ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Τετάρτη, 14 Απριλίου 2021

Χατζηδάκης: Μόνον με αίτηση του εργαζομένου η 10ωρη εργασία

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ : Αυτά τα αίσχη μόνο η κυβέρνηση του εξωλέμβιου πουθουΚούλη μπορεί να τα ψηφίζει.Όπως γράφει και μέσα στο άρθρο ..." Αν κάποιος στην κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη είχε εργαστεί κανονικά έστω και μία μέρα στη ζωή του, δεν θα τολμούσε καν να ψελλίσει αυτά τα αίσχη.".

Χατζηδάκης: Μόνον με αίτηση του εργαζομένου η 10ωρη εργασία..
- Αφεντικό να μείνω δεκάωρο σήμερα γιατί η γυναίκα μου έχει φτιάξει μπάμιες;
- Αφεντικό, να μείνω δεκάωρο σήμερα γιατί έχει έρθει η πεθερά μου από την Τρίπολη;
Σημαντική τροποποίηση στο εργασιακό νομοσχέδιο από τον υπουργό Εργασίας- Δεν θα επιτρέπεται η επιβολή υπερεργασίας από την επιχείρηση - Οι υπερωρίες δεν θα πληρώνονται, αλλά θα «επιστρέφονται» στον εργαζόμενο μέσα σε ένα εξάμηνο
Αλλαγές στο ζήτημα της διευθέτησης του χρόνου εργασίας που περιλαμβάνεται στο εργασιακό νομοσχέδιο έφερε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, μετά τις αντιδράσεις, τόσο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης όσο και από τα συνδικάτα. 

Συγκεκριμένα, ο υπουργός ανέφερε σε τηλεοπτική του συνέντευξη (Σκάι) ότι το «ωράριο-λάστιχο», με εως 10 ώρες εργασίας την ημέρα θα μπορεί να εφαρμόζεται μόνον με αίτηση του εργαζομένου -και όχι με απόφαση της επιχείρησης. Υπενθυμίζουμε ότι στις προβλέψεις του νομοσχεδίου περιλαμβάνεται η πρόβλεψη για μη πληρωμή των υπερωριών, αλλά η «επιστροφή» του παραπάνω χρόνου δουλειάς στον εργαζόμενο μέσα σε ένα εξάμηνο, είτε με την μορφή μειωμένου ωραρίου είτε με την μορφή άδειας. 

Η ανακοίνωση Χατζηδάκη

Σε απάντηση ανακοίνωσης του ΣΥΡΙΖΑ, από το υπουργείο Εργασίας εκδόθηκε η εξής ανακοίνωση:  

Από τον ΣΥΡΙΖΑ, ως παγκόσμιοι πρωταθλητές στα ψέματα, επιτίθενται με fake news φυσικά, στο νομοσχέδιο για την προστασία της εργασίας. Επιτίθενται σε ένα νομοσχέδιο το οποίο:

Προστατεύει τους εργαζόμενους από καταχρήσεις των εργοδοτών ως προς απλήρωτες υπερωρίες, αδήλωτη εργασία κ.λπ. με την εισαγωγή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, η οποία θα εντοπίζει αυτόματα όλες τις αθέμιτες πρακτικές.

Θεσπίζει για πρώτη φορά την άδεια πατρότητας, άδεια δηλαδή μετ’ αποδοχών όχι μόνο για την εργαζόμενη μητέρα, αλλά και για τον πατέρα του παιδιού.
Στηρίζει τον θεσμό της γονικής άδειας, καθώς θα είναι επιδοτούμενη πλέον για δύο μήνες από τον ΟΑΕΔ και για τους δύο γονείς αντιμετωπίζοντας έτσι και ένα αντικίνητρο για την πρόσληψη γυναικών στην εργασία.

Εισάγει αυστηρά μέτρα για τη βία και τη σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία ικανοποιώντας αιτήματα των εργαζόμενων, ιδιαίτερα μάλιστα των γυναικών.

Κατοχυρώνει τα δικαιώματα των εργαζόμενων στην τηλεργασία, καθώς η κυβέρνηση υιοθετεί το δικαίωμα αποσύνδεσης, δηλαδή το δικαίωμα του εργαζομένου να μην απαντά σε κλήσεις και μηνύματα του εργοδότη για να προστατεύει έτσι την οικογενειακή και προσωπική του ζωή.
Προστατεύει τα δικαιώματα των απασχολούμενων σε εταιρίες courier και delivery, με προβλέψεις τόσο για την συνδικαλιστική τους έκφραση όσο και για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στην απόγνωσή του, καθώς τον εγκαταλείπουν και οι παλαιοί του ψηφοφόροι, αποφάσισε να κηρύξει τον «πόλεμο» στην κυβέρνηση επικαλούμενος μια ρύθμιση την οποία ο ίδιος είχε διατηρήσει σε ισχύ όσο ήταν κυβέρνηση! Είναι η διάταξη για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, που ισχύει εδώ και 30 χρόνια και για την οποία υπάρχει μάλιστα σχετική Ευρωπαϊκή Οδηγία. Και προφανώς όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει καταργηθεί το 8ωρο, εκτός αν το κατήργησε ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν το αντιλήφθηκε ούτε ο ίδιος, κρατώντας τις διατάξεις για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας όσο ήταν στην εξουσία. Το 8ωρο ήταν και παραμένει προφανώς κατοχυρωμένο!

Σε αυτήν την ρύθμιση, της οποίας ήδη έχει γίνει περιορισμένη χρήση στην Ελλάδα, με συμφωνίες μεταξύ εργοδοτών και συνδικάτων, προσθέτουμε ότι ο εργαζόμενος, εάν τον εξυπηρετεί, μπορεί να το ζητήσει και μόνος του από τον εργοδότη. Είναι μια ρύθμιση που μπορεί να προχωρήσει μόνο μετά από αίτημα του ίδιου του εργαζόμενου, λόγω προσωπικών ή οικογενειακών επιλογών.

Και διερωτόμαστε, αν π.χ. ένας νέος εργαζόμενος, θέλει να εργαστεί σε μια περίοδο του χρόνου λίγο περισσότερο, για να εξασφαλίσει ως αντάλλαγμα μια εβδομάδα παραπάνω άδεια, σε τι ενοχλεί αυτό τον ΣΥΡΙΖΑ; Πιστεύουν ότι μπορούν να κανονίσουν τη ρύθμιση της επαγγελματικής και προσωπικής ζωής των εργαζόμενων από την Κουμουνδούρου καλύτερα από ό,τι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι;

Το νομοσχέδιο δίνει περισσότερες δυνατότητες στους εργαζομένους. Τους καλύπτει από καταχρήσεις για υπερωρίες και αδήλωτη εργασία. Προάγει την ισότητα των δύο φύλων. Και σε συνδυασμό με τη γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης δημιουργεί τις προϋποθέσεις για πιο πολλές δουλειές, πιο ασφαλείς και ελεύθερους εργαζόμενους, πιο παραγωγική Ελλάδα. Όσα λέει ο ΣΥΡΙΖΑ για Μεσαίωνα υπενθυμίζουν απλώς ότι οι ίδιοι κατευθύνονται με την όπισθεν σε αυτήν την περίοδο.

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

Είχε προηγηθεί ανακοίνωση από τον ΣΥΡΙΖΑ, μετά από τις δηλώσεις Χατζηδάκη στον Σκάι. Η ανακοίνωση έχει ως εξής: 

Ο κ. Χατζηδάκης επιβεβαίωσε με τις σημερινές του δηλώσεις στον ΣΚΑΪ ότι το νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση για τις εργασιακές σχέσεις καταργεί το 8ωρο, θεσπίζει δεκάωρη εργασία με απλήρωτες τις υπερωρίες και με ατομικές συμβάσεις, ώστε ο εργαζόμενος να είναι πλήρως αποδυναμωμένος και να υποχρεώνεται να αποδεχτεί τους όρους του εργοδότη υπό την απειλή απόλυσης.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κηρύττει πόλεμο στους εργαζόμενους με ευκαιρία την πανδημία. Βαφτίζει τον εργασιακό Μεσαίωνα «εκσυγχρονισμό της εργασιακής νομοθεσίας» και προωθεί την απλήρωτη εργασία, το ωράριο «λάστιχο» και τη μείωση αποδοχών μέσα από τις απλήρωτες υπερωρίες.

Αν κάποιος στην κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη είχε εργαστεί κανονικά έστω και μία μέρα στη ζωή του, δεν θα τολμούσε καν να ψελλίσει αυτά τα αίσχη. Προειδοποιούμε τον κ. Μητσοτάκη, μην διανοηθεί να φέρει αυτό το νομοθετικό έκτρωμα στη Βουλή. Όσο για τον κ. Χατζηδάκη, του προτείνουμε να πάρει άδεια από το Υπουργείο του και να πάει να μαζέψει ελιές, όπως με θράσος διαφημίζει δήθεν προς το συμφέρον των εργαζομένων.
 

3 σχόλια:

kakos04 είπε...

Αν και ελεύθερος επαγγελματίας θέλουν παλούκωμα . Χωρίς λεφτά δουλεύουν πολλοί τώρα υπερωρίες στην εργασία τους υπερ πίστεως αναλόγως τον εργοδότη . Μετά θα τους λέει θες να κάνεις αίτηση για 10 ωρη εργασία άνευ αμοιβής ή θα πας από Δευτέρα σε άλλη δουλειά . Προσφέρομαι ειδικά για τον Χατζηδάκη το φθινόπωρο να τον πάρω πλήρες 10ωρο στις ελιές χωρίς να περιλαμβάνω τον χρόνο μετακίνησης & διαλείμματος και με διαιτητικό γεύμα παξιμάδι με ελιές και τυρί να δει πως βγαίνει το λάδι . Αυτός νομίζει ότι βγαίνει στύβοντας εργάτες αν δεν έχει δει ντοκυμαντέρ .

ΝΙΚΑΝΔΡΙΚ είπε...

Να τον δεσεις και σ ενα παλουκι με μακρυα αλυσιδα μηπως θελει να κανει 9 ωρες και θελει να φυγει.
Ετσι ειναι μαθητευομενοι μαγοι στον κωλο του αλλουνου,γι αυτο φερανε τα τζιχαντια θα μαζευουν ελιες που λεει η Ντορα και ολα θα ειναι καλα.
Στην Κρητη εχεται ψηλα κτηρια γιατι αυτοι δε χαλαλιζουν σφαιρες για πουστηδες?

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ είπε...

Φίλε ΝΙΚΑΝΔΡΙΚ ζούμε ένα θέατρο του παραλόγου.Αποφασίζει για τα εργασιακά ο τύπος που δεν έχει κολλήσει στη ζωή του ούτε ένα ένσημο. Τελικά, το ξύλο που είχε φάει προκαταβολικά το ζήταγε ο οργανισμός του.