ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2019

Άγγελος Συρίγος: “Έρχεται βροχή… έρχεται μπόρα” στην ανατολική Μεσόγειο

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ : To έχουμε ξαναπεί, αυτός που θα κυβερνά το 2021-2022 θα γραφτεί στις μαύρες σελίδες της ιστορίας. Η Τουρκία πάντως μέχρι το 2021 ΔΕΝ μπορεί να μας κάνει πόλεμο.!! Το γεγονός πως τα μνημόνια και η περιστολή δαπανών έφερε την μείωση του αξιόμαχου των ενόπλων δυνάμεων είναι δεδομένο, όμως στην περίπτωση που η χώρα οδηγηθεί σε ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία και υπάρξει απώλεια εδαφών από ποιον θα ζητήσει ευθύνες ο Ελληνικός λαός;;; Από τον Παπανδρέου τον Σαμαρά τον Τσίπρα ή τον Μητσοτάκη;; Από τους τροϊκανούς του Δντ ή από τον Σόιμπλε;; Ελπίζω και εύχομαι να μην έρθει εκείνη η ώρα απόδοσης ευθυνών γιατί η δίκη των έξι που στήθηκε με έκτακτο στρατοδικείο μετά την Μικρασιατική καταστροφή θα φαντάζει ως λίγη μπρος σε αυτά που έρχονται..

Το 2018 ήταν το έτος του Μακεδονικού. Το 2020 θα είναι έτος που θα κυριαρχήσουν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Πιο συγκεκριμένα, επειδή η Τουρκία εκλαμβάνει την Κύπρο ως προέκταση της Ελλάδος, θεωρεί ότι το Κυπριακό είναι θέμα στρατηγικής ασφάλειας. Αυτό σημαίνει ότι θέλει να διατηρήσει στο διηνεκές την ηγεμονική θέση επί της Κύπρου, που κατέκτησε το 1974 (παρανόμως μεν αλλά αυτό δεν έχει σημασία για την Τουρκία).
Γράφει ο Άγγελος Συρίγος
ΠΗΓΗ: SLpress
Μετά το 2003 η Κυπριακή Δημοκρατία δημιούργησε μέσα από συμφωνίες θαλασσίων οριοθετήσεων με τα γειτονικά της κράτη ένα ισχυρό πλαίσιο νομιμότητας. Ακολούθως στις οριοθετημένες θαλάσσιες περιοχές νοτίως της νήσου καθόρισε ερευνητικά τεμάχια. Δεν περιέλαβε θαλάσσιες περιοχές που είτε γειτνιάζουν με τα Κατεχόμενα είτε βρίσκονται προς την πλευρά της Τουρκίας.
Μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες ανέλαβαν να εξερευνήσουν και εκμεταλλευθούν τα τεμάχια. Δίπλα στο πλαίσιο νομιμότητας δημιουργήθηκαν και οικονομικά συμφέροντα. Έτσι, η Κύπρος απέκτησε την πρωτοβουλία των κινήσεων και ουσιαστικά αμφισβήτησε την ηγεμονική θέση της Τουρκίας.

Η Τουρκία προσπαθεί να αποκαταστήσει την διαταραγμένη ηγεμονική της θέση στο Κυπριακό χρησιμοποιώντας την ισχύ της. Από το 2013 δαπάνησε σχεδόν ένα δισ. δολάρια για να αποκτήσει στόλο σεισμογραφικών και γεωτρητικών σκαφών. Από τον Μάιο του 2019, οπότε το γεωτρητικό σκάφος “Φατίχ” εμφανίσθηκε δυτικά της Κύπρου, τα πράγματα εξελίσσονται με ταχείς ρυθμούς.
Για πρώτη φορά μετά το 1974 η Τουρκία επιχειρεί ένα νέο (θαλάσσιο αυτή τη φορά) “Αττίλα”, εισβάλλοντας σε περιοχές της κυπριακής ΑΟΖ και διεκδικώντας να εκμεταλλευθεί τους υδρογονάνθρακες που ανήκουν σε ένα άλλο κράτος.
Επειδή στην τουρκική αντίληψη Ελλάδα και Κύπρος ταυτίζονται, η στρατηγική της αφορά και στα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο, παρ’ ότι η Ελλάδα δεν έχει δείξει, μέχρι σήμερα, πρόθεση να τα ασκήσει. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΟΣΟ ΚΑΙ ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΡΗ ΠΗΓΗ

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: