ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Δευτέρα 19 Απριλίου 2021

AΠΟ ΤΙ ΘΑ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΕΙ ΌΛΟ ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ;;

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

AΠΟ ΤΙ ΘΑ ΚΑΤΑΡΡΕΎΣΕΙ ΌΛΟ ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΌ ΣΎΣΤΗΜΑ;;
 
Από κάτι κόκκινα δάνεια, στεγαστικά ή επιχειρηματικά, λέει ο Στουρναρας και όλο το Στουρναριστάν. Και προσπαθεί τώρα να τα ξεφορτώσει σε μια bad bank, για να τα πουλήσει κουρεμενα κατά 95% σε τίποτα hudge funds, να βγάλουν και αυτά κατιτίς από όποια είσπραξη κάνουν μετά, λέει. Και επειδή, λέει πάλι, οι Τραπεζες έτσι θα ζημιωθούν, πάρε από το μαξιλάρι αλλά 12δις να γίνουν, δια του ΤΧΣ, μετοχικό τους κεφάλαιο χωρίς όμως μετοχές με κάποια δικαιώματα.
 
Η ίδια παραμύθα συντηρείται από όλα σχεδόν τα ΜΜΕ, αλλά και τα περισσότερα κόμματα, που κάνουν ότι μπορούν στα προγράμματά τους για να συγκαλύψουν την πραγματικότητα. Το τι πραγματικά γίνεται behind the scenes, από την στιγμή που εκδίδεται ένα ιδιωτικό ή δημόσιο δάνειο μέσω ομολόγων.
 
Η τράπεζα εκδότης του δανείου, το πρώτο που κάνει είναι να πακετάρει ομοειδή δάνεια και να τα ασφαλίσει. Δεν διατρέχει πλέον κανένα κίνδυνο από αυτά, θα τον αγοράσει τον κίνδυνο κάποιος άλλος!
Η ασφάλιση γίνεται συνήθως μέσω ενός δομημένου ομολόγου που, στην περίπτωση των στεγαστικών η των κρατικών ομολόγων λέγεται CDO (collaterized dept obligation), για δε την περίπτωση των επιχειρηματικών δανείων CLO (collaterized loan obligation). Εκδότες αυτών των CDOs ή C LOs είναι μεγάλες διεθνείς συστημικές τράπεζες όπως η Goldman Sachs ή η Deutchebank. Το σύστημα δουλεύει καλά όσο υπάρχει ένας πληθωρισμός γύρω στο 2%. Με μικρότερο, πληθωρισμό, όπως καλή ώρα, το τοξικό ομόλογο κινδυνεύει. Με μεγαλύτερο από 2% κινδυνεύουν οι δανειολήπτες. 
 
Κάθε ένα τέτοιο συνθετικό τραπεζικό ομόλογο /προϊόν πωλείται σε "επενδυτές" που στοιχηματίζουν υπέρ ή κατά στο σκάσιμο του αρχικού δανείου. Αυτό γίνεται σε πολλούς κύκλους πωλήσεων, δημιουργώντας μια πολύπλοκη δομή δανειων-ασφαλισεων-ρίσκου που μοιάζει με πυραμίδα. Μεγαλύτερου ρίσκου τα κάτω τμήματα της, μικρότερου ρίσκου τα πιο πάνω πατώματα. Κάθε επίπεδο δε της πυραμίδας, γεννά νέο χρήμα! Ίδιο ακριβώς όπως αυτό που έχετε στο πορτοφόλι σας αλλά χρώματος γκρι. Δεν μπορούν να έχουν όλοι πρόσβαση σε αυτό!
 
Το γκρι αυτό χρήμα στην βάση κάθε τέτοιας πυραμίδας διατίθεται στην "πλέμπα" του καπιταλισμού. Τα hudge funds-κοράκια ή τα άλλα funds, όπως των ασφαλιστικών ταμείων. Σε αυτούς δηλαδή τους τύπους που θα πουλήσουν οι τράπεζες τα κόκκινα δάνεια μην τυχόν και σκάσουν!
 
Στα πιο πάνω ασφαλέστερα πατώματα κάθε δομημένου ομολόγου, έχουν πρόσβαση για να στοιχηματίζουν επενδύοντας ή για να δανείζονται γκρι χρήμα για αλλά στοιχήματα σε άλλα ομόλογα, πολύ λίγοι και εκλεκτοί. Στην κορφή της πυραμίδας η εκδότρια τράπεζα, που ποτέ δεν εμφανίζει αυτές της τις "επενδύσεις" της στα βιβλία της!
21 φορές το παγκόσμιο ΑΕΠ η αξία του γκρι χρήματος που κυκλοφορεί έτσι, μεταξύ λίγων και εκλεκτών, έναντι 256τρισ$ δανείων (τα 71 κρατικά), που είναι όσο 3 φορές το παγκόσμιο ΑΕΠ περίπου.
Το 08 το σύστημα έσκασε !
Υποεκτιμήθηκε το ρίσκο στεγαστικών δανείων ύψους 800δισ$ στις ΗΠΑ από την Morgan Stanley, κατέρρευσε όλη η πυραμίδα με κρότο σε όλο τον κόσμο . Όποιος είχε επενδύσει με στοιχήματα στα πιο πάνω πατώματα των τότε CDO ομολόγων, έχασε. Μόνο ο Λάτσης έχασε 6δισ από τα 8 που είχε τότε από μια ελβετική του Τράπεζα. Και από τότε δεν συνήλθε ποτέ , παρ όλες τις ενέσεις δανείων και τζάμπα-Project που έχει λάβει, κυρίως από ελληνικές κυβερνήσεις.
 
Για να ξεπεραστεί η κρίση του 08, χρεώθηκαν με δάνεια τα κράτη. Δημιουργώντας νέα CDOs ή CLOs για να σωθούν οι Τραπεζες. Εδώ το σχέδιο το εκτέλεσε ο Βενιζέλος με τον Σαμαρά με εκείνο το PSI, που μας φέσωσε προσθετα 140δις στο τότε δημόσιο χρέος, για να σωθούν μια χούφτα γαλλικές και γερμανικές τράπεζες, που είχαν παίξει σε CDOs επί ελληνικών ομολόγων.
Τώρα ο κίνδυνος εντοπίζεται κυρίως στα δομημένα τοξικά ομόλογα επί ιδιωτικών δανείων επιχειρήσεων, που κοκκίνισαν ή θα κοκκινίσουν λόγω της ύφεσης του 18 (διπλή κρίση προσφοράς και ζήτησης λόγω των επενδύσεων στα κερδοφόρα γκρι τοξικά ομόλογα, αντί στην πραγματική οικονομία) και της ύφεσης στον μισό πλανήτη λόγω των αποτυχημένων lockdowns για τον Covid19. Σύνολο 27,3τρισ $ στις ΗΠΑ και 13τρισ€ στην ΕΕ στο κόκκινο. 
 
Και σαν να μην έφτανε μόνο αυτό, το τελευταίο Eurogroup έβαλε μπουρλότο! Πτωχεύσεις λέει επιχειρήσεων με συνοπτικές διαδικασίες. Κυρίως μικρομεσαίων. Μάλιστα πριν διατεθούν τα κορονοϊοπακετα των 750δισ της Κομισιον για να τις διασώσουν και αφού έχουν διατεθεί 1,8τρισ€ από την Λαγκαρντ, που όμως ελάχιστα φτάνουν στην πραγματική οικονομία. Με αυτά χτίζουν πυραμίδες!!!
Έτσι, βρισκόμαστε απαθείς παρατηρητές στην επιχειρούμενη μεγαλυτερη ιστορικά μεταφορά πλούτου "από τα κάτω προς τα πάνω", σε περίοδο ειρήνης. Το στοιχηματζήδικο λέγεται Eurogroup και η Τράπεζα του ΕκΤ.
 
Το ρίσκο που λαμβάνουν τεράστιο! Αν μια τριτοκλασατη τράπεζα του Τουμπουκτού σκάσει και έχει παίξει σε αυτόν τον τζόγο, κινδυνεύει με κατάρρευση όλο το οικοδόμημα του ευρώ και ΌΛΟ το τραπεζικό σύστημα παγκόσμια!
Τούτων λεχθέντων και ψιλοαναλυθέντων, μπας και έτσι σε πενηνταράκια, γίνουν κατανοητά, εξάγονται νομίζω αβίαστα δύο συμπεράσματα :
1.Έχουν απόλυτο δίκαιο αυτοί που θεωρούν τις Τράπεζες και τις ελίτ περί αυτές ως τον κύριο εχθρό της κοινωνίας.
2. Απαιτούνται επειγόντως αντισώματα επιβίωσης μας στην κρίση που έρχεται!
Όποιος αυτά προσπαθεί να τα αποκρύψει μέσα σε άλλα-λόγια-να-αγαπιώμαστε πράσινα άλογα, με τίποτα ανάπτυξη όπως στο μικρό σπίτι στο λιβάδι, βάζει πλάτη! Στην εκτέλεση του σχεδίου του καζινοκαπιταλισμού, που δεν θα αφήσει τίποτα όρθιο.
 
Τι δεν καταλαβαίνεις;;

Δεν υπάρχουν σχόλια: