ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΛΗΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥ "ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΥ" ΠΟΙΟ ΝΕΟ ΘΑ ΠΥΡΟΔΟΤΉΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ "ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΟΝΕΙΡΟ";;
Αν το καλοσκεφτείς, πορευτήκαμε εντός της προηγούμενης εποχής που ξεκίνησε με την λήξη του Ψυχρού Πόλεμου και την ανάπτυξη της παγκοσμιοποίησης με ένα άτυπο “κοινωνικό συμβόλαιο” του 74/81 που χαρακτηρίστηκε από:
Την προσπάθεια επούλωσης των πληγών του εμφύλιου
Την διόγκωση της μεσαίας τάξης (για τα ψηφουλάκια της) πάνω στο εμπόριο και εσωστρεφείς κυρίως υπηρεσίες και
Την συρρίκνωση της παραγωγής, ως μέρος του τιμήματος που έπρεπε να πληρώσουμε για την συμμετοχή μας στην ασφάλεια της ζώνης του ευρώ.
Η κατάρρευση του οικονομικού μοντέλου που προέκυψε από την εφαρμογή του και που στηρίχτηκε στην κατανάλωση, την διαφθορά και τον υπέρμετρα αλόγιστο δημόσιο δανεισμό, συνοδεύτηκε από "διορθώσεις " με ένα colpo grosso στο Χρηματιστήριο και 3 μνημόνια με την βίαιη αναδιανομή εισοδημάτων και πλούτου από τα κατώτερα και μεσαία στρώματα προς τις ελίτ που έλεγξαν αυτή την διαδικασία: MME , Κόμματα και Τράπεζες. Ξεκίνησε αυτή η αναδιανομή με την νεοφιλελεύθερη εφαρμογή πολιτικών, κυρίως από την εποχή των Σημίτη και Καραμανλή και κορυφώθηκε στα μνημονιακά χρόνια. Με σοβαρές επιπτώσεις στις εργασιακές σχέσεις και στην λειτουργία της δημοκρατίας αλλά και στην κατανομή 3-12-85 ανάμεσα στον πρωτογενή, δευτερογενή και (εσωστρεφή) τριτογενή τομέα της οικονομίας.
Πάνω σε αυτό το άτυπο "Κοινωνικό Συμβόλαιο" αναπτύχθηκε και το "Ελληνικό όνειρο ' που κυριάρχησε τα προηγούμενα 50 χρόνια. Το "σπίτι- σκάφος-εξοχικό- γκομενιτσες " (ή αν θέλετε την γυναικεία εκδοχή του το "στήθη-χείλια-ανόρθωση πισινού και γκραν εμφανίσεις στα μπουζούκια").
Αυτό όμως τελείωσε και δεν μπορεί να ξαναγυρίσει, όσο και να το νοσταλγούν πολλοί/ες.
Το πιο πάνω "κοινωνικό συμβόλαιο" υπηρετήθηκε από τα τρία μεγάλα κόμματα της προηγούμενης περιόδου ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ, που τώρα ψάχνουν αμήχανα τα νέα τους στηρίγματα-αφηγήματα για να διατηρηθούν χωρίς αλλαγές τα παλιά τους.
Τώρα μια συνιστώσα εντός της ΝΔ (αλλά όχι μόνο στην ΝΔ δυστυχώς) εμμένει στην ίδια "συνταγή" . Και μάλιστα με την πιο σκληρή νεοφιλελε εκδοχή της, δουλεύοντας συστηματικά για την αντικατάσταση της μεσαίας τάξης στην δεύτερη πρόταση πιο πάνω με μια χούφτα μεγαλοσυμφέροντα από "10 φαμίλιες και 4 Τράπεζες", όσο μια άλλη, πιο ακροδεξιά συνιστώσα της, ονειρεύεται και την ανατροπή της πρώτης πρότασης του προηγούμενου κοινωνικού συμβολαίου.
Ανίκανοι να αντιληφθούν το τι έχει αλλάξει και πόσο θα αλλάξει ακόμα ο κόσμος γύρω μας, επιμένουν σε ένα σχέδιο που οδηγεί πάλι, και μετά από πανδημίες και πολλαπλές κρίσεις , πάλι στα στα βράχια του Καστελόριζου. Αλλά αυτή την φορά και σε πολύ πιθανή απώλεια εθνικής κυριαρχίας και δικαιωμάτων περί το Καστελόριζο, όπως αυτά προδιαγράφονται στο συνολικό σχέδιο, γερμανικής έμπνευσης: στο "Σχέδιο Πισαριδη" και στις μυστικές συμφωνίες με
Όπως το ίδιο αμήχανα ψάχνει για νέο αφήγημα και η ριζοσπαστική αριστερά που φτιάχτηκε πάνω στα κινήματα της αντι-παγκοσμιοποιησης, σε ένα κόσμο που η παγκοσμιοποίηση έχει καταρρεύσει για να αναδειχτεί στον μισό πλανήτη η επόμενη έκδοση του νεοφιλελευθερισμού.
Οπότε η δύσκολη ερώτηση είναι τώρα "και μετά τι;;"
Βγάζει μάτι πλέον ότι ΟΛΟΙ οι σημερινοί πολιτικοί σχηματισμοί, όπως ήταν δομημένοι, ΔΕΝ ΕΊΝΑΙ ΣΕ ΘΈΣΗ ΝΑ ΔΙΑΤΥΠΩΣΟΥΝ ΈΝΑ ΙΚΑΝΌ ΑΦΉΓΗΜΑ για την επόμενη ημέρα! Απαιτείται ένα γενναίο ξανα-ανακάτεμμα της πολιτικής τράπουλας με σοβαρές προγραμματικές συνεργασίες όμορων χώρων και προωθητικές συνθετικές λύσεις (αν θέλουμε να μην κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας πίσω από οπαδικες παρωπίδες)
Ισχυρίζομαι ότι για να "δούμε" αυτήν την επόμενη ημέρα θα απαιτηθεί και ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, προς αντικατάσταση του προηγούμενου, που θα πρέπει να στοχεύει, κατ' ελάχιστον σε κάτι σαν αυτά :
Στην επούλωση των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων του προηγούμενου συμβολαίου και της επιτροπείας, της κρίσης του κορονοϊού αλλά και της νέας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που πυροδοτήθηκε από την κατάρρευση της προηγούμενης αρχιτεκτονικής του. Με τρόπο που δεν θα μας βάζει σε νέα μνημόνια.
Στην ενδογενή και με οικολογικό πρόσημο παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας με στόχο των διπλασιασμό των σημερινών ποσοστών του πρωτογενή και δευτερογενή τομέα στην οικονομία με εξωστρεφή χαρακτηριστικά.
( Το ενδογενές εντός μεν της ζώνης του ευρώ, όσο αυτό συνεχίζει να υπάρχει, αλλά και με την παράλληλη χρηματοδότηση του κοινωνικού κράτους και της ανάπτυξης και με νέα εξωτραπεζικά μέσα συναλλαγών, και με αιχμή την μεταρρύθμιση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας
Στην εμβάθυνση της δημοκρατικής λειτουργίας του κράτους και την ποιοτική αναβάθμιση των θεσμών του, ολοκληρώνοντας επί τέλους τον αστικό εκσυγχρονισμό, εντός μιας ΕΕ που θα τείνει να έχει παρόμοια δημοκρατικά χαρακτηριστικά εντός των συνθηκών που δημιουργεί η κατάρρευση της προηγούμενης παγκοσμιοποίησης .
Το άλλο που ισχυρίζομαι είναι ότι αυτό το νέο "συμβόλαιο" πρέπει να διαμορφωθεί "από τα κάτω", με μια ποιό ουσιαστική συμμετοχή των πολιτών σε νέα πολιτικά σχήματα της μετα-μεταπολίτευσης, όπως αυτά θα διαμορφωθούν.
Θα βρει αντιπάλους αυτή η πορεία. Όσους εμμονικά επιμένουν στην συντήρηση του προηγούμενου με τις νεοφιλελε συνταγές, τα κουκούνινγκ και αδιαφανή plexiglass κοινωνικου απομονωτισμου στο διηνεκές, τις συνταγές με Σημίτη, στρογγυλές λύσεις χωρίς ρήξεις με τα παλιά, κομματικά lockdown σε αυτάρκεις εμμονές και με πρόσφυγες στις κάλπες, αραιά και που. Όλους αυτούς δηλαδή που θεωρούν την πολιτική ως την τέχνη του να κρατάς τους πολίτες μακριά από την λύση των προβλημάτων που τους απασχολούν, αφαιρώντας τους έτσι την δυνατότητα να διαμορφώσουν το επόμενο "Ελληνικό όνειρο", κάποιο που να μπορεί εμπνεύσει την νέα γενιά, που απεχθάνεται το δάνειο "Ελληνικό όνειρο " των γονιών της.
Και ως γνωστόν, οι ισχυρισμοί αποδεικνύονται η ανταποδεικνυονται στην πράξη και υλοποιούνται λόγω του τελευταίου άρθρο του Ελληνικού Συντάγματος.
Μετά της καλησπέρας μου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου