ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Κυριακή 25 Απριλίου 2021

ΣΑΠΩΝΑΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΕΡΕΜΒΙΝΘΙΝΗΣ ΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ (ή οι λουκουμάδες των Βαγιώνε)

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

ΣΑΠΩΝΑΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΕΡΕΜΒΙΝΘΙΝΗΣ ΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ (ή οι λουκουμάδες των Βαγιώνε) 
 
Στον μεσαίωνα κυκλοφόρησε η φήμη ότι ο Σατανάς κρύβεται στις... γάτες. Και τις ξεπάστρεψαν σχεδόν όλες!
Αποτέλεσμα, αυξήθηκαν τα ποντίκια και πέθανε μετά από την πανούκλα που μετέδιδαν το 1/3 των Ευρωπαίων μέσα σε αλλεπάλληλα κύματα πανώλης, που κράτησαν 5,5 αιώνες. .
Πάνω σε αυτό το κολοσσιαίων διαστάσεων γεγονός έστησε η εκκλησία ένα success story της, πουλώντας θαυματουργά ματζούνια. Όπως το μυστικό καρύκευμα του 13ου αιώνα, δημοσιευμένο σε βιβλίο στην βιβλιοθήκη του Βατικανού, ως η συνταγή που έσωσε από την πανώλη το Μιλάνο και μετά την Κέρκυρα.
 
Την βρήκα σε αντίγραφο το 05 στο Ενετικό αρχείο στο Κάστρο της Κέρκυρας, ψάχνοντας για το αρχικό σχέδιο του οχυρού του ιππικού των Άγγλων ΣανΡοκο, μετέπειτα Ψυχιατρικό Νοσοκομείο, αυτό που έκλεισε. Επιζεί μέρος της συνταγής ως παραδοσιακό καρύκευμα σε κάποιους από τους λουκουμάδες που πουλούσαν, προ των σύγχρονων lockdowns, πλανώδιοι ή αυτοσχέδιοι λουκουματζήδες στην Κέρκυρα τις παραμονές του Άγιου και των Βαγιώνε. Ως ψήγμα ιστορικής μνήμης μιας εξόδου από ένα lockdown στο κάστρο, αφού υποχώρησε καποιο κύμα πανώλης. Υπό τας διαταγάς του Αγίου, λέει.
Γράφε, επί τη ευκαιρία ην χαθεί η συνταγή για τις επόμενες γενιές, αχρείαστη να'ναι:
 
Ζαφορά, κινέζικο φυτό, λευκό πιπέρι, μαύρο πιπέρι, σπόροι κέδρου, φλούδες κίτρου και πορτοκαλιού, φασκόμηλο, βασιλικός, μαντζουράνα, φύλλα δάφνης, φλησκούνι, γεντιανή, καλαμίνθη, φύλλα κουφοξυλιάς, αποξηραμένα κόκκινα και λευκά τριαντάφυλλα, δεντρολίβανο, μέντα, κύμινο, ηπατική αλόη, ξύλο αλόης, κάρδαμο, δαφνέλαιο, σαπωναρία, κόμμι κισσού, λιβάνι, μοσχοκάρφια, σύμφυτον, μοσχοκάρυδο, πιπερόριζα, λευκό δίκταμο, βενζόη, κίτρινο κερί, τερεβινθίνη και μια πρέζα στάχτη.
 
Τι θεραπευτικό αποτέλεσμα είχε;;
 
Πέρα από δυσπεψία προφανώς κανένα! Η πανώλη υποχωρούσε αφού προηγουμένως έκανε τον κύκλο της και αφού ξεπάστρευε όποιον δεν είχε μέσον για να κλειστεί έγκαιρα σε κάποιο κάστρο. Θαύμα!
 
Και μετά από αυτό, άρχισαν να πολεμούν λυσσαλέα κάθε προσπάθεια εξορθολογισμού στην αντιμετώπιση επιδημιών, τις μεθόδους δηλαδή που έφερε η επιστήμη και η σύγχρονη εφαρμογή της στην ιατρική μέχρι και σήμερα, προτάσσοντας την πίστη στα ματζούνια, με ατάκες του τύπου "εγώ δεν πιστεύω στο AstraZeneka. Ή στο Pfizer ή στο Sputnik, διαλλέχτε. Ιδεολογικόπολιτικό μάλλον είναι το ζήτημα το που πιστεύεις, κάτι ανάλογο debate επι του πόση τεραμβυνθίνη χρειάζεται στην συνταγή του 13ου αιώνα. 
 
Χαρακτηριστικό παράδειγμα σωστής εφαρμογής των μέτρων κοινωνικής απόστασιοποίησης για την αντιμετώπιση της επιδημίας πανώλης του 1824 στην επαναστατημένη Ελλάδα, ο νόμος του Καποδίστρια στην επισυναπτόμενο απόσπασμα νόμου της εποχής. Πέραν των άλλων, απαγόρευε κάθε εκκλησιαστική εκδήλωση προς αποφυγή διάδοσης της νόσου. Φαίνεται ότι δεν είχαν προλάβει τότε να φυτέψουν οι παραθρησκευτικες οργανώσεις κανένα Χαρδαλιά ή κανένα Τσιοδρα - like, να πάρουν μετά και κανένα ακαταδίωκτο. 
 
Δεν του το συγχώρεσαν ποτέ ! Επτά χρόνια αργότερα, ως ο πρώτος κυβερνήτης του Ελληνικού κράτους, δολοφονήθηκε αλά Καραϊβάζ μετά από ένα συμβόλαιο θανάτου που παρήγγειλαν κάτι τοπάρχες. Αυτοί δηλαδή που ήθελαν να διατηρήσουν τα προνόμια φοροσυλλέκτη-κοτζάμπάση που είχαν και πριν επί Οθωμανίας της Πρώτης, με τις ευλογίες των αντίστοιχων παπάδων.
 
Αποτέλεσμα, η διακοπή για περίπου 100 χρόνια της προσπάθειας εκσυγχρονισμού της δημόσιας διοίκησης, που παρέμεινε σε γενικές γραμμές δέσμια των επιλογών των σύγχρονων τοπαρχών και του κλήρου. Για να παιδευόμαστε ακόμα και σήμερα με το πως θα ρευτεί ένας νέο-Σουλτάνος της υπό σύσταση Οθωμανίας Βου, κατά τας νεοφιλελε γραφάς του Βερολίνου. 
 
Και, ω του θαύματος, ακόμη και σήμερα, αν τύχει κάποιος να αμφισβητήσει την απόλυτη κυριαρχία τους στην διαχείριση της τοπικής μας μιζέριας, παρήγγειλε του ένα συμβόλαιο θανάτου να καθαρίσεις, τον ενοχλητικό. Η κόψε του τα λαικ να μην μπορεί να στέλνει στο φουμπού. Ανάλογα. 
 
Σαπωνάρια και τερεβινθίνη. Αυτά μόνο είναι τα μόνα που λείπουν από τις συνταγές των σημερινών πάππαρων και μιντιαρχών της νύχτας μας, που διαρκεί και επιμένει για να καταγράφονται σε τίποτα λίστες Φουρθιώτη, να έχουμε να εμπλουτίζουμε με σύγχρονη εγχώρια προστιθέμενη αξία τα αρχεία στο Ενετικό κάστρο.
Να δεις που αν είχε εξασφαλίσει ικανές ποσότητες κανένας δικός τους, πάλι με το ιδιο ματζούνι θα μας μπούκωναν.( Επ αυτού, οι έρευνες συνεχίζονται...)
 
 Άγιο είχαμε...
 
(και χρόνια πολλά η σημερινή, των Βαγιώνε)

Δεν υπάρχουν σχόλια: