ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Σάββατο 29 Αυγούστου 2020

Η ΚΙΝΑ ΕΠΕΚΤΕΙΝΕΤΑΙ ΔΙΧΩΣ ΠΟΛΕΜΟ, ΚΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΑΝΗΣΥΧΕΙ.

Γράφει ο Λύκαστρος :

Η επέκταση της Κίνας, από τις θάλασσες της Ανατολικής και Νότιας Κίνας έως τα Ιμαλάια και τον νότιο Ειρηνικό, καθιστά την περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού πιο ασταθή από ποτέ. Μαζί με την εξάπλωση του κορανοϊού που προήλθε από την πόλη της Wuhan, καθόλου τυχαία η επέκταση του ιού με την γεωστρατηγική επέκταση της Κίνας, συνδέονται αυτά τα δύο. Με αποτέλεσμα το αυξανόμενο αντι-Κινεζικό συναίσθημα. 

Η επίθεση στα σύνορα της Κίνας εναντίον της Ινδίας από τον Απρίλιο συνάδει με μια ευρύτερη στρατηγική εδαφικής επιθετικότητας που ακολουθεί την περίοδο μετά την καταστροφική εισβολή του 1979 στο Βιετνάμ. Αυτή η στρατηγική, με επίκεντρο τη νίκη χωρίς μάχη, οδήγησε στις επιθέσεις της Κίνας χωρίς σφαίρες, από την κατάληψη του Johnson Reef το 1988 και του Mischief Reef το 1995, έως την κατάληψη του Scarborough Shoal το 2012. Και μετά από την  μεγάλη ανάκτησης γης το 2013, η Κίνα άλλαξε τον γεωπολιτικό χάρτη στην Θάλασσας της Νότιας Κίνας χωρίς πυροβολισμό.!

 Ωστόσο, η επιθετικότητα της Κίνας στην περιοχή Ladakh της Βόρειας Ινδίας - μια περιοχή μεγάλου υψομέτρου όπου ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός (PLA) έχει καταλάβει πολλά πλεονεκτήματα - διαφέρει από τις προηγούμενες εδαφικές αρπαγές του από τη δεκαετία του 1980 σε μια βασική πτυχή. Η Κίνα προχώρησε πέρα ​​από τη συνήθη πρακτική της να καταλαμβάνει κενούς μεθοριακούς χώρους σε αρπαγή εδάφους ακριβώς κάτω από τη μύτη μιας άλλης χώρας.
Το 2017, ο PLA κατέλαβε ομοίως το άδειο και ερημικό οροπέδιο των Ιμαλαΐων του Doklam, το οποίο ανήκει μια από τις μικρότερες χώρες του κόσμου, το Μπουτάν. Η κατοχή ήρθε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αντιπαράθεσης των στρατιωτικών δυνάμεων διάρκειας άνω των 10 εβδομάδων στην Κίνα με την Ινδία, τον de facto εγγυητή ασφαλείας του Μπουτάν.


 Η επιθετικότητα της Κίνας έχει επίσης επεκταθεί σε επίμονα ροκανίσματα στα συνοριακά εδάφη των γειτόνων της. Δάγκωμα στο δάγκωμα, η Κίνα τρώει στα σύνορα των γειτόνων της. Στο Νεπάλ, που κυβερνάται από μια κομμουνιστική κυβέρνηση υπέρ του Πεκίνου, μια εσωτερική έκθεση που διέρρευσε πρόσφατα προειδοποίησε ότι η χώρα έχασε συνοριακά εδάφη από τα κατασκευαστικά έργα της Κίνας, τα οποία ανέφερε ότι αλλάζουν επίσης την πορεία των ποταμών. Η
πρόσφατη επιθετικότητά του Πεκίνου εναντίον της Ινδίας σηματοδοτεί ότι η εδαφική επέκταση της Κίνας έχει εισέλθει σε μια επικίνδυνη νέα φάση. Σε μια επιχείρηση που υποστηρίζονταν από δεκάδες χιλιάδες στρατεύματα στο πίσω μέρος, ο PLA κατέλαβε με θράσος  παραμεθόριες περιοχές που ήταν υπό στρατιωτικό έλεγχο άλλης χώρας ή δικαιοδοσία περιπολίας.

Η εξαπάτηση και η έκπληξη αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της κινεζικής στρατηγικής ακόμη και στην εποχή της ειρήνης. Η επίθεση στο Ινδικό Λαντάκ ήρθε μόλις έξι μήνες μετά την ανακοίνωση του Κινέζου Προέδρου Xi Jinping στο ινδικό έδαφος ότι «οι σχέσεις Κίνας-Ινδίας έχουν εισέλθει σε μια νέα φάση υγιούς και σταθερής ανάπτυξης», επιτρέποντας έτσι και στις δύο πλευρές να «επικεντρωθούν στη φιλία και τη συνεργασία». Ο Xi έπιασε την Ινδία στον ύπνο, χτυπώντας όταν αυτή η χώρα πάλευε με το ξέσπασμα του κορονοιού, επιβάλλοντας το αυστηρότερο κλείδωμα στον κόσμο. Η Κίνα εισέβαλε σε περιοχές που βρίσκονται ακόμη και πέρα ​​από τις δικές της τεχνητές γραμμές αξίωσης που έχει δημοσιεύσει στο παρελθόν.
Το Πεκίνο έχει επανειλημμένα δείξει ότι μπορεί να υποβάλει νέα εδαφική αξίωση ή να διαταράξει το status quo οπουδήποτε και ανά πάσα στιγμή. Για παράδειγμα, το Πεκίνο προέβαλε νέα εδαφική αξίωση από τον Ιούλιο στην ανατολική περιοχή του Μπουτάν, η οποία έχει κοινά σύνορα μόνο με την Ινδία. Μέσω του νέου ισχυρισμού, η Κίνα έχει επιδιώξει να προωθήσει ταυτόχρονα τα σχέδιά της εναντίον της Ινδίας και του Μπουτάν, τα οποία διαδίδουν την έννοια της «Ακαθάριστης Εθνικής Ευτυχίας» ως μέτρου ανάπτυξης.
Η παλιά πρακτική του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος είναι να καταλάβει κρυφά την επικράτεια ενός άλλου έθνους και στη συνέχεια να ισχυριστεί ότι η περιοχή ήταν μέρος της Κίνας από την αρχαιότητα.  

Πρόσφατα, τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ανακάλυψαν ξαφνικά ότι τα βουνά Pamir του Τατζικιστάν ιστορικά «ανήκουν στην Κίνα». Νωρίτερα τον Μάιο, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ισχυρίστηκαν ότι το όρος Έβερεστ, η ψηλότερη κορυφή του κόσμου στα σύνορα Νεπάλ-Θιβέτ που συμβολίζει την κυριαρχία του Νεπάλ, ήταν εξ ολοκλήρου στην Κίνα. Τον περασμένο μήνα, ένα κινεζικό κυβερνητικό πλοίο πραγματοποίησε θαλάσσια ερευνητική δραστηριότητα στην αποκλειστική οικονομική ζώνη του νησιού Okinotori, το νοτιότερο σημείο της Ιαπωνίας. Όταν το Τόκιο διαμαρτυρήθηκε, το Πεκίνο ισχυρίστηκε ότι «ο μονομερής ισχυρισμός της Ιαπωνίας [σε μια ΑΟΖ] δεν έχει νομική βάση», καθώς ο Οκινότορι δεν ήταν νησί αλλά απλώς βράχοι.( Ακριβώς τα ίδια που λένε οι Τούρκοι για το Καστελόριζο, καθόλου τυχαίο).

Και δεν είναι μόνο η εδαφικές αξιώσεις σε κράτη  με τα οποία συνορεύει η Κίνα, πρόσφατα μια  νέα μυστική συμφωνία του Ιράν με την Κίνα φαίνεται να παραχωρεί στο Πεκίνο έλεγχο του Ιράν σε σημαντικό βαθμό. Οι μουλάδες που βρίσκονται στην εξουσία ξεπουλούν τη χώρα στην Κίνα, ακριβώς όπως έκαναν ορισμένες αφρικανικές κυβερνήσεις. Το Πεκίνο φαίνεται πολύ ικανοποιημένο που κάνει συμφωνίες με δικτάτορες, που αγνοεί τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και που λεηλατεί τα έθνη τους για να προωθήσει τις δικές του φιλοδοξίες να γίνει παγκόσμιος ηγεμόνας. Η συμφωνία αποτελεί σαφή νίκη για την Κίνα χωρίς πόλεμο. Τα 400 δισεκατομμύρια δολάρια που θα επενδυθούν για 25 χρόνια, είναι ένα χρηματικό ποσό που είναι μικρό για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη στον κόσμο. Η Κίνα θα έχει επίσης πλήρη εξουσία στα νησιά του Ιράν, θα αποκτήσει πρόσβαση στο πετρέλαιο του Ιράν με πολύ μειωμένη τιμή και θα αυξήσει την επιρροή και την παρουσία της σε σχεδόν όλους τους τομείς της ιρανικής βιομηχανίας, συμπεριλαμβανομένων των τηλεπικοινωνιών, της ενέργειας, των λιμένων, των σιδηροδρόμων και των τραπεζών. Η Κίνα, παρεμπιπτόντως, είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο.

Οι μουλάδες που βρίσκονται στην εξουσία ξεπουλούν τη χώρα στην Κίνα, ακριβώς όπως έκαναν ορισμένες αφρικανικές κυβερνήσεις. Η 25χρονη μυστική συμφωνία, που μοιάζει με αποικιακή συμφωνία, παρέχει στην Κίνα σημαντικά δικαιώματα επί των πόρων του έθνους. Σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν, αποκαλύπτεται ότι ένας από τους όρους της συμφωνίας είναι ότι η Κίνα θα επενδύσει σχεδόν 400 δισεκατομμύρια δολάρια σε βιομηχανίες πετρελαίου, φυσικού αερίου και πετροχημικών του Ιράν. Σε αντάλλαγμα, θα έχει προτεραιότητα να υποβάλει προσφορά για οποιοδήποτε νέο έργο στο Ιράν που συνδέεται με αυτούς τους τομείς. Η Κίνα θα λάβει επίσης έκπτωση κατά 12% και μπορεί να καθυστερήσει τις πληρωμές έως και δύο χρόνια. Θα μπορεί επίσης να πληρώσει σε οποιοδήποτε νόμισμα επιλέξει. Εκτιμάται επίσης ότι, συνολικά, η Κίνα θα λάβει έκπτωση σχεδόν κατά 32%.

Ένα άλλο μυστικό στοιχείο της συμφωνίας έχει στρατιωτική διάσταση: η Κίνα θα αναπτύξει 5.000 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας της στο έδαφος στο Ιράν. Αυτές οι παραχωρήσεις είναι άνευ προηγουμένου στην ιστορία της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Η συμφωνία αποτελεί σαφή νίκη για την Κίνα...χωρίς πόλεμο.!! Το Πεκίνο λεηλατεί τα έθνη για να προωθήσει τις δικές του φιλοδοξίες , για να γίνει ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΗΓΕΜΟΝΑΣ.!

5 σχόλια:

Χρήστος είπε...

https://youtu.be/zLsWF0FNYy8 καλημέρα πάντα με υγεία και το κεφάλι ψηλά ένα τραγουδάκι από μένα...

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ είπε...

Καλημέρα Χρήστο , σήμερα θα έχω χρόνο να απαντήσω στα σχόλια σας, και να κάνω κάποιες αναρτήσεις.!! χα χα Επιτέλους θα μπορέσω και να κοιμηθώ σαν άνθρωπος ακόμα.! Εξαιρετική επιλογή το τραγούδι.

Χρήστος είπε...

Περιμένω Με λαχτάρα τα γραφόμενά σου να ρουφήξω ότι μπορώ σε ευχαριστώ για το σχόλιο σου όσον αφορά το τραγούδι..

Ανώνυμος είπε...

Για να καταλάβουμε τι ακριβώς συμβαίνει γύρω μας θα πρέπει να ξεκινάμε πάντα με την μεγάλη εικόνα προχωρώντας προς την μικρή. Το πρόβλημα λέγεται Κίνα και οι αρπαγές της θυμίζουν αυτές που προσπαθεί να κάνει η Τουρκία εδώ, εφαρμόζει προφανώς το ίδιο μοντέλο. Η Τουρκία όπως και το Ιράν (αν δεν έχει ακόμα τελειώσει η ιστορία εκεί) δεν θα πρέπει να πέσει με κανένα λόγο στα χέρια της Κίνας, επομένως μπορεί να εξηγηθεί η συμπεριφορά των συμμάχων μας απέναντι στην Τουρκία. Οι επόμενοι μήνες θα είναι συγκλονιστικοί, ο χρόνος τελειώνει για όλους και θα πρέπει να γίνουν κινήσεις.

https://www.viadiplomacy.gr/i-kaki-poreia-tis-oikonomias-fernei-tin-proslipsi-tis-toyrkias-apo-tin-kina/

ΚΙΜΩΝ

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ είπε...

ΚΙΜΩΝ : Για να καταλάβουμε τι ακριβώς συμβαίνει γύρω μας θα πρέπει να ξεκινάμε πάντα με την μεγάλη εικόνα προχωρώντας προς την μικρή.

Πολύ σωστά φίλε Κίμων. Ας το δώσουμε με ένα παράδειγμα...αυτός που βρίσκεται στον πρώτο όροφο μιας πολυκατοικίας, δεν μπορεί να δει τι γίνεται στο δεύτερο η στον τρίτο όροφο. Αυτός που βρίσκεται στον δεύτερο όροφο μπορεί να δει μόνο ότι γίνεται στον πρώτο όροφο....και αυτός που βρίσκεται στον τρίτο όροφο μπορεί και βλέπει όλους τους ορόφους που έχει από κάτω.
Το Ιράν είναι πλέον τελειωμένη ιστορία...έχει πέσει οριστικά στην αγκαλιά της Κίνας. Άλλωστε και οι δύο χώρες έχουν απολυταρχικά και φασιστικά καθεστώτα με πλήρη καταπίεση των λαών τους.