ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Δευτέρα 17 Αυγούστου 2020

Έχει λόγους να ΜΗΝ επιθυμεί η Πολεμική Αεροπορία τα μεταχειρισμένα μαχητικά Rafale;

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ : Έλα μου ντε ποιοί είναι αυτοί οι λόγοι που δεν μας λένε, για να θυμηθούμε...ΕΛΒΟ-ΠΥΡΚΑΛ-ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ.... 10ετίες ρεμούλας, ληστείας, κατασπατάλησης, κακοδιαχείρησης, βολέματος...... για αυτές τις 3 εταιρίες θα έπρεπε να έχει καταδικαστεί 10άκις ισόβια, με δήμευση περιουσιών μέχρι και γ' βαθμό συγγένειας....κόσμος και κοσμάκης. Όταν σε καιρούς κρίσεως η ελληνόφωνη κυβέρνηση προβαίνει σε ολοκλήρωση της προθέσεως της να εκποιήσει την Ελληνική Βιομηχανία Όπλων (ΕΛΒΟ), και σε ποιούς άραγε;;; Εμ πως αλλιώς θα αναγκαστούμε να αγοράζουμε και τις σφαίρες απο τον εχθρό;;; Καμμία λογική , καμμία ηθική κάθε πράξη των ελληνόφωνων κυβερνήσεων και μια νέα προδοσία.!

Το DP ειχε έτοιμο να παρουσιάσει ένα αφιέρωμα στα γαλλικά αεροσκάφη στο ελληνικό οπλοστάσιο και το μέλλον τους. Από τη στιγμή που ανέκυψε θέμα στη δημοσιότητα περί “πρότασης” για την προμήθεια μαχητικών Rafale, αποφασίσαμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το θέμα ξεχωριστά και να ακολουθήσει η γενικότερη αναφορά στα γαλλικά μαχητικά σε ελληνικό οπλοστάσιο. Καταρχήν και καταρχάς, θα πρέπει να θεωρείται αυταπόδεικτο, ότι οι Γάλλοι έχουν ΚΑΘΕ ΛΟΓΟ να προτιμούν και να επιδιώκουν την προμήθεια μαχητικών Rafale από την Ελλάδα. Για αυτούς το Rafale είναι το παρόν και το μέλλον. Θα μπορούσε να είναι και για την Πολεμική Αεροπορία, αν το κόστος δεν ήταν απαγορευτικό.
Γράφει ο Στέργιος Δ. Θεοφανίδης
Δεν το λέμε εμείς αυτό. Το λένε τα νούμερα. Ρίχνοντας μία απλή ματιά στην παραπομπή που παραθέτουμε εδώ, θα διαπιστώσετε ότι το Κατάρ κατέβαλε περί τα εννέα (9!) δισεκατομμύρια δολάρια για 36 αεροσκάφη, την υποστήριξη και τα όπλα τους και η Ινδία άλλα 8,8 δισεκατομμύρια δολάρια για ίδιο αριθμό μονάδων…

Ακόμη και με προϋπόθεση την ΙΔΑΝΙΚΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ, η Ελλάδα δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να καταβάλει ένα αντίστοιχο ποσό για 40 αεροσκάφη. Δηλαδή δύο πλήρεις Μοίρες. Με αυτό το ποσό μπορεί να αντικαταστήσει το σύνολο των μονάδων της Διοίκησης φρεγατών του ΠΝ (με Belharra και ό,τι άλλο επιθυμεί) εντός των επόμενων 10 ετών.
Επομένως ΝΑΙ ΜΕΝ το Rafale είναι μία κορυφαίων δυνατοτήτων πλατφόρμα πολλαπλών ρόλων με ασύγκριτα μεγαλύτερες δυνατότητες σε σχέση με το Mirage 2000-5Mk.2, ΑΛΛΑ είναι εντελώς εκτός των οικονομικών μας δυνατοτήτων.
Το ίδιο ισχύει και για το F-35A με μία όμως ΕΙΔΟΠΟΙΟ ΔΙΑΦΟΡΑ… Ακόμα και με μία Mοίρα (20 μονάδες…) F-35A, αξιοποιώντας τους αισθητήρες του μαχητικού αυτού, αναβαθμίζουμε κατακόρυφα και τις δυνατότητες των F-16. Αρκεί να τα εκσυγχρονίσουμε ΟΛΑ. Δηλαδή και τα Block 50 και τα Block 30! Αυτό κάνουν ως πρώτοι διδάξαντες ήδη οι Ισραηλινοί.
Η περίπτωση των μεταχειρισμένων Rafale
Σε ό,τι αφορά τώρα στο ενδεχόμενο της απόκτησης μεταχειρισμένων Rafale… Διαβάσαμε πρόσφατα ότι τα 12 μαχητικά που προσφέρονται στην Κροατία, είναι διαθέσιμα και για την Ελλάδα και μάλιστα με την προοπτική ένα μέρος του κόστους να καλυφθεί από την επαναγορά από τους Γάλλους των παλιών Mirage 2000EG/BG.
Καθόλου άσχημη εναλλακτική, καταρχήν, μέχρι που φτάνουμε στο ποια ακριβώς είναι τα μεταχειρισμένα Rafale που προσφέρουν οι Γάλλοι. Και εδώ είναι που το τοπίο αρχίζει και «θολώνει». Γίνεται λόγος για ένα μείγμα μαχητικών των διαμορφώσεων F1, F2 και F3… Να διευκρινίσουμε ότι δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε εάν όσα αναφέρονται στο εν λόγω δημοσίευμα έχουν βάση.
Αυτό που γνωρίζουμε όμως με βεβαιότητα, είναι ότι τα Rafale διαμόρφωσης F1 είχαν ΜΟΝΟ δυνατότητες αέρος–αέρος (MICA EM, IR), ενώ τα διαμόρφωσης F2 μπορούσαν επιπρόσθετα να φέρουν και SCALP-EG.
Τα δε διαμόρφωσης F3 που διατέθηκε από το 2009, είχαν τη δυνατότητα αξιοποίησης του αντιπλοϊκού AM-39 Exocet, όλων των εκδόσεων του ΑΑSM (HAMMER/SBU-38, -54 και -64), του ατρακτίδιου στοχοποίησης Damocles, του ατρακτίδιου φωτοαναγνώρισης AREOS και του πυραύλου πυρηνικής κρούσης ASMP-A.
Επίσης, όλες αυτές οι διαμορφώσεις ήταν εξοπλισμένες με το παθητικής σάρωσης (PESA) αρχικό ραντάρ παραγωγής, RBE2. Το ενεργού ηλεκτρονικής σάρωσης RBE2 AA, μπήκε στη γραμμή παραγωγής από το 2011 και μετά…
Αν επομένως αληθεύουν οι πληροφορίες του δημοσιεύματος, ΔΕΝ μας συμφέρει να μπούμε στη διαδικασία να πάρουμε αυτά τα μαχητικά, για τον πολύ απλό λόγο ότι για να τα φέρουμε στο επίπεδο των σημερινών Rafale παραγωγής (F3R, F4…), θα χρειαστεί να καταβάλλουμε ΤΕΡΑΣΤΙΑ κονδύλια. Δηλαδή πολύ μεγαλύτερα από αυτά που θα απαιτηθούν για τον εκσυγχρονισμό 10, ή και 20 Mirage 2000 στο επίπεδο -5Μκ.2, ή -9.
Χρειάζεται πολύ προσοχή λοιπόν στο να μην καλλιεργούνται λανθασμένες εντυπώσεις. Η Πολεμική Αεροπορία γνωρίζει πολύ καλύτερα από τον οποιονδήποτε το συμφέρον της. Πάντα φυσικά σε συνάρτηση με τα κονδύλια που έχει στη διάθεσή της. Στο θέμα θα επανέλθουμε με νεότερα στοιχεία, εφόσον υπάρξουν. 

ΠΗΓΗ

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αεροπλανάρα το Rafale και πανέμορφο, έχω τρελαθεί να βλέπω βιντεάκια του στο youtube.

αλλά ρε Λύκαστρε 250 εκατ. δολλάρια το κομμάτι, με τι λεφτά ρε μεγάλε να τα πάρουμε.

Μακάρι όπως λέει το άρθρο να αγοράζαμε 40 τεμάχια. Ούτε τούρκικο περιστέρι δε θα ξεμυτούσε.

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ είπε...

" αλλά ρε Λύκαστρε 250 εκατ. δολλάρια το κομμάτι, με τι λεφτά ρε μεγάλε να τα πάρουμε."

Χρήματα υπήρχαν αλλά τα έφαγαν για προεκλογικούς σκοπούς και σε απάτες και κομπίνες. Μέσα σε ένα βράδυ βρίσκονται αυτά τα χρήματα, αρκεί να σταματήσουν οι προσλήψεις στο δημόσιο και το πλήρες τάισμα , ξεσκάτισμα , και 500 στο χέρι των λαθρό. Μετά βάζεις χέρι στα λεφτά που έβγαλαν έξω όλα αυτά τα πωλητικά λαμόγια...στις διάφορες τράπεζες του εξωτερικού. Ξέρεις πόσα τρις είναι ;;; Πολλά πάρα πολλά.

Άλλη ιδέα...τα χρήματα που πληρώνουμε για ΕΝΦΙΑ να πάνε για την αγορά εξοπλιστικού υλικού και στην Άμυνα. Ποιος Έλληνας θα πει όχι σε αυτό;; Νομίζω κανείς. Θέληση να υπάρχει και τα λεφτά βρίσκονται....αλλά ΔΕΝ θέλουν οι πωλητικοί να εξοπλιστούμε, αυτές τις εντολές έχουν.!!