ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Δευτέρα 26 Απριλίου 2021

Πύρ και Κίνηση. Διότι η ποιότητα των Στρατών, και των τμημάτων, ορίζεται από την επάρκεια τους στον Ελιγμό!


ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

ΠΥΡ ΚΑΙ ΚΙΝΗΣΗ.

Μια από τις βασικές εκπαιδεύσεις είναι το σήκω, τρέξε για 3-4", ξαναπέσε πρηνηδόν (εάν δεν υπάρχει κάλυψη). Μείωση χρόνου έκθεσης στα εχθρικά πυρά ισούται με μείωση πιθανοτήτων προσβολής (και τραυματισμού ως εξ αυτής). Βασική εκπαίδευση μικρών κλιμακίων. Χρειάζεται καλή φυσική κατάσταση διότι σαφώς και είναι απαιτητική δουλειά το πεζομαχείν.

 Όσοι έχουμε υπηρετήσει στο Πεζικό το έχουμε ακούσει και, ίσως, το έχουμε κάνει, κατά κάποιο τρόπο... Κρίνοντας από τις δικές μου παραστάσεις, μάλλον με πολλά λάθη. Πιστεύω το πρόβλημα ξεκινά και από τη μετάφραση . Πιο σωστά θα μεταφράζαμε το "Fire and Maneuver" ως "Πυρ και Ελιγμός".

Διότι περί αυτού πρόκειται. Πυρ ώστε να επιτραπεί ο ελιγμός, και όχι μια άβουλη προώθηση προς τα εμπρός (ή πίσω). Το Πυρ γίνεται ώστε κινούμενα τμήματα να εκμεταλλευτούν κενά στην διάταξη του εχθρού, περιοχές μειωμένης κάλυψης από εχθρικά πυρά, ευνοίκο έδαφος, κατάσταση κλπ.

Και ο ελιγμός γίνεται ώστε να μεταφερθούν τα μέσα πυρός σε σημεία τέτοια που να επιτρέπουν συνέχιση της αλληλουχίας μέχρι ανατροπής του εχθρού. Διότι τον εχθρό ανατρέπει ο ελιγμός! Όχι το πυρ! Αυτό έχει συνέπειες και στην άμυνα. Διότι αν ο αμυνόμενος θέλει να αποτρέψει... τους σχεδιασμούς του επιτιθέμενου επιβάλλεται να αντιδρά στο ελιγμό (ή να επιβάλλει τον δικό του) και με δικές του κινήσεις. 

Οπόταν, ακόμα και σε αυτό που αρέσκονται κάποιοι να αποκαλούν "στατική άμυνα" η μετακίνηση ανάμεσα σε Κύριες, Εναλλακτικές, Συμπληρωματικές...και Ανάγκης (ΚΕΣΑ) θέσεις είναι απαραίτητη προϋπόθεση επιτυχίας. Και, παρόλο που πολλοί ίσως να φαντάζονται επιθέσεις ανοιχτού πεδίου και καταλήψεις υψωμάτων, ο μηχανισμός και οι αρχές έχουν εφαρμογή παντού. Ακόμα και στο μικρότερο δυνατό επίπεδο (και στο μέγιστο).

Δυστυχώς σε μας παραμένει η λάθος εικόνα του "αραιωμένου τμήματος" το οποίο άβουλα κάνει Πυρ.... και Κίνηση, χωρίς καμιά πρωτοβουλία, χωρίς καμιά εκμετάλλευση της "μικρογεωγραφίας", των καταστάσεων κλπ. Και μας μένει ως εικόνα του μηχανισμού η εικόνα του τελευταίου σταδίου ....... κάποιων περιπτώσεων, του "Assault" ανοιχτού πεδίου, της "Εφοδου" δηλαδή. Όπου ισχύει και αυτό που λέγαμε περί "κανόνα των 3 δευτερολέπτων" που τόσο ωραία εφαρμόζουν εδώ οι Πεζοναύτες.

Διότι η ποιότητα των Στρατών, και των τμημάτων, ορίζεται από την επάρκεια τους στον Ελιγμό!

Δεν υπάρχουν σχόλια: