ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ : Άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε το σώβρακο αλλιώς.! Ουδεμία διαφορά θα υπάρξει. Πολιτικός που δεν λέει ξεκάθαρα ότι: 1.Στρατός και Πολεμικό Ναυτικό πρέπει να φυλάνε τα σύνορα δια των όπλων. 2. Όσοι εισβάλουν να μένουν έγκλειστοι μακριά απ'την κοινωνία μέχρι να απελαθούν χωρίς επιδόματα, διαμερίσματα, προνόμια...απλά ροκανίζει τον χρόνο για να προχωρά ο εποικισμός. Η Ελλάδα αυτή την εποχή βρίσκεται σε καθεστώς ετερονομίας, δηλαδή άλλοι (ξένοι εξουσιαστές) φτιάχνουν νόμους για τους Έλληνες. Οι Έλληνες δεν μπορούν να νομοθετήσουν μόνοι τους απολύτως τίποτα...ούτε να αποφασίσουν τίποτε. Όλες λοιπόν εκλογές στην χώρα, και οι ανασχηματισμοί λογικά από την στιγμή που ισχύει η Ετερονομία, και κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες, θα πρέπει να θεωρούνται παράνομες, γελοίες και ανήθικες.
Οι γκάφες της τελευταίας εβδομάδας της χρονιάς που έφυγε, έφεραν πιο κοντά τον ούτως ή άλλως αποφασισμένο ανασχηματισμό. Οι πληροφορίες από ανθρώπους που σχετίζονται με τον πυρήνα του επιτελικού κράτους, αναφέρουν ότι μπορεί να γίνει από την Κυριάκη μέχρι και την προσεχή Τετάρτη, ανήμερα των Φώτων για να σηματοδοτήσει την καινούργια αρχή της κυβέρνησης.Από κύκλους πέριξ του Μεγάρου Μαξίμου έχει διαρρεύσει ότι ο πρωθυπουργός "μετάνιωσε" που το καλοκαίρι περιορίστηκε μόνο σε "διορθωτικές παρεμβάσεις". Επιπλέον, ότι με την βοήθεια και του συστήματος που έχει εγκαθιδρύσει στα υπουργεία και που είναι κάτι σαν "ηλεκτρονικό μπλοκάκι" που το παρακολουθεί από το κομπιούτερ του, έχει πλέον βγάλει τα συμπεράσματά του για τα πρόσωπα της κυβέρνησης.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτή την φορά δεν θα είναι "διορθωτικές παρεμβάσεις", αλλά θα είναι "δομικός και εκτεταμένος" ανασχηματισμός με συμβολισμούς που θα αφορούν τον πολιτικό του σχεδιασμό για τη νέα χρονιά. Στο επόμενο κυβερνητικό σχήμα, πάντα σύμφωνα με πληροφορίες, θα μετέχουν περισσότεροι βουλευτές σε θέσεις κυρίως υφυπουργών και λιγότεροι εξωκοινοβουλευτικοί τεχνοκράτες.
Όχι γιατί ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι το πρώτο μοντέλο απέτυχε, αλλά γιατί οι βουλευτές είναι που συγκρατούν την δυσαρέσκεια της κομματικής βάσης και φέρνουν ψήφους, καθώς το 2021 θεωρείται ότι μπορεί να είναι εκλογική χρονιά. Σε κάθε περίπτωση αυτό περιμένουν πολλοί βουλευτές του, που τους τελευταίους μήνες συγκρατιούνται για να μη εκφράσουν δημοσίως τις όχι λίγες επιφυλάξεις τους για τα λάθη και τις παραλείψεις στην διαχείριση του δεύτερου κύματος της πανδημίας και της δευτερογενούς οικονομικής κρίσης.
Συμπεράσματα θα βγουν από το αν αυτή την φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τηρήσει τις ισορροπίες όσον αφορά την γεωγραφική κατανομή, υπουργών και υφυπουργών καθώς υπάρχουν περιφέρειες που δεν εκπροσωπούνται. Επίσης έχει ενδιαφέρον η ισορροπία που θα κρατήσει με την ένταξη στελεχών από τα κομματικά υποσυστήματα των καραμανλικών και των σαμαρικών, καθώς και από τον αριθμό των στελεχών από τους πρώην σημιτικούς που θα συμπεριλάβει στη νέα κυβέρνηση.
Ανασχηματισμός και εκλογές
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο το μόνο που δεν αναμένεται είναι το νέο κυβερνητικό σχήμα να είναι "μικρό και ευέλικτο". Αν και φυσικά κανείς δεν είναι στο μυαλό του πρωθυπουργού, το να τηρήσει την παλιά του υπόσχεση θα αποτελέσει ευχάριστη έκπληξη. Ο ανασχηματισμός είναι φυσικά προνόμιο του πρωθυπουργού και υπό προϋποθέσεις αποτελεί σημαντική πολιτική κίνηση με ευρύτερους συμβολισμούς.
Στην παρούσα συγκυρία, ή γίνει σε δύο ημέρες ή σε δύο εβδομάδες συνδέεται με την προοπτική των εκλογών μέσα στο 2021, όταν βέβαια το επιτρέψουν οι επιδημιολογικές συνθήκες. Οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης είναι ότι μέχρι τον Ιούνιο θα έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός του πληθυσμού. Το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών έχει δύο σενάρια.
