ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Τρίτη 20 Απριλίου 2021

Περίεργα παιχνίδια με τα εξοπλιστικά-μαμούθ - Ξηλώνουν τη διεύθυνση εξοπλισμών του υπουργείου Άμυνας;

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ : ΡΟΝΤΕΟ το καταντήσατε το Υπουργείο Άμυνας μαλάκες.!!


Περίεργα παιχνίδια με τα εξοπλιστικά προγράμματα - μαμούθ, ύψους δέκα δισ. ευρώ, που έχουν δρομολογηθεί ή που πρόκειται να γίνουν, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Ήδη, σύμφωνα με έντονη φημολογία, σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία αντικατάστασης του επικεφαλής της γενικής διεύθυνσης εξοπλισμών του υπουργείου Αμυνας.

Η διεύθυνση εξοπλισμών «στοχοποιθήθηκε» με ιδιαίτερη ένταση τις τελευταίες εβδομάδες. Τις τελευταίες ημέρες, μάλιστα, με άκρως περίεργες «διαρροές» για τα αμερικανικά τεθωρακισμένα οχήματα, Μ1117, που επρόκειτο να παραχωρηθούν δωρεάν από τις ΗΠΑ.

Με την ηγεσία του υπουργείου Αμυνας να αποφεύγει να προβεί σε ενημέρωση των εκπροσώπων των ΜΜΕ εδώ και ένα χρόνο, σε συνθήκες ενημερωτικής αδιαφάνειας, διοχετεύθηκαν, χτες τη νύκτα, στους δημοσιογράφους που καλύπτουν θέματα του υπουργείου Αμυνας «non paper» - έτοιμο κείμενο υπογεγραμμένο προφανώς με ψευδώνυμο, στο οποίο, ούτε λίγο ούτε πολύ γινόταν λόγος για ολιγωρία της διεύθυνσης εξοπλισμών, με αποτέλεσμα, όπως ισχυρίζονταν οι συντάκτες του κειμένου, να χάσει η Ελλάδα πολλά από τα τεθωρακισμένα οχήματα.

Το Law and Order έχει εδώ και καιρό επισημάνει τα σοβαρά προβλήματα που εγκυμωνεί η αδιαφάνεια και το blackout ενημέρωσης προς τους εκπροσώπους των ΜΜΕ.

Τώρα, με κτυπήματα κάτω από τη ζώνη και με πλειάδα κατευθυνόμενων «διαρροών» που γίνονται εδώ και πολλούς μήνες, εν μέσω μάλιστα εξελίξεων σε πολύ σοβαρά εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας, βγαίνει στην επιφάνεια, για ορισμένους «ο πόλεμος ΥΠΕΘΑ - ΓΕΕΘΑ - ΓΔΑΕΕ που έχει φτάσει στα άκρα», κατ' άλλους ότι «βράζουν» με την ΓΔΑΕΕ», και τέλος ότι «αλλάζουν τον γενικό διευθυντή εξοπλσιμών με επικρατέστερο τον ναύαρχο ε.α., Άρη Αλεξόπουλο, να αντικαθιστά τον πτέραρχο Θεόδωρο Λάγιο».

Ενα mail γεμάτο ... τεθωρακισμένα

Το mail που εστάλη από τον ψευδώνυμο αποστολέα τη νύκτα της Δευτέρας, και, κατά πληροφορίες, το περιεχόμενό του φαίνεται να επιβεβαιώνεται, έχει ως εξής:

«Σας αποστέλλω ενημερωτικό σημείωμα για την εξέλιξη που υπάρχει με τα 100 οχήματα M1117 από το πακέτο των 1200 που ήταν να μας παραδώσει δωρεάν ο Αμερικάνικος Στρατός τα οποία θα παραλαμβάναμε από την Γερμανία αλλά δυστυχώς τα χάσαμε γιατί …αργήσαμε.

Μπορείτε φυσικά να επιβεβαιώσετε το ρεπορτάζ και τα γεγονότα για τα οποία σας ενημερώνω.

Ανυπολόγιστη είναι η εθνική ζημιά από την τουλάχιστον ύποπτη γραφειοκρατική καθυστέρηση της ΓΔΑΕΕ με προφανείς προσωπικές ευθύνες που έχει ο ίδιος ο Γενικός Διευθυντής Αντιπτέραρχος (Ι) Θεόδωρος Λάγιος με αποτέλεσμα ουσιαστικά να χαθούν τουλάχιστον 100 Μ1117 από το πρόγραμμα προμήθειας των συνολικά 1200 τροχοφόρων τεθωρακισμένων που είναι να παραλάβουμε από τις ΗΠΑ δωρεάν.

Κλιμάκιο Ελλήνων αξιωματικών έπρεπε να μεταβεί άμεσα στη Γερμανία για να επιθεωρήσει τα περίπου 100 Μ1117 που βρίσκονταν επί ευρωπαϊκού εδάφους και μάλιστα σε πλήρη και άριστη λειτουργική κατάσταση.

Ωστόσο οι εγκληματικές - γραφειοκρατικές καθυστερήσεις στις διαδικασίες που έπρεπε να γίνουν από την πλευρά της ΓΔΑΕΕ καθυστέρησαν την αποστολή των Αξιωματικών στη Γερμανία.

Αποτέλεσμα σύμφωνα με πληροφορίες όταν τελικά οι έμπειροι αξιωματικοί, έφτασαν στη Γερμανία για να ελέγξουν την κατάσταση των τεθωρακισμένων και να προχωρήσουν τις διαδικασίες μεταφοράς τους στην Ελλάδα αντί για 100 τεθωρακισμένα βρήκαν μόλις 20 και αυτά σε άθλια κατάσταση.

Τα υπόλοιπα 80 είχαν προλάβει και τα είχαν στη κυριολεξία «βουτήξει» από άλλες χώρες της Ευρώπης και μάλιστα της ευρύτερης «γειτονιάς» μας.

Γιατί η είδηση και μόνο ότι είναι διαθέσιμα από τις ΗΠΑ ήταν αρκετή για να σπεύσουν και να συμφωνήσουν χωρίς πολλά λόγια και διαδικασίες να τα αδειάσουν από τις αμερικάνικες αποθήκες στην Γερμανία.

Γιατί φυσικά οι ΗΠΑ δεν θα περίμεναν πότε θα τελειώσει η ΓΔΑΕΕ τις γραφειοκρατικές διαδικασίες για να «χαρίσει» τα τεθωρακισμένα σε ενδιαφερόμενους «συμμάχους».

Τα ερωτήματα λοιπόν που τίθενται για την καθυστέρηση της Διοίκησης της ΓΔΑΕΕ είναι αμείλικτα:

-Για ποιο λόγο καθυστέρησε η ΓΔΑΕΕ την αποστολή των Ελλήνων Αξιωματικών στη Γερμανία;

-Ποιος ωφελείται από αυτή την έλλειψη που θα έχει το ΓΕΕΘΑ το οποίο περίμενε και προόριζε αυτά τα τεθωρακισμένα για την φύλαξη του Έβρου και μάλιστα σε μια εποχή που υπάρχει φόβος για νέες προβοκάτσιες των Τούρκων;

-Θα αναλάβει κάποιος την πολιτική ευθύνη στην ΓΔΑΕΕ για την απώλεια αυτών των τεθωρακισμένων;

-Είναι αλήθεια ότι η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία δυσανασχετεί εδώ και καιρό με τον τρόπο λειτουργίας του Γενικού Διευθυντή της ΓΔΑΕΕ με αποκορύφωμα το συγκεκριμένο γεγονός;

Επειδή μετά τη Γερμανία έρχεται η σειρά της μεγάλης παρτίδας με πάνω από 1.000 τεθωρακισμένα M1117 από το απόθεμα τoυ αμερικανικού στρατού, για τα οποία επίσης θα μεταβεί ελληνική αποστολή αν επαναληφθούν τα ίδια λάθη δε θα μιλάμε για «εθνική ζημιά» αλλά ακόμα και για εθνική προβοκάτσια έστω και λόγω ανικανότητας. Μήπως πολιτική και στρατιωτική ηγεσία πρέπει να λάβουν τα μέτρα τους πριν να είναι και πάλι αργά;»

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: