ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2019

Μεγαλοπρεπές “άδειασμα” Ελλάδας από το ΝΑΤΟ… Εδώ δεν λύνουμε διαφορές

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ : Κοίτα να δεις που κάποιοι νόμιζαν ότι τον κόσμο δεν τον κινεί το χρήμα και τα κάθε είδους συμφέροντα και σοκαρίστηκαν. Αυτά που είπε ήταν αναμενόμενο ότι θα τα πεί, όχι μόνο αυτός αλλά και όλοι οι προκάτοχοι του.! Θα έρθει όμως η ώρα που το Ν.Α.Τ.Ο θα διαλυθεί τελείως.!!
Οι τεταμένες ελληνοτουρκικές σχέσεις παραμένουν το θέμα που προκαλεί αμηχανία στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Αυτό αναφέρει και ο επικεφαλής της, Γενς Στόλτενμπεργκ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Κ», τονίζοντας ότι το ΝΑΤΟ παραμένει ουδέτερος παρατηρητής της κατάστασης.

«Και η Ελλάδα και η Τουρκία είναι δύο αξιόλογοι σύμμαχοι και οι δύο συμβάλλουν στην κοινή μας ασφάλεια», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στόλτενμπεργκ. «Υπάρχουν κάποιες διαφωνίες και χαιρετίζω ότι υπάρχουν διμερείς επαφές που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν αυτές τις διαφορές, το ΝΑΤΟ δεν αποτελεί μέρος της διαδικασίας αντιμετώπισης αυτών των θεμάτων» ανέφερε και δεν ήθελε να επεκταθεί περαιτέρω στο θέμα.
Στο ζήτημα του κατά πόσον ανησυχεί το ΝΑΤΟ για τις τουρκικές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, ο ίδιος αναφέρει ότι ένας από τους λόγους που έχει επιτύχει η Βορειοατλαντική Συμμαχία είναι ότι «δεν συμμετέχουμε σε όλα τα δύσκολα θέματα που μας περιβάλλουν».

Λίγα εικοσιτετράωρα πριν βρεθεί στο Λονδίνο για τον εορτασμό των 70 ετών του ΝΑΤΟ, ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού κ. Στόλτενμπεργκ παραχώρησε συνέντευξη σε πέντε ευρωπαϊκές εφημερίδες –ανάμεσά τους και η «Κ»– θέλοντας να κατεβάσει τους τόνους και να προβάλει τα πρόσφατα επιτεύγματα της Συμμαχίας, καθώς το τελευταίο διάστημα έχει δεχθεί πυρά από τα ίδια της τα μέλη. Αλλωστε, οι πρόσφατοι χαρακτηρισμοί ότι το ΝΑΤΟ είναι «εγκεφαλικά νεκρό», «απαρχαιωμένο», «κοιμισμένο», στους οποίους προχώρησαν ηγέτες μελών της Συμμαχίας, όπως ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, σίγουρα δεν δημιουργούν μια ατμόσφαιρα εορταστική, αλλά μάλλον τεταμένη ενόψει της σημερινής συνάντησης στη βρετανική πρωτεύουσα.

«Καλές σχέσεις»

Ο ίδιος δηλώνει ότι έχει πολύ καλές «εργασιακές σχέσεις» με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και ότι η δουλειά του άλλωστε είναι να εξασφαλίζει ότι το ένα μέλος θα προστατεύει το άλλο παρά τους διαφορετικούς ηγέτες, την ιστορία και τη γεωγραφία που διαθέτει. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, εξάλλου, για πρώτη φορά από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου αυξάνουν τη στρατιωτική τους παρουσία, λέει ο ίδιος. «Σε μερικούς μήνες θα γίνει η στρατιωτική άσκηση 2020, στην οποία θα συμμετάσχουν 20.000 Αμερικανοί στρατιώτες στην Ευρώπη, ο μεγαλύτερος αριθμός συμμετοχής τα τελευταία 25 χρόνια» σημείωσε, θέλοντας να απομακρύνει τα σύννεφα στις σχέσεις ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και στον Λευκό Οίκο.
Παρά τις διαφορές που πλέον είναι εμφανείς ανάμεσα στα κράτη-μέλη, ο κ. Στόλτενμπεργκ τονίζει ότι αυτή τη στιγμή το ΝΑΤΟ βρίσκεται στην ισχυρότερή του περίοδο. «Εχουμε τριπλασιάσει τις αμυντικές μας δυνάμεις και πλέον διαθέτουμε στράτευμα 40.000 ανθρώπων. Εχουμε αυτή τη στιγμή αναπτύξει 5.000 στρατιώτες στη Βαλτική και στην Πολωνία για πρώτη φορά στην Ιστορία» σημείωσε, θέλοντας να τονίσει τη δυναμική του ΝΑΤΟ.
Ο Γενς Στόλτενμπεργκ επισήμανε ότι παρόλο που δεν βλέπει άμεση επίθεση σε κανένα από τα 29 μέλη του ΝΑΤΟ, αξιολογεί ότι το μέλλον θα είναι πολύ πιο αβέβαιο και «πρέπει να προετοιμαστούμε για εκπλήξεις», όπως είπε. «Γι’ αυτό αυξάνουμε την ετοιμότητα των δυνάμεων του ΝΑΤΟ, γι’ αυτό προσαρμοζόμαστε ώστε να είμαστε πιο έτοιμοι για τις απειλές στον κυβερνοχώρο, βλέπουμε ένα νέο τύπο τρομοκρατίας, τύπου ISIS, πιο βάναυσο και ισχυρότερο», προσθέτει. Συγχρόνως, δεν περνάει απαρατήρητο το γεγονός ότι η Ρωσία επενδύει πολύ στον στρατιωτικό εξοπλισμό, στα πυρηνικά όπλα, παραβιάζοντας τον ακρογωνιαίο λίθο της συμφωνίας για τα Πυρηνικά Μέσου Βεληνεκούς.
Παρουσία στη Βαλτική
Για τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, όμως, η Ρωσία δεν ορίζεται ως εχθρός. «Απαντάμε όταν βλέπουμε μια πιο ισχυρή Ρωσία, βλέπουμε τι συμβαίνει στην Ουκρανία, όπου η Ρωσία χρησιμοποίησε στρατιωτική δύναμη εναντίον μιας γειτονικής χώρας. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συμβεί αυτό σε σύμμαχο του ΝΑΤΟ». Για τον λόγο αυτό η Συμμαχία έχει παρουσία στις χώρες της Βαλτικής, και τονίζει ότι αν μία από αυτές τις χώρες δεχθεί επίθεση, θα προκαλέσει απάντηση από όλους τους συμμάχους. «Με την ανάπτυξη δυνάμεων στην περιοχή δεν υπάρχει περιθώριο λάθος υπολογισμού, παρεξήγησης ή επανάληψης αυτών που έγιναν στην Ουκρανία σε χώρα του ΝΑΤΟ», είπε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος, πάντως, τονίζει ότι είναι πολύ δύσκολο να προβλέψει ποια θα είναι η επόμενη επίθεση. «Κανένας δεν είχε προβλέψει την κατάρρευση του Τείχους του Βερολίνου, παρά μόνο λίγες εβδομάδες πριν, κανένας δεν μπορούσε να προβλέψει την 11η Σεπτεμβρίου, ούτε την προσάρτηση της Ουκρανίας ή την άνοδο του ISIS». Γι’ αυτό πρέπει το ΝΑΤΟ να είναι «ευκίνητο» και να αποκτήσει καλύτερο σύστημα πληροφοριών, λέει. «Επενδύουμε σε αεροσκάφη παρακολούθησης και σε drones για να ενισχύσουμε την άμυνα του κυβερνοχώρου, έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι για την επόμενη κρίση» ανέφερε, αλλά τόνισε ότι «όλη η ιδέα πως μπορούμε να προβλέψουμε τη νέα κρίση είναι σχεδόν επικίνδυνη».

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: