ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2024

ΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΑΚΟΥΣΤΟΥΝ ΟΥΤΕ ΦΕΤΩΣ ΣΤΑ ΜΠΛΟΚΑ: ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ Η ΕΕ ΑΠΟ ΕΞΑΓΩΓΟΣ ΑΓΡΟΤΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΩΝ ΝΑ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΤΩΡΑ ΝΑ ΠΕΙΝΑΣΕΙ;;

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

ΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΑΚΟΥΣΤΟΥΝ ΟΥΤΕ ΦΕΤΩΣ ΣΤΑ ΜΠΛΟΚΑ: ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ Η ΕΕ ΑΠΟ ΕΞΑΓΩΓΟΣ ΑΓΡΟΤΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΩΝ ΝΑ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΤΩΡΑ ΝΑ ΠΕΙΝΑΣΕΙ;;

Τρεις οι παράγοντες:
 
🔸Το μοντέλο της υπερεντατικής εκμετάλλευσης που έχει επιλέξει για να επιδοτεί την αγροτική παραγωγή με τις ΚΑΠ, απαιτεί χημικά λιπάσματα. Αυτά όπως τώρα βρίσκονται κάτω από τον έλεγχο του ανεξέλεγκτου Πούτιν. Ήττα πρώτη.
 
🔸Το προηγούμενο κυρίαρχο μοντέλο παραγωγής, οδηγεί στην γρήγορη αποσάθρωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων και στον φαύλο κύκλο εξάρτησης της παραγωγής από τα roundup, ,τα χημικά και τους μεταλλαγμένους σπόρους 2-3 πολυεθνικών. Ήττα δεύτερη, αφού τον έλεγχο των εύφορων εδαφών της Αφρικής, που θα μπορούσαν να θρέψουν την ΕΕ μετά το 2030, τον έχουν ήδη άλλοι (Τουρκία, Ρωσία, Κίνα και οι εκεί φύλαρχοι τους).
 
🔸Οι τρεις τελευταίες ΚΑΠ στηρίζονται στην στρεμματική βασική επιδότηση των παραγωγών ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥΣ και τι αυτή καταναλώνει σε ενέργεια ή άλλους φυσικούς πόρους, αντικαθιστώντας μια προηγούμενη ΚΑΠ που επιδοτούσε παραγόμενο προϊόν. Εκείνη οδήγησε σε υπερπαραγωγή και πτώση τιμών, βλέπεις.
(από εκείνη έμεινε και το "όλα τα κιλά όλα τα λεφτά" που λένε ακόμα σε μερικά μπλόκα κάθε Φλεβάρη). Ήττα τρίτη και φαρμακερή.
 
✔️Αν κάποιος είναι ο ηττημένος από τον πόλεμο της Ουκρανίας, τότε σίγουρα αυτός είναι η ΚΑΠ και το ευρώ. 
 
Η συμβατική διαχείριση των επιδοτήσεων, στην οποία αρκούνται ΟΛΟΙ οι υπουργοί γεωργίας μας τις τελευταίες δεκαετίες, προφανώς και δεν είναι πλέον αρκετή για την αντιμετώπιση της κρίσης, που ήδη ήρθε, και θα είναι μεγάλης διάρκειας. Ούτε σώζεται τίποτα με κινητοποιήσεις "κατά τα ειωθότα" κάθε τέτοιο μήνα περί την Agrotica, τώρα και στα ένδοξα. Παρίσια.
 
Το "δεν λέω τίποτα, άσε τους Βόρειους να αποφασίζουν σχετικά επί της ΚΑΠ, λεφτά να έχουμε να μοιράζουμε" δεν βοηθάει πλέον πουθενά παρά μόνο τα κρατικά λαμόγια που εξαπλώθηκαν και στην ελληνική ύπαιθρο κρυμμένα πίσω από μπλέ και μαύρα ή φιλοναζιστικα ψηφοδέλτια. Αυτά που κυριάρχησαν στον αγροτικό πληθυσμό και στις τελευταίες μας εθνικές εκλογές. Με το ίδιο μοτίβο, τώρα και στας Ευρώπας.
 
Τα νεοφιλελέ μοντέλα Πισαρίδη για υπερυγκέντρωση των εκμεταλλεύσεων κάτω από 2-3 μεγάλους ομίλους μεταλλαγμένων ή αγροεφοφίων, ούτε λύσεις μπορεί να δώσει ούτε αμφισβητείται (στο πολιτικό επίπεδο) από την δεξιά που κατοικοεδρεύει στο Μέγαρο Μαξίμου. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η εφαρμογή του οδηγεί σε χρεοκοπίες και εγκατάλειψη της υπαίθρου. Φωτοβολταϊκά υπάρχουν...
 
Άρα, πάρτε το αλλιώς και φτιάξτε Ομάδες Παραγωγών! Έχει βράχια μπροστά και από τον σανό του "κατα μόνας" (και τα εφόδια βερεσέ από τον κουμπάρο, η επιδότηση να είναι καλά), γκώσαμε αδέρφια.
 
Φωτοβολταϊκά θες να σπείρεις;; Πάνε και αυτά ΕΔΩ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: