ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Παρασκευή 9 Ιουλίου 2021

ΌΤΑΝ (ΔΕΝ) ΠΆΤΗΣΑΝ ΤΟ ΝΥΧΙ ΤΟΥ ΜΕΤΤΕΡΝΙΧ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΣΤΌΚΟΙ

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

ΌΤΑΝ (ΔΕΝ) ΠΆΤΗΣΑΝ ΤΟ ΝΎΧΙ ΤΟΥ ΜΕΤΤΕΡΝΙΧ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΣΤΌΚΟΙ
(Νέα απόπειρα αναβίωσης του Ιστορικού χρονογραφήματος, Tsiforos like)
 
Ήταν μια εποχή που δεν είχε Eurogroup, Κομισιόν και Eurovision για να παίρνουμε ντουζ πόντους από την Κύπρο. Τότε καθάριζαν οι ΥπΕξ, όλοι με βαθμό πρίγκηπα ή λόρδου. Μετά το χάλασε ο Ναπολέων το πράγμα και δεχόταν και sirs. Το τι κλωτσομπουνίδι έπεφτε ανάμεσα τους δεν το γράφουν τα βιβλία τα σχολικά, μη και πάρουν ιδέες τα μούλικα και άντε μετά να τα κάνει καλά η Κεραμέως. 
 
Μέχρι που αποφάσισε να τους βάλει όλους σε τάξη ένας πρίγκηψ Αυστροουγκαρός από την Βιέννη, ίδια κακομουτσουνος και ξινός σαν την Κεραμέως. Αλλά προς το αυτοκτατορικότερο. Μη φανταστείτε κανένα βέρο γαλαζοαίματο, δοτός ο τίτλος στον Μέττερνιχ με το όνομα. Του έκαναν μετά και κάτι ενέσεις με λουλάκι, γαλάζιωσε. Αλλά το λουλάκι είχε παρενέργειες! Όταν δεν πάρεις την σωστή την δόση, παθαίνεις ότι έπαθε και ο άλλος με την χλωρίνη 200 χρόνια αργότερα. Το καβαλάς το καλάμι και το παίζεις πλανητάρχης των χρεών.
 
Τότε δεν αξίζανε φράγκο τα χρέη. Είχες χρυσό;; Πορεβόσουνα και σου έκαναν και τεμενάδες πριγκηπικές. Είχες χρέη;; Που πας καημένε Καραμητρο, σαν την αμαρτία είσαι, σου έλεγαν. Έμεινε αυτό και ακόμη και σήμερα το χρέος είναι πολιτογραφημένο ως αμαρτία στα γερμανικά λεξικά. Άντε μετά να πιστέψεις ότι είναι προκομένοι οι Uber Alles! Εδώ ένα ορισμό στον γερμανικό Τζάρτζανο δεν λένε να αλλάξουν από το 74, να το ξεκαθαρίσουν το πράγμα. Άχρηστη φάρα.
 
Τότε όμως καθάριζε ο Μέττερνιχ, ο πρίγκηψ ο μυστήριος βάζοντας, κατά το δοκούν του αυτοκράτορα της ΟυγγαροΑυστρίας, τα ISO της τότε διπλωματίας. Ιερά Συμμαχία το είπανε τότε το Eurogroup, στην αρχή για να μην τους πάρει τα καντήλια ο Ναπολεών. Μετά όμως που τύλιξε ο Μέττερνιχ τον Ναπολεών τον Βου με μια πριγκήπισα Αυστριακιά με προφορά Ουγγαρέζας για να τον έχουν στο τσεπάκι το ζαβό, η Συμμαχία η Ιερή τα έβαλε με οτιδήποτε φιλελεύθερον πετούσε, κολυμπούσε η περπατούσε στας Ευρώπας. Με πολύ ξύλο, ανακάτευαν την τράπουλα και κάνανε παιχνίδι μεταξύ τους. Παστρικά πράγματα.
 
Μια μέρα όμως μάθανε και για κάτι ξεβράκωτους, εκεί στην Οθωμανία, που βάλθηκαν να κάνουν την ζωή δύσκολη στον Σουλτάνο της Ανατολής και εκάναμαν Επαναστασην, χωρίς να του πουν κουβέντα. Στην αρχή δεν έδωσαν σημασία, αλλά όταν είδαν να χάνει 4-0 στο πρώτο δεκάλεπτο ο εξ Ανατολών ασθενής ανησύχησαν. Σου λέει κάτσε ρε μην του πάρουν και τα σώβρακα στο δεύτερο ημίχρονο και θέλουν μετά και οι δικοί μας να παίξουν ίδια μπάλα, ας τους κάνουμε ένα δάνειο να τους έχουμε στο χέρι, και ας πάρουν Ευρωπρωταθλημα του Αγίου Που ανήμερα, κατά το 2004 και αν.
 
Άγγλοι οι τραπεζίτες, μούρες του Αγγλικού Δικαίου από τότε, τους κάνανε τους Έλληνες πρώτα ένα μνημόνιο. Τότε δεν είχαν βγει ακόμα τα PSI, τις εθνικές γαίες τους βάλανε υποθήκη, να μην έχουν να οργώνουν τα ποτιστικά, άσε τους τα ξερικά μην γίνουν τίποτις κράτος σοβαρό και την βάψαμε. Και τους φάγανε και τα λεφτά από το δάνειο, κάτι ρέστα στο χαρτί περίσσεψαν για να αγοραστεί μπαρούτι.
Και επειδή όπου πέφτει φτώχεια πέφτει και γκρίνια και κρεβατομουρμούρα του τύπου "και εμείς πότε θα έχουμε πισίνα όπως η Κούλα που τον τύλιξε τον λαδεμπορα βρε ανεπρόκοπε", άρχισαν οι επαναστάτες να χωρίζονται σε ιδεολογικές τάσεις. Αγγλικόν, Γαλλικόν και Ρωσσικόν τα κόμματα στην πρώτη μεταπολίτευση, που με καρμπόν επαναλαμβάνεται μέχρι την σήμερον. Έστω υπό άλλη διεύθυνση, brand name και λογότυπο με οξείες γωνίες.
 
Την έσωσε τότε την παρτίδα ένας νεαρός, Μαυροκορδατο τον λέγανε. Γατονι ο τύπος, είδε και απόειδε με τις τάσεις που είχαν πλακωθεί μεταξύ τους και κινδύνευε η επανάσταση από έναν Ιμπραήμ Αιγύπτιο, που του είχε τάξει ο Σουλτάνος την ΑΟΖ του Καστελόριζου μετά της Κρήτης, και το πήρε επάνω του.
Το πως μπουρδούκλωσε τον Κανινγκ στο Λονδίνο τάζοντας του να τον κάνει πλατεία και γύρω γύρω φροντιστήρια και μετά έναν Σατωμπριάν για να τον βάλει, λέει, ο Πετρετζικης στο μενού, τα λένε και τα σχολικά βιβλία. Φοβήθηκε μετά ο τσάρος μην μείνει στην απέξω και του διαγράψουν την ιδεολογική του τάση ολόκληρη, συμφώνησε και αυτός να πάει το παλιάμπελο. Ας το κάνουν κράτος Ρωμαίικο να δούμε τι θα καταλάβουν.
 
Το πως τουμπάρησε όμως τον Μέττερνιχ ο μυστήριος ο Μαυροκορδατος, την πλήρη αλήθεια δεν την λένε στα βιβλία. Φήμες μόνο λένε ότι ο Μαυροκορδατος του είπε "γιατί ρε φίλε, μαζί σου θαρρείς ότι θα τα πάρεις;;", αλλά αυτά τα λένε οι κομουνιστές και δεν έχουν επιβεβαιωθεί. Το πιθανότερο είναι ο Μαυροκορδατος να χτύπησε τον Μέττερνιχ εκεί που πονούσε περισσότερο. Όχι σε κανένα νύχι δίπλα σε κάλο αλλά στο στομάχι του, που ήταν γεμάτο αέρια. Και ελλείψει στόκου, που από τότε έπαιζε τον ρόλο του υλικού πλήρωσης κενών υψηλής πολιτικης, του έφυγαν! 
 
Βλέποντας τότε και αυτός και όλους τους άλλους να τον κοιτάζουν περίεργα και υποτιμητικά σαν παίχτη του Big Brother προς αποχώρηση, δούλεψε το γρήγορο και το πριγκηπικό συνειρμικό και υπέγραψε με ένα σαρδόνιο γελάκι στο πρόσωπο το "ας πάει το παλιάμπελο "και γερμανιστί. Το δάνειο ήδη το είχαν κάνει, τους είχε στο τσεπάκι με ένα μνημόνιο. Όσο για μετά, αφού αναρρώσει ο Ανατολίτης ο Ασθενής, θα τους κάνει και άλλα. Μέχρι να του δώσουν όλα τους τα αέρια μέσω συνεκμετάλλευσης με ένα επόμενο Σουλτάνο υπηρεσίας, πιο του χεριού του. Και έτσι ρυθμίστηκαν όλα τα θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας και πορευτήκαμε για ένα αιώνα.
 
Έκτοτε δεν προόδεψε το πράγμα πολύ, και ας λέμε το αντίθετο για να το παίρνουμε πάνω μας. Η γκραν γκραν γκραν εγγονή του πρίγκηπα πάλι τα ίδια θέλει να κάνει. Μνημόνια, ΑΟΖ και αέρια γουστάρει, βάζοντας πάλι μπροστά ένα Σουλτάνο και έναν τοπικό της αντιπρόσωπο, που τον κρατάει παιδιόθεν στο χέρι με κάποιο Χριστοφοράκο και με εναν Κοτς, κραδένοντας πάλι κάτι μνημόνια από πίσω. Μέχρι να μας αφήσει χρόνους για να την κάνουμε άγαλμα, να το βλέπει ο δικός της ο Σόιμπλες και να ζηλεύει που δεν πρόκανε ο δικός του, ο επονομαζόμενος και Κούλης, να του φτιάξει και ένα δικό του επί πλατείας ισάξιας της Κάνιγγος. Άντε και στην Κλαυθμώνος καλά είναι, να κλαίνε όταν τον θυμούνται..
 
Τούτων λεχθέντων, ίνα συνοδέψουν την αγρυπνία σας κάνω, λέω, αυτό που μου επιβάλει το ακροτελεύτειον 120 του Συντάγματος: Να υπενθυμίσω ότι δεν υπάρχει Πρόγραμμα και προγραμματικός λόγος χωρίς τα Κεφάλαια "Εξωτερική Πολιτική και Άμυνα" με θέσεις που να μην κάνουν γντουπ πέφτοντας πάνω στα περί Πράσινης Ανάπτυξης και των ανάλογου χρώματος αλόγων, επειδή κάποιοι φοβούνται μην τα πούνε παλιόπαιδα. Ατίθασα ούτως ή άλλως ποτέ δεν ήταν, στόκοι πλήρωσης κενών ήσαν πάντα, και αδίκως τους τραβολόγησε η ιστορία ως διακινητές παράνομων καινοφανών απόψεων, που ήταν εν πολλοίς μόνο κενοφανείς, όπως και επί της εποχής του Μαυροκορδάτου..
 
Φιλών την ζερβοδεξιάν σας, καλη(νυχτιζω ή μερίζω,-ανάλογα που θα σας βρω), κατά τα ειωθότα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: