ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2023

ΤΕΛΟΣ ΕΝΟΣ ΠΟΛΕΜΟΥ (ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΝ ΟΙ ΕΠΌΜΕΝΟΙ)

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

ΤΕΛΟΣ ΕΝΟΣ ΠΟΛΕΜΟΥ (ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΝ ΟΙ ΕΠΌΜΕΝΟΙ)

Μετά από περισσότερα από 30 χρόνια σύγκρουσης, το Αζερμπαϊτζάν τελικά νίκησε βίαια τις αυτοαποκαλούμενες αρχές του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. 
 
Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός υπεγράφη την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου, υπό την αιγίδα της Μόσχας, τερματίζοντας την μεγάλης κλίμακας επίθεση που ξεκίνησαν την προηγούμενη ημέρα οι δυνάμεις του Μπακού στον επίμαχο θύλακα, αφήνοντας 200 ακόμα νεκρούς Αρμένιους.
 
Σύμφωνα με τους όρους του εγγράφου, οι ηγέτες των αυτονομιστών συμφωνούν να αφοπλιστούν και να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για την επανένταξη του εδάφους στο Αζερμπαϊτζάν. Αυτό είναι μια ιστορική καμπή, που σηματοδοτεί τη νίκη του Μπακού για τον έλεγχο αυτής της μικρής ορεινής περιοχής του Καυκάσου, που βρίσκεται στο έδαφός του αλλά κατοικείται κυρίως από Αρμένιους. Και εμμέσως νίκη και της συμμαχίας Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν στα πλαίσια των ευρύτερων συμφωνιών Μόσχας-Άγκυρας για τον έλεγχο της περιοχής, απ όπου θα περάσει ο διάδρομος Νότου-Βορά Ινδίας (?)- Ιραν- Ρωσίας που παρακάμπτει την διώρυγα του Σουέζ (σχετικά στο * και **).
 
Το κείμενο παράδοσης προβλέπει «την αποχώρηση των υπόλοιπων μονάδων και στρατιωτικών των ενόπλων δυνάμεων της Αρμενίας (...), τη διάλυση και τον πλήρη αφοπλισμό των ενόπλων σχηματισμών του αμυντικού στρατού του Ναγκόρνο-Καραμπάχ». 
 
Διευκρινίζει ότι ο πρώτος γύρος διαπραγματεύσεων για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων και της ασφάλειας των κατοίκων του θύλακα θα διεξαχθεί μεταξύ των δύο πλευρών την Πέμπτη στην πόλη Yevlakh του Αζερμπαϊτζάν υπό την αιγίδα της Μόσχας ως "ειρηνευτικής" δύναμης στην περιοχή.
 
Μετά από και αυτό, πες τι δεν καταλαβαίνεις για τους πολέμους αυτής της εποχής, που όλοι τους αφορούν την αρχιτεκτονική της μετα-παγκοσμιοποιησης και των νομισμάτων της.
 
(Οι επόμενοι μετά την Ουκρανία, μεταφέρονται τώρα προς το Ιρακ/Κουρδιστάν, περί το Πακιστάν και στην ζώνη του Σαχέλ στην Αφρική.)
 
* Ανάλυση της ρωσικής γεωστρατηγικής ΕΔΩ.  
 
**  Ανάλυση των σχετικών business plans της οικογένειας Ερντογάν (και στην Αμμόχωστο) ΕΔΩ.
 
Εarly Warning ανάλυση ΕΔΩ .
 

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Το "αυτής της εποχής" το αμφισβητώ. Από τον 19ο αιώνα παίζουν αυτά, από το "ο πόλεμος είναι η συνέχεια της πολιτικής" κάποιου Φον έτσι. Σε πρώτο επίπεδο ερμηνεύεται ως συνέχεια των αδιεξόδων της πολιτικής. Αλλά με λίγη σκέψη καταλήγεις στο ότι είναι συνέχεια των χειραψιών και των κλεισμένων δουλειών της πολιτικής. Μετά σφάζουμε μερικές χιλιάδες ή και εκατομμύρια κοκοράκια (στις οικοδομές μόνο ένα) για να ευφρανθούν οι θεοί και για να μας δικαιολογήσει η ιστορία. Η οποία αποδίδει τα "παράδοξα" του πολέμου στην τρέλα κάποιου Αυστριακού δεκανέα ή κάποιου Έλληνος ταξίαρχου.