ΓΙΑΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΩΡΑ Ο ΚΑΚΟΣ ΧΑΜΟΣ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΟΥ ΣΑΧΕΛ ΚΑΙ ΤΙ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΑΚΟΛΟΥΘΕΊ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Πριν 1,5 χρόνο, περίπου, αναλύθηκε από εδώ (βλέπε στο *) ότι η επόμενη περιοχή θερμών συγκρούσεων "δια αντιπροσώπων " θα μεταφέρονταν μετά την Ουκρανία στην ΥποΣαχάρια Αφρική, γνωστή ως ζώνη του Σαχέλ.
Η περιοχή Σαχέλ αποτελείται από τη Μαυριτανία, το Μάλι, το Τσαντ, τον Νίγηρα και την Μπουρκίνα Φάσο, ενώ συμπεριλαμβάνεται στην ίδια ζώνη ενδιαφέροντος και το Σουδάν, παρ' ότι αυτό είναι πρώην Αγγλική αποικία.
Από αυτές τις χώρες, το Μάλι απολάμβανε ανέκαθεν την κεντρική θέση στα στρατηγικά ενδιαφέροντα της Γαλλίας, επειδή βρίσκεται στο σταυροδρόμι μεταξύ της πρώην Γαλλικής Δυτικής Αφρικής και της Γαλλικής Βόρειας Αφρικής, το γνωστό Μαγκρέμπ. Ο Νίγηρας παραμένει σημαντικός λόγω των κοιτασμάτων ουρανίου που διαθέτει, η Μαυριτανία δυτικότερα λόγω των κοιτασμάτων σιδήρου και ενός κοιτάσματος φυσικού αερίου στα ανοιχτά της, ισοδύναμου με αυτού νότια της Κρήτης.
Όλη η ζώνη Σαχέλ, μέχρι πρότινος, ήταν ζώνη "γαλλικού φράγκου " (CSF), μέσω του οποίου ασκούσε την επιρροή της η Γαλλία (παρά το ευρώ).
Αν και η Γαλλία δεν έχει άμεσο σοβαρό οικονομικό μερίδιο επενδύσεων στο Μάλι, έχει εκεί ακόμα και σοβαρή στρατιωτική παρουσία ενώ εμπλέκεται οικονομικά στις γειτονικές χώρες. Για παράδειγμα, η Γαλλία προμηθεύεται το 16% του ουράνιου που χρειάζεται από τον Νίγηρα για τους πυρηνικούς σταθμούς της, ενώ η γαλλοβελγική εταιρεία Total προμηθεύεται το ένα τρίτο του πετρελαίου της από τις χώρες του Κόλπου της Γουινέας.
Ο Μακρόν, κατά την πρώτη του προεδρική θητεία (2017–2022), προσπάθησε να δώσει μια νέα ματιά στην πολιτική της Γαλλίας για την Αφρική. Όμως στο Μάλι και σε ολόκληρη την περιοχή του Σαχέλ, η Γαλλία δεν μπόρεσε να χειριστεί αποτελεσματικά το πρόβλημα του τζιχαντιστικού τρόμου, που ενισχύεται μεθοδικά από την διείσδυση της Τουρκίας στην περιοχή με κεφάλαια από το Κατάρ, για λογαριασμό και της Ρωσίας.
Από το 2017, ο Μακρόν προσπάθησε να αναδιαμορφώσει την πολιτική της Γαλλίας για την Αφρική, ανατρέποντας την επιθετική νεοαποικιακή που προσπάθησε να επιβάλει άγρια, αλλά και ανεπιτυχώς ,ο Ολαντ κατά την προεδρία του, Υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι η Γαλλία φιλοδοξεί να συμμετάσχει σε στρατηγικές συνεργασίες με αφρικανικές χώρες, δέχτηκε τις επιθέσεις της Λεπέν, που ονειρεύεται μια νέα αποικιοκρατία για την περιοχή.
Χαρακτήρισε ο Μακρόν τη γαλλική αποικιοκρατία πραγματικά βάρβαρη και έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Σημείο που τον έφερε σε πλήρη σύγκρουση με την ρητορική της Λεπέν, που επιδιώκει την ανασύσταση της Γαλλικής αποικιοκρατίας στην περιοχή μέσω στρατιωτικής βίας.
Κρίσιμη είναι η περιοχή για τα γεωστρατηγικά συμφέροντα της Γαλλίας, αλλά κατ' επέκταση και της ΕΕ, λόγω:




Πρέπει να υπογραμμιστεί ότι λόγω των θεσμοθετημένων στρατιωτικών δεσμών με τις πρώην αποικίες της, η Γαλλία παρενέβη στρατιωτικά περισσότερες από 50 φορές σε διάφορες αφρικανικές χώρες τις τελευταίες έξι δεκαετίες. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, τα προβλήματα που προέρχονται από την τρομοκρατία των Τζιχαντιστών στην περιοχή του Σαχέλ, ειδικά στο Μάλι και στο Σουδάν,έχουν θέσει μεγάλες προκλήσεις στην πολιτική της Γαλλίας για την Αφρική σε σημείο που η Γαλλία αναγκάστηκε να ανακοινώσει την αποχώρηση των στρατευμάτων της από το Μάλι τον Φεβρουάριο του 2022, κάτω από την οικονομική και δημοσκοπική πίεση στο προηγούμενο διάστημα.
Το κενό της Γαλλίας σπεύδουν τώρα να το καλύψουν άλλοι, μεταφέροντας σε αυτή την περιοχή την επόμενη γεωστρατηγική κρίση ως συνέχεια της Ουκρανικής. Έτσι:


Είναι βαθύτατα νυχτωμένοι όσοι θεωρούν τις επεμβάσεις της Ρωσίας στην περιοχή ως "απελευθερωτικές", ίσως και Αριστερές. Ο Πουτιν προσπαθεί να εδραιωθεί, έμμεσα ή άμεσα στην περιοχή αντικαθιστωντας το ΔΝΤ με το αντίστοιχο που στήθηκε ήδη στο Πεκίνο για να προωθήσει το αντιδολαριο στον ίδιο ρόλο που είχε τα τελευταία 50 χρόνια το πράσινο νόμισμα. Αποικιοκρατία Ανατολικού τύπου.

Επιπρόσθετα, οι απαγορεύσεις εξαγωγών σιτηρών, λόγω της Ουκρανίας, πλήττουν πρώτα και κύρια τις χώρες του Σαχέλ, που εξαρτούν την επισιτιστική τους ασφάλεια αποκλειστικά από τα σιτηρά της Ρωσίας και της Ουκρανίας, την δε γεωργική τους παραγωγή από τα ρωσικά λιπάσματα. Η συνεχής εκεί απειλή της επισιτιστικής κρίσης, είναι ικανή για να πυροδοτήσει ένα νέο μεγάλο προσφυγικό κύμα, κυρίως προς την Ευρώπη.


Οι άλλες τρεις φαίνεται ότι θα είναι:
1) η περί το Πακιστάν, για την αποκοπή της Ινδίας από την διαφαινόμενη ενεργειακή σύνδεση της με την Ρωσία και το νέο ψηφιακό αντιδολάριο που ετοιμάζεται με την Κίνα, και
2) στην περιοχή του Βορείου Ιράκ και της Συρίας, μέσω του Κουρδικού.
3) Περί τη λωρίδα της Γάζα, με δάχτυλο του Πούτιν μέσω του Ιράν και της Χαμάς, πάλι για την αποτροπή της ανεξαρτητοποίησης της Ινδίας (ως χώρας των BRICS) από την Ρωσική γεωστρατηγική.
Και όλα αυτά που γίνονται τώρα στο στο Μάλι, την Μπουκινα Φασο, το Σουδάν και στον Νίγηρα, πάλι θα έχουν σαν θύμα-μεγάλο χαμένη την ΕΕ, προέρχονται από την αδυναμία της σημερινής της ηγεσίας στο να της προσδώσουν χαρακτηριστικά συνοχής και για να παίξει τον ρόλο της ως σταθεροποιητικού παράγοντα ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα,.αλλά και για να επιβιώσει. Και ο φαύλος κύκλος συμπληρώνεται αφού αυτή η έλλειψη, λόγω του εγκλωβισμού της ΕΕ σε αποτυχημένες νεοφιλελέ πολιτικές, πριμοδοτούν την φτώχεια και την ακροδεξιά, που κυριολεκτικά φύεται σε τέτοια περιβάλλοντα συγκρούσεων. Ο σχετικός μας επίτροπος, που μόλις χτες (!) κατάλαβε τι "παίζει " και πως τρώνε όλα τα "καπίκια" της ΕΕ (δες στο ** την αγωνία του), δεν μπορεί τώρα να κάνει και πολλά. Έχουμε και ευρωεκλογές, βλέπεις.
* Έγκαιρη ανάλυση- προειδοποίηση πριν 1,5 χρόνο ΕΔΩ.
** Σώπα ρε μεγάλε! Σοβαρά ;; ΕΔΩ.
Σχετικό και ΕΔΩ.
Τι γίνεται τώρα εκεί κάτω:ΕΔΩ.
H μυωπική ΚΑΠ και η ακόμα πιο μυωπική εφαρμογή της εδώ, εγκαταλείπουν καλλιεργούμενες εκτάσεις στην ΕΕ. Το κενό σπεύδει να το καλύψει η Άγκυρα νοικιάζεται για 100 χρόνια τεράστιες γεωργικές εκτάσεις στην ΥποΣαχάρια Αφρική. Το θέμα λες, δεν μας αφορά, ε;;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου