ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024

ΑΠΟ ΤΙ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΜΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ (Και τι μπορεί να μας σώσει)

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

ΑΠΟ ΤΙ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΜΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ (Και τι μπορεί να μας σώσει)
 
Η καταπληκτική φωτογραφία από τον Αρκτικό Κύκλο (Θάλασσα του Μπάρετζ), δείχνει το πώς μοιάζει το παγωμένο φυσικό αέριο (Υδριτες μεθανίου) σε μικρά θαλάσσια βάθη.Αυτό έχει διαφύγει από υποκείμενα κοιτάσματα φυσικού αερίου και συσσωρεύτηκε με την μορφή πάγου τα τελευταία πολλά εκατομμύρια χρόνια. Ένα κυβικό μέτρο από αυτόν τον πάγο, αν λιώσει, απελευθερώνει στην ατμόσφαιρα 169 κυβικά μεθανίου. Αυτό είναι τοξικό αέριο θερμοκηπίου 25 φορές τοξικότερο από το διοξείδιο του άνθρακα, (που ως γνωστόν, είναι και η τροφή των φυτών) και για το οποίο γίνεται πολύς λόγος μόνο. 
 
✔️Από αυτό το μεθάνιο κινδυνεύει σοβαρά κάθε μορφή ζωής στον πλανήτη αν λιώσουν απότομα αυτοί οι πάγοι λόγω της υπερθέρμανσης των θαλασσών! Πρέπει να "μαζευτεί" και να καεί (το διοξείδιο του άνθρακα ποτέ δεν ήταν το μεγάλο μας πρόβλημα όσο δεν αφανίζουμε τα δάση). Το συντομότερο δυνατό!
 
Οι μεθανυδρίτες με την μορφή πάγου εντοπίζονται μέσα στους γεωλογικούς σχηματισμούς που βρίσκονται κυρίως λίγα μέτρα κάτω από το βυθό της θάλασσας σε πάχη που φτάνουν ακόμα και το 1 χλμ. Σύμφωνα με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Hydramed η ελληνική ΑΟΖ (Εικόνα στο *) περιέχει τα μεγαλύτερα αποθέματα υδριτών μεθανίου (CH4) στην Ευρώπη. Παρόμοιες ποσότητες υπάρχουν και στην Νότια Σινική θάλασσα και κάτω από τους πάγους της Γροιλανδίας.
 
🔺️Οι Υδρίτες μεθανίου στην Ελλάδα
 
Είναι ως εκ τούτου φανερό ότι μία μαζική ανάδειξη υδριτών μεθανίου στην Ελλάδα θα μπορούσε να οδηγήσει σε παραγωγή καθαρής ενέργειας μέσω “μπλέ υδρογόνου”, το οποίο θα προήρχετο από την αναμόρφωση με ατμό του αερίου μεθανίου. Αυτό λαμβάνεται με λιώσιμο των πάγων με ζεστό νερό (η χαζή μέθοδος που αναπτύσσουν οι Κινέζοι) ή ενέσεις τους με CO2 ή με κάποια εξωθερμική χημική αντίδραση ασφαλών υλικών (όπως ο ανυδρός ασβέστης ή το πορωδες διοξείδιο του πυριτίου) για την παραγωγή και υδρογόνου από το θαλασσινό νερό σε αυτά τα βάθη (που έχει προταθεί πολλές φορές από αυτή την μάντρα ευθέως ή πλαγίως). Αποβαίνοντας έτσι μία περίπτωση εξαιρετικά ευεργετική για την διαμόρφωση ενός καλύτερου ενεργειακού μείγματος στην χώρα μας με παράλληλη ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος 
 
Έρευνα που έχει ήδη γίνει εντός των 80.000 km2 της ελληνικής ΑΟΖ που εκτείνεται υπεράκτια από την Λευκάδα μέχρι και την υπεράκτια νότια Κρήτη μέχρι το Καστελοριζο, δείχνει ότι υπάρχουν σημαντικότατες συγκεντρώσεις υδριτών μεθανίου. Με την τρέχουσα τεχνολογία αξιοποίησής τους θα μπορούσαν (με 50% πιθανότητα και σε ορίζοντα 30ετίας) να αποδώσουν στην χώρα μας τουλάχιστον 10-30 τρισ. m3 μεθανίου, δηλαδή φυσικό αέριο.Ποσότητα ικανή για να καλύψει ΟΛΕΣ τις ενεργειακές ανάγκες της Ευρώπης για 60-80 χρόνια, χωρίς να χρειάζεται να εξαχθεί ούτε ένα κυβικό από τα υποκείμενα κοιτάσματα υδρογονανθράκων με γεωτρήσεις μεγάλου βάθους!. 
 
Να σημειώσουμε ότι δυτικά των νήσων Λευκάδος και Κεφαλλονιάς υπάρχουν χαρτογραφημένες περιοχές με πάχη υδριτών μεθανίου που ξεπερνούν το ένα χλμ. Οι μεγάλες αυτές συγκεντρώσεις, που είναι γνωστές από το 2005 και τις έρευνες που έκανε το τότε ΙΓΜΕΕ, βρίσκονται στο Νότιο Ιόνιο, στην Νότια Κρήτη και στα υποθαλάσσια όρη Αναξίμανδρος νότια του Καστελόριζου (αυτά που έχει βάλει στο μάτι ο Ερντογάν).
 
Για τις περιοχές εντός της ΑΟΖ της, η Ελλάδα θα μπορούσε να παραχωρήσει δικαιώματα δοκιμαστικής εκμετάλλευσης κοιτασμάτων μεθανυδριτών με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους και με ιδιαίτερα κίνητρα. Δηλαδή, η σχετική σύμβαση παραχώρησης να επέτρεπε μία κοινοπρακτική τελειοποίηση της τεχνολογίας εκμετάλλευσης των υδριτών μεθανίου με την συμμετοχή και ελληνικών ερευνητικών φορέων και στην συνέχεια η κοινοπραξία της αναδόχου εταιρείας μετά του ελληνικού δημοσίου θα μπορούσε να πουλήσει την τεχνολογία αυτή στην διεθνή αγορά. Μαζί με την παραγόμενη ενέργεια.
 
Φυσικά έχουμε ήδη ρίξει στο τραπέζι και μια πρόταση, ένα μικρό κλάσμα της αξίας αυτών των βεβαιωμένων πηγών ενέργειάς, να "ομολογοποιηθει" με ίσης αξίας ψηφιακά πάγια. Και με αυτά να χρηματοδοτηθεί ενδογενως και η ανάπτυξη και το Κοινωνικό κράτος μέσω και της δραστικής μείωσης των ωρών εργασίας (έως και στο μισό!) μέσω αυτού του εναλλακτικού μέσου συναλλαγών.
 
Ποιός θα τα κάνει όλα αυτά;;
 
Μην ρωτάτε εμένα αλλά όλους αυτούς που βλέπουν μόνο κάτω μίζερες καρέκλες για να διαχειριστών μία δήθεν "Πράσινη " μετάβαση με εισαγόμενα φουρφούρια στα καμμένα δάση του Μητσοτάκη. 
 
Μετά της καλημέρας μου.
 
*  Εικόνα

Δείγμα υδριτη μεθανίου από τις έρευνες του ΙΓΜΕΕ πριν 20 χρόνια στις χαρτογραφημένες περιοχές
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: