ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2021

Ουάσιγκτον: δεν αλλάζει η απόφαση για Τουρκία και F-35

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ : Και ούτε πρόκειται να αλλάξει. Γράφει στο άρθρο..." Oι τουρκικές εταιρείες που είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα παραγωγής του F-35, θα συνεχίσουν την κατασκευή και παροχή απαρτίων στην κατασκευάστρια Lockheed Martin μέχρι το 2022". Μόνο μέχρι το 2022 θα συμβαίνει αυτό μετά πάπαλα. Από το 2023 φεύγει  η γραμμή παραγωγής από Τουρκία για απάρτια του F-35. Σκουπίδια και η επένδυση της Τουρκίας στην αεροναυπηγική βιομηχανία. Προβλέπονται δύσκολα χρόνια για την Τουρκία. Πόσο λάθος που δεν μπήκαμε εξ αρχής στο πρόγραμμα, θα ήταν μεγάλη ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας, σε τεχνογνωσία και κυρίως, εξαγωγές.

 Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Η διοίκηση Μπάιντεν δεν πρόκειται να ακυρώσει την απαγόρευση αγοράς του F-35 από την Τουρκία, ανέφερε αξιωματούχος του αμερικανικού Πενταγώνου στις 5 Φεβρουαρίου.

Επρόκειτο για τον εκπρόσωπο Τύπου του Υπουργείου Αμύνης John Kirby, ο οποίος μίλησε στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου. “Η θέση μας δεν έχει αλλάξει. Το S-400 είναι ασύμβατο με το F-35 και η Τουρκία έχει αποκλειστεί από αυτό το πρόγραμμα. Καλούμε την Τουρκία να μην διατηρήσει το σύστημα S-400“, ήταν τα ακριβή λόγια του εκπροσώπου.

H Tουρκία είχε πολλαπλές ευκαιρίες κατά την τελευταία δεκαετία να προμηθευτεί το αμυντικό σύστημα Patriot από τις Ηνωμένες Πολιτείας αλλά προτίμησε να προμηθευτεί το S-400 που παρέχει στην Ρωσία, πρόσοδα, πρόσβαση και επιρροή“, συμπλήρωσε ο Kirby. Με αυτά τα λόγια, ο Αμερικανός αξιωματούχος κατέρριψε την τουρκική θέση ότι η άρνηση των ΗΠΑ να πωλήσουν Patriot, ήταν η αιτία για την προμήθεια του ρωσικού συστήματος. Στην πραγματικότητα, όπως έχουμε αναλύσει, οι ΗΠΑ απλώς δεν εδέχοντο την πώληση Patriot με παραχώρηση τεχνογνωσίας στην Τουρκία. Η τουρκική θέση συνιστά ψευδοεπιχείρημα, επειδή ούτε με την προμήθεια του συστήματος S-400 εξασφάλισε τεχνογνωσία από την Ρωσία, καθώς και η Μόσχα ήταν αντίθετη προς κάτι τέτοιο.

Όπως αναφέρουν αμερικανικές πηγές, οι τουρκικές εταιρείες που είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα παραγωγής του F-35, θα συνεχίσουν την κατασκευή και παροχή απαρτίων στην κατασκευάστρια Lockheed Martin μέχρι το 2022

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: