ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Δευτέρα 26 Απριλίου 2021

Τα πεντάγωνα του Κισινγκερ και η νέα πολύ-πολική παγκόσμιοποίηση.

 


ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

Τα πεντάγωνα του Κισινγκερ και η νέα πολύ-πολική παγκόσμιοποίηση.
 
Μπορεί να προσάψει πολλά ο καθένας για την 99χρονη αλεπού της Αμερικανικής διπλωματίας, τον Κισινγκερ. Όχι όμως έλλειψη διορατικότητας.
Κάτω από αυτήν πέτυχε η πολιτική που οδήγησε στην απομόνωση, και τελικά πτώση, της Σοβιετιας ανοίγοντας την εποχή της παγκόσμιοποίησης, που στηρίχθηκε στην μονοκρατορία του δολαρίου. Και, μετά την εποχή Ρηγκαν-Θάτσερ, και στην κυριαρχία των νεοφιλελε δογμάτων, αυτών που κατέρρευσαν παταγωδώς στις μέρες μας με αφορμή τον Covid19.
 
Στην πραγματικότητα η πτώση της προηγούμενης "τάξης πραγμάτων" είχε ξεκινήσει το 08 με την κρίση που προκάλεσε το μερικό σκάσιμο της τραπεζικής και χρηματιστηριακης φούσκας τοξικών ομολόγων. Η διαχείριση της μέσω κρατικών χρεών για να φουσκώσει πάλι η φούσκα,' όπου σήμερα και τα κέρδη των ελίτ, έχουν στρέψει την πλάτη των "επενδυτών" στην πραγματική οικονομία. Κρίση προσφοράς και ζήτησης στην πραγματική οικονομία, καμία κρίση αλλά άνθηση της γκρι αγοράς των χρηματοπιστωτικο συναλλαγών επί της φούσκας! 
 
Αυτό, σε συνδυασμό με τις αλλοπρόσαλες βιομηχανικές εθνοαπομονωτικές πολιτικές του Τραμπ και τον εμπορικό πόλεμο που ξεκίνησε το 16 με την Κινα, μας οδήγησαν στην οικονομική κρίση του 18. Αυτή που ήρθε να κουκουλώσει ο Covid19 για να δούμε τι θα κάνουμε στον μισό πλανήτη.
 
Ο άλλος μισός, χωρίς δεύτερο κύμα, οργανώνεται ήδη γύρω από μια νέα εμπορική ζώνη 11 κρατών με επικεφαλής την Κίνα (συμμετέχουν και η Αυστραλία, Ν. Ζηλανδία, Ν. Κορέα, Ιαπωνία, Βιετνάμ, κα). Αναπτύσσεται ήδη και με την ενεργειακή αυτονομία που τους προσδίδει και η σύνδεση του Ιράν σε αυτόν τον νέο πόλο. Σπεύδει τώρα ασθμένουσα να συμμετάσχει και η Μ. Βρετανία, που βλέπει τον κίνδυνο να χαθούν οι δεσμοί της με τους πιο σοβαρούς συνεργάτες της στην Κοινοπολιτεία. 
 
Ο Κισινγκερ, βλέποντας που πάει το πράγμα, συμβουλεύει τώρα τον Μπαιντεν να τα βρει με την Κίνα και να ηγηθεί μιας προσπάθειας δημιουργίας ενός κόσμου πολλών πόλων, με την συμμετοχή των ΗΠΑ στον κάθε ένα. Μπας και σωθεί έτσι η αμήχανη Αμερική. (Στο σχήμα φαίνονται τα τρίγωνα Κισινγκερ γύρω από το βασικό πεντάγωνο ΗΠΑ- Κινας- ΕΕ- Ρωσίας και Ιαπωνίας που βρίσκονται στην κλασσική του θεώρηση).
 
Το νέο Δόγμα Κισινγκερ όμως είναι καταδικασμενο να αποτύχει!
 
