ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2024

ΤΙ ΕΧΕΙ ΠΑΓΏΣΕΙ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΣΤΙΣ ΠΥΡΑΥΛΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΙΡΑΝ

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

ΤΙ ΕΧΕΙ ΠΑΓΏΣΕΙ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΣΤΙΣ ΠΥΡΑΥΛΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΙΡΑΝ
 
🔺️Τα απανταχού παπαγαλάκια υποστηρίζουν ότι η "απάντηση" του Ισραήλ αργεί γιατί διέρρευσαν τα σχέδια επίθεσης του στο Ιράν από...τις ΗΠΑ.
 
Όμως 
 
🔺️Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα μια συνδυασμένη αεροναυτική άσκηση με το Ιράν στην Ερυθρά Θάλασσα, μια κίνηση που οι ειδικοί θεωρούν ως θετική έκβαση και συνέχιση της επανέναρξης των διπλωματικών σχέσεων, η οποία έχει θετική σημασία για τη σταθερότητα του Περσικού Κόλπου και της Ερυθράς Θάλασσας . Η ανακοίνωση επιβεβαιώθηκε και από αντίστοιχη του Ιράν. 
 
Τον Απρίλιο του 2024, οι δύο χώρες ανακοίνωσαν την επανέναρξη των διπλωματικών τους σχέσεων με άμεση ισχύ στο Πεκίνο, η διπλωματία του οποίου έχει συμβάλλει στα μέγιστα για την συνέχιση της προσέγγισης των δυο ενεργειακών υπερδυνάμεων μετά την πρώτη επίσημη συνάντηση μεταξύ των κορυφαίων διπλωματών των δύο χωρών μετά από επτά χρόνια. Καθόλου τυχαία εξέλιξη, αφού και οι δύο χώρες πρέπει να συνεργαστούν τώρα στο πλαίσιο και των BRICS+ και στις αποφάσεις τους προς την αποδολαριοποίηση των μεταξύ τους εμπορικών συναλλαγών, που αναμένονται να ληφθούν τις επόμενες ημέρες στο Καζάν της Ρωσίας.
 
✔️Αυτή η εξέλιξη ήρθε για να καταρρίψει, κατ' αρχάς, τις μέχρι τώρα αναλύσεις (στο **) πανάκριβων και περισπούδαστων διπλωματικών think tanks, που την θεωρούσαν τελείως αδύνατη λόγω 1) των διαφορετικών ισλαμικών δογμάτων σιιτών και σουνιτών στις οποίες ηγούνται αυτές οι χώρες αντίστοιχα ή 2) λόγω του διαφορετικού προσανατολισμού και φιλοσοφίας που έχουν τα στρατηγικά σχέδια ανάπτυξης Όραμα 2030 (της Σαουδικής Αραβίας) και Σχέδιο 1979 (του Ιράν), που εφαρμόζουν τα απολυταρχικά καθεστώτα των δύο αυτών χωρών.
 
Αν αυτή η τάση συνεργασίας ενισχυθεί περισσότερο, τότε:
 
✔️Μπορεί να συνδεθεί εύκολα το δίκτυο αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου της Σαουδικής Αραβίας με εκείνο του Ιράν, για διόδευση ενέργειας και προς την ΕΕ και προς τις βιομηχανικές υπερδυναμειας της Ανατολής, δηλαδή την Κίνα και την Ινδία!
 
✔️Αυτό προϋποθέτει, βεβαίως, την εγκατάλειψη των Χούθι από το Ιράν, που εύκολα πλέον θα αναγκαστούν να μην κάνουν πειρατικές ενέργειες σε εμπορικά πλοία για λογαριασμό τρίτων. 
 
✔️Έτσι μπορεί να ενισχυθεί όμως ο ρόλος της Αιγύπτιου ως χώρα εξαγωγής ενέργειας προς την ΕΕ μέσω Κρητης-Ηγουμενιτσας- αντι μέσω του Ισραήλ προς την Κρήτη. Σε αυτή την περίπτωση το Ισραήλ θα εξαρτά τις δικές του εξαγωγές είτε προς μια μέτριας δυναμικότητας μονάδα υγροποίησης φυσικού αερίου σε LNG στην Κύπρο (υπογράφτηκε η σχετική συμφωνία πριν ένα μήνα για την κατασκευή αυτού του τμήματός του EastMed ανάμεσα στις κυβερνήσεις του ΤελΑβιβ και της Λευκωσίας) είτε, όπως σήμερα, μέσω Αιγύπτου. Εκεί υπάρχουν ήδη δύο μεγάλοι σταθμοί υγροποίησης LNG για άμεσες εξαγωγές, ενώ δεν είναι τεχνικά ή οικονομικά αδύνατη η εξαγωγή αερίου προς το ευρωσύστημα μέσω υποθαλάσσιου αγωγού προς την Κρήτη. 
 
✔️Η Αίγυπτος, που είναι ήδη μέλος των BRICS+, θα έχει μετά όλους τους άσσους στα χέρια της για την άσκηση βέτο εισόδου της Τουρκίας στους BRICS+, εξέλιξη που δεν αρέσει ούτε στον Ερντογάν ούτε στον Πούτιν, που βλέπουν έτσι να χάνονται οι ευκαιρίες μονοπωλιακής διόδευσης ενέργειας πηγών που ελέγχει προς την Δύση μόνο από τους αγωγούς μέσω του Καυκάσου ή μέσω των Ανατολικών Βαλκανίων via Άγκυρα. 
 
✔️Η Παλαιστίνη, ή βορειότερα η Συρία, παύουν έτσι να γίνονται χώροι πίεσης μέσω θερμών συγκρούσεων για την εξυπηρέτησή των σχεδίων του Πούτιν, αν ο ενεργειακός δρόμος Ινδιας-Σαουδικης Αραβίας-ΕΕ λοξοδρομήσει προς την Αίγυπτο. Εξέλιξη που, βεβαίως, δεν βολεύει και τα σχετικά αφηγήματα των ακροδεξιών στο Ισραήλ, που έχουν λόγο ύπαρξης μόνο αν συντηρείται η απειλή των Αραβικών αντίστοιχων ακροδεξιών ομάδων τύπου Χαμάς στην ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ. Ομάδων που ελάχιστη σχέση έχουν με τον υποτιθέμενο δίκαιο αγώνα των Παλαιστινίων από την εποχή που κατέσφαξαν την ηγεσία της Φαταχ καταλαμβάνοντας πραξικοματικά την διοίκηση της Λωρίδες της Γάζα.
 
✔️Η επιπρόσθετη απειλή αναγνώρισης Ανεξαρτήτου Κουρδικού Κράτους από τις ΗΠΑ, που θα περιλαμβάνει το Βόρειο Ιράκ και τις περιοχές της Συρίας που δεν ελέγχει η Μόσχα, ο ISIS ή η Άγκυρα, δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα στους σχεδιασμούς επί χάρτου των ενεργειακών δρόμων Νότου Βορρά με στόχο την παράκαμψη του Σουέζ. Και σοβαρότατο υπαρξιακό πρόβλημα για την Τουρκία. 
 
Καθόλου τυχαία δεν ήταν λοιπόν η προοπτική απελευθέρωσης του Οτσαλάν, που άνοιξε αιφνίδια με πρωτοβουλία της εκεί αντιπολίτευσης σε μία απελπισμένη προσπάθεια να τα βρει τώρα η Άγκυρα με το PKK, αλλά και η χθεσινή περίεργη επίθεση αυτοκτονίας στην Τουρκική Αεροπορική Βιομηχανία, όπου άλλα κέντρα εξουσίας στην Τουρκία έσπευσαν για να την "χρεώσουν", ως συνήθως, στο PKK.
 
Επειδή όμως ο νεο-ιμπεριαλισμός του Πουτιν και ο αναθεωρητισμός της Τουρκίας, κυρίως εις βάρος μας, χάνουν πολλά από αυτήν την Ιρανο-Σαουδαραβική προσέγγιση, είναι βέβαιο ότι θα αντιδράσουν βίαια για την εξασφάλιση της ηγεμονικής θέσης στο cluster των χωρών BRICS+ από τον Πούτιν
 
Το ποια μορφή αυτή θα λάβει και που θα εκδηλωθεί, θα εξαρτηθεί από τις διμερείς επαφές των 25 ηγετών των χωρών του Οικονομικού Νότου, που συνέρχονται τώρα στο Καζάν. Συνήθως όμως σε τέτοιες συνόδους money talks, όπως συνηθίζουν να λένε οι Αμερικάνοι. Τώρα όμως το χρήμα το έχει η Κίνα (και ακολουθεί και η Ινδία) για εξελίξεις που είναι πλέον ανήμπορες να επηρεάσουν οι νανο-ηγεσίες της ΕΕ.
 
Όσο για τις ΗΠΑ:
 
Τα business plans του Τραμπ της περιόδου 16-20 και για την Μέση Ανατολή άλλα και τα προηγούμενα σχέδια της Χιλαρυ Κλίντον, που προκάλεσαν τις Αραβικές Ανοίξεις χωρίς αποτέλεσμα, και δύο εμφύλιους (στην Συρία και την Λιβύη), δείχνουν και παρωχημένα και εντελώς άχρηστα.
Έτσι, χωρίς τον έλεγχο στην ροή της ενέργειάς, το πετροδολαριο χάνει τον μηχανισμό ρύθμισης της τιμής του για την εξαγωγή του πληθωρισμού των ΗΠΑ σε όλο τον πλανήτη. 
 
Ίσως ήρθε η ώρα για το Bretton Woods III (στο *) για την Εσπερια, λένε τώρα δειλά και εκεί, ελπίζοντας στο ...bitcoin.
 
Μάλλον για όλα αυτά καθυστέρησαν μέχρι τώρα οι αντεπιθέσεις των Ισραηλινών του ΤελΑβιβ στο Ιράν και όχι λόγω κάποιας διαρροής, αφού money talks και προς τα εκεί. Είναι το μόνο που καταλαβαίνουν.
 
**  Αναλύσεις για γέλια κλασσικών διπλωματών, που δεν έχουν ακόμα καταλάβει το τι αλλάζει τώρα στον μετα-παγκοσμιοποιημένο μας κόσμο, ΕΔΩ.

* ισχυρίζομαι ότι όλα πλέον κινούνται στην δυναμική των διεθνών σχέσεων από τα μέτωπα διαμόρφωσης των 3+1 Βretton Woods που σκιαγραφούνται ΕΔΩ.
 
Το "ειδησεογραφικό σκέλος " της ανάρτησης, όπως την είδαν στο Ισραήλ  ΕΔΩ.

Και ΕΔΩ η Δυτική ερμηνεία που παγώνει το ΤελΑβιβ
 
Υ.Γ Aν επιτεθεί τώρα το ΤελΑβιβ στους αγωγούς αερίου του Ιράν προς την Κίνα μέσω Καζακστάν ΕΔΩ  (που τώρα δεν θέλει να μπει στους BRICS+...), διακινδυνεύει την σχέση του με την Σαουδική Αραβία.
Θα αρκεστεί το Ριαντ στις αγορές της ΕΕ μετά ή όχι;; Αυτό πάγωσε την επίθεση

Δεν υπάρχουν σχόλια: