ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Παρασκευή 16 Απριλίου 2021

Η γεωστρατηγικη κατάσταση της στιγμής, τα εσωτερικά της ΝΔ, κάτι ντιλάκια και ένα αναπόφευκτο Global Reset.

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

ΈΚΤΑΚΤΟ ΣΕΝΤΟΝΙ.

Η γεωστρατηγικη κατάσταση της στιγμής, τα εσωτερικά της ΝΔ, κάτι ντιλάκια και ένα αναπόφευκτο Global Reset.

Όσοι αρέσκονται, όπως εγώ, στο να μην κοιτάζουν μόνο την Γιαδικιάρογλου, που κοιτάει την Πετροβασίλη, που σχολιάζει μόνο, σαν αντίδραση Παβλωφ, ότι επιθυμούν οι επικοινωνιολόγοι behind the scenes του μπερντέ της τρέχουσας πολιτικής σκηνής (όπως εξελίχθηκε), θα γνωρίζουν ήδη δύο αρκετά καλά τεκμηριωμένα σημαντικά πεδία εξελίξεων που σχετίζονται με τον πιο πάνω τίτλο :

1. Βρισκόμαστε αυτή την στιγμή, περίπου στην μέση μιας ασυνήθιστης πανδημίας, αλλά και ανάμεσα σε δύο τελείως διαφορετικές "παγκοσμιοποιήσεις".


Η προηγούμενη που γνωρίσαμε, ξεκίνησε επί Ρηγκαν και Θάτσερ μετά την πτώση της Σοβιετιας και αποθέωσε την κυριαρχία των νεοφιλελεύθερων πολιτικών στον τρόπο που παράγεται και κινείται το χρήμα. Αυτό που παλιότερα λέγαμε χρηματοπιστωτικο κεφάλαιο, χωρίς να έχουμε αντιληφθεί πόσο πολύ έχει αυτονομηθεί σήμερα από το υπόλοιπο, κυριαρχεί και επί της πολιτικής, έχοντας όμως ήδη τελείως αλλά συμφέροντα από το βιομηχανικό κεφάλαιο.. (Για να συνεννοούμαστε και οι παλιότεροι) .
Αλλά και από τον καθορισμό των ζωνών εμπορικής μερικής επήρειας αναδειόμενων οικονομικά χωρών (κάτω όμως από τον απόλυτο έλεγχο των ΗΠΑ και του δολαρίου της), μέσω του ελέγχου της ροής της ενέργειας και, μέχρι το 08, και της ροής του χρήματος.

Η οικονομική κρίση του 08, η οποία φόρτωσε τεράστια χρέη σε κράτη για να σωθεί το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και μια φούσκα που είχε δημιουργήσει, σήμανε την έναρξη της αρχής του τέλους της προηγούμενης παγκοσμιοποίησης. Αυτό έγινε μέσω της αχαλίνωτης, μετά το 08, και τελείως ανεξέλεγκτης δράσης των οργάνων του χρηματοπιστωτικού τομέα σε όλο τον πλανήτη, πάνω από τα κράτη και τις πολιτικές τους. Απορυθμίστηκαν και τα πάντα το 18 με τον εμπορικό πόλεμο Τραμπ-Κίνας, ήρθε και ένας απρόσκλητος κορονοϊός να οξύνει ακόμα περισσότερο την κρίση και προσφοράς και ζήτησης που είχε ήδη δημιουργηθεί, τέλος η Παγκοσμιοποίηση των 80s που ξέραμε! Τώρα πάμε για άλλα!!

2. Η νέα ταξιθέτηση της επόμενης παγκοσμιοποιησης, που γίνεται τώρα, δημιουργεί ήδη νέες ζώνες επιρροών των κύριων "ηγετών" της. Της Κίνας και των ΗΠΑ. Με ένα περίεργο ρόλο-μπαλαντέρ της Ρωσίας (και ίσως και της Ινδίας) ανάμεσα τους, και με την ΕΕ, δυστυχώς, σε ρόλο ασήμαντου κομπάρσου-καταναλωτή.

Πάλι τα εργαλεία κατανομής της ισχύος ανάμεσα στις ζώνες της νέας εποχής θα είναι ο έλεγχος της ροής του φυσικού αερίου (αντί για το πετρέλαιο της παγκοσμιοποίησης των 80s) και η κυριαρχία κάποιων νέων μέσων συναλλαγών για να κινείται το χρήμα. Όλα τα άλλα περί πράσινης ανάπτυξης κλπ που ακούμε, είναι πράσινα άλογα και προπέτασμα καπνού.

Και τα ψηφιακά νομίσματα! Τελείως απαραίτητα για τον "τηλε" μετασχηματισμό σχεδόν όλων όσων γνωρίζαμε και απαιτούσαν κάποια φυσική επαφή. Την εργασία, την εκπαίδευση, το σεξ, την διασκέδαση, την λειτουργία του κράτους, των κομμάτων και της δημοκρατίας.
Η αποτυχία της διαχείρισης της πανδημίας του κορονοϊου στον μισό πλανήτη, που συμπίπτει χοντρικά με την ζώνη εκτός της επιρροής της Κίνας, ήταν η αφορμή για να επισπευσθούν αυτές οι τηλ-μεταλλάξεις με δύο κύματα βίαιων lockdown. (Αυτό δεν απαιτήθηκε στις χώρες που αποτελούν σήμερα την νέα ζώνη εμπορίου της Ασίας - Ωκεανίας, που δείχνει πιο έτοιμη για την ψηφιακή εποχή για πολλούς πολιτικούς, οργανωτικούς, τεχνολογικούς και πολιτιστικούς λόγους).

Το δολάριο όπως το ξέραμε, δεν δουλεύει καθόλου καλά στην νέα ηλεκτρονική εποχή και κουβαλάει ήδη, ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα, πολύ αμαρτία. Κυρίως μέσα στην φούσκα των παραγώγων των δανείων, που ήδη ξεπέρασε τα 21 παγκόσμια ΑΕΠ. .Άγνωστο αν θα κυριαρχήσουν πάλι οι Τράπεζες, τα Κράτη, μεγάλες μη τραπεζικές πολυεθνικές σαν την Facebook Inc ή οι Κοινωνίες των πολιτών στον τρόπο παραγωγής και διανομής των νέων μέσων συναλλαγών της νέας παγκοσμιοποίησης που δημιουργείται τώρα. Θα προηγηθεί μια μεγάλη αταξία πραγμάτων, που θα διαρκέσει ίσως λίγα χρόνια μέχρι να ισορροπήσει, για να δούμε τι θα επικρατήσει.


Προσωπικό μου στοίχημα για την τελική επικράτηση (που θέλω αλλά 2 σεντόνια για να πω γιατί) : Τα κρατικά μη τραπεζικά ψηφιακά πάγια, αντικρισμενα με δείκτες της πραγματικής οικονομίας. Και ίσως μερικά κλαδικα ψηφιακά πάγια ως μέσα συναλλαγών (έτσι λέγονται πιο σωστά τα "κρυπτονομίσματα", απόγονοι των τεχνολογιών blockchain που λανσάρισε το bitcoin, που είναι καταδικασμενο να εξαφανιστεί έχοντας παίξει τον ρόλο του λαγού τεχνολογιών και του νέου concept νομισμάτων που δεν παράγονται από δάνεια ).

Σε πρώτη φάση, γι αυτόν τον μεταBredon Woods νέο παγκόσμιο οικονομικό μετασχηματισμό, θα δοκιμαστούν γνωστές συνταγές, από την εποχή του new deal του Ρούσβελτ μπας και ξαναδουλέψουν. Αλλά επειδή δεν θα ξαναδουλέψουν (δες γιατί και στο πολύ καλό άρθρο εδώ), θα περάσουμε αναγκαστικά, και σχετικά γρήγορα, στην φάση Global Reset. Όπως την εισηγήθηκε το World Economic Forum και ψιλοσυμφωνήθηκε πριν λίγους μήνες στο Νταβός. Ήδη προς αυτή την κατεύθυνση της επανάληψης των Κεϋνσιανων κλασικών συνταγών και η αλλαγή του ρόλου του ΔΝΤ με την ενίσχυση του με ακόμα 650δις που αποφασίστηκε (ακούσατε τίποτα;;) την περασμένη εβδομάδα, μετά την αναμενόμενη πρώτη αποτυχία συμβιβασμού με την Κίνα από τον Μπλινκεν, τον νέο Αμερικανό ΥπΕξ.

(Ο χάρτης δείχνει με ανάλογο χρώμα τις χώρες με σχέδια ή projects στην αντίστοιχη φάση εξέλιξης, για την παραγωγή των νέων μέσων ψηφιακών συναλλαγών από τις κεντρικές τους Τράπεζες. Στην Ευρωζωνη ήδη ο καθένας και μόνος του. Εμείς με χρώμα Αφρικής... )

Μέχρι να κάτσει κάπου ή μπίλια, και το νέο σύστημα βρει τις νέες ισορροπίες του σε μερικά χρόνια , είναι αναμενόμενο να έχουμε σοβαρές τοπικές αναταράξεις. Κυρίως στην περιφέρεια, εκεί που θα συνορεύουν οι νέες ζώνες και από όπου και τα περάσματα της ενέργειας. Κάτι σαν τους σεισμούς εκεί που εφάπτονται οι τεκτονικές πλάκες, ένα πράγμα.

Και έβαλε ο Δίας και οι υπόλοιποι Θεοί του Ολύμπου πάλι το χεράκι τους να είμαστε πάλι, όπως και το 45, μια από τις πρώτες χώρες του πλανήτη που, λόγω της θέσης της, θα πρέπει να διαλέξει τώρα στρατόπεδο! Εντός μεν μιας ΕΕ, πλέον τσίρκο μυωπικών εθνικισμών (δεν συμφέρει κανέναν να διαλυθεί τώρα τώρα ), ακόμη υπό την Γερμανία. Αλλά πάλι με το δίλημμα "κάτω από την Γερμανία-και πίσω της ο Πουτιν ή με τον θείο Σαμ";;

Το ίδιο παίζει και στον ανατολικό μας γείτονα, που πρέπει τώρα να διαλέξει, με πολύ χειρότερους από εμάς όρους, αν θα παραμείνει ενωμένος ως ένα κράτος στην ζώνη του δολαρίου ή θα δει κάποια κομμάτια του να παίζουν μέρος στο παίγνιο του μπαλαντερ-Ρωσια, στεφόμενος έτσι προς την Ανατολή και την ζώνη του ψηφιακού γουαν, μπας και έτσι υλοποιηθούν κάποια νέο-Οθωμανικά όνειρα του Ερντογαν και της τάξης που έχει δημιουργήσει. Μετά την τελεσίδικη στροφή του Ιράν προς την Κίνα, το επόμενο πεδίο σύγκρουσης που μας αφορά, είναι στην Ουκρανία.

Και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν εκεί έξω, αντίστοιχες με τις εξελίξεις επί του ανωτέρω διλήμματος θα είναι και οι ανακατατάξεις και ανακατανομές των "κέντρων εξουσίας" στα πολιτικά μας κόμματα, για την δημιουργία ίσως νέων συμμαχιών μεταξύ τους. Εντός του μεγάλου παίγνιου που σκιαγράφησε μέχρι τώρα αυτό το σεντόνι. Μην παρασύρεστε από δήθεν οπαδικες κραυγές με βάση κάποιο χρώμα φανέλας. Δεν υπάρχουν! Μόνο κάτι ψήγματα πατριωτισμού εδώ και εκεί υπάρχει, για να δικαιολογούν το τελευταίο άρθρο του Συντάγματος. Αν θέλουμε να κρίνουμε με αυτό τα πράγματα και όχι υπό την οπτική γωνία της Γιαδικιάρογλου and Co που πάντα κοιτούν κάνοντας τον ανήξερο. .

Θα πω μόνο τι παίζει σχετικά τώρα εντός της ΝΔ, αφού είναι και κυβέρνηση.

Μια καθυστερημένη της ομάδα ούλτρα νεοφιλελεδων παλαιάς κοπής, σε συνεργασία-λυκοσυμμαχία με τον κύριο όγκο των Σημιτικων και κάτι εισοδιστες του ΛΑΟΣ που χώθηκαν και πήραν πόστα στην ΝΔ, επιθυμεί διακαώς την παραμονή μας κάτω από γερμανικό έλεγχο, βρέξει-χιονίσει.
Εκφράζεται κυρίως από τον Σαμαρά αλλά, σε μεγάλο βαθμό, και από την ομάδα Μητσοτάκη ο οποίος, εντός του επικοινωνιακού παίγνιου που ξέρει μόνο να παίζει, ήδη δείχνει να έχει χάσει την μπάλα. Και το γύρισε ήδη στο μοτοκρός και στα σέρβις του τένις..

Η άλλη τάση-συνιστώσα, σχηματικά ας την λέμε "ομάδα Δένδια" , με πιθανή συμμετοχή και της διορατικής κόρης του Μητσοτάκη (!), βλέπει κάπως καθαρότερα τα έξω και που πάνε. Και ξέρει τι σημαίνει το να τα βάζεις, ακόμα, με τον θείο Σαμ. Για 80 km αγωγό Μπουργκας- Αλεξανδρούπολη μπορείς να χάσεις αυγά και καλάθια κάνοντας άρχοντα μετά κανέναν ΓΑΠ... .Μέχρι εκεί όμως εξαντλείται αυτού του είδους ο "πατριωτισμός", στον φόβο της απώλειας των πάντων που δίνει μια καρέκλα. .
Και αφού αυτή η τάση, η "Δενδική" , τσαλάκωσε αρχικά το ντιλ Κουλη-Μέρκελ-Ερντογάν με την συμφωνία για την ΑΟΖ με την Αίγυπτο, με καθοδήγηση των ΗΠΑ, μετά έπαιξε εκτός της επίσημης κυβερνητικής γραμμής και για κυρώσεις στην Τουρκία, κάνοντας την Μερκελ να βγάζει σπυράκια. Και χθες έβαλε και άλλη μια ταφόπλακα στις συμφωνημένες από τον Αύγουστο διευθετήσεις μεταξύ Μερκελ, Μαξίμου και Ερντογαν για συνεκμετάλλευσεις, και η Κύπρος κείται μακράν, στέλνοντας πάλι τους απανταχού επιγόνους του Σημίτη για αντικαταθλιπτικά!
Αφορμή θα ζητάνε τώρα να τον αλλάξουν τον ΥπΕξ με κάποιον σαν τον Γεραπετρίτη ή κάποιον άλλον της Σημιτικογερμανικής σχολής, που λέγεται ΕΛΙΑΝΕΠ αλλά δεν είναι καθόλου έτοιμοι για τις εξελίξεις μετά. Και συνεχίζει να παίζεται θέατρο σκιών, και με πολλές θεαματικές κωλοτούμπες για να γελούν πλέον και τα νήπια.

Ποτέ θα έχουμε σχετικές εξελίξεις;;

Εκτιμώ μόλις τελειώσουν τα φράγκα από την συγκολλητική ουσία που κρατάει ακόμα ενωμένο το πράμα που λέγεται ΝΔ. Και μέχρι να ολοκληρωθούν μερικά ακόμα κρίσιμα ντιλάκια. Των χορηγών, βεβαίως βεβαίως, το lockdown είναι καλός φερετζές για πολιτικό time-control, ας είναι καλά ο ιός και σε αυτό το επίπεδο.. Εκτός αν πέσει ο Ερντογαν, οπότε τελειώνει τότε και η θητεία Μητσοτάκη ως Πουθου. Ότι συμβεί πρώτο.

Βλέπεις, εδώ και 200 χρόνια, με κάτι πολύ σπάνια διαλείμματα, απουσία σύγχρονων δομών αστικού κράτους δυτικού τύπου (μετά την δολοφονία του Καποδίστρια), κάτι τέτοιοι τύποι, όπως καλή ώρα μια χούφτα εφοπλιστές/χορηγοί, αναλαμβάνουν να παίξουν, σε κρίσιμες στιγμές, τον θετικό ή αρνητικό ρόλο τους, σύμφωνα με τα δικά τους συμφέροντα και τις διεθνείς δεσμεύσεις. Κυρίως σε ότι έχει να κάνει με την επιτήρηση του εξ Ανατολών μας Μέγα Ασθενή, που ξανααρώστησε Αυτός ήταν πάντα ο ρόλος μας, μην νομίζετε κάτι άλλο. Και δεν ήταν λίγες οι φορές στο παρελθόν που έτσι, αφήνοντας κάτι τέτοιους χορηγούς να παίζουν μπάλα τελικά, χάσαμε.

Για τις αντίστοιχες ορατές αναταράξεις και σε όλα τα υπόλοιπα κόμματα, θα πω τι καταλαβαίνω αναλυτικότερα αργότερα. Περιμένω πρώτα να δω αν και πως θα αντιδράσουν πχ στην πρόταση 8 σημείων του Νίκου Κοτζιά., που, παρά την μη εξειδίκευση τους, μπορεί να είναι η αναγκαία και ικανή συνθήκη για την έναρξη των απαραίτητων ανακαταταξεων και εντός του προοδευτικού χώρου για δύο πολύ κρίσιμα θέματα:

1. Για την ακύρωση όλων των σχεδίων εγκλωβισμού μεγάλου μέρους της απογοητευμένης από τον Μητσοτάκη μεσαίας τάξης μέσα σε νέα, δήθεν πατριωτικά, ακροδεξιά κομματικά μόρφωματα, εύκολα διαχειρίσιμα από το υφιστάμενο σύστημα διαπλοκής.
2. Για την δημιουργία των απαραίτητων πολιτικών και κοινωνικών συμμαχιών που θα σηματοδοτήσουν και την ετοιμότητα ανάκτησης των πρωτοβουλιών που θα απαιτηθούν για να παίξουμε τον ρόλο μας εντός την σωστής πλευράς, σε όσα εξελίσσονται γύρω μας μέσα στο ευρύτερο γεωπολιτικό μετασχηματισμό. Όπως σε κάποιον σαν αυτόν που επιχειρήθηκε να σκιαγραφηθεί πιο πάνω, ή κάποιον πληρέστερο, και που η κατανόηση του αποτελεί πλέον όρο εθνικής επιβίωσης. .

Και μετά κάθε κατεργαράκος, στον πάγκο του, τα υπόλοιπα θα τα βρούμε.

Τι δεν καταλαβαίνεις ακριβώς;;

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...


https://www.youtube.com/watch?v=5k3casyhOis

It’s the outlaws ways
Return of the warlord at last



It’s a wrath of Thor
They are men at war
The sign of the hammer’s our guide
It’s a metal daze
It’s the outlaws ways
Return of the warlord at last

Blood of the Kings, Defender!
King of the gods of war

kakos04 είπε...

Καλημέρα , πάντα τέτοια άρθρα .Μόνο για την σύνοψη των θεμάτων & την ανάλυση χρωστάω μπύρες , και που μας ανεβάζεις το IQ . Επιφυλάσσομαι με bitcoin :) ή άμα αξιωθώ φέτος να φτιάξω πάλι σπιτική μπύρα ..

ΑΡΡ. είπε...



Με άλλο αέρα, αέρα νικητού, ο (ευρέθησαν άραγε συμμαχικαί ¨πλάται¨;)
ο αμερικανοκίνητος Δένδιας στην Κων/πολι επί τέλους.
Ο Μέγας ασθενής ου μην ξανανόσησε όπως εύστοχα παρατηρεί ο Λ.
αλλά μάλλον ευρίσκεται σε διπλωματικό κώμα. Ίδωμεν. Και ευξώμεθα του δημιουργηθήναι ένα καταλυτικό-ανανεωτικό εθνικό κλίμα ανάλογον
των παραμονών των Βαλκανικών πολέμων ίνα, και εν όψει παγκοσμίων ανακατατάξεων, αναβώμεν νικηφόρα όπως τότε στο επόμενο ανυψωτικό κύμα.

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ είπε...

Καλημέρα σε όλους σας.!! Επιτέλους μπορώ να σας καλημερίσω. Μου κάναν βουντού και δεν είχα ίντερνετ για ώρες.!!