Αγνοεί την νέα δυναμική που δημιουργείται από:
-την μετάβαση σε ένα νέο καύσιμο, το φυσικό αέριο, που θέλει σταθερούς δρόμους αγωγών για να κινηθεί (και κρίσιμους κόμβους ελέγχου της ροής του).
-Τα ψηφιακά νομίσματα και το ηλεκτρονικό εμπόριο που κινούνται εκτός των κλασσικών οργάνων ελέγχου της προηγούμενης παγκοσμιοποίησης (τράπεζες, σύστημα Swift, κλπ)
-την ανάδειξη και νέων "παικτών" όπως πχ η Ινδία, αλλά και την διαμόρφωση ήδη και νέων ζωνών εμπορίου με άξονες την ενέργεια και ψηφιακά μέσα συναλλαγών (όπως η διαμορφούμενη εμπορική Ζώνη ΗΑΕ-Σ. Αραβιας- Ισραήλ - Αιγύπτου που περιλαμβάνει και εμάς ως διεπαφή της με την ΕΕ).
-η ανάδειξη της Αφρικής ως του κυρίου τροφοδότη πρώτων υλών και τροφής προς την Ευρώπη και την Μ. Ανατολή μέσα στην επόμενη εικοσαετία .
 
Έτσι ειδωμένα τα πράγματα, κάτω από την δυναμική που γεννάει η νέα αυτή πραγματικότητα, που δεν περιλαμβάνεται στην οπτική του 99χρονου, δημιουργούνται νέες συνθήκες, προκλήσεις και ίσως και ευκαιρίες για την δική μας παρουσία στον νέο πολυ-πολικό κόσμο που αναδεικνύεται. Αλλιώς όμως, εκτός της στατικής θεώρησης της γεωμετρίας Κισινγκερ!
 
Η κατανόηση της νέας δυναμικής, όρος επιβίωσης μας ως κρατικής οντότητας στην νέα εποχή. Η μονομερής πρόσδεση μας σε παλιές σταθερές, όπως οι πολιτικές που κυριάρχησαν στην καταρρέουσα αλά Μερκελ ΕΕ ή σε προτάσεις που δεν λαμβάνουν υπ όψη τα πιο πάνω, παπαγαλίζοντας κάτι για πρασινάλογα , ήδη πολύ επικίνδυνο βαρίδι.
 
Τι δεν καταλαβαίνεις;;
 
Υ.Γ Εκτιμώ  ότι έχουμε μπει σε μια εποχή όπου όλα τα συστήματα (άρα και οι μεταξύ τους σχέσεις) μεταβάλλονται από ένα σχήμα που μοιάζει με εγγράφου αστερία σε ένα άλλο που μοιάζει με ιστό αράχνης.

3 σχόλια:

ΗΛΊΟΥ ΑΛΚΗ είπε...

Κάποιος θα πει: «Μα καλά, το 2010 με χρέος 120% του ΑΕΠ δεν μας δάνειζε κανείς και τώρα με χρέος 206% του ΑΕΠ τα βρίσκουν όλα ωραία;».

ΠΗΓΗ

https://warnews247.gr/i-standard-poors-anavathmise-tin-ellada-giati-proorizetai-na-einai-to-teleftaio-synoro-tou-nato/


Α ρε και ναχαμε.....

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ είπε...

Ώστε Ρόκκο η Ελλάδα είναι το τελευταίο σύνορο του ΝΑΤΟ Εγώ τι έγραφα ΠΡΙν το warnews247 :

ΕΔΩ :
http://zeys-elaynon.blogspot.com/2020/11/blog-post_98.html

Αλλά και ΕΔΩ :
http://zeys-elaynon.blogspot.com/2021/02/blog-post_869.html

Ότι το Αιγαίο είναι το φυσικό σύνορο Ανατολής - Δύσης. Απο τον Νοέμβριο του 2020.!!! χαχαχα Κοίτα να δεις που στο τέλος όλοι θα λένε αυτά που γράφουμε εμείς εδώ.

ΗΛΊΟΥ ΑΛΚΗ είπε...

ΧΙΤ!!
μαλιστα αγαπητε!

και οπλα.
πολλα οπλα...