Στο πρώτο θα τις αποφασίσει ο πρωθυπουργός όσο διατηρεί το προβάδισμα, προκειμένου να ανανεώσει την τετραετία και να βυθίσει τον ΣΥΡΙΖΑ και συνολικότερα την κεντροαριστερά σε παρατεταμένη κρίση. Μία συντριπτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ θα είχε διαλυτικές συνέπειες για τον χώρο. Μόνο που μία παρόμοια ήττα ήταν αρκετά πιθανή πέρυσι τον Ιούλιο, όταν ένιοι εκ των καθημερινών συνομιλητών του πρωθυπουργού τον συμβούλευαν να τις κάνει.
Αν και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ανακάμψει, εντούτοις μία μεγάλη ήττα δεν είναι πιθανή τώρα. Καθώς μάλιστα αυξάνεται η φθορά της κυβέρνησης –όπως δείχνουν τουλάχιστον όλες οι μετρήσεις– θα είναι λιγότερο πιθανή όσο περνά ο χρόνος. Και αυτό παρότι στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι με την εξέλιξη των εμβολιασμών και με τον ανασχηματισμό θα ανακτήσουν τμήμα από το χαμένο έδαφος.
Ο ρόλος του ΚΙΝΑΛ
Η διενέργεια εκλογών δεν μπορεί να ξεφύγει από την βασική πολιτική λογική που επιβάλλει ότι ο πρωθυπουργός τις προκηρύσσει όταν είναι βέβαιος ότι θα ανανεώσει τον χρόνο. Και εδώ τα πράγματα δεν είναι καθόλου απλά. Οι επόμενες εκλογές θα είναι διπλές, αφού είναι οι πρώτες θα γίνουν με απλή αναλογική. Άρα για να ανανεώσει την τετραετία ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην δεύτερη θα χρειαστεί συμφωνία με το ΚΙΝΑΛ και να μοιραστεί την εξουσία του.
Η στάση του ΚΙΝΑΛ, όμως, δεν είναι δεδομένη καθώς αναπτύσσονται αντίρροπες δυνάμεις. Η Φώφη Γεννηματά στην τελευταία της ομιλία στην Βουλή μίλησε για προοδευτική διακυβέρνηση, ενώ όμως στο εσωτερικό τους κόμματός της υπάρχουν φήμες για κινήσεις ανατροπής της, που εμπλέκουν εκτός από τους Ανδρέα Λοβέρδο και Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο και τον Νίκο Ανδρουλάκη.
Το δεύτερο σενάριο προβλέπει ότι οι εκλογές δεν θα είναι απόφαση του πρωθυπουργού, αλλά θα επιβληθούν από τις πολιτικές εξελίξεις. Με την ολοκλήρωση του κύκλου της πανδημίας –που έχει φοβίσει την κοινωνία– θα αναδειχθεί ως κυρίαρχο το οικονομικό πρόβλημα και θεωρείται πολύ πιθανό να ξεσπάσει η συσσωρευμένη κοινωνική δυσαρέσκεια.
Ραγδαίες εξελίξεις
Το αν την συγκρατήσουν οι δυνάμεις καταστολής και το αυταρχικό θεσμικό πλαίσιο που έχει διαμορφώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αμφίβολο. Καθώς μάλιστα η κυβέρνηση δείχνει ότι έχει χάσει το μέτρο όσον αφορά την αστυνομική βία, είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει από μόνη της κοινωνικές αντιδράσεις. Η διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων θα συνδυαστεί με ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων που θα θυμίζει μνημόνιο και θα αφήνει εκτός προστασίας τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα που αφήνουν ασυγκίνητο το επιτελικό κράτος, αφού δεν είναι ψηφοφόροι του.
Παράλληλα η κυβέρνηση έχει μπροστά της τα ελληνοτουρκικά που ίσως εξελιχθούν σε θρυαλλίδα εξελίξεων. Η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών δείχνει προς την κατεύθυνση ενός μείζονος ελληνοτουρκικού διαλόγου, που θα κλείσει σε κάθε περίπτωση με υποχωρήσεις στο πεδίο των κυριαρχικών δικαιωμάτων ή με αφόρητες πιέσεις τόσο από το εσωτερικό της χώρας (από εκείνους που υποστηρίζουν ότι πρέπει να τα βρούμε με την Τουρκία) όσο και κυρίως από τους συμμάχους στην ΕΕ και πέραν του Ατλαντικού.
Μία κυβέρνηση ήδη αποδυναμωμένη από τα λάθη στην διαχείριση του δεύτερου κύματος της πανδημίας, δύσκολα θα διαχειριστεί την υπέρβαση της οικονομικής κρίσης που θα απαιτεί θυσίες από κάποιες κατηγορίες του πληθυσμού και που θα συμπέσει με τα ελληνοτουρκικά. Στο δεύτερο αυτό πεδίο, μάλιστα, αναμένεται ότι οι αντιδράσεις θα είναι έντονες από το εσωτερικό της "πατριωτικής Δεξιάς". Οι όποιες πολιτικές διεργασίες σε αυτές τις μείζονες πολιτικές και οι συμμαχίες που ενδεχομένως απαιτηθούν, περνούν μέσα από νωπή λαϊκή εντολή. Υπ' αυτή την έννοια μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να μην επιλέξει να πάει σε εκλογές, αλλά να του επιβληθούν από τις εξελίξεις.
1 σχόλιο:
λυκ καλημερα και συγνωμη για το ποσταρισμα αλλα πρεπει να ενημερωθει ο κοσμος και ειδικα οι αθηναιοι που τους περικυκλωνουν μεχρι να δωθει το ΣΥΝΘΗΜΑ .
να βλεπουν γιατι μας μπουντρουμιαζουν συνεχως .
http://www.oparlapipas.gr/2021/01/lockdown-kai-ton-ta-kat.html
χρηστος
Δημοσίευση σχολίου