώθε. Και ανέλαβε να καθαρίσει αυτός εκσυγχρονιστικά. Και τα έκανε και αυτός και οι δικοί του που τον ακολούθησαν με τις ίδιες συνταγές πιο μπάχαλο. Και τότε ανέλαβε να μας σώσει το ιππικό του ΔΝΤ. Για να βάλει υποθήκη εκείνα που ήξερε ο γερό Παπανδρέου λέγοντας εκείνο το Όχι στον Τεξανό που τον έφαγε..

Και μετά είπαμε και πάλι Όχι σε ένα δημοψήφισμα που προκάλεσε ένας ατίθασος, που τα κανάλια τον έλεγαν παλιόπαιδο. Όχι σε ένα ερώτημα που, οι περισσότεροι, δεν κατάλαβαν τι ρωτούσε. Το νόμισαν μέρος του game που έπαιζε ο άλλος, του theory με το χαμένο νι. Όχι μην δώσεις τους υδρογονανθρακες καταλαβε αυτός. Και δεν τους έδωσε! 

Τον φάγανε τελικά και τον ατίθασο τον νέο για να αναλάβει ο επόμενος Μητσοτάκης υπηρεσίας να ολοκληρώσει το σχέδιο το ίδιο, τώρα που άρχισαν να γίνονται πολύ χρειαζούμενα για τους Ευρωπαίους αυτά που ήξερε ο κυρ Αντώνης. , Όχι ο Σαμαράς, ο άλλος ο καλός ο Καρας για το Καστελόριζο. Ο Σαμαράς θα πάει με όποιον πλειοδοτήσει. Χορηγίες, όχι πατρίδα. As scheduled.


Και βάλθηκαν όλα τα παλιόπαιδα του Σημιτιστάν σε όλα τα κόμματα να βάλουν πλάτη να τελειώνουμε τώρα που γυρίζει, μην και τους την χαλάσει την φτιάξη ο νέος σερίφης. Αντί για ΤομΠαππας είχαν κάτι άλλους, του LNG καραβίσιους αυτή την φορά, να μοιράσουν χαρτί να γίνει παιχνίδι. Σημαδεμένη η τράπουλα, γνωστό και το τι θα γίνει, η διαιτητής δικιά τους. Ούτε ο Μαρινακης τέτοιο στήσιμο, παίζονται πολλά στο τραπέζι και περιμένουν από τα αέρια περί το Καστελόριζο να σωθούν πολλοί, κυρίως οι Γερμανοί που τώρα περιμένουν όπως ο τερματοφύλακας το πέναλτι . Δεν τραβάει ούτε όμως ως διαιτητής, το σύστημα των uber alles, τα έκανε μαντάρα και με ένα ιό, να τους κλαίνε οι ρέγγες είναι, μανταρεοι.   


Δεν περίμεναν μόνο ότι τα ατίθασα τα παιδιά θα τους καταλάβαιναν και για το που το πάνε. Αλλά και για το ό,τι θα καταλάβαιναν και τι παιχνιδάκι παίζουν και με κάτι άλλα παλιόπαιδα, που το έπαιζαν ατίθασα, αλλά που τελικά δεν ήταν τίποτα άλλο παρά τιθασευμένοι αρχοντοχωριάτες της κορεκτίλας των βορείων προαστίων. Αυτοί που γουστάρουν τις καθώς πρέπει παπαρολογίες που αναλύουν την ανάλυση, όσο κρύβονται πίσω από κάθε κομιλφο περιφερειακή παρανυχιδα. Μπας και σωθούν από τον κορονοϊό και από κάτι ενοχλητικούς που τους κράζουν επειδή τους κατάλαβαν ότι είναι κενοί περιεχομένου. Σαν τους ντενεκέδες, όσο πιο άδειοι τόσο πιο θόρυβο κάνουν. . Ευγενικό ακόμα το κράξιμο , δηλαδή μόνο μέσα στα ίντερνετ, επειδή τους πήρανε χαμπάρι που γουστάρουν τελικά τους μανταρέους Uber alles. Φάπες δεν προβλέπονται, προοδέψαμαν.
 
 
 
 

Το τι θα γίνει μετά μοσιέ ;; Η συνήθης ερώτησις.
Όπως πάντα σε αυτό τον τόπο, επειδή στο τέλος όλα επαφίενται στο τελευταίο άρθρο του Συντάγματος, όλο και κάτι θα γίνει και τα ατίθασα, να μου το θυμηθείς, θα τους το χαλάσουν πάλι το καρέ.
Όπως τους το χάλασαν και πριν 47 χρόνια και κάτι άλλα, που τους λέγανε αλήτες. Αυτούς που δεν έτρεξαν να πιάσουν πόστα και στασίδια σε φράξιες για να καταλήξουν, στο τέλος, υπηρετικόν προσωπικόν του πρίγκηψ του Ρενιε ντε Μονακό. Μεγάλα παλιόπαιδα, παλιοπουρά πλέον, αλλά καθόλου ατίθασα...


Δεν το λέω μόνο εγώ αυτά, αλλά και ο Τσιφόρος, πολύ προφητικά με τον τρόπο του πριν 60 χρόνια και βάλε 

4 σχόλια:

Μμ. είπε...Αχ, ιερά Ελλάς, τίς οίδεν τι σε περιμένει,
η αριστερά σου πολύ ανοιχτή έως ξεχειλωμένη
και η δεξιά σου ως και με τον ίσκιο της μαλλωμένη.

Μμ. είπε...Μεγίστη ονομαστέον όντως το Καστελόριζο. Το αξίζει.
Όπως το γυναικείον αιδοίον γαρ (παροιμιακώς) κι αυτό ¨σέρνει (Κύπρος) καράβι.¨

ΑΡΡ. είπε...Λ
Τα πήραν στην κράνα όμως οι γείτονες, που τότε ανακάλυψαν τι έχασαν με εκείνη την Συνθήκη της Λωζανης, αυτήν που την υπέγραψαν την εποχή που κανένας τους δεν ήξερε να κάνει μπάνιο στην θάλασσα...

Γνωστά τα επόμενα, έπεσε γκρίνια "γιατί καλέ εμείς στο πηγάδι κατουρήσαμε, δώσε και μένα μπάρμπα Σαμ" φώναζαν στα τουρκικά οι απέναντι.

......................................................................

Παραστατικότατος κα λογοτέχνης ο αρθρογράφος. Συγχαρητήρια.

Την επάτησε και ο (Κεμάλ)Τουρκοπάτωρ (ή όχι; διαταγάς εκτελώ...) κομπάζων τότε: ¨Ερίξαμε τους Έλληνες στα ξερονήσια (Αιγαίον) και πήραμε τα καλύτερα οικόπεδα τους, (του Πόντου και της Ιωνίας.)¨ Ας πρόσεχε.
Αλλά μάλλον καλύτερα όλων ήξεραν οι Ευρωπαίοι (Γαλλία, Αγγλία) που επέβαλαν την συνθήκη της Λωζάνης. (Μακριά απ' την Μεσόγειο, Οθωμανάκια, κι αγαπημένοι. Φράκτη της ρωσικής άρκτου σας θέλομε κι όχι αντικαταστάτας των.)

ν ήξεραν

ν συνθήκη της Λωζάνης.ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ είπε...

Μμ : Μεγίστη ονομαστέον όντως το Καστελόριζο. Το αξίζει.

Ακριβώς φίλε μου Μεγίστη....και εκεί κρύβεται το ΜΕΓΙΣΤΟΝ, κάτι που δεν έχει σχέση ούτε με πετρέλαια ούτε με φυσικό αέριο.!! Γιατί όλοι έχουν τρέλα με την Αν.Μεσόγειο...για να έχουν στην κατοχή τους αυτό το συγκεκριμένο κομμάτι;;;

Το θεωρείς τυχαίο ότι ο κινέζικος δρόμος του μεταξιού για τον οποίο οι Σίνες σκοτώνουν...καταλήγει στην Αν.Μεσόγειο;;
Όχι δεν είναι τα πετρέλαια...κάτι πολύ πολύ μεγαλύτερο είναι συνδεδεμένο με την Μεγίστη.!!