ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Τρίτη 13 Αυγούστου 2024

Η ΛΟΓΙΚΗ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ vs ΤΟ ΜΥΓΟΣΚΟΤΏΝΙ ΚΑΠΟΙΟΥ ΜΕΣΣΙΑ

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

Η ΛΟΓΙΚΗ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ vs ΤΟ ΜΥΓΟΣΚΟΤΏΝΙ ΚΑΠΟΙΟΥ ΜΕΣΣΙΑ

Θυμήθηκα κάτι ξερολιθιές και κάτι αρχαίες πεζούλες στα νησιά. Αυτές που έχουν ενταχθεί, λέει, στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά της Unesco, αλλά σε κανένα σύγχρονο πρόγραμμα τύπου ΕΣΠΑ, RRF ή Πράσινης Ανάπτυξης. Έτσι κανείς δεν πάει να τις ξαναφτιάξει, μπας και εκεί πρασινίσει ο τόπος με φραγκοσυκιές (νταξ παυλόσυκα τα λένε στα Ιόνια, αλλά δέν θα τα χαλάσουμε τώρα στο ονοματολογικό).
 
Μπας και καλλιεργηθούν και για το λάδι που δίνει το κουκούτσι τους (1000-1300€ το λίτρο στην αγορά πρώτων υλών για την φαρμακοβιομηχανία για τον διαβήτη). Αλλά και για το φύλλο τους, άριστη ζωοτροφή, που όμως την σνομπάρουν τώρα τα γελάδια γιατί δεν είναι της μόδας για Πράσινη Ανάπτυξη, αυτή που θέλει εισαγόμενη σόγια από τα καμένα του Αμαζονίου αντί για φύλλα φραγκοσυκιάς και λούπινα.
 
Και από τις πεζούλες το θέμα πάει αυτόματα στους φράχτες πυροπροστασίας, και στην ανύπαρκτη πλέον δασική υπηρεσία, που την εξαφάνισαν από το 96 έναντι της πρόσληψης εποχιακών πυροσβεστών να σβήνει και να ξαναγίνει εύφλεκτα πευκοδάση χωρίς καμία ζώνη πυρόσβεσης
 
Άκουσον άκουσον τώρα, για ποιο λόγο την διέσπυραν μετά τον Μεσαίωνα την φραγκοσυκιά οι κουτόφραγκοι σε όλη την Μεσόγειο, εισάγοντας την από το Μεξικό:
 
Είναι άκαυστα φυτά, τα μόνα ικανά να αναπτυχθούν μέσα σε τρία χρόνια χωρίς πότισμα ή φυτοφάρμακα ως φυσικοί πυροφράκτες ανάμεσα στα εύφλεκτα δάση του Μεσογειακού τοπίου ή αντι για κοτετσόσιρμα ανάμεσα στα λιόδεντρα. Λύση διαχρονική και ανεξάρτητη της όποιας κλιματικής αλλαγής και άλλων τέτοιων σύγχρονων προβλημάτων, που προέκυψαν από λύσεις χωρίς λογική και κοινό νου. Δηλαδή από γνώση που μοιράζεται.
 
Και εκεί θύμωσα. Θύμωσα που θυμήθηκα πόσες φορές το πρότειναν κάποιοι ως λύση και για την ανάπτυξη της Κοινωνικής Οικονομίας (για συνδυασμένες ΚΟΙΝΣΕΠ επισκευής ξερολιθιών και πεζούλων, άλλη για την καλλιέργεια φραγκόσυκου, ίσως διαφορετική επί της συλλογής και παρασκευής μαρμελάδων bon giagia και για το λάδι τους). Αλλά έμειναν οι προτάσεις να τις θυμάμαι και  να με θυμώνουν κάτι τέτοιες μέρες κάθε χρόνο.
 
Η λογική της λύσης δεν θέλει πολύ θεωρία, αυτοαναφορικές αναλύσεις του τύπου "γιατί χάσαμε" ή γιατί ξανακαήκαμε και κυρ Ελέησον να βρούμε έναν κατάλληλο Μεσσία τύπου Μητσοτάκη να του αναθέσουμε να μας σώσει. Αυτά τελικά τα βαριέται και ο παπάς. Αλλά εκείνο το "Συν Αθηνά και χείρα κινεί" που λέγανε κάτι αρχαίοι σοφοί για να μην τους τρώνε οι μύγες περιμένοντας να τις σκοτώσει κάποιος σύγχρονος Περικλής με κανένα μυγοσκοτώνι.
 
Βλέπεις, εκείνοι ήξεραν από τότε ότι καμία λύση με λογική δεν προκύπτει από το "Αόρατο χέρι της αγοράς", αλλά μόνο από τα χεράκια τους όταν δουλεύουν και με τον συλλογικό νου.( Ισχύει η ίδια πρόταση και για συνταγές για την λειτουργία των κομμάτων αυτού του αιώνα...)

 

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

υπήρχε και ένας τύπος που προσπάθησε να βγάλει και τεκίλα από φραγκοστάφυλο, πολυσχιδής και ευφάνταστος, με πολύ προωθημένες ιδέες γενικώς,αλλά τελικά κατέληξε στη φυλακή (όχι λόγω τεκίλας, από άλλη αιτία).Εχω στη νήσον ένα γνωστό του, αν τον πετύχω θα τον ρωτήσω ξανά, γιατί πέρασαν 5 χρόνια από τότε που μου τα έλεγε.Όσον αφορά το λάδι από το κουκούτσι, επειδή είχα πάει σε σεμινάριο για αρωματικά φυτά, φαντάζομαι θα πρέπει να συνθλίψουν κανένα τόνο για να βγεί κιλό.....Τέλος, πως θα πουλήσει η Μπάγιερν/μονσάντο το μεταλλαγμένο καλαμπόκι, αν τα ζώα τρώνε λούπινα.Θέλετε να κλείσουν οι μεγάλες εταιρίες ζωοτροφών που έκαναν αμάν να πετάξουν έξω τους Ρώσσους, και έβγαλαν κανά φραγκάκι παραπάνω;;;Ετσι θα κινηθεί η αγορά, όταν ο καθένας είανι αυτόνομος και δεν εξαρτάται από τον μεγάλο αδερφό;;;;ΞΕΝΟΔΟΧΩΦ

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα σας και συμφωνοδιαφωνώ!
Τα φραγκόσυκα και τα λούπινα είναι ό,τι το καλύτερο.
Πολλαπλασιάζονται εις την νιοστή
Άρα, θέλουν δουλειά από ανθρώπους για να ελέγχεται η "θηριώδης " βλάστηση
Είμαστε λίγοι για να γίνει πραγματικότητα
Είμαστε και λίγο "μεξικάνοι" μετά από τόσα πτυχία και ενδιαφέροντα, μακριά από τη αγροκαλλιέργεια!
Οπότε μερικές πικροδάφνες, που εντάσσονται στην πυροπροστασία, είναι πιο εφικτό, πετυχαίνοντας παράλληλα α. Λουλούδια προς θέαση, β. Οικονομία στο νερό, και γ. Οικονομία στην τσέπη.
Δυστυχώς ελληνικοί σπόροι λούπινων δεν υπάρχουν. Ισως, μόνο στις τράπεζες σπόρων.

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ είπε...

" και συμφωνοδιαφωνώ!"

Καλημέρα σας....με αυτο το συμφωνοδιαφωνώ που γράψατε μου θυμίσατε τον παιδικό μου φίλο τον Κωστάκη. Έτσι κι αυτός δεν ήξερε τι ήθελε. Για να σας δώσω να καταλάβετε...μας βρήκε μια φορά ο πατέρας του να παίζουμε έξω στα χώματα της αυλής τους (μέσα στην βρώμαααα εμείς) και μας λέει :
- Ελάτε να πάμε μέχρι το περίπτερο να σας κεράσω ένα παγωτάκι.

Πάμε ανοίγουμε το ψυγείο του παγωτού και μας λέει : "Διαλέξτε τι θέλετε"

Η αφεντιά μου κατευθείαν διάλεξε ένα ξυλάκι και έρχεται η σειρά του Κωστάκη....στην αρχή διάλεξε έναν κώνο, μετά το σκέφτηκε και είπε όχι δεν θέλω κώνο θα πάρω κύπελο, μετά ξανα άλλαξε γνώμη και είπε όχι θα πάρω ξυλάκι, μετά πάλι το ξανασκέφτηκε και είπε όχι ούτε ξυλάκι θέλω....μας είχε πάνω από το ψυγείο του παγωτού πάνω από 3/4 της ώρας και δεν είχε διαλέξει ακόμα...μέχρι που αγανάκτησε ο πατέρας του και του είπε : "Δεν υποφέρεσαι με τίποτα" και έφυγε...αφού είχε πληρώσει το παγωτό που ήδη είχα φάει μέχρι να αποφασίσει ο αναποφάσιστος τι ήθελε.

Ανώνυμος είπε...

😅😅😅Καλημέρα και λυπάμαι για την ασάφεια 😉😉😉
Έτσι κι αυτός δεν ήξερε τι ήθελε
Μέσα στα πλαίσια της οικολογίας και της βιολογικής καλλιέργειας, τα προαναφερόμενα είδη χρειάζονται έλεγχο. "Επιβάλλονται ", "πνίγουν " την παραγωγική δενδροκαλλιέργεια, όπως τα βάτα, εκτός κι αν είναι αυτά τα είδη η επιθυμητή καλλιέργεια.
Συνεπώς για να "κουμαντάρουμε" την άναρχη εξάπλωση πρέπει να κλαδεύουμε, να σκάβουμε , δηλαδή χρειάζονται χέρια και εργατοώρες. ΕΔΩ, ταιριάζει το ΣΥΜΦΩΝΩ!
Πού θα βρούμε χέρια εργατικά; ;;
Που θα βρούμε χρήματα να πληρώσουμε τα εργατικά χέρια; ;;; ΕΔΩ στα ερωτηματικά, ταιριάζει το ΔΙΑΦΩΝΩ!
Σχετικά με τον Κωστάκη, θα τα αγόραζα όλα και στο σπίτι θα τον κάθιζα να διαλέξει. Διαφορετική οπτική γωνία.
Νομίζω, ότι τώρα υπήρξα σαφής
Καλό ΠΣΚ με υγεία