ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Παρασκευή, 23 Απριλίου 2021

Η ΔΙΑΡΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΜΑΣ ΚΡΙΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΚΟΝΣΕΡΒΑ ΡΟΔΑΚΙΝΟ.


ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

Η ΔΙΑΡΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΜΑΣ ΚΡΙΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΚΟΝΣΕΡΒΑ ΡΟΔΑΚΙΝΟ.
 
Το κόστος παραγωγής μιας κονσέρβας ροδάκινου (από την Νάουσα) είναι σήμερα 1€. Αυτή η Ελληνική κονσέρβα πουλιέται στα supermarkets 1.30€. Το κόστος παραγωγής της διαμορφώνεται από 8λεπτά κόστος εργασίας, 60 λεπτα κόστος ενέργειας και τα υπόλοιπα για τα κόστη πρώτης ύλης, αποσβέσεις, διάθεσης, φάροι και χρηματοοικονομικά.
 
Στα Lidl αντίστοιχη γερμανική κονσέρβα (πάλι με ροδάκινο από την Νάουσα) πουλιέται 0.95€ (!) έχοντας κόστος παραγωγής 0.70€. Στην διαμόρφωση του κόστους του Γερμανικού προϊόντος, το κόστος εργασίας συμμετέχει κατά 14% (9 λεπτά του€), το κόστος ενέργειας 50%(0,35€) και τo υπόλοιπο αφορά όλα τα άλλα αντίστοιχα κόστη με την ελληνική κονσέρβα.
 
Πως γίνεται και μας πουλάει ο Γερμανός φτηνότερα (και να κερδίζει);;
 
To δικό του κόστος ενέργειας παραγωγής είναι φτηνότερο κατά 25-30%,όσο και το περίφημο έλλειμμα ανταγωνιστικότητας που μας τσαμπουνάνε, παρ' ότι το κόστος εργασίας (και διάθεσης) είναι ψηλότερο (τα χρηματοοικονομικά κόστη έχουν αμελητέες διαφορές). Αυτό το πετυχαίνουν κυρίως λόγω καλλιτέρων τιμών στο φυσικό αέριο που λαμβάνουν από τον Πουτιν (κρυμμένη επιδότηση) και λόγω της φτηνής ενέργειας από τα πυρηνικά (που όμως πρέπει να τα κλείσουν οσονούπω μετά το ατύχημα της Φουκουσίμα για να εισάγουν ενέργεια από τον Μακρόν). 
 
Δευτερευόντως επιδοτεί την δική του κονσέρβα μέσω του συστήματος μαθητείας των τεχνιτών της παραγωγής για να μετριάσει και το ελαφρά ψηλότερο εργατικό τους κόστος, παραβιάζοντας ουσιαστικά όλη την νομοθεσία της ΕΕ.
Ξέρουν καλά οι κάθε λογής uber alles και οι εδώ αντιπρόσωποί τους, τι θα επακολουθήσει από τις επερχόμενες ενεργειακές και οικονομικές κρίσεις την ΜΚ(Μετά Κορονοιού) εποχή. Έτσι φροντίζουν από τώρα για την διατήρηση της ανταγωνιστικής θέσης της κονσέρβας τους (και όχι μόνο):
 
Προσπαθούν να αποτρέψουν τον περιορισμό του ενεργειακού κόστους στην περιφέρεια με τον κατακερματισμό (και μετά τον έλεγχο) των μονάδων παραγωγής/διανομής ενέργειας-κυρίως του Νότου, με αντίστοιχες στρατηγικές "μικρής ΔΕΗ", αξιοποιώντας την κρίση για το στρατηγικό τους όφελος. Αλλά και για την διατήρηση του όφελους των μεγάλων συμφερόντων που κρύβονται πίσω από αυτές τις πολιτικές που διατηρούν τις ανισότητες ενεργειακής φτώχειας στην Ευρώπη. 
 
Ταυτόχρονα θέλουν να δυσχεράνουν και την εφαρμογή των εναλλακτικών πολιτικών των υπολοίπων που κινούνται προς μια τελείως διαφορετική κατεύθυνση σε ότι αφορά την παραγωγική ανασυγκρότηση και μέσω των ενεργειακών συνεταιρισμών ιδιοπαραγωγων ηλεκτρικές και θερμικής ενάργειας από ΑΠΕ, βιομάζα και γεωθερμία.
 
Και φυσικά, καμία σκέψη για εξορύξεις! Άσε τα φυσικά αέρια εκεί που βρίσκονται, λέει. Θα ψωνίζουμε όσο χρειάζεται από "αλλού" (αν δεν τα δώσουμε όλα υποθήκη για τα χρέη που γράφει η ελλειμματική μας οικονομία, και λόγω της ακριβής ενέργειας!)
 
Όσο όλες οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές θα επιτίθενται δογματικά μόνο στο εργασιακό κόστος με τις "πολιτικές λιτότητας" οι υπόλοιποι πρέπει να αντιτίθεται σε αυτές και να στοχεύει με επιθετικές πολιτικές στον περιορισμό του ενεργειακού κόστους (με επιδότηση της ενέργειας στις ΜΜΕ και την βιομηχανία, εισαγωγή ΑΠΕ και νέων φιλικών στο περιβάλλον τεχνολογιών, αλλά και φθηνό φυσικό αέριο made in Greece για να λειτουργούν όλα τα υπόλοιπα κλπ),.Πολιτική που αντιτίθεται και στα κάθε λογής μεγάλα συμφέροντα παραγωγής και διανομής ενέργειας στην ενεργειακά διψασμένη Ευρώπη, που την κρατούν και σε ενεργειακή και τεχνολογική καθυστέρηση και εξάρτηση.
 
Όταν ακούω "μικρή ΔΕΗ", "ιδιωτικός ΑΔΜΗΕ" η ΔΕΠΑ υποδομών στον Λάτση, οι εξορύξεις όπου πουν οι Γερμανοί κλπ, θα συνεχίζω να αντιλαμβάνομαι την οικονομική κρίση ή την αναγκαία παραγωγική μας ανασυγκρότηση όπως σε αυτό το παράδειγμα για την ακριβή ακόμα ελληνική κονσέρβα ροδάκινο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: