ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2021

ASAT: Η φοιτητική ομάδα του ΑΠΘ που σχεδιάζει αερόχημα, κατασκευάζει και εκτοξεύει πυραύλους [εντυπωσιακές εικόνες]

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ : Τα πάντα μπορούμε να φτιάξουμε εδώ στην Ελλάδα, και μυαλά έχουμε και εργαστήρια. Αλλά δεν μας αφήνουν.!! Τα έχουμε ξαναπεί ΕΔΩ :

..." Υπάρχουνε εργαστήρια εδώ στην Ελλάδα τα οποία μπορούνε να σου φτιάξουνε drones είτε επιτήρησης, είτε πολεμικά, τα οποία θα τα βλέπουνε οι αμερικάνοι και οι ρώσοι και θα τρίβουν τα μάτια τους.! Εδώ στην Θεσσαλονίκη υπήρχε μια μικρή ομάδα φοιτητών η οποία παρουσίασε στο υπουργείο εθνικής άμυνας drone υποβρύχιο.!! Που είναι το πιο δύσκολο πράγμα και το πιο περιζήτητο στον πλανήτη . Και όμως 2 φοιτητές απο τα ΤΕΙ κιόλας της Θεσσαλονίκης το έφτιαξαν και το παρουσιάσανε. Τι έκαναν στο υπουργείο εθνικής άμυνας για αυτό;;; Απολύτως τίποτε, τους χτυπήσανε στην πλάτη τους είπανε σας ευχαριστούμε πάρα πολύ...θα σας ειδοποιήσουμε.!!Ακόμα περιμένουν τα παιδιά να τους ειδοποιήσουν."

 

Σχεδιάζουν, κατασκευάζουν ,εκτοξεύουν πυραύλους και «πειραματίζονται» με τα νέα υλικά για να πετάξουν το πρώτο τους, μη επανδρωμένο αερόχημα.

Όχι δεν πρόκειται για μια από τις επιστημονικές ομάδες της NASA, αλλά για το εγχείρημα που ξεκίνησε με μεράκι, μια παρέα 12 φιλόδοξων φοιτητών του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ και σήμερα υποστηρίζεται ενεργά από 40 φοιτητές που μετρούν πολλά επιτεύγματα σε παγκόσμιο επίπεδο και θέτουν συνεχώς νέους στόχους.

Η φοιτητική ομάδα Α.S.A.T. Aristotle Space & Aeronautics Team, αποτελεί τη μεγαλύτερη ερευνητική, φοιτητική ομάδα Αεροδιαστημικής, που λειτουργεί υπό την αιγίδα του ΑΠΘ όπως επισήμανε μιλώντας στο «Πρακτορείο FM 104,9 FM», η υπεύθυνη επικοινωνίας της ομάδας Αθηνά Πούπα και έχει ως στόχο την υλοποίηση δυο projects, «το Aeronautics και το Rocketry, δηλαδή την κατασκευή και πτήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών και την κατασκευή και εκτόξευση πυραύλων υψηλής ισχύος».

 

Photo Επόμενο εγχείρημα, της αεροδιαστημικής ομάδας του ΑΠΘ, θα αποτελέσει η σχεδίαση ενός μη επανδρωμένου αεροχήματος, το οποίο θα τροφοδοτείται από ηλιακή ακτινοβολία Aristotle Space & Aeronautics Team μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Oυσιαστικά το project ‘’Rocketry” έχει σχεδιάσει πέντε μοντέλα πυραύλων, έχει κατασκευάσει τρία από αυτά και έχει εκτοξεύσει δύο πυραύλους», αναφέρει η Αθηνά Πούπα και διευκρινίζει πως «στο εργαστήριο έχουμε δύο ακόμα πυραύλους, έτοιμους για εκτόξευση και περιμένουμε να πάρουμε έγκριση για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες. Ο 3ος πύραυλος που θα εκτοξευθεί ονομάζεται Hyperion, έχει ύψος περίπου 2,5 μέτρα και βάρος 18 κιλά».

«Όλο αυτό το εγχείρημα ξεκίνησε από το όραμα των φοιτητών και στηρίζεται στην προσπάθεια των φοιτητών. Ξεκίνησε από μια παρέα φοιτητών που ήρθαν και ζήτησαν να κάνουν και κάτι διαφορετικό, παράλληλα με τα μαθήματα τους», υπογραμμίζει ο μεταδιδακτορικός ερευνητής και επιστημονικός επιβλέπων της αεροδιαστημικής ομάδας του ΑΠΘ, Περικλής Παναγιώτου και εξηγεί πως «βγήκαμε για έναν καφέ και αποφασίσαμε να στηρίξουμε αυτή την ομάδα, που πλέον με την… τρέλα τους, με το διάβασμα, τις προσπάθειες και το ταλέντο τους, κάνουν θαύματα. Μπορεί να είναι φοιτητές, αλλά όταν μιλάς μαζί τους συνειδητοποιείς ότι είναι επαγγελματίες. Δεν έχουν τελειώσει ακόμα τη σχολή τους και φέρονται με επαγγελματισμό».

Το συγκεκριμένο εγχείρημα υποστηρίζεται από το εργαστήριο μηχανικής Ρευστών και Στροβιλομηχανών του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πολυτεχνείου του ΑΠΘ, στο οποίο υπάγεται η ομάδα των φοιτητών από την ίδρυση της. Ορισμένα από τα επιτεύγματα της ομάδας μέχρι σήμερα είναι, η κατάκτηση της πρώτης θέσης ενδιάμεσα από τις ελληνικές ομάδες και στην πρώτη δεκάδα παγκοσμίως στο Air Cargo Challenge. Επιπρόσθετα η συγκεκριμένη ομάδα είναι μία από τις μόλις 18 ευρωπαϊκές ομάδες που έγιναν δεκτές στον διεθνή διαγωνισμό που διεξάγεται στις ΗΠΑ, Spaceport America Cup (SAC 2021) .

Photo Το project ‘'Rocketry'' έχει σχεδιάσει πέντε μοντέλα πυραύλων Aristotle Space & Aeronautics Team μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Photo Το project ‘’Rocketry” έχει σχεδιάσει πέντε μοντέλα πυραύλων Aristotle Space & Aeronautics Team μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σύμφωνα με τον κ Περικλής Παναγιώτου, «οι πύραυλοι φτάνουν τα τρία χιλιόμετρα ύψος, ένα αρκετά μεγάλο ύψος όπως αντιλαμβάνεστε, που χρειάζεται καλή τεχνογνωσία για να μην φύγει εκτός του θεμιτού πεδίου. Μάλιστα σκέφτηκαν οι φοιτητές να βάλουν μέσα σε αυτούς τους πυραύλους κάποιον αισθητήρα, έτσι ώστε όταν ανεβαίνει στο ύψος της ατμόσφαιρας να μπορεί να πραγματοποιήσει και κάποιες μετρήσεις, χρήσιμες για ερευνητικούς σκοπούς».

Photo Η φοιτητική ομάδα Α.S.A.T. Aristotle Space & Aeronautics Team, αποτελεί τη μεγαλύτερη ερευνητική, φοιτητική ομάδα Αεροδιαστημικής Aristotle Space & Aeronautics Team μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Photo Η φοιτητική ομάδα Α.S.A.T. Aristotle Space & Aeronautics Team, αποτελεί τη μεγαλύτερη ερευνητική, φοιτητική ομάδα Αεροδιαστημικής Aristotle Space & Aeronautics Team μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο ίδιος, σχολιάζοντας τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι φοιτητές εξαιτίας της πανδημίας, είπε πως αν και υπάρχει ένα θέμα με τις συναντήσεις που πρέπει να γίνονται για την κατασκευή, «προσπαθούμε να χορηγούμε τις απαραίτητες άδειες και να μην δημιουργούνται προβλήματα», ενώ τόνισε πως οι ίδιοι οι φοιτητές, «επιλύουν άμεσα τα ζητήματα που προκύπτουν με τις προμήθειες».

Photo Aristotle Space & Aeronautics Team μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ

Επόμενο εγχείρημα, της αεροδιαστημικής ομάδας του ΑΠΘ, θα αποτελέσει η σχεδίαση ενός μη επανδρωμένου αεροχήματος, το οποίο θα τροφοδοτείται από ηλιακή ακτινοβολία και θα εκτελεί μοναδική ανθρωπιστική αποστολή αναγνώρισης πυρκαγιών και πρόβλεψης της εξάπλωσής τους. Θα διαθέτει λογισμικό path optimization για την μέγιστη εξοικονόμηση ενέργειας, ενώ παράλληλα σε μελλοντικά σχέδια στο payload του αεροχήματος υπολογίζεται και η προσθήκη δορυφορικής κεραίας για την επίτευξη του ελέγχου του UAV μέσω δορυφόρου με σκοπό την αυτόνομη πτήση με μεγάλη εμβέλεια. Σε πρώτο επίπεδο το αερόχημα θα εκτελεί μία πτήση ελάχιστης διάρκειας 12 ωρών, ενώ η μελλοντική στόχευση είναι να πραγματοποιεί 24 ώρες συνεχόμενης πτήσης.

Με πληροφορίες από  ΑΠΕ-ΜΠΕ, Νίκος Γιώτης, Αλεξάνδρα Χατζηγεωργίου

Θεσσαλονίκη, Ελλάδα

ΠΗΓΗ

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

η πιο ωραια αναρτηση λυκ .
με το που την διαβασα με επιασε ενας κομπος στο στηθος και μια στεναχωρια .
αχ γιατι να ειμαστε σαν εθνος ομοιοι της καμπουλ ?
με τοσα αξιολογα μυαλα θα μπορουσαμε να ειμαστε στην πρωτη θεση οχι μονο τεχνολογικα αλλα και σαν ποιοτητα ζωης στην ελλαδα μας .

εχοντας ζησει λιγα χρονια στο εξωτερικο και γυριζοντας πριν λιγους μηνες με πιανει μια απογοητευση για την καταντια μας ενω υπαρχουν ΕΓΚΕΦΑΛΟΙ πραγματικα που μενουν στο εξωτερικο και δινουν τα φωτα τους στους ΟΥΝΟΥΣ .

τι αλλο να γραψω ρε γαμωτο . θλιψη


υγ. παλι μεγαλο μπραβο λυκ γενικα για τις αναρτησεις και τη γνωση σου .


χρηστος

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ είπε...

Χαίρομαι φίλε Χρήστο που σου άρεσε η ανάρτηση. Αν ήξερες τι μπορούμε να κατασκευάσουμε μόνο στην Ελλάδα...από Φρεγάτες μέχρι υποβρύχια.!! Τα drone είναι το ευκολότερο που μπορούμε να κάνουμε.