Είναι ευεργετικό να οδηγείς μοτοσυκλέτα
Το να οδηγεί κάποιος μοτοσυκλέτα έχει το ίδιο αποτέλεσμα στο σώμα και το πνεύμα όπως όταν κάνει γυμναστική και διαλογίζεται συγχρόνως! Αυτό είναι το πόρισμα μιας έρευνας που έκανε το Πανεπιστήμιο του Λος Άντζελες, στην Αμερική. Τα λένε οι επιστήμονες, δεν το βγάλαμε απ’ το κεφάλι μας…Η έρευνα, που ανατέθηκε στο διάσημο UCLA του Λος Άντζελες από την Harley-Davidson – προφανώς για να αποδείξει ότι ο μοτοσυκλετισμός κάνει καλό στην υγεία – ρίχνει μια πιο εμβριθή ματιά στην ψυχική κατάσταση και την επίδραση που έχει στους ανθρώπους η οδήγηση μοτοσυκλέτας.
Τα αποτελέσματα της έρευνας απλά επιβεβαιώνουν αυτό που νιώθουμε και λέμε χρόνια, ότι δηλαδή η οδήγηση μοτοσυκλετών και δίτροχων γενικότερα (κι ένα μοτοποδήλατο με τελική 60 km/h, κάνει δουλειά) βοηθά στη μείωση των επιπέδων στρες, αυξάνει την ευχαρίστηση και ανεβάζει τους καρδιακούς σφυγμούς, οφέλη παρόμοια με τον αθλητισμό και την άσκηση!
Επίσης, όταν οδηγεί κάποιος μοτοσυκλέτα και δυο τροχούς γενικότερα, μειώνονται τα επιπέδα κορτιζόλης στο αίμα.
Η νευροβιολογική μελέτη έγινε από ερευνητική ομάδα του πανεπιστημίου UCLA, ειδικευμένη στη νευροεπιστήμη και την ανθρώπινη συμπεριφορά. Η έρευνα έγινε πάνω σε μια ομάδα μοτοσυκλετιστών που διένυσαν μια προκαθορισμένη διαδρομή 35 περίπου χιλιομέτρων υπό κανονικές συνθήκες.
Η μέτρηση της εγκεφαλικής δραστηριότητας αποκάλυψε σημαντικές πληροφορίες. Η καταγραφή έγινε πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη διαδρομή που έκαναν οι συμμετέχοντες.
Παράλληλα, καταγράφηκε η δραστηριότητα του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια μιας βόλτας με αυτοκίνητο καθώς και κατά τη διάρκεια ανάπαυσης. Η μελέτη μέτρησε πολλούς διαφορετικούς παράγοντες όπως καρδιακoύς παλμούς, καθώς και την έκκριση ορμονών όπως η αδρεναλίνη, η νορεπινεφρίνη (νοραδρεναλίνη) και η κορτιζόλη, δίνοντας μια πιο εμπεριστατωμένη και επιστημονική εικόνα για το πώς αισθάνεται κάποιος που οδηγεί πάνω σε δύο τροχούς.
Διαπιστώθηκε ότι οι συμμετέχοντες στην έρευνα, κατά τη διάρκεια της βόλτας, παρουσίασαν σημαντική αύξηση της έκκρισης αδρεναλίνης, του καρδιακού σφυγμού και μείωση των επιπέδων κορτιζόλης.
Η κορτιζόλη είναι ορμόνη που εκτός των άλλων ελέγχει τη διάθεση, τον φόβο και τα επίπεδα θετικής ενέργειας.
Παρατηρήθηκε επίσης η αύξηση δυνατότητας συγκέντρωσης του μυαλού το οποίο αναπτύσσει αντίσταση στους αντιπερισπασμούς.
Μπορεί να συνδέουμε συχνά την αδρεναλίνη με αντιδράσεις άγχους, συνδέεται, όμως, και με την ικανοποίηση που έρχεται μέσα από δραστηριότητες και μάλιστα σωματικής φύσης, όπως η γυμναστική και γενικότερα ο αθλητισμός.
Η μελέτη αυτή του UCLA είναι πρωτοποριακή κυρίως γιατί ασχολήθηκε με ένα πεδίο που δεν είχε ερευνηθεί στο παρελθόν: τον εγκέφαλο και τη δραστηριότητά του κατά τη διάρκεια της κίνησης πάνω σε μοτοσυκλέτα. “Ο εγκέφαλος είναι ένα εκπληκτικά πολύπλοκο όργανο και είναι εντυπωσιακό ότι διερευνήσαμε τις σωματικές και ψυχικές επιπτώσεις των μοτοσυκλετιστών, κάτι που δεν είχε συμβεί μέχρι σήμερα σε επιστημονικό επίπεδο”, δήλωσε ο επικεφαλής του Πανεπιστημίου που είχε αναλάβει την έρευνα.
Πιο συγκεκριμένα:
- Η οδήγηση μοτοσυκλέτας μείωσε τα επίπεδα – ορμονικού – στρες κατά 28%
Η βόλτα – τουλάχιστον 20 λεπτών – αύξησε τον καρδιακό ρυθμό κατά 11% και τα επίπεδα αδρεναλίνης κατά 27%, εντυπωσιακό νούμερο που αντιστοιχεί σε ελαφρά σωματική άσκηση! - Οι συμμετέχοντες είχαν χαμηλότερα επίπεδα άγχους
και μεγαλύτερη ηρεμία κατά την οδήγηση σε σύγκριση με την οδήγηση
αυτοκινήτου – κατάσταση παρεμφερή με αυτούς που διαλογίζονται
συστηματικά.
Οι αναβάτες αύξησαν την εγρήγορσή τους – σε παρόμοια επίπεδα – σαν να είχαν πιει ένα φλιτζάνι καφέ - Τώρα λοιπόν γνωρίζουμε ποιες είναι οι ευεργετικές επιδράσεις όταν οδηγούμε τη μοτοσυκλέτα, το σκούτερ, το παπί ή το μοτοποδήλατό μας. Ξέρουμε πια γιατί, κατεβαίνοντας από τη σέλα, είχαμε αυτό το συναίσθημα που μέχρι σήμερα δεν μπορούσαμε να εκφράσουμε.
ΠΗΓΗ
15 σχόλια:
Κάπως ασυνείδητα τα έχουμε νιώσει όλοι , έστω και με ένα παπάκι που έχω 20 χρόνια . Την μηχανή της πρώτης φωτογραφίας θα ήθελα να πάρω κάποτε το honda nc 750 X (https://www.mototriti.gr/data/news/preview_news/Honda-Nea-NC750XS-to-2019_123134.asp). Για την χρήση που θέλω είναι πρώτο . Δεν είναι τυχαίο ότι με πρώτο παράδειγμα την Αγγλία - Ολλανδία προσπαθούν να αποκόψουν τον κόσμο από την οδήγηση αυτοκινήτου και μηχανής , κάνει πιο ανεξάρτητο τον άνθρωπο και πιο χαρούμενο . Πόσοι δεν πάμε μια βόλτα για να ξεσκάσουμε όποτε μπορούμε .
γεια σου ρε μεγαλε και εγω ακομα μηχανοβιος ειμαι παρότι ειμαι κωλογερος 68 ετων δεν την αφηνω την μηχανη με τιποτα γιατι θα γερασω στ'αληθεια.
Εχουν περασει απο τα χερια μου πολλες μηχανες αλλα τωρα εχω ενα SOYZOYKI 185 διχρονο ψευτοεντουρο (απο τα παλια χρονια)για να σκαρφαλωνω τα βουνα,και μια YAMAHA ybr μικρη 125 τετραχρονη για καθε μερα,ακομα και μονος μου φευγω και παω στον αγυριστο ετσι για ξεσκαω,αλλα ευτυχως και οι παλιοι μου λιγοι καλοι φιλοι ειναι μηχανοβιοι και αυτοι και οσες φορες μπορουμε μαζι με τις γυναικες μας παμε μακρυνες η κοντινες εκδρομες,εχω και αυτοκινητο βεβαια,αλλα η μηχανη ειναι το αλογο δενεσαι οπως ο καου μπου με το αλογο του.
και κατι για να γελασουμε
- Ποιο είναι το αντίθετο του Μηχανόβιος;
- Βιομήχανος.
Αγαπητέ Νικόλα σου εύχομαι μέσα από την καρδιά μου να πάρεις όσο δυνατόν γρηγορότερα την μηχανή της αρεσκείας σου. Σε καταλαβαίνω απόλυτα...η μηχανή είναι άλλη αίσθηση...είναι τρόπος ζωής...είναι κοσμοθεωρία....είναι πώρωση.!!
Φίλε ανώνυμε στις 19 Φεβρουαρίου 2020 - 6:58 μ.μ
Ευχαριστούμε για το αντίθετο του μηχανόβιος χα χα το γέλιο είναι φάρμακο μεγάλε. Και κάτι απο μένα για να γελάσουμε :
-Ποιό είναι το αντίθετο της Φυσαρμόνικας;;
- Ρούφα Μόνικα.!
-Ποιό είναι το αντίθετο του ΠΕΙΘΩ;;
- Το μπροθτά.
γι' αυτούς που τις οδηγάνε μπορεί να είναι ευεργετικό... για τους άλλους όμως που δεν τις οδηγάνε και αναγκάζονται να τις ακούνε ιδίως μέσα σε δάσος ή βουνό, είναι πραγματικά ό,τι πιο απαίσιο και παρεμβατικό...
γι' αυτούς που τις οδηγάνε μπορεί να είναι ευεργετικό... για τους άλλους όμως που δεν τις οδηγάνε και αναγκάζονται να τις ακούνε ιδίως μέσα σε δάσος ή βουνό, είναι πραγματικά ό,τι πιο απαίσιο και παρεμβατικό…
ΕΕΕ ωπα όχι και ετσι θα πρεπει να ειναι πολύ γεροντοκοριασμενοι η γεροντοκόρες για να αισθάνονται ετσι,και στο κατω κατω σιγα την πολύ συχνη κυκλοφορια μεσα στα δαση και στα βουνα,για πηγαινε μεινε σε περιοχες που γινονται κοντρες με 1000 αρια να σου φυγει η μουφα από τον θορυβο,εκει ενταξει είναι ενοχλητικος και ανατριχιαστικος ο θορυβος για τους αμυητους στα σπορ αυτά.
σιγά μην πάω να μείνω εκεί που γίνονται κόντρες, να μου λείπει... έχω εδώ που είμαι τον 16χρονο μπούλη με την πειραγμένη εξάτμιση στο παπί να ανεβοκατεβαίνει το χωριό, γιατί ακόμη δεν το αφήνει ο μπαμπάς να πάει παραέξω και είναι υπεραρκετό, στο όριο δλδ για να μην ακούσει κανά γαμωσταυρίδι καμιά ώρα... όσο για το δάσος, πραγματικά σου λέω πως είναι ό,τι χειρότερο εκεί που έχεις συντονιστεί με το περιβάλλον να σκάνε οι γκαβλωμένοι μοτοκροσσάδες με τα αντιπαθητικά ξερά και να σου βιάζουνε τα ώτα... δεν υπάρχει μεγαλύτερη ανισορροπία μέσα στη φύση... αυτό και τα πριόνια...
Η μελέτη αυτή του UCLA είναι πρωτοποριακή κυρίως γιατί ασχολήθηκε με ένα πεδίο που δεν είχε ερευνηθεί στο παρελθόν: τον εγκέφαλο και τη δραστηριότητά του κατά τη διάρκεια της κίνησης πάνω σε μοτοσυκλέτα.
Πως τους ξέφυγε αυτό;100 χρόνια ανοίγουν, καλωδιώνουν ,ακτινοβολούν κεφάλια για να μάθουν πως δουλεύουν...
.......
ΑΝΩΝΥΜΟΣ : Πως τους ξέφυγε αυτό;100 χρόνια ανοίγουν, καλωδιώνουν ,ακτινοβολούν κεφάλια για να μάθουν πως δουλεύουν...
Τόσο ο εγκέφαλος όσο και η ψυχή είναι ακόμα αχαρτογράφητα νερά για αυτούς.!! Και ο εγκέφαλος και η καρδιά παράγουν ηλεκτρομαγνητικά πεδία. Ο εγκέφαλος παράγει και λειτουργεί με κύματα κλιμακωτά . Αυτά τα κύματα είναι και η αιτία της τηλεπάθειας εκτός των άλλων. Έχουν την ικανότητα να διαπερνούν ολόκληρο το σύμπαν, χωρίς η απόσταση να είναι εμπόδια, ίσα ίσα που γίνεται αστραπιαία.
Αυτά τα κύματα επηρεάζουν ακόμα και την υγεία του ανθρώπου...υπάρχει όμως ακόμα κάτι που δεν γνωρίζουν...ότι αυτά τα κύματα έχουν άμεση σχέση με τους καρδιακούς παλμούς.! Ο εγκέφαλος είναι και πομπός και δέκτης...και εδώ μπαίνουμε σε μονοπάτια που ακόμα δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι, διότι αφού ο εγκέφαλος λαμβάνει και στέλνει...μιλάμε για δημιουργία ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ....η συνείδηση όμως δημιουργεί τον ΥΛΙΚΟ ΚΟΣΜΟ. Όποιος χαλιναγωγεί την συνείδηση χαλιναγωγεί τον υλικό κόσμο.
Δημιουργείς παίζεις με το ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΑΣΥΝΕΙΔΗΤΟ....η ΠΙΣΤΗ που την εκμεταλλεύονται τα θρησκευτικά ιερατεία...έχει άμεση σχέση με αυτό που λέμε ψυχή και ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ....αχαρτογράφητες περιοχές.!
Κάπως έτσι γίνονται και τα γνωστά "θαύματα"...μόνο που δεν είναι θαύματα...αλλά με θεραπεία που γίνεται μέσα από αυτό που "στέλνουμε" απο τον πομπό στον λήπτη...για να γίνει ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ....ΑΥΤΌ ΠΟΥ ΕΜΕΙΣ ΘΕΛΟΥΜΕ.!!
"Τόσο ο εγκέφαλος όσο και η ψυχή είναι ακόμα αχαρτογράφητα νερά για αυτούς.!!"
εγκέφαλος-νους-ψυχή πιστεύω πως πλέον όχι μόνο είναι χαρτογραφημένα αλλά μπορείς να αποκτήσεις κι έγχρωμη απεικόνιση σε χρόνο dt προσιτή τιμή.
"η συνείδηση όμως δημιουργεί τον ΥΛΙΚΟ ΚΟΣΜΟ. Όποιος χαλιναγωγεί την συνείδηση χαλιναγωγεί τον υλικό κόσμο."
Αυτό πράγματι το ψάχνουν.Δεν γνωρίζουν πως ακριβώς (τον μηχανισμό,στο Cern αυτό ψάχνουν) συμβαίνει αλλά ξέρουν ότι συμβαίνει (επηρεασμός αποτελεσμάτων πειράματος λόγω παρουσίας παρατηρητή...)Επειδή απώτερος σκοπός είναι ο έλεγχος και η δημιουργία υλικών κόσμων προτιμούν έμμεσους τρόπους όπως διαμόρφωση,υποταγή,καθοδήγηση συνείδησης...
.......
ωραία όλα αυτά ρε παιδιά, αλλά τώρα εδώ εσείς τα λέτε από μια ας πούμε προνομιούχα θέση ασφαλείας... τα σκέφτεστε ενόσω βολτάρετε πάνω στην ωραία μηχανούλα σας, στους δρόμους ενός κάποιου ευνομούμενου -ναι ναι ευνομούμενου - κράτους... δε νομίζω ας πούμε ότι θα τα λέγατε όλα αυτά αν ζούσατε σε καμιά εμπόλεμη ζώνη ή σε κανά τριτοκοσμικό κράτος, έτσι; για την ακριβεις δεν θα υπήρχε καν η προοπτική να τα σκεφτείτε... σοβαρά όμως τώρα, με την ίδια ευκολία που τα σκέφτεστε και τα γράφετε, με την ίδια ευκολία και τα πραγματώνετε; ό,τι σκέφτεστε και θέλετε το κάνετε πραγματικότητα εσείς; γιατί ωραία ακούγονται στη θεωρία, αλλά επί του πρακτέου τι γίνεται ειν το ζήτημα... εκτός κι αν όλα αυτα αφορούν απλώς πιθανότητες, που μάλλον κάτι τέτοιο αφορούν, τις ελάχιστες των ελαχίστων, για τους ελάχιστους των ελαχίστων προνομιούχων θέσεων...
@ 21 Φεβρουαρίου 2020 - 12:28 μ.μ.
" εγκέφαλος-νους-ψυχή πιστεύω πως πλέον όχι μόνο είναι χαρτογραφημένα αλλά μπορείς να αποκτήσεις κι έγχρωμη απεικόνιση σε χρόνο dt προσιτή τιμή."
To μόνο που έχουν είναι το GENESIS (GEneral NEural SImulation System). Δηλαδή μια μια πλατφόρμα προσομοίωσης γενικού σκοπού που αναπτύχθηκε για να υποστηρίξει την προσομοίωση των νευρικών συστημάτων του εγκεφάλου ,που κυμαίνονται από τα υποκυτταρικά συστατικά και τις βιοχημικές αντιδράσεις σε πολύπλοκα μοντέλα μονών νευρώνων, προσομοιώσεις μεγάλων δικτύων και μοντέλα σε επίπεδο συστημάτων.Με λίγα λόγια συνδέουν τον εγκέφαλό τους με τις τεχνολογίες διασύνδεσης με έναν ευρο-υπολογιστή.
Έχω σκοπό να γράψω ακριβώς για το συγκεκριμένο θέμα μόλις βρω λίγο χρόνο.
@ 21 Φεβρουαρίου 2020 - 1:50 μ.μ.
" ωραία όλα αυτά ρε παιδιά, αλλά τώρα εδώ εσείς τα λέτε από μια ας πούμε προνομιούχα θέση ασφαλείας... τα σκέφτεστε ενόσω βολτάρετε πάνω στην ωραία μηχανούλα σας, στους δρόμους ενός κάποιου ευνομούμενου -ναι ναι ευνομούμενου - κράτους... δε νομίζω ας πούμε ότι θα τα λέγατε όλα αυτά αν ζούσατε σε καμιά εμπόλεμη ζώνη ή σε κανά τριτοκοσμικό κράτος, έτσι; "
Λυπάμαι δεν μπορώ να σου δώσω πληροφορίες για το τι είμαστε.! Αν είμαστε σε προνομιούχο θέση η όχι. Και αν έχουμε ωραίες μηχανούλες η όχι. Αυτό που μπορώ να σου πω όμως είναι ότι ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΡΙΤΙΚΟΣΜΙΚΗ χώρα...η μάλλον ΜΑΣ ΕΚΑΝΑΝ ΕΠΙΤΗΔΕΣ.! ΔΕΝ είμαστε ευνομούμενο κράτος, το αντίθετο μάλιστα...όλα τα λαμόγια και τα καθάρματα λύνουν και δένουν, και κυβερνάνε. Και σε λίγο θα είμαστε ΚΑΙ ΕΜΠΟΛΕΜΗ περιοχή.!!Με 5-6 εκατομμύρια μουσουλμάνους σουνίτες εντός της χώρας....και εσύ θα αρχίσεις σε λίγο να φωνάζεις για την ασφάλεια σου.!!
χαχαχαχα! έχεις πολύ πλάκα όταν μπαίνεις σε αμυντική κατάσταση... μπορεί να φάνηκε ετσι, αλλά δεν ήταν προσωπικό το σχόλιο και νομίζω ότι κατάλαβες ακριβώς τι θέλω να πω... εννοούσα ότι παρόλα όσα συμβαίνουν, όπως και να το κάνουμε ζούμε σε μια χώρα που ακόμη έχουμε την ευχέρεια να σκεφτόμαστε πάνω σε τέτοια θέματα, ενώ σε άλλα σημεία του πλανήτη δεν υπάρχει καν τέτοια προοπτική... και έχουμε και το εξής παράδοξο: οι ας πούμε έξυπνοι και σκεπτόμενοι και ψαγμένοι και κάπως άνω του μέσου όρου που ασχολούνται με πνευματικά ζητήματα μέμφονται την πλέμπα που πιστεύει σε μεσαιωνικού τύπου ξεπερασμένα και ανυπόστατα πράματα τρόπον τινά, ενώ ταυτόχρονα οι ίδιοι πιστεύουν ότι ισχύουν πράματα που επίσης μπορούν να χαρακτηριστούν ανυπόστατα... αμφότερες δλδ οι πίστεις είναι αναπόδεικτες κατά βάσει και μπορούν να στηριχτούν μόνον σε κάποιες μεμονωμένες ατομικές και παντελώς υποκειμενικές εμπειρίες... για κάποιον λόγο βέβαια η πρώτη ομάδα θεωρείται ότι έχει περισσότερη εγκυρότητα, καθότιν συνηθίζει να εμπλέκει την δήθεν επιστημοσύνη, η οποία επιστημοσύνη καμιά διαφορά δεν έχει από την μεσαιωνική θρησκεία της πλέμπας... ούτε λοιπόν για τους μεν ούτε για τους δε υπάρχει κάτι βάσιμο που να δίνει προτεραιότητα στην όποια πεποίθηση... και όντως, σα να με βλέπω να αρχίζω να φωνάζω και γω σε λίγο "σώσε με! δως μου να πιω το δηλητήριο!"
Δημοσίευση σχολίου