ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Τετάρτη 21 Απριλίου 2021

ΤΙ ΓΚΡΙΖΑΡΕΙ ΤΏΡΑ Η ΤΟΥΡΚΊΑ ΕΚΕΊ ΚΑΤΑ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ ΜΕΡΙΑ ΕΝ ΌΨΕΙ ΣΥΝΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ;;

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

Στην προηγούμενη ανάρτηση ΕΔΩ σας μίλησα για τα όρη Αναξίμανδρος, νότια του Καστελόριζου.Για να δούμε αυτά τα υποθαλάσσια όρη από ΤΙ είναι φτιαγμένα. Και γιατί θέλει να γκριζάρει εκεί το μέρος η Τουρκία.

Θα μπορούσαν να αγοράσουν τις σχετικές δορυφορικές φωτογραφίες από την. ΝΑΣΑ, από τους δορυφόρους που χρησιμοποίησε για τον εντοπισμό τεραστίων ποσοτήτων παγωμένου μεθανίου και κάτω από τους πάγους της Αρκτικής ή στην Σιβηρία, αυτούς που πέρσι πήραν φωτιά και έκαψαν το 1/3 της.
Ακόμα πιο εύκολα, θα μπορούσαν να αγοράσουν τα αποτελέσματα αντίστοιχων ερευνών του ΙΓΜΕ στην ίδια περιοχή (Μεσόγειος Όρη Αναξίμανδρος, Ελληνική Γεώσφαιρα, Περιοδική έκδοση ΙΓΜΕ, Απρίλιος 2008, ISSN: 1791-2210, Τόμος 2, Τεύχος 3) απ όπου και η σχετική φώτο εξόρυξης. Γνωστά πράγματα, ανακαλυφθεντα εδώ και 15 χρόνια, χωρίς να θέσουν τότε ζήτημα ιδιοκτησίας της περιοχής...
 
Τι είναι αυτό το παγωμένο πράμα;;
 
Μεθάνιο, δηλαδή το γνωστό μας φυσικό αέριο, εγκλωβισμένου μέσα σε πάγο νερού εδώ και 500εκ χρόνια (τότε είχε ξεπαγώσει απότομα λόγω υπερθέρμανσης του πλανήτη γεμίζοντας την ατμόσφαιρα με αποτέλεσμα το Μεγάλο Θανατικό. Το 95% των έμβιων στην Γη πέθαναν ακαριαία από δηλητηρίαση).
Ενα κυβικό μέτρο από αυτόν τον πάγο όταν λιώσει δίνει 60 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου!
 
Στα όρη Αναξίμανδρος βρίσκεται μια από τις μεγαλύτερες γνωστές συγκεντρώσεις παγωμένου αερίου παγκοσμίως. Ποσότητα περίπου 100 φορές περισσότερη αυτής των γνωστών κοιτασμάτων φυσικού αερίου της Αιγύπτου, του Ισραήλ και της Κύπρου μαζί! Φυσικό αέριο σε σχετικά μικρό βάθος που μπορεί να καλύψει όλες τις ενεργειακές ανάγκες της Ευρώπης για καμιά εκατοστή χρόνια. Τζάμπα πράμα δηλαδή. 
 
Πως συλλέγεται;
 
Τρεις διαφορετικές διαδικασίες που εξετάζονται ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΑ για την ανάκτηση του μεθανίου:
• Με ζεστό νερό που αντλείται μέσα στο κοίτασμα ένυδρου μεθανίου μέσω ενός πηγαδιού
Ακριβή μέθοδος σε ενέργεια, την ξεχνάμε. 
 
•Με Αποσυμπίεση:. Γίνονται γεωτρήσεις στα κοιτάσματα από πάνω απελευθερώνοντας την πίεση, όπως το τρύπημα του σωλήνα σε ένα λάστιχο ποδηλάτου. Με την πτώση της πίεσης οι υδρίτες διασπούνται αργά και το μεθάνιο απελευθερώνεται. Τεχνική που την έχουν αναπτύξει οι Κινέζοι πολύ, και τους την αντιγράφουν τώρα οι Γιαπωνέζοι για να λύσουν το οξύ ενεργειακό τους πρόβλημα μετά το ατύχημα στην Φουκουσιμα από τους λίγους υδριτες στην θάλασσα τους. 
 
• Με ενέσεις με διοξείδιο του άνθρακα: Το μεθάνιο απελευθερώνεται από υδρίτες όταν εμποτισθουν με ένα άλλο αέριο. Το διοξείδιο του άνθρακα εκτοπίζει εύκολα το μεθάνιο και παίρνει την θέση του στον πάγο. Ο υδρίτης του διοξείδιο του άνθρακα είναι σημαντικά πιο σταθερός από τον υδρίτη μεθανίου. Η μέθοδος, λύνει δυο προβληματα: Δεσμεύει διοξείδιο του άνθρακα που ειναι το αέριο θερμοκηπίου που ευθύνεται για την κλιματική αλλαγή και δίνει καύσιμο μεθανιο/φυσικό αέριο χωρίς εξόρυξη. Μειώνοντας αυτό που είναι σε κατάσταση που μπορεί να ξαναδημιουργησει το επόμενο Μεγάλο Θανατικό!
 
Η τεχνολογίες που απαιτούνται γι αυτήν την μέθοδο θέλουν όμως γύρω στα 10 χρόνια να ωριμάσουν Σήμερα τέτοιες τεχνολογίες έχουν αναπτύξει μόνο η Κίνα και λιγότερο ή Ιαπωνία. . Εκτός αν πέσει περισσότερο χρήμα στο R&D...
Άρα ο "καλός μας γείτονας" δεν ψάχνει για να λύσει τώρα κανένα ενεργειακό η οικονομικό του πρόβλημα. Γκριζάρει την περιοχή για να την παζαρέψει διεκδικώντας παράλληλα 18 νησιά και όλη την Κύπρο θέλοντας να καταργήσει την Συνθήκη της Λωζανης του 1923.
 
Και αφού τα είπα όλα αυτά και ξελάφρωσα, θα ήθελα να θέσω το ερώτημα:
 
Ποιός νοσηρός εγκέφαλος μπορεί να σκεφτεί να μπει σε μια τέτοια εφ όλης της ύλης διαπραγμάτευση διακινδυνεύοντας τα Δωδεκάνησα και την υπόλοιπη Κύπρο με αυτούς που διατηρούν ακόμα στρατό Κατοχής πάνω της;; Με τελικό αναμενόμενο αποτέλεσμα και το χάρισμα ενεργειακών αποθεμάτων στον τσαμπουκά της γειτονιάς? Η μήπως στην πρόθυμη κα Μερκελ, που προσπαθεί να τους βάλει στο χέρι, και μέσα από μνημόνια, από το 2015;;
 
Καμία συνεκμετάλλευση αυτού του πλούτου δεν μπορεί να γίνει όσο η Τουρκία θέλει να τον παζαρεύει με κυριαρχικά μας δικαιώματα και οι νεοφιλελε να τα υποθηκεύσουν για τα παλιά και νέα χρέη που δημιούργησαν, που είναι όσο το 1/60 της αξίας αυτών των πάγων!
 
Τι δεν καταλαβαίνεις;;

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: