Γιατί η Γαλλία είναι "υπέρ μας" και η Ιταλία όχι.
(τι πραγματικά παίζει στην Μεσόγειο και γιατί η Ιταλία είναι ένας ασταθές-έως και μπαμπέσης σύμμαχος- Η τεράστια σημασία της Συνθήκης των Πρεσπών)
Ή ανακατανομή περιοχών ισχύος που επιχειρείται σε όλη την Μεσόγειο, έχει ως κεντρικό χώρο αντιπαράθεσης την Λιβύη όπου διεξάγεται ακόμα ένας εμφύλιος δι αντιπροσώπων. Η εξέλιξη του επηρεάζει την ενεργειακή σκακιέρα όπου, λόγω της σχετικής απόσυρσης του ενδιαφέροντος του κλασσικού αγροφυλαξ-χωροφυλαξ της περιοχής επί της εποχής Τραμπ, των ΗΠΑ, βρίσκεται αυτή την στιγμή σε κατάσταση εκτός ισορροπίας και προσπαθείτε η δημιουργία νέων.
Ή Ρωσία, αφού εκδήλωσε το ενδιαφέρον της να αποκτήσει βάση στην Σικελία (!), κίνηση που φαίνεται ότι χρησιμοποιήθηκε από τον τότε Ιταλό πρωθυπουργό για να κάμψει τις αντιστάσεις Μερκελ και φειδωλών για το πακέτο των 750δισ, έχει τοποθετηθεί στο κέντρο της σκακιέρας.Ίσως και ο κύριος λόγος που έπρεπε να αναλάβει ο Ντραγκι την δοτή πρωθυπουργία άρον άρον...
Η προσπάθεια της Ιταλίας διαχρονικά είναι να γίνει ο μοναδικός κόμβος διέλευσης ΟΛΟΥ του Φυσικού αερίου της Μεσογείου και της Βόρειας Αφρικής (αγωγός από την Λιβύη και από Τυνησία προσεχώς) . Αυτό δείχνει πόσο μεγάλη σημασία είχε η Συμφωνία των Πρεσπών, αφού η εναλλακτική τελικά διέλευση του EastMed μέσω των Δυτικών Βαλκανίων θεωρητικά δεν έχει αποκλειστεί. Τα τελευταία γεγονότα σηματοδοτούν ακριβώς το αντίθετο: Ο East Med γίνεται ζωτικής σημασίας και για εμάς και για όλα τα Βαλκάνια. Από κάπου πρέπει να περάσει και το αέριο από τον νέο αγωγό ΗΑΕ-Ισραηλ για να ξεδιψάσει η ΕΕ. Ο Nordstream2 παραμένει αγωγός-non-grata.
Ως εκ τούτου οι Ρωσία-Ιταλία δεν θέλουν μεν τον Ερντογάν στην Λιβύη αλλά δεν θα τους χαλάει η εμπλοκή του στον EastMed περί το Καστελόριζο. Για να μπορούν και από εκεί να αποτρέψουν την πιθανή απώλεια της μονοπωλιακής διέλευσης όλου του ΦΑ από τον νότο μέσω Ιταλίας. (δες στον χάρτη το Ιταλικό σχέδιο ΕΔΩ ). Αντιθέτως η Γαλλία ενδιαφέρεται πρωτίστως για τα αποθέματα ουράνιου στην Νότιο Λιβύη, εκμετάλλευση του πυρηνικού κολοσσού της Areva, με τα οποία κινεί τα πυρηνικά της εργοστάσια. Από το ηλεκτρικό ρεύμα τους κινούνται σήμερα και το 1/3 της γερμανικής βιομηχανίας. Δύσκολα θα αφήσει τον Ερντογαν, άρα και την Μερκελ, να βάλει χέρι σε αυτά.
Δευτερευόντως, είναι ισχυρή η παρουσία γαλλικών εταιριών εξόρυξης και στα οικόπεδα της Κυπριακής ΑΟΖ αλλά και σε αυτά της νότιας Κρήτης. Σε αυτό το σημείο ασθενής κρίκος είναι η Αίγυπτος που δεν θέλει μεν τον Ερντογαν στην πόρτα της αλλά καλοβλέπει την συμμετοχή του στον EastMed. Κυρίως για να τον καθυστερήσει. Δεν νομίζω να υπάρχει καμία απορία πλέον για το τι πρέπει να κάνουμε εμείς, όπως και για το τι θα κάνει η Τουρκία.
Το τι τελικά θα επιλέξει να κάνει η Ελληνική κυβέρνηση, που δυστυχώς στερείται οποιασδήποτε στρατηγικής στην εξωτερική πολιτική, εν πολλοίς θα κρίνει και το μέλλον της. Τα μέχρι τώρα δείγματα γραφής (σχέδιο Πισαριδη για τις εξορύξεις, αποδοχή του ρόλου της Γερμανίας ως επιδιαιτητή στην προσπάθεια επανακαθορισμου της συνθήκης της Λωζανης κλπ) δείχνουν ότι είναι λίγα τα ψωμιά της. Όπως και όλων όσων κρύβονται πίσω από δήθεν Πρασινες Αναπτυξεις ακολουθώντας πιστά τους σχεδιασμούς της Μέρκελ, όπως προδιαγράφτηκαν από την εποχή του Σημίτη. Θετικό για αυτήν είναι πάντως ότι ακολουθεί (αναγκαστικά) τώρα τους σχεδιασμούς των Τσίπρα-Κοτζιά, ακριβώς επειδή υπάρχει η Συμφωνία των Πρεσπών!
Και η Γαλλία αλλά και ο θείος Σαμ, που έκανε μέχρι τώρα παιχνίδι αναμονής, δεν θα επιτρέψουν στην Μερκελ και τον Πουτιν να αλλάξουν υπέρ τους την γεωπολιτική που, στους αιώνες τους άπαντες, πάντα παίζονταν γύρω από τον έλεγχο της ροής της ενέργειας.
Όσο για τα εμάς: "Φαγώθηκαν" πολλοί ισχυρότεροι πουθου για μικρότερα σχέδια, πχ για 60km αγωγού αερίου από το Μπουργκάς μέχρι την Αλεξανδρούπολη. Ένας Μητσοτάκης , που τον κρατάει από παντού ο μισός πλανήτης και η μισή "νύχτα" της Αθήνας θα τους σταματήσει τώρα;;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου