ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ : Τα μη επανδρωμένα εναέρια μέσα όπως το Atlas 8 ή και μεγαλύτερα, οπλισμένα με Κ/Β, θα αλλάξουν το πεδίο της μάχης. Πολλά κλασικά μέσα όπως τα Ε/Π, θα σταματήσουν να επιχειρούν, αφού με κλάσμα κόστους UCAV μπορούν να κάνουν τη δουλειά καλύτερα. Σε ένα τόσο φονικό περιβάλλον όπως αυτό που θα διαμορφωθεί το επόμενο διάστημα, τα Ε/Π δεν θα έχουν θέση.Δεν τελειώνει ποτέ ο πόλεμος και συνεχώς μεταλλάσσεται. Το ΠΝ έπρεπε να έχει ήδη γεμίσει τα πλοία του με περιφερόμενα πυρομαχικά και για κρούση αλλά και για προστασία από ασύμμετρες απειλές, ο ΕΣ για κρούση παντός τύπου με φορείς εκτόξευσης οχήματα στο εδάφους, εκτοξευτές αλλά και εναέρια μέσα δηλαδή Ε/Π. Η λειψανδρία έπρεπε ήδη να μας είχε οδηγήσει σε τέτοια συστήματα για όλους τους κλάδους που θα συνεργάζονται δίκτυο κεντρικά ή κατά περίπτωση. Καλύτερη τακτική εικόνα και γρηγορότερη απόφαση - απόκριση.
Tου Βασίλη Βενιέρη
Κατά τη διάρκεια της περσινής Defea 2023 ένα από τα συστήματα που έκανε ιδιαίτερη εντύπωση στους επισκέπτες ήταν το καινοτόμο μη επανδρωμένο αερόχημα Atlas 8 της Altus lsa. Το συγκεκριμένο ΜΕΑ ήταν στην ουσία ένα Heavy lift drone 8 στροφείων με διάταξη δύο στροφείων ανά σκέλος. Σύμφωνα με τους ανθρώπους της Altus μπορούσε να σηκώσει έως 40 κιλά ωφέλιμο φορτίο ενώ στην υβριδική του έκδοση είχε την ικανότητα να πετάει για 4 συνεχόμενες ώρες σε αποστάσεις μέχρι και 80 χλμ.
Κατά τη διάρκεια της έκθεσης παρουσιάστηκε με ένα φορτίο 6 βλημάτων όλμου 60mm τα οποία ήταν ανηρτημένα σε μηχανισμό άφεσης ενώ υπήρχε και σύστημα EO/IR. Φυσικά το φορτίο μπορούσε να διαμορφωθεί ανάλογα με τις απαιτήσεις του χρήστη ενώ σύμφωνα με τους εκπροσώπους της Altus υπήρχαν πλάνα για πιστοποίηση διαφόρων συστημάτων στο άμεσο μέλλον όπως για παράδειγμα μη επανδρωμένο υποβρύχιο όχημα το οποία μάλιστα υπήρχε και στο περίπτερο της Altus. Για το συγκεκριμένο project θα επανέλθουμε άλλη στιγμή.
Το Atlas 8 κατά τη διάρκεια της Defea και το αυτόνομο υποβρύχιο όχημα της Graal tech / Φωτογραφίες Βασίλης Βενιέρης
Λίγους μήνες αργότερα και συγκεκριμένα στις 7 & 8 Νοεμβρίου λάβανε χώρα πτητικές δοκιμές του Atlas 8 στο Πεδίο Βολής Κρήτης παρουσία στελεγχών της MBDA. Από φωτογραφίες που διαρεύσανε λίγες μέρες αργότερα φαινόταν ότι η παρουσία των ανθρώπων της MBDA είχε να κάνει με την πιστοποίηση του αντιαρματικού βλήματος Akeron MP στο Atlas 8 όπως φαίνεται και στις παρακάτω φωτογραφίες που δημοσίευσε η εταιρεία.
Τελικά στις 6 Φεβρουαρίου του 2024 με ανακοίνωση της MBDA έγινε γνωστή η συνεργασία με την Altus lsa για την ενσωμάτωση του βλήματος AkeronMP στο Atlas 8. Μάλιστα σύμφωνα με την ανακοίνωση η συνεργασία εμπλέκει και την Ελληνική εταιρεία Miltech η οποία θα αναπτύξει τα ηλεκτροπτικά σύνολα των συλλογών εκτόξευσης των βλημάτων.
Ποιό είναι το Akeron MP
To Akeron MP είναι ένα αντιαρματικό βλήμα νέας γενιάς με εμβέλια 5 χλμ που εμπίπτει στην κατηγορία βλημάτων NLOS δηλαδή Non Line of Site. Αυτό σημαίνει ότι ο χειριστής του αντιαρματικό δύναται να εμπλέξει τον επιλεγμένο στόχο χωρίς να χρείαζεται να έχει οπτική επαφή με αυτόν καθοδηγόντας τον πύραυλο μέσω εικόνας που του μεταδίδει από τον ηλεκτροπτικό αισθητήρα του.
Επιπροσθέτος έχει και δυνατότητα fire and forget που σημαίνει ότι αν ο χρήστης επιλέξει έναν στόχο το βλήμα θα τον εμπλέξει χωρίς την ανάγκη συνεχούς στόχευσης απλά ταυτοποιόντας την εικόνα του στόχου με βάση την αρχική επιλογή του χρήστη. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στο χειριστή να βάλει προς τον στόχο και να αποχωρήσει άμεσα ώστε να μην δεχθεί πυρά αναταπόδοσης.
Τι σημαίνει Akeron MP και Atlas 8
Η ενσωμάτωση του Akeron MP στο Atlas 8 φέρνει πραγματικά μία επανάσταση στον αντιαρματικό αγώνα και όχι μόνο. Σήμερα μία διμοιρία αντιαρματιστών για να εμπλέξει έναν στόχο με ένα Α/Τ βλήμα μέσου βεληνεκούς πρέπει να βρίσκεται σε μία απόσταση το πολύ 5 χλμ από τον στόχο. Ακόμα και με τη χρήση των κορυφαίων βλημάτων Spike Nlos η διμοιρία έχει μέγιστη εμβέλεια 32 χλμ κάνοντας ταυτόχρονα χρήση drone για τον εντοπισμό των στόχων αφού σε αυτή την απόσταση δεν υπάρχει οπτική επαφή.
Πλέον με το Atlas 8 η ίδια διμοιρία μπορεί να έχει εικόνα σε αποστάσεις έως 80 χλμ και να εμπλέκει στόχους σε αποστάσεις έως και 85 χλμ. Αυτό σημαίνει ότι η διμοιρία δεν είναι απλά εκτός εμβέλειας οποιουδήποτε όπλου πεζικού αλλά ακόμα και εκτός εμβέλειας πυραυλικού πυροβολικού. Να σκεφτούμε μόνο το σενάριο οι εχθρικές δυνάμεις να αναπτύσουν ΠΕΠ για την υποστίρηξη των δυνάμεων ελιγμού και τα ΠΕΠ να βάλονται από διμοιρίες αντιαρματιστών με ακρίβεια χιλιοστού πριν προλάβουν να λάβουν θέσης βολής.
Επιπρόσθετα η διμοιρία με τη χρήση του Atlas 8 έχει τη δυνατότητα να εκτελεί αναγνώριση αλλά και κρούση αφού το σύστημα έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιεί και τα δύο ταυτόχρονα. Το παραπάνω σενάριο μπορεί να πάρει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις αν υπολογίσουμε και το γεγονός ότι η εταιρεία Altus lsa έχει αναπτύξει και παρουσιάσει το σύστημα C3 Mentor μέσω του οποίου η προαναφερθήσα διμοιρία μπορεί να χειριστεί περισσότερα drones ταυτόχρονα είτε σε διαφορετικά σημεία είτε μαζί ως σμήνος. Αυτό σημάνει ότι η διμοιρία αντιαρματιστών μπορεί ταυτόχρονα να εκτελεί αποστολές αναγνώρισης σε πολλαπλαά σημεία με σύνθεση εικόνας και ταυτόχρονα πολλαπλές προσβολές στόχων σε αποστάσεις δεκάδων χιλιομέτρων με χρήση αντιαρματικών βλημάτων Akeron MP.
Και όλα αυτά μάλιστα σε αποστάσεις ασφαλείας μέσα σε ένα θωρακισμένο όχημα διοίκηση το οποία μάλιστα θα μπορεί να κινήται συνεχώς ώστε να μην στοχοποιήται μέσω συστημάτων SIGINT/ELINT.
Το σύστημα Mentor. Φωτογραφία: Βασίλης Βενιέρης
Εδώ να πούμε ότι ένα οπλισμένο πολυκόπτερο όπως το Atlas 8 έχει πολύ μεγαλύτερη επιβιωσημότητα στο πεδίο σε σχέση με ένα UCAV σταθερής πτέρυγας λόγω των παρακάτω δεδομένων:
- Μπορεί να πετάει πολύ χαμηλά είτε ακόμα και να αιωρείτε πίσω από φυσικά εμπόδια αποφέυγοντας τον εντοπισμό αλλά και τις Η/Μ παρεμβολές.
- Μπορεί να αιφνιδιάζει τον εχθρό εκμεταλευόμενο το ανάγλυφο του εδάφους.
- Μπορεί να αναπτύσεται τάχιστα στο πεδίο με την ομάδα του να κινήται συνεχώς και να αποφέυγει τη στοχοποίηση.
- Μπορεί να βρίσκεται σε διασπορά σε οχήματα πεζικού και όχι σε έναν αεροδιάδρομο ο οποίος θα στοχοποιηθεί.
Επίσης η εμβέλεια των βλημάτων Akeron MP δίνουν την δυνατότητα στο Atlas 8 να βάλει έξω από την τοπική αεράμυνα των συστημάτων Korkut δίνοντας έτσι ένα επιπλέον πλεονέκτημα στο drone της Altus.
Φωτορεαλιστική εικόνα με 3 Atlas 8 σε επίθεση σμήνους. Εικόνα: MBDA
Χρήσεις στο Ναυτικό πεδίο
Όπως είναι αυτονόητο το οπλισμένο με Akeron MP Atlas 8 μπορεί να δράσει και στο Ναυτικό πεδίο προσφέροντας πολλαπλές δυνατότητες τόσο στις μονάδες επιφανείας που θα το φέρουν όσο και σε ναυτικά φυλάκια στα νησιά.
Ενδεικτικά μία μονάδα επιφανείας όπως για παράδειγμα τα πλοία LCS τα οποία πιθανώς να προμηθευτεί το ΠΝ και υπολοίπονται σε οπλικά συστήματα άλλων κύριων μονάδων θα μπορούν να φέρουν το κάθε ένα πολλαπλά σύστήματα Atlas 8 τα οποία θα ελέγχουν δικτυοκεντρικά μέσω του συστήματος διοίκησης Mentor το οποίο θα μπορούσε να εγκατασταθεί στο ΚΔΜ και έτσι να δημιουργήσουν γύρω τους ένα δίκτυο αναγνώρισης / κρούσης εμβέλειας 80 χλμ εντός του οποίου θα υπάρχει πλήρης τακτική εικόνα και ταυτόχρονα δεν θα επιτρέπεται η πρόσβαση κυρίως σε μικρά ταχέα σκάφη και USV του εχθρικού στόλου.
Σήμερα για να αντιμετωπίσει τα Τουρκικά USV το ΠΝ έχει προβλέψει την προμήθεια κατευθυνόμενων ρουκετών APKWS μαζί με την αγορά των MH-60R. Αυτό όμως μπλέκει ένα πανάκριβο ελικόπτερο το οποίο θα βρίσκεται σε περιορισμένους αριθμούς ενώ θα πρέπει ταυτόχρονα να εκτελεί ανθυποβρυχιακές αποστολές. Απαιτείτε λοιπόν να απεμπλακεί το MH-60R από αυτές τις αποστολές τις οποίες μπορούν να αναλάβουν τα οπλισμένα ΜΕΑ.
Επίσης τα ΜΕΑ Atlas 8 επί μονάδας επιφανείας θα δύναται να εναλλάσσει φορτία εκτελώντας έτσι περισσότερες αποστολές όπως για παράδειγμα υποβρύχιας έρευνας αφού όπως προαναφέραμε στόχος της Altus είναι η πιστοποίηση και άλλων φορτίων.
Εν κατακλείδι μετά τη συνεργασία της SAS Technology με την Thales για την πιστοποίηση της κατευθηνόμενης ρουκέτας στα ΜΕΑ της πρώτης βλέπουμε άλλη μία Ελληνική εταιρεία ανάπτυξης μη επανδρομένων να συμπράττει με έναν παγκόσμιο κολοσό της οπλικής βιομηχανίας δημιουργώντας καινοτόμες λύσεις που αλλάζουν τα δόγματα στο πεδίο και δίνουν ισχυρό πλεονέκτημα στον εκάστοτε στρατό που τις αφομειώνει.
Θεωρούμε δεδομένο ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας θα κάνουν χρήση τέτοιων εγχώριων λύσεων οι οποίες θα τις φέρουν δυναμικά στο σύγχρονο πεδίο μάχης και όχι στη δεκαετία του 90’ που βρίσκονται σήμερα.
Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Defence Point
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου