ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2021

Χωρίς δύσκολους καιρούς, δεν θα υπήρχε λυτρωτικός άνθρωπος.

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

Χωρίς δύσκολους καιρούς, δεν θα υπήρχε λυτρωτικός άνθρωπος. Ο αδύναμος άνθρωπος είναι η προϋπόθεση του ισχυρού άνδρα, και επομένως του ήρωα. Αυτό είναι ένα κοινό μυθολογικό μοτίβο. Ο ήρωας είναι στην αρχή αδύναμος και υπανάπτυκτος, αλλά μέσα από μια σειρά δοκιμών με δύσκολους αντιπάλους, αναπτύσσει δύναμη και δεξιότητες, τις οποίες χρησιμοποιεί για να φέρει ένα όφελος στην κοινωνία του, όπως περιγράφεται σε πολλές ιστορίες του Campbell στο The Hero with A Thousand Faces . Αυτό το όφελος μπορεί να έρθει με τη μορφή γνώσης, ή θησαυρού, ή περιοδικής ειρήνης. 

Ο άνθρωπος πρέπει να κατέβει στον κάτω κόσμο για να νικήσει. Αλλά οι υπερθετικοί «ισχυροί άντρες, εύκολες στιγμές» ή «αδύναμοι άντρες, δύσκολες στιγμές» δεν είναι μόνο αισιόδοξοι - είναι εξίσου απαισιόδοξοι, αν όχι περισσότερο. Όχι πολλοί προσπαθούν να γίνουν ήρωες, και όσων προσπαθούν, όχι πολλοί πετυχαίνουν - μια ιδέα στην οποία θα επιστρέψουμε σύντομα.

-Αλλά όταν επιβλήθηκε η κληρονομική διαδοχή και η κυριαρχία, τα παιδιά γρήγορα εκφυλίστηκαν από τους πατεράδες τους και από το να προσπαθούν να εξισώσουν τις αρετές του πατέρα τους, θεώρησαν ότι ένας πρίγκιπας δεν είχε τίποτα άλλο να κάνει από το να υπερέχει όλα τα υπόλοιπα στην αδράνεια, την επιείκεια και κάθε άλλη ποικιλία ευχαρίστησης. - Niccolò Machiavelli

Πάμε  τώρα και στην τέχνη της παραπλάνησης. Όταν οι εποχές είναι δύσκολες δημιούργησε έναν ισχυρό ηγέτη που θα φέρει καλύτερες μέρες Αν πάλι γίνουν υπερβολικά καλές δημιούργησε έναν κακό ηγέτη που θα φέρει δύσκολους καιρούς .Μην αφήνεις τον λαό χωρίς να ανησυχεί για κάτι ή να ελπίζει σε κάτι. Κράτα τον απασχολημένο συνεχώς. Στην Ελλάδα του σήμερα ο ηγέτης που μας πλάσαραν τα λαδωμένα ΜΜΕ ,θα έφερνε υποτίθεται καλύτερες μέρες παρουσιάστηκε ως Μωυσής. επειδή όμως ήταν Βάτραχος και ασχολήθηκε με άλλα πράγματα από το να ανταγωνιστεί και να εξελίξει υπέρ του τις όποιες δυνάμεις είχε στα χέρια του φάνηκε τελικά πόσο ανεπαρκής και αδύναμος είναι και πόσο άστοχη στην ουσία της υπήρξε η επιλογή του συγκεκριμένου για αυτόν τον ρόλο. Αγνόησαν ότι ήταν ...Βάτραχος.

Δεν έχει πλάκα;

Δεν υπάρχουν σχόλια: