ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2023

ΤΑ ΑΝΑΔΕΛΦΑ ΔΙΑ-ΒΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ. Μέρος Δ΄(15 )


ΤΑ ΑΝΑΔΕΛΦΑ   ΔΙΑ-ΒΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ.  Μέρος ( Δ 15 ) 

(Ωδάρχης, Αρρίων, Μειδίας, Αγριμέδων)

1) Είπεν ο άφρων εν τη καρδία αυτού: Μισθός τσεπωθήτω και ο υιός βολευθήτω, πατρίς δε ξεβολευθήτω και γαία πυρί μειχθήτω.

2) Αλλά χωρίς κλίμα Αφροδίτης, Μουσών, ελευθερίας και δικαίου δεν ευδοκιμεί κανείς ολύμπιος θεός. Υγείας δε και σοφίας χωρίς, απαξιούται και αυτή ταύτη η αθανασία.

3) Ευτυχώς μας έμαθε και η μαμά Ευρώπη τί εστί δημοκρατία. Λύσις ού αλλά διάλυσις και ανωμαλία.

4) Οι δούλοι βαπτίζονται με νερό και λάδι, οι αδούλωτοι με δακρυγόνα, ράβδους και χημικά. Οι Εφιάλται με κόκκινες ντουντούκες, ιογόνα συνθήματα και έργα δοσιλογικά.

5) Τόση πληθώρα, εκλογικός πρωταθλητισμός λαοσωτήρων, εμβάλλει σε βάσιμες υποψίες. Ενδιαφέρεται όντως όλος αυτός ο ψηφοκαρνάβαλος, ο πολιτικός συρφετός του σώσαι μας ή του πηδήξαι μας;

6) Αυτοδιοικητικά, συνδικαλιστικά το πρώτο ολίθημα του κακού (prima lapsus mali.) Εκλογαί και κόμματα παντού. Από αντιπρόσωποι του λαού, ερήμην του λαού εντολοδόχοι του μεγάλου αδελφού.

7) Πολίτης ψηφοδότης όμηρος. Η ψήφος σου ακυρώνει την ελευθερία σου μέχρι την στιγμή που θα ξαναψηφίσεις. Αφού μόνο γι αυτό είσ’ ελεύθερος.

8) Η ψήφος σου - δημοσύμβουλος, δήμαρχος, βουλευτής, συνδικαλιστής  - ταϊζει όλη αυτή την δημοκρατική Λερναία ύδρα και τον εκάστοτε Μονάρχη πρωθυπουργό, τον υπεράνω νόμων και δικαστικής εξουσίας. Ακαταδίωκτοι και ατιμώρητοι εξ αιτίας σου.  

9) Δικαστικοί είπα; Και τί μετράνε τώρα κομματόσκυλα, παπαδόσκυλα μπροστά εις τα δικαστόσκυλα. Δεινοί γλύπται τα μεν, κατασπαράκται τα δε.

10) Εφ’ όσον δεν ψηφίζεις, άνθρωπέ σου, σαν τίμιος πατριώτης, για το σύνολο, το γενικό καλό  αλλά πονηρά, αναξιοκρατικά για την πάρτη σου. Δεν αγαπάς την πόρτα αλλά το σκοτεινό παράθυρο. Δεν ψηφίζεις για το έθνος, δεν αξίζεις για το έθνος.


11) Ρουσφετοπαράδεισο αναζητάς και προσδοκάς απ’ το εξαγοραζόμενο κόμμα, πολιτικό ή θρησκευτικό,  που εκλέγεις. ρουσφετοπαράδεισο τόσο επί γης όσο και εν ουρανοίς.

12) Ψηφίζεις ό,τι αξίζεις. ΔΕΝ ΑΞΙΖΕΙΣ.  Γι αυτό την δημοκρατική πέτρα του Σισύφου κάθε τόσο εκλογικά-τιμωρητικά κατακρημνίζεις.

13) Αλλά μετά τας εκλογάς ουκ έστι μετάνοια.  Το τραίνο κατά πάνω σου ερχόμενο δεν το βλέπεις; Δεν πειράζει. Σε βλέπει αυτό.

14) Δεν βλέπεις  όλους τους κυβερνήτας κρατών μη εκπροσώπους εθνών είναι αλλά επεισάκτους συνωμότας από μια κυρίαρχο φυλή που έχει όχημά της, όσο και μισεί και καταστρέφει αρχαιόθεν όλα τα έθνη και τας θρησκείας της γης;

15)  Έλα όμως που είναι πολλά τα λεφτά, πατριώτη, αφού ο άνθρωπος δεν μπορεί - εκτονωτική ανάγκη - χωρίς θέατρο πνευματικό, θέατρο σωτηρίας, θέατρο πολιτικό, θρησκευτικό ακόμα και αθλητικό!

16) Πού σκόρπισε άραγε εκείνη η αρχαία αίγλη και μαγεία, η θεών παρουσία; Όταν οι άνθρωποι εγεννώντο χαρισματικοί μάγοι και ποιηταί αοιδοί. Και ήταν από Μούσες και μουσική πλασμένες θρησκεία και πολιτική;

17) Διο και ήντλων και απέπνεον τόσην γαλήνην, ελευθερίαν και ευδαιμονίαν ασυγκρίτως ανωτέραν και ευγενεστέραν πάντων καθάπερ αποτυπούται και εις τα διασωθέντα των καλλιτεχνικά και συγγραφικά έργα.

18)Αλλά έχασαν έκτοτε το πολιτισμικό πρωτάθλημα οι θεόφρονες αοιδοί. Επεκράτησαν οι δημαγωγοί του ουράνιου ατέλειωτου άρτου και των εαρινών αναστάσεων. Γιατί όλα είναι πολιτική. Και η θρησκεία το ίδιο, εκεί καταλήγει. Θρησκεία το χέρι της Αθηνάς, πολιτική το χέρι του ανθρώπου.  

19) Υπομονή και τόλμη κερδίζει τα στοιχήματα, η αποκαρδίωσις τα χάνει όλα. Η δε ηττοπαθής και παθητική, η άγαν ευσέβεια κουράζει κι εκνευρίζει τους θεούς της τύχης. Δεν φτάνουσι γαρ τα σωστικά κανενός θεού εκεί που φθάνουν τα χέρια του ανθρώπου.

20) Ο Προμηθεύς εκαθηλώθη εις Καύκασον και ο Δίας ήλλαξε τροπάριο και φύλλο. Σιωπήν τηρεί η αρετή και κωφεύει η αλήθεια. Κάποτε είχαμε των θεών την εύνοια, τώρα τον φθόνο. Είναι κι αυτό φαίνεται μέσα στο ηράκλειον των ανθρώπων  μάθημα.   

 

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Από τη Μητριαρχία στην Πατριαρχία. Οι αστερισμοί της Μικρής & της Μεγάλης Άρκτου – Στράτος Θεοδοσίου

https://www.youtube.com/watch?v=0Bne7CZPVx8

Απλός ανώνυμος σχολιαστής