ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2024

Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗΣ- ΕΞΑΫΛΩΣΗΣ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ ΩΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΤΡΟΠΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ.

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗΣ- ΕΞΑΫΛΩΣΗΣ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ ΩΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΤΡΟΠΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ.

Δεν είναι εύκολο να αντιληφθείς τι παίζεται τώρα στα θερμά μέτωπα του νομισματικού πολέμου αν δεν ξέρεις τι πραγματικά γίνεται behind the scenes από το 71, από την στιγμή που εκδίδεται ένα ιδιωτικό δάνειο ή ένα δημόσιο μέσω ομολόγων.
 
Η τράπεζα εκδότης του δανείου, το πρώτο που κάνει είναι να πακετάρει ομοειδή δάνεια και να τα ασφαλίσει. Δεν διατρέχει πλέον κανένα κίνδυνο από αυτά, θα τον αγοράσει τον κίνδυνο κάποιος άλλος. Και έτσι εμφανίζεται ανθεκτική στα λογιστικά της βιβλία και στα stress tests που υποβάλλονται που και που.
 
Η ασφάλιση γίνεται συνήθως μέσω ενός δομημένου ομολόγου που, στην περίπτωση των στεγαστικών η των κρατικών ομολόγων λέγεται CDO (collaterized dept obligation), για δε την περίπτωση των επιχειρηματικών δανείων CLO (collaterized loan obligation).
 
Εκδότες αυτών των CDOs ή CLOs είναι μεγάλες διεθνείς συστημικές τράπεζες όπως η Goldman Sachs ή η Deutchebank. Το σύστημα δουλεύει καλά όσο υπάρχει ένας πληθωρισμός γύρω στο 2%. Με μικρότερο, πληθωρισμό,, το τοξικό ομόλογο κινδυνεύει. Με μεγαλύτερο από 2% κινδυνεύουν οι δανειολήπτες. Με στασιμοπληθωρισμό ή ύφεση, γίνεται βέβαιη η κατάρρευση τους.
 
Κάθε ένα τέτοιο συνθετικό τραπεζικό ομόλογο /προϊόν πωλείται σε "επενδυτές" που στοιχηματίζουν υπέρ ή κατά στο σκάσιμο του αρχικού δανείου! Αυτό γίνεται σε πολλούς κύκλους πωλήσεων, δημιουργώντας μια πολύπλοκη δομή δάνειων- ασφαλίσεων- ρίσκου που μοιάζει με πυραμίδα ή σαν ένα "πύργο jenka". Μεγαλύτερου ρίσκου τα κάτω τμήματα της, μικρότερου ρίσκου τα πιο πάνω πατώματα.

Στην βάση αυτού του πύργου jenka βρίσκονται οι Κεντρικές Τράπεζες που εκδίδουν νέο χρήμα από τα δάνεια που συνάπτουν οι εμπορικές τράπεζες ένα επίπεδο πιο πάνω. Ακολουθούν στα πιο πάνω πατώματα (που μπορεί να επαναλαμβάνονται ανεξέλεγκτα από 10 έως 130-140) αναπτύσσονται και κάνουν παιχνίδι τα ευαγή ιδρύματα του σκιώδους παρατραπεζικοϋ συστήματος. Αυτό λειτουργεί χωρίς εποπτεία ή κανόνες υπό την κυριαρχία της απληστίας για εύκολα και γρήγορα υπερκερδη μόνο.
Κάθε επίπεδο της πυραμίδας, γεννά όμως νέο χρήμα, αφού αυτές οι "ασφαλίσεις" γίνονται ...με δάνεια. Δηλαδή νέο χρήμα ως προϊόν μιας πολύ επισφαλούς αντεστραμμένης πυραμίδας (λέγονται πυραμίδας Pontz)i. Ίδιο ακριβώς όπως αυτό που έχετε στο πορτοφόλι σας αλλά χρώματος γκρι. Αλλά ένα δεν μπορούν να έχουν όλοι πρόσβαση σε αυτό!
 
Το γκρι αυτό χρήμα στην κορυφή κάθε τέτοιας κατασκευής jenka διατίθεται στην "πλέμπα" του καπιταλισμού. Τα hudge funds-κοράκια ή τα άλλα funds, όπως αυτά των ασφαλιστικών ταμείων. Σε αυτούς δηλαδή τους τύπους που θα πουλήσουν οι τράπεζες τα κόκκινα δάνεια μην τυχόν και σκάσουν!
Στα πιο πάνω λιγότερο ασφαλή πατώματα κάθε δομημένου ομολόγου, έχουν πρόσβαση για να στοιχηματίζουν επενδύοντας ή για να δανείζονται γκρι χρήμα για αλλά στοιχήματα σε άλλα ομόλογα, πολύ λίγοι και εκλεκτοί.Αυτοί οι "επενδυτές συγκροτούν σήμερα το λεγόμενο παρατραπεζικό σύστημα των γκρι τραπεζών, που διαχειρίζεται δανεικά αερατα κεφάλαια για τζόγο περισσότερα πλέον και από τα κεφάλαια των τραπεζών.
 
Στην κορφή της αντεστραμενης πυραμίδας του κάθε συνθετικού ομολόγου, δηλαδή στην βάση του πύργου jenka, βρίσκεται η εκδότρια τράπεζα, που ποτέ δεν εμφανίζει αυτές της τις "επενδύσεις" της στα βιβλία της!
 
21 φορές το παγκόσμιο ΑΕΠ η αξία του γκρι χρήματος που κυκλοφορεί έτσι, μεταξύ λίγων και εκλεκτών, έναντι 306τρισ$ δανείων (τα 90 κρατικά). Τα συνολικά αρχικά δάνεια είναι όσο 3 φορές το παγκόσμιο ΑΕΠ περίπου. 
 
Το 08 το σύστημα αυτό, επί του οποίου στήριξε και η νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση το success story της τα προηγούμενα 35 χρόνια, έσκασε ήδη μια φορά το 08.
Υποεκτιμήθηκε το ρίσκο στεγαστικών δανείων ύψους 800δισ$ στις ΗΠΑ από την Morgan Stanley, και κατέρρευσε όλη η πυραμίδα μαζί με πολλούς πύργους jenka σαν εκείνες τις αλυσιδωτές καταρρεύσεις με τα ντομινο. Καταρρευση με κρότο σε όλο τον κόσμο . Όποιος είχε επενδύσει με στοιχήματα στα πιο πάνω πατώματα των τότε CDO ομολόγων, έχασε. 
 
Μόνο ο Λάτσης έχασε 6δισ από τα 8 που είχε τότε από μια ελβετική του Τράπεζα. Και από τότε δεν συνήλθε ποτέ , παρ όλες τις ενέσεις δανείων και τζάμπα-Projects Ελλγνικού που έχει λάβει, κυρίως από ελληνικές κυβερνήσεις.
 
Για να ξεπεραστεί η κρίση του 08, χρεώθηκαν τα κράτη με νεα δάνεια, συνολικά γύρω στα 13τρισ$ η αξία τους, για να μπαλωθουν οι ζημιές της αρχικής κατάρρευσης των 800δισ$. Δημιουργώντας φυσικά νέα CDOs ή CLOs για να σωθούν οι Τράπεζες.
 
Εδώ το σχέδιο το εκτέλεσε ο Βενιζέλος με τον Σαμαρά με εκείνο το PSI, που μας φέσωσε πρόσθετα 140δισ στο τότε δημόσιο χρέος, για να σωθούν μια χούφτα γαλλικές και γερμανικές τράπεζες, που είχαν παίξει σε CDOs επί ελληνικών ομολόγων. 
 
Τώρα ο κίνδυνος εντοπίζεται κυρίως στα δομημένα τοξικά ομόλογα επί ιδιωτικών δανείων επιχειρήσεων, που κοκκίνησαν ή θα κοκκινήσουν λόγω:
 
🔸της ύφεσης του 18 (διπλή κρίση προσφοράς και ζήτησης λόγω των επενδύσεων στα κερδοφόρα γκρι τοξικά ομόλογα, αντί στην πραγματική οικονομία) 
 
🔸Της ύφεσης που προκάλεσε η ενεργειακή κρίση και η κρίση στα logistics και την παραγωγή πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία με δημιουργία συνθηκών ύφεσης μεγάλης διάρκειας σχεδόν σε όλον τον πλανήτη.
 
🔸Της αναπόφευκτης επισιτιστικής κρίσης, αποτέλεσμα και των προηγούμενων αλλά και των κυρώσεων στην Ρωσία, που δημιούργησαν συστημική ανακατάταξη με αναδιάταξη των ζωνών του παγκόσμιου εμπορίου και την απώλεια ισχύος του δολαρίου ως μηχανισμού κυρώσεων. Δηλαδή λόγω του τέλους της προηγούμενης παγκοσμιοποίησης.
 
Ενα σύνολο 27,3τρισ $ στις ΗΠΑ και 13τρισ€ ιδιωτικά δάνεια στην ΕΕ βρίσκονταν πριν την έναρξη του πολέμου στο κόκκινο. Άγνωστο πόσα και στην Κίνα, σίγουρα περισσότερα από 5τρισ$, που κινδυνεύει και αυτή λόγω της εκεί κρίσης στον τομέα "στέγη". Βάλε δίπλα τους και τα 30τρισ που χρωστάει και ο θείος Σαμ (κυρίως σε εσωτερικούς δανειστές του) και θα δεις ποιός δεν χρωστάει στην Μιχαλού. 
 
Ας σημειώσουμε ότι στην ΕΕ, πριν διατεθούν τα κορονοϊοπακέτα των 750δισ της Κομισιόν για να διασώσουν τις Ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, έιχαν ήδη διατεθεί 1,8τρισ€, και ακόμα και άλλα 600δισ για την ενεργειακή κρίση. Και κάπου 2 τρισ ακόμα μέσω των εΣΠΑ, Horizon, EDF, ΚΑΠ κλπ προγραμματων στηριξης της ΕΕ.
 
Όλα αυτά, υπό την Λαγκαρντ, που διαχειρίζεται μέσω αυτών την προσφορά χρήματος στην ευρωζώνη μέσω νέων δανείων.
 
Ελάχιστα όμως από αυτά τα "πακέτα" των τραπεζών φτάνουν τελικά στην πραγματική οικονομία, αφού τα κέρδη από τα στοιχήματα είναι πολύμεγαλύτερα από κάθε κλάδο της πραγματικής οικονομίας. Και με αυτά συνεχίζουν να χτίζουν πυραμίδες, αφού και τα πακέτα διάσωσης δημιουργήθηκαν με δάνεια!!!
Και επειδή πρέπει να διασωθεί και το κλίμα, βαλε ακόμα κυρ Στέφανε και 74τρισ νέων δανείων, που πρέπει να εκδοθούν μέχρι το 2030 για να τα κάνουμε όλα από ΑΠΕ, λέει.
 
Έτσι, βρισκόμαστε απαθείς παρατηρητές μιας νέας επικών διαστάσεων καταρρευσης των πύργων jenka, στην επιχειρούμενη μεγαλύτερη ιστορικά μεταφορά πλούτου "από τα κάτω προς τα πάνω", σε περίοδο ειρήνης. Mεσα σε ένα σύστημα που ήδη κινδυνεύει πολύ σοβαρά να "σκάσει πάλι. Το στοιχηματζήδικο στην ΕΕ λέγεται Eurogroup.Και η Τράπεζα του ΕκΤ οι παίκτες στην κορυφή της πυραμίδας γι όλα αυτά οι τρόφιμοι του καζινοκαπιταίσμού.
 
Το ρίσκο που λαμβάνουν τεράστιο! Αν μια τριτοκλασάτη τράπεζα του Τουμπουκτού σκάσει και έχει παίξει σε αυτόν τον τζόγο, κινδυνεύει με κατάρρευση όλο το οικοδόμημα του ευρώ και ΌΛΟ το τραπεζικό σύστημα παγκόσμια! Το ίδιο αν το παρακάνει κάποιος δεξιός ψυχάκιας στο Ισραήλ ή το Ιράν προκαλώντας μια νέα μεγάλη ενεργειακή κρίση, όπως εκείνη του 74 που τερμάτισε την ελληνική βιομηχανία. Τώρα κινδυνεύει για τον ίδιο λόγο και η γερμανική.
 
Τούτων λεχθέντων και ψιλοαναλυθέντων, μπας και έτσι σε πενηνταράκια, γίνουν πιο κατανοητά, εξάγονται νομίζω αβίαστα δύο συμπεράσματα :
 
🔹 Έχει απόλυτο δίκαιο ο Νίκος Κοτζιάς όταν θεωρεί τις Τράπεζες και τις ελίτ των 10 οικογενειών στην Ελλάδα ως τον κύριο εχθρό της κοινωνίας.
 
🔹. Απαιτούνται επειγόντως αντισώματα επιβίωσης μας στην κρίση που έρχεται! Όπως αυτά πχ που προτείνονται στο σχόλιο#1, με ΕΞΩΤΡΑΠΕΖΙΚΕΣ εκδόσεις παραλληλιών ή εναλλακτικών συστημάτων συναλλαγών με το ευρώ. Θα απαιτηθεί αυτό, πέραν όσων μπορεί να συσχετιστούν με την ενδογενή χρηματοδότηση της ανάπτυξης, και ως σωσίβιο σε περίπτωση γενικευμένης κατάρρευσης. (σχετικό, στο *) 
 
Όποιος αυτά προσπαθεί να τα αποκρύψει μέσα σε άλλα-λόγια-να-αγαπιόμαστε και με πράσινα άλογα, με τίποτα ανάπτυξη τύπου "το μικρό σπίτι στο λιβάδι" με μια κρατική τράπεζα και ένα saloon τύπου Far West κλπ, βάζει πλάτη για να μην αλλάξει ΑΠΟΛΥΤΩΣ τίποτα όσο οδεύουμε προς τον γκρεμό! Όπως ο ΣΥΡΙΖΑ ένα πράγμα.
 
Στην εκτέλεση του σχεδίου του καζινοκαπιταλισμού, που δεν θα αφήσει τίποτα όρθιο, αρκεί να διασωθεί το δολάριο, όπως συζητιέται τώρα πίσω από κλειστές πόρτες ΔΣ ιδιωτικών funds τύπου Blackrock, που σχεδιάζουν να το αντικαταστήσει με κάτι πιο ψηφιακό αλλά ιδιωτικής κοπής, χωρίς να αλλάζουν τους πύργους jenka. .
 
Το ίδιο συμβαίνει και στους BRICS, με την διαφορά που εκεί στο σύστημα παραγωγής νέου χρήματος θα εμπλέκονται τώρα και εμπορεύματα (χρηματιστηριακά commodities όπως το πετρέλαιο, το αέριο ή το σιτάρι).. Έτσι ξανεπνερονταο στα παίγνια του καζινοκαπιταλισμού και μαυραγορίτες.
 
* Οπτικοππιηση αυτής της κατάρρευσης  ΕΔΩ..Σημείωση: όπως σε ΟΛΑ τα πολύπλοκα εγγύς εκτός ισορροπίας συστήματά είναι ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ αδύνατη η πρόβλεψη και της ακριβούς στιγμής μιας τέτοιας κατάρρευσης αλλά και του σημείου ισορροπίας του νέου συστήματος που πάντα ακολουθεί μετά κάθε χαοτική κατάρρευσης.
 
Και ένα εξαιρετικό άρθρο που περιγράφει τον δείκτη πιθανότητας μιας τέτοιας κατάρρευσης ως αποτέλεσμα περιορισμού-συρρικνωσης της δημοκρατίας: ΕΔΩ.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

γράψατε για Στρεςς τεστ τραπεζών, και πήγα πίσω στο χρόνολίγο πριν το 1ο μνημόνιο, όπου καλύτερη τράπεζα βγήκε το Ταχ/κό Ταμιευτήριο (λόγω του υψηλότερου αποθεματικού καταθέσεων-μάλλον λόγω συντάξεων),και 3ο-4η η Αγροτική(λόγω γης και επιδοτήσεων/αποζημιώσεων της €.€. στους αγρότες).
Ενα χρόνο μετά η μία χαρίστηκε στην χειρότερη (γιούρομπανκ), και η άλλη στην 3η χειρότερη (Πειραιώς).
Εγραψα Τ.Τ., και θυμήθηκα ότι είχα διαβάσει κάπου ότι ο Φιλιππίδης, όταν ήταν πρόεδρας επί Κουράδα της Ραφήνας, είχε αγοράσει σιντιες, κι ως πιστωτικό ίδρυμα, εξέδωσε και άλλα, με αποτέλεσμα να φτάσει το Ταχ/κό Ταμ/ριο να είναι ο ν.1 κάτοχος στον κόσμο....Πρώτη δουλειά του αξιαΓΑΠητου, να τα πουλήσει ΟΛΑ.
Εγραψα γιούρομπανκ, και θυμήθηκα την Οπεν 24, που δούλευε ένας φίλος μου, και μου έλεγε ότι έμπαιναν διάφοροι Πακιστανοί-Ινδοί, κ.ά. να πάρουν ένα μικρό καταναλωτικό (1-2.000€) , να βγει ο μήνας και να το ξεπληρώσουν στην επόμενη πληρωμή τους,και του έχωναν στα ψιλά γράμματα ασφάλει ζωής, κλοπής ακιν΄του, αυτοκινήτου, αεροσκάφους, κότερου,υδραυλικών πισίνας και πτώση λίαρ τζετ από στούκα με ΑΤΙΑ.....Πήγαινε η 1η δόση και έβγαιναν τα 2000€ να γίνονται 5.000 σ'έναν μήνα.Αυτά βέβαια δίνονταν ως οδηγίες μόνο προφορικά σε σεμινάρια, γραπτώς, δεν κάνουν τέτχοια αι τράπεζαι.....

ΞΕΝΟΔΟΧΩΦ