ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Σάββατο 24 Απριλίου 2021

Πράττειν άλογα! Η ποιος κερδίζει από την θέση "όχι εξόρυξη φυσικού αερίου"- Όλα από Ανανεώσιμες Πηγές Ενεργειας ΑΠΕ. Και μια ανατρεπτική πρόταση.

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

Πράττειν άλογα!
(η ποιος κερδίζει από την θέση "όχι εξόρυξη φυσικού αερίου"- Όλα από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ΑΠΕ. Και μια ανατρεπτική πρόταση).

Ως γνωστόν, τα πολυαναμενόμενα "πακέτα διάσωσης" της οικονομίας για την κρίση του κορονοϊού ύψους 750δισ (για εμάς γύρω στα 32) δεν προδιαγράφήκαν για να ενισχύσουν ούτε το ΕΣΥ, ούτε το κοινωνικό κράτος αλλά ούτε και τον τουρισμό που είναι το μέγα θύμα. Θα διατεθούν, λέει για την Πράσινη Ενεργειακή Μετάβαση και τον Ψηφιακό μετασχηματισμό.

Οι νεοφιλελε του Βερολίνου και της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών τρελάθηκαν;; Μάλλον όχι, έχει μια λογική αυτός τους ο σχεδιασμός. Είναι η ίδια λογική της νεοφιλελεύθερης ατζέντας του Σημίτη (που την συνέχισαν οι επόμενοι):

 Η πρωτογενής παραγωγή κατέληξε στο 2,9,% και η δευτερογενής στο 12% του ΑΕΠ, και τα ρέστα όλα για να διογκωθεί με κρατικά δανεικά η μεσαία τάξη πάνω σε εσωστρεφείς υπηρεσίες. Όλα με εισαγόμενες τεχνολογίες και ενέργεια (η παραγόμενη ηλεκτρική καλύπτει μόνο το 16% των συνολικών μας αναγκών σε kWh, (το 2,5% σήμερα από ΑΠΕ) . . Το υπόλοιπο 72%, αφορά θερμικές kwh, που στο 100% εισάγονται και το υπόλοιπο 12% αφορά καύσιμα για κίνηση).

Αυτή η λογική Σημίτη and Co.,ως γνωστόν, μας οδήγησε σε τρία διαδοχικά μνημόνια που είχαν σαν ΜΟΝΑΔΙΚΌ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΌ ΣΤΟΧΟ να μπουν κάτω από γερμανικό έλεγχο κάτι κοιτάσματα αερίου κυρίως (το πετρέλαιο είναι ψιλοαδιάφορο) για να ξεδιψασει η ενεργειακά εξαρτημένη ΕΕ για τα επόμενα 30-40 χρόνια. Τόσα χρειάζονται για να ολοκληρωθεί η πολυδιαφημισμένη Πράσινη Μετάβαση προς το επόμενο καύσιμο, το υδρογόνο. Πολιτικές που οδηγούν με Μαθηματική ακρίβεια σε αυτό το "παραγωγικό μοντέλο" της εισαγωγής των πάντων. Και της ενέργειας. Αλλά και στην φτώχεια και νέα μνημόνια.

Έφαγαν στοπ το 15! Ευκαιρία για να ανατραπεί και εκείνο το 3-12-85 μείγμα της οικονομίας μας, είπαν κάποιοι ονειροπόλοι, αφού από τα δημόσια έσοδα από αυτές τις εξορύξεις αερίου θα μπορούσε να επαναληφθεί το πετυχημένο παράδειγμα της Νορβηγίας που χρηματοδότησε έτσι το κοινωνικό της κράτος και την πραγματική της οικονομία με σοβαρούς ενδογενείς πόρους.

Δεν τους πίστεψαν, ανέλαβαν πάλι όσοι γουστάρουν (και κερδίζουν) από την Ελλάδα ψωροκώσταινα.

Ποιοι κερδίζουν όμως από το "άστα εκεί" και την ψωροκωστανίαση, αποκρύπτοντας και ότι είναι ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΑΔΥΝΑΤΗ η ενεργειακή επάρκεια μόνο με ΑΠΕ;;
Ότι κανένα δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ δεν μπορεί να σταθεροποιηθεί χωρίς τις εφεδρείες κάποιου καυσίμου;;
Μέχρι τώρα του λιγνίτη και του πετρελαίου, από εδώ και εμπρός του φυσικού αερίου (εμπλουτισμένου μέχρι 10% και με υδρογόνο) και γύρω στο 2050 του υδρογόνου.

1. Οι μεταφορείς και έμποροι του εισαγόμενο φυσικού αερίου, πρώτα απ όλα. Όχι τυχαία, όλοι σχεδόν χορηγοί σήμερα της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ παλιότερα. Και από πίσω τους Ρώσοι, Καταριανοι, Τούρκοι, οι λαθρέμποροι του ISIS και λοιπές δυνάμεις. Η σημερινή τιμή του φυσικού αερίου (σε μορφή LNG) και σε ενεργειακό ισοδύναμο ενός βαρελιού πετρελαίου είναι σήμερα στα 29-30$, ενώ του πετρελαίου πλησιάζει τα 60$. Αν το φυσικό αέριο πχ νότια της Κρήτης εξαχθεί (είναι τεχνικά δυνατό αυτό σε 2 με 3 χρόνια) και μεταφερθεί μέσω του EastMed, η τιμή τότε πέφτει στα 25,5-26$ για ενεργειακά ισοδύναμη ποσότητα ενός βαρελιού πετρελαίου.

2. Οι έμποροι φωτοβολταικών και ανεμογεννητριών, που κάνουν ότι μπορεί να περάσει από το χέρι τους για να μην αναπτυχθεί καμία άλλη εναλλακτική πηγή ανανεώσιμης ενέργειας πλην των ανεμογεννητριων και των φωτοβολταϊκων. Όπως το βιοαέριο και η γεωθερμία αλλά και η ανάπτυξη τεχνολογιών για εξαγωγή φυσικού αερίου από τους παγωμένους υδριτες μεθανίου νότια του Καστελόριζου και της Κρήτης. Ισοδύναμο φυσικού αερίου περίπου 100 φορές τα γνωστά κοιτάσματα όλης της Ανατολικής Μεσογείου, που περιμένουν να συλλεχθούν μετά από μια δεκαετία που θα έχουν ωριμάσει οι τεχνολογίες συλλογής τους..Από αυτούς τους πάγους κινδυνεύουμε περισσότερο, αν δεν προλάβουμε να τους μαζέψουμε για να τους κάψουμε και όχι τόσο από το διοξείδιο, που είναι η τροφή για φυτά και δένδρα - αρκεί να υπάρχουν...

3. Όσοι στρατηγικά έχουν επιλέξει να ακολουθούν τις πολιτικές του Σημίτη στα θέματα και της εξωτερικής μας πολιτικής. Που συμπληρώνεται και με όσους είναι έτοιμοι να αποδεχτούν πάλι και κάποιο μνημόνιο για να ολοκληρωθεί δια του σχεδίου Πισσαρίδη ο στρατηγικός σχεδιασμός των νεοφιλελε που διακόπηκε από το 15 μέχρι το 19. Όλοι αυτοί κλείνουν τώρα το μάτι στον Ερντογάν και τους χορηγούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη που, σε μεγάλο βαθμό, επεμβαίνουν για να καθορίσουν και την εξωτερική μας πολιτική.

4. Το περιβάλλον ΔΕΝ κερδίζει απολύτως τίποτε! Όσο αέριο χρειάζεται η οικονομία μας ή της ΕΕ θα συνεχίσει να εξορύσεται κάπου αλλού και θα καίγεται εδώ ! Τελεία.

5. Η οικονομία επίσης δεν έχει να περιμένει κάποια θετική επίδραση από τα πακέτα που θα επενδυθούν μονόπατα στις ΑΠΕ που θέλουν οι Γερμανοί. Θα επιδοτούμε εδώ την λειτουργία τους μέσω του πρασίνου χαρατσιού κάθε λογαριασμού ρεύματος, για να επιδοτηθούν έμμεσα κάποιες γερμανικές, κυρίως, θέσεις εργασίας. Βούντεμπαχ!

6.Το κόστος αντικατάστασης των 5εκ κινητήρων εσωτερικής καύσης που λειτουργούν σήμερα με ηλεκτροκινητηρες, υπολογίζεται στα 80δισ ευρώ. Δηλαδή 40% περισσότερα απ όλα τα κορονοϊοπακετα και το ΕΣΠΑ που θα εισπραχθούν, για να μας διατηρήσουν και ως ενεργειακά και τεχνολογικά εξαρτημένους!

Οποιαδήποτε δήθεν οικολογική θέση "για την κλιματική αλλαγή" που αυτά τα αποκρύπτει, προβάλλοντας κάποια σκέτη Πράσινη Ανάπτυξη-πανάκεια, ουσιαστικά ακυρώνει την στρατηγική . και ότι πέτυχε το διάστημα 15-19. Αλλά ακυρώνει και τα όποια γεωστρατηγικά πλεονεκτήματα θα μπορούσαμε να έχουμε στο νέο πολύπλοκο περιβάλλον που δημιουργείται και στην γειτονιά μας και διεθνώς.

Άλογο, χωρίς λόγο δηλαδή, είναι να πιστεύει κάποιος ότι αυτά που θα ακολουθήσουν με τις εκχωρήσεις δικαιωμάτων στα εθνικά μας θέματα είναι αντιστρέψιμα. Άρα με παλιές συνταγές τύπου ΠΑΣΟΚ/ΝΔ όλα πάλι θα είναι όπως πρίν και ότι όλα θα μας τα λύσει μια εισαγόμενη πράσινη ανάπτυξη. 180.000 νέες θέσεις εργασίας είναι λέει ο στόχος αυτών των επενδύσεων από αυτές τις επιδοτήσεις και σε βάθος δεκαετίας. Όσες περίπου χάθηκαν κατά την διάρκεια του 1ου lockdown μέσα σε ένα δίμηνο!

Πράσινα άλογα!
Λυπάμαι αλλά την λογική τους μου είναι αδύνατο να την παρακολουθήσω, όσο καλές να θέλουν να δείχνουν και οι προθέσεις.

Το μόνο που μπορώ να σκεφτώ για να κοπεί το καλαμπούρι του "όλα από ΑΠΕ" και το δούλεμα των πακέτων "διάσωσης", που επιδοτούν το 2,5% της ενέργειας που θέλει η Γερμανία σε βάρος όλης της οικονομίας είναι το πιο κάτω.

Τι μπορούμε να κάνουμε;;
Αυτά τα δισ για "Πράσινη Ανάπτυξη" να κατευθυνθούν για την ουσιαστική ενίσχυση των παραγωγικών υποδομών του πρωτογενή (Γεωργία και εξορύξεις), του δευτερογενή τομέα και της Οικονομίας της γνώσης,φυσικά με νέες τεχνολογίες φιλικές προς το περιβάλλον και με όση κυκλική οικονομία μπορεί να γίνει στις πρώτες ύλες.

Όσο για τις επενδύσεις που θα απαιτηθούν για την ενεργειακή μας μετάβαση προς το υδρογόνο μέχρι το 50:

Δεν μας εμποδίζει κανείς για να εκδώσουμε ΤΩΡΑ εξωτραπεζικο παράλληλο ελληνικό ψηφιακό πάγιο τεχνολογίας blockchain, συμφώνου με την Οδηγία 843/18 της ΕΕ. Αντικρυσμενο με κάθε kwh από ΑΠΕ που παράγεται αλλά ΚΑΙ με την αξία των κοιτασμάτων αερίου που ανακαλύπτονται (ανεξάρτητα αν εξαχθεί τελικά ή όχι)!

Ότι ακριβώς κάνουν σήμερα τα ΗΑΕ και η Σ. Αραβία με το ψηφιακό πάγιο (κάποιοι ακόμα τα λένε κρυπτονομίσματα) aber που εκδίδεται εξωτραπεζικά από τα ΗΑΕ αντικρισμενο με τις kWh των υδρογονανθρακων που εξάγουν. Κανένα δάνειο δεν εμπλέκεται για την παραγωγή του ή κάποια άλλη ενεργοβόρα δραστηριότητα mining, όπως για τα παλαιάς κοπής bitcoin. Και ήδη χρησιμοποιείται ως μέσο συναλλαγών και χρηματοδότησης των δημοσίων επενδύσεων στα ΗΑΕ, αλλά και, αντί του δολαρίου, για τις διασυνοριακες τους συναλλαγές με την Σαουδική Αραβία.

Έτσι, με τι χρήση ενός αντίστοιχου εδω:
-Και γίνεται διαφανής η σχέση παραγωγού ενέργειας - καταναλωτή που επιλέγει να καταναλώσει ΑΠΕ πληρώνοντας την κυκλικά με ένα τέτοιο παράλληλο μέσο συναλλαγών, αντί με ευρώ,

-Και αποκλείονται νοθείες επιδότησης δήθεν ενέργειας από ΑΠΕ (πχ με εισαγόμενη από τα πυρηνικά της Βουλγαρίας),

- Και καλύπτεται το χρηματοδοτικό κενό μέχρι τα 130δισ που απαιτεί σήμερα η οικονομία μας για να αναπτυχθεί αλλά

-Και μένουν πολύτιμα κεφάλαια για την ανάπτυξη όλων των κλάδων της οικονομίας, του ανθρώπινου δυναμικού μας και το κοινωνικό κράτος .

Αν θέλουν να πουλήσουν οι Γερμανοί την πραμάτεια τους, από αυτά τα "νομίσματα" /ψηφιακά πάγια να πληρωθούν! Τα ευρώ πρέπει να πάνε αλλού. Αλλιώς ας πάνε αυτοί αλλού να βρουν ήλιο και αέρα αλλού. Εμείς μπορούμε να αγοράσουμε την ίδια τεχνολογία από την Κίνα, που πολύ ευχάριστα τώρα θα ήθελε να συνδέσει και το δικό της ψηφιακό νόμισμα με ένα συμβατό της ζώνης του ευρώ. Η ενδεχομένως κάποια και από το καλάθι του θείου Σαμ, αν δεν μπορέσουμε να την φτιάξουμε μόνοι μας...

Θα έλεγα αν με ρωτούσαν...
Εσύ τι δεν καταλαβαίνεις;;     

Υ.Γ   Όσο για τον πιο πάνω χάρτη του καθηγητή Κονοφαγου. Δείχνει τις περιοχές με δορυφορικά εντοπισμένη κοιτάσματα αερίου (μέσα στο Αιγαίο υπάρχουν μικροποσότητες). Γι αυτά γίνεται από το 64 όλο το γεωπολιτικό παιχνίδι και γύρω από όσα έχουν συμβεί στην εσωτερική μας πολιτική σκηνή.

Ποιος εκλέχτηκε με πρόγραμμα "άσε τα εκεί" για να δικαιούται να πράττει ανάλογα, οεο;;
 
Υ.Γ 1  "κρυπτονόμισμα" και smart contracts από την Shell, η ΕΟΝ, η Tsla, γερμανικές εταιρίες μπαταριών κλπ Εσύ βλέπεις πάγους μεθανίου ίσως. Εγώ βλέπω tokens με αξία.
Ποιος δικαιούται να τα χαρίζει αυτά, λες και είναι χωράφι του παππούλη του;;; Θα σας γανώσω το κέρατο λαμόγια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: