ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Τετάρτη 21 Απριλίου 2021

Δικαστήριο ανέστειλε νόμο υποχρεωτικού εμβολιασμού για τον Covid-19 στην Ισπανία

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ : Και μάλιστα προσφεύγουσα εν προκειμένω ήταν η κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας και όχι κάποιος θιγόμενος ιδιώτης ή σύλλογος.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας ανέστειλε την εφαρμογή νόμου που είχαν επικυρώσει οι αρχές της περιφέρειας της Γαλικίας, ο οποίος υποχρέωνε τους κατοίκους της να εμβολιαστούν κατά του Covid-19. Η αναστολή του νόμου, προληπτικού χαρακτήρα, έγινε έπειτα από την προσφυγή που κατέθεσε η κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας σε βάρος του νόμου αυτής της περιφέρειας στη βορειοδυτική Ισπανία, ο οποίος προέβλεπε πρόστιμα ύψους έως και 3.000 ευρώ στην περίπτωση της αδικαιολόγητης άρνησης εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού.

Στην Ισπανία, ο εμβολιασμός κατά της Covid-19 δεν είναι υποχρεωτικός, όπως και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, όμως η Γαλικία αποτελούσε εξαίρεση με την υποχρέωση αυτή που ορίστηκε στα τέλη Φεβρουαρίου του 2021.

Σύμφωνα με τις δικαστικές πηγές, η προσφυγή έγινε δεκτή τυπικά, οδηγώντας στην αναστολή των άρθρων που αμφισβητεί η κεντρική κυβέρνηση, σύμφωνα με την οποία υπάρχει «περιορισμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων» σε ορισμένα σημεία του νόμου.

Οι δικαστές έχουν πλέον πέντε μήνες για να μελετήσουν την προσφυγή επί της ουσίας και να καταλήξουν σε οριστική απόφαση. Κατά τη διάρκεια του διαστήματος αυτού η προληπτική αναστολή θα παραμείνει σε ισχύ. (πηγή:naftemporiki.gr)

ΠΗΓΗ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: