ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Τετάρτη 14 Απριλίου 2021

Προσπαθεί ο Τσίπρας να παίξει σωστά Άμυνα, αλλά ο Σταθάκης δεν τραβάει στην Επίθεση.!

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjcIUe9FPa97WoTOgDkuUl2i5InoKisqR94yJsF3NAw3jCRKOSb9HTncRDOcznSgcY1lDQ7a4Y7RIbehCRK4Vp7GScBQghc_0F10G6NfaZ5ZLSZuVvzdTWg9il-2kxBKtWhjt5Azlsl4JSb/s1600/%CE%91%CF%81%CF%87%CE%B5%CF%82.jpg 

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

Προσπαθεί ο Τσίπρας να παίξει σωστά Άμυνα, αλλά ο Σταθάκης δεν τραβάει στην Επίθεση.!

Τα χθεσινά μέτρα που ανακοίνωσε ο Τσιπρας, όλα Κεϋνσιανής λογικής (όχι δικής του) με τίποτα το ριζοσπαστικό ή επαναστατικό, είναι απολύτως σωστά και αναγκαία. Αυτό θα έκανε κάθε λογικά σκεπτόμενος policy maker για να κρατήσει την κοινωνία και την οικονομία όρθια μετά την δεκαετία των μνημονίων και την οικονομική κρίση που πυροδότησε η διετής, όπως φαίνεται, λανθασμένη αντιμετώπιση του κορονοϊού. 

Θα περίμενε κανείς να συνοδεύονται αντίστοιχα από κάποια "επιθετικά μέτρα" ανάπτυξης, που και θα αμφισβητούν το νεοφιλελε μοντέλο στην ρίζα του και θα μας βγάζουν σε ένα αναπτυξιακό ξέφωτο εντός των νέων παγκόσμιων ισορροπιών, σύμφωνα με τις νέες τεχνολογικές και γεωπολιτικές τάσεις.
Αντ' αυτών, διαβάζω σήμερα βαρυσήμαντο άρθρο του Γιώργου Σταθακη που κινείται σε άλλα πελάγη:
 -Πράσινη Ανάπτυξη (με μόνη διαφοροποίηση από όσα λέει ο Σταικουρας την υιοθέτηση του Γερμανικού μοντέλου αντί του Βρετανικού με τις μεγάλες επενδύσεις) και
-Ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους και της οικονομίας
πάνω σε όσα έχει προδιαγράψει το νεοφιλελε διευθυντήριο της Φρανκφούρτης για τα κορονοϊοπακετα, το ΕΣΠΑ και την ΚΑΠ.
 
Το γιατί το πρώτο, που περιορίζεται μόνο σε εισαγόμενες τεχνολογίες κάποιων επιλεκτικών ΑΠΕ (απουσιάζει και η γεωθερμία και το ανανεώσιμη φυσικό αέριο και τα δίκτυα μεταφοράς αερίου ως μεταβατικό στρατηγικού καυσίμου) είναι "πράσινα άλογα", το ξαναέγραψα πολύ διεξοδικά και δεν θα το επαναλάβω .Προφανής και ο αντίκτυπος αυτής της πρασινοάλογης θεώρησης στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, όπου με αυτήν ουσιαστικά υιοθετείται η πολιτική Σημιτη, που τόσο πιστά την υλοποιεί τώρα ο Μητσοτάκης στα Ελληνοτουρκικά. 
 
Το πως και το γιατί όμως απουσιάζει ένα σοβαρό αποτέλεσμα της ψηφιακής μεταρρύθμισης ,Η ΔΥΝΑΤΌΤΗΤΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΎ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΙΜΟΥ ΧΡΌΝΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΧΩΡΙΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΑΠΟΔΟΧΩΝ , από το αναπτυξιακό μοντέλο που κατάφερε να ονειρευτεί ο κ. καθηγητής, είναι κάτι που χρήζει πολύ περισσότερης έρευνας.
 
Αυτό που εγώ κατανοώ είναι ότι θα απαιτηθούν 130δις επενδύσεις, κυρίως κρατικές, για να μπει η οικονομία σε αναπτυξιακή τροχιά σε πολλούς τομείς, ιδιαίτερα στον πρωτογενή τομέα (Γεωργία και εξορύξεις) και την μεταποίηση και τις υποδομές. Επενδύσεις κυρίως σε όσες τονίζουν τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα. Αυτά που προσφέρουν τα προγράμματα της ΕΕ (με τους περιορισμούς των νεοφιλελε κοστουμιών για "πράσινη ανάπτυξη" και ψηφιακές υποδομές) είναι περίπου τα μισά όσων απαιτούνται! Και η ιστορία έχει δείξει ότι δεν είναι δυνατή η προσέλκυση ξένων ιδιωτικών επενδύσεων για να καλυφθεί το υπόλοιπο, και μάλιστα στους τομείς που τους έχουμε πραγματικά ανάγκη (οικονομία της γνώσης, στήριξη της ενδογενούς ανάπτυξης στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα κλπ).
 
Μέχρι να αντιληφθεί ο Τσιπρας ότι με τέτοιους φουνταριστούς, όπως ο Σταθακης and Company, γκολ δεν θα μπει, εγώ θα παραμένω επιφυλακτικός λύκος εκτός και επί ταύτα σε όλες αυτές τις χαζομάρες.
Με αγάπη και αγωνία τα λέω για τον απλό Έλληνα , έχω να κάνω και άλλα πράγματα από το να πυροβολώ με σεντόνια αλόγους και άλογα που βάζουν μόνο πλάτη πάλι για να σωθούν οι τράπεζες και τα παράγωγα τους.
 
Υ.Γ Ο  Σταθάκης εξυπηρετεί το σχέδιον...των ξένων συμφερόντων , και ενώ εγώ για τον ίδιο μισθό ζητώ 50% ώρες , ο Χατζηδάκης προωθεί 150% ώρες. Στην περίπτωση Σταθάκη,  να πω ότι τα λέει χειρότερα κι απ το Γιωργάκη. Απλά γιατί τα ξαναλέει μετά 15 χρόνια και δεν λέει τίποτε. Ένα ανούσιο άρθρο για να διατηρείται στην επικαιρότητα. Δύο ευκολάκια Βρεττανικό και Γερμανικό μοντέλο για να μείνουν στους χαχόλους και αερολογία για τα υπόλοιπα. Μην το ψάχνετε ο βασιλιάς είναι γυμνός και γι αυτό δεν μπορεί να βγεί με τα σοβαρά του να κάνει αντιπολίτευση.
Μάλλον επαληθεύουν δυστυχώς τις υποψίες όλων πλέον, πως θεωρούν δεδομένο οτι το παιχνίδι για τον Λαό είναι χαμένο από χέρι, οπότε, μόνο για την καρέκλα ενδιαφέρονται. 


2 σχόλια:

ΑΡΡ. είπε...


-Πράσινη Ανάπτυξη (με μόνη διαφοροποίηση από όσα λέει ο Σταικουρας την υιοθέτηση του Γερμανικού μοντέλου αντί του Βρετανικού με τις μεγάλες επενδύσεις) και...

........................

Το ελληνικό οικονομικοπολτικό τοπίο κινείται από εποχής ΠΑΣΟΚ και εντεύθεν μεταξύ αριστεράς ουτοπίας και δεξιοφιλελέ δυστοπίας.
Ο ιππότης της Αποκαλύψεως είναι πρασινοφρουρός,
κάτι μεταξύ ΓΑΠ, Σταθάκη, Χατζηδάκη και Στουρνάρα...

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ είπε...

Ανάθεμα και αν γνωρίζουν τίποτε περί ανάπτυξης όλα αυτά τα μπουμπούκια φίλε ΑΡΡ. Ο Ιππότης της Αποκαλύψεως είναι πράσινος όχι γιατί είναι ΠΑΣΟΚ...αλλά είναι άρρωστος και ετοιμάζεται να τα φτύσει. Για την Πράσινη Ανάπτυξη και πράσινα άλογα τα λέγαμε εδώ.

http://zeys-elaynon.blogspot.com/2021/02/blog-post_96.html

" Οι τεχνολογίες ΑΠΕ απαιτούν χαλκό, σπάνιες γαίες, κάδμιο, λιθιο, πλατίνα, βολφαρμιο κλπ που σπανίζουν. Τα μεγαλύτερα αποθέματα σπάνιων γαιών είναι στην Κίνα, πλατίνας στην Ν. Αφρική, καδμίου στο Κονγκό, χαλκού στην Ν. Αμερική κλπ. Το σχέδιο δε διασύνδεσης όλων των δικτύων σε ένα παγκόσμιο για να δουλέψει μόνο με ΑΠΕ, καταρρέει λόγω έλλειψης των απαραίτητων ποσοτήτων χαλκού."

Για αυτό η Δύση το γύρισε στην Πράσινη ανάπτυξη και στα πράσινα φούμαρα.