ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Τρίτη 20 Απριλίου 2021

Στα άκρα ο πόλεμος ΥΠΕΘΑ – ΓΕΕΘΑ – ΓΔΑΕΕ με αφορμή τα Μ1117

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ : "Ένα «έτοιμο» ρεπορτάζ από ανώνυμη πηγή έφθασε χθες το βράδυ στα δημοσιογραφικά emails". Περί διαρροής για ΓΔΑΕΕ ο λόγος. Μπράβο στην κυρία Ηλιάδη που βγάζει στην φόρα μαφιόζικες πρακτικές με ανώνυμα νυχτερινά emails υπέρ ΓΕΕΘΑ και κατά ΓΔΑΕΕ. Βέβαια σας τα είχαμε πει ΕΔΩ  πριν την κυρία Ηλιάδη ότι κάτι βρωμάει στην διαρροή και διαμάχη μεταξύ ΓΔΑΕΕ, και ΓΕΕΘΑ. Υπάρχει χοντρό πρόβλημα... Γι' αυτό ίσως το ΠΝ προωθεί μόνο του τις διαδικασίες. Αν τους "ξηλώσουμε" και τους στείλουμε σπιτάκια τους , να δεις πως θα στρώσουν όλοι τους.

Στα άκρα ο πόλεμος ΥΠΕΘΑ – ΓΕΕΘΑ – ΓΔΑΕΕ με αφορμή τα αμερικανικά τεθωρακισμένα Μ1117 που παραχωρούνται δωρεάν από τις ΗΠΑ

Ρεπορτάζ Ιωάννα Ηλιάδη

Ένα «έτοιμο» ρεπορτάζ από ανώνυμη πηγή έφθασε χθες το βράδυ στα δημοσιογραφικά emails, καταλογίζοντας ευθύνες προσωπικά στον Γενικό Διευντή της ΓΔΑΕΕ αντιπτέραρχο Λάγιο για την καθυστερημένη προμήθεια αμερικανικών οχημάτων M1117, και περιέχοντας εκφράσεις όπως «ανυπολόγιστη εθνική ζημιά», « τουλάχιστον ύποπτη γραφειοκρατική καθυστέρηση της ΓΔΑΕΕ», «προφανείς προσωπικές ευθύνες που έχει ο ίδιος ο Γενικός Διευθυντής», «εγκληματικές – γραφειοκρατικές καθυστερήσεις», «εθνική προβοκάτσια έστω και λόγω ανικανότητας».

Όταν λοιπόν κάποιος χρησιμοποιεί τέτοιους ποινικά κολάσιμους χαρακτηρισμούς, θα έπρεπε να έχει και την ευθύτητα να επικοινωνήσει με τον δημοσιογράφο, δίνοντάς του κάποια στοιχεία που να στοιχειοθετούν τις κατηγορίες.

Πλην όμως όσο κι αν ζητήσαμε ένα τηλέφωνο επικοινωνίας, το μόνο που λάβαμε ήταν ένα ακόμα email που να υποδεικνύει τις ευθύνες της ΓΔΑΕΕ. Χωρίς στοιχεία, χωρίς έγγραφα και κυρίως χωρίς δυνατότητα επικοινωνίας.

Αυτό από μόνο του καθιστά την ίδια επιστολή, στοιχεία της οποία είδαμε δημοσιευμένα σε άλλες ιστοσελίδες με υπογραφή δημοσιογράφου, ύποπτη και μάλλον δείχνει ότι μαίνεται ο πόλεμος στα υψηλά κλιμάκια του υπουργείου, σε σημείο τέτοιο που να φθάνουν σε μάλλον μαφιόζικες τακτικές. 

Από το ρεπορτάζ που κάναμε, επιβεβαιώσαμε την καθυστέρηση στην αποστολή ελληνικής αντιπροσωπείας που θα επέλεγε κάποια από τα αμερικανικά τεθωρακισμένα, πλην όμως οι λόγοι φαίνεται να είναι διαφορετικοί.

Πού σκάλωσε η προμήθεια των τεθωρακισμένων Μ1117 από τις ΗΠΑ;
Στα άκρα ο πόλεμος ΥΠΕΘΑ – ΓΕΕΘΑ – ΓΔΑΕΕ με αφορμή τα Μ1117

Σύμφωνα με ορισμένες πηγές την ευθύνη της καθυστέρησης έχει η ΓΔΑΕΕ, ενώ σύμφωνα με άλλες πηγές, την ευθύνη έχει η επιτροπή από το Γενικό Επιτελείο που συγκροτήθηκε και λειτουργεί κάτω από την ομπρέλα της ΓΔΑΕΕ, η οποία και άλλαξε την έκθεσή της.

Πιο συγκεκριμένα, το όλο θέμα αφορά την προμήθεια αμερικανικών οχημάτων Μ1117 από τη Γερμανία, όπου βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Δύναμη των ΗΠΑ.

Φαίνεται ότι η Ελλάδα στις προδιαγραφές που είχε βάλει αρχικά επιθυμούσε να παραλάβει τα αμερικανικά άρματα εφόσον έχουν οπλισμό. Πλην όμως φαίνεται ότι αυτά δεν δίνονταν με οπλισμό, ενώ είχαν απογυμνωθεί και από άλλα συστήματα, τα οποία όμως αρχικώς είχε υπολογίσει η ελληνική πλευρά.

Με βάση αυτές τις προδιαγραφές που είχε θέσει η αρμόδια επιτροπή, φαινόταν ότι δεν μας κάνουν τα συγκεκριμένα άρματα και η υπόθεση οδηγειτο σε ναυάγιο. Πλην όμως μέσα σε μια νύχτα άλλαξε η απόφαση της επιτροπής κι έτσι θα έπρεπε να ξεκινήσει νέα διαδικασία.

Ο επικεφαλής της ΓΔΑΕΕ φαίνεται να σημείωσε αυτή την αλλαγή, η οποία κατά τη γνώμη του ήταν ουσιαστική, ενώ όπως λένε οι πηγές μας κατά τη γνώμη του Επιτελείου προείχε η άμεση παραλαβή των αρμάτων όπως ήταν.

Τελικά, με αυτή την καθυστέρηση η Ελληνική αντιπροσωπιεία πήγε στην Γερμανία όπου βρίσκονταν τα 80 άρματα και βρήκε μόλις 23 καθώς είχαν προφθάσει άλλες χώρες να επισκεφθούν πρώτα και να επιλέξουν τεθωρακισμένα.

Αυτό που εμείς βλέπουμε από την όλη ιστορία, είναι ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα συνεργασίας σε υψηλό επίπεδο και αυτό πράγματι είναι εθνικά επιζήμιο. Ειδικά όταν καταφεύγουν σε ανώνυμες επιστολές 

ΠΗΓΗ

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: