ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2024

ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΧΆΣΕΙ Ο ΤΡΑΜΠ

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΧΆΣΕΙ Ο ΤΡΑΜΠ

Η βασική αποστολή οποιουδήποτε Αμερικανού προέδρου από το 71 και μετά δεν είναι η υπεράσπιση του Αμερικανικού Συντάγματος αλλά της παντοκρατορίας του δολαρίου ως κυρίαρχου αποθετικού νομίσματος για την τον έλεγχο του παγκόσμιου εμπορίου αυτού του πλανήτη.
 
Αλλά αυτό σήμερα δεν είναι καθόλου εύκολο. 
 
✔️Από την μία οι χώρες των BRICS+ φαίνεται ότι διαθέτουν σήμερα αρκετούς διμερείς ή κοινούς μηχανισμούς που οδηγούν στην αποδολαριοποίηση των μεταξύ τους συναλλαγών και με αυτές του οικονομικού νότου, όσο 
 
✔️Από την άλλη έχει ήδη ολοκληρωθεί ο κύκλος ηγεμονίας των ΗΠΑ, ως φυσικός κληρονόμος της άλλοτε πανίσχυρος Βρετανικής Αυτοκρατορίας, με την μετατροπή της σε μία οικονομία που βασίζεται στο χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο και πολύ λίγο στην εγχώρια βιομηχανία της.
 
Το κύριο αφήγημα του Τραμπ για να προσελκύσει με όποιο τρόπο μπορεί καθυστερημένα τμήματα ψηφοφόρων με ακροδεξιές κορώνες, στηρίζεται σε τρεις κυρίους άξονες:
 
🔺️Στον βιομηχανικό εθνοαπομονωτισμό των ΗΠΑ μέσω ενός νέου κύκλου κυρώσεων δασμών (μέχρι στο 100% λέει) σε όποιες χώρες ενταχθούν σε σχήματα αποδολαριοποίησης των BRICS. Που σημαίνει έκρηξη του αμερικανικού πληθωρισμού στα ύψη, αφού αυτό το κόστος θα το πληρώσει τελικά η εσωτερική κατανάλωση των ΗΠΑ, που εισάγει σχεδόν τα πάντα για να κινηθεί η Αμερικανική οικονομία.
 
🔺️Την υπόσχεση προς τον Πούτιν να διακόψει την στήριξη των ΗΠΑ προς τον Ζελένσκι έναντι κάποιας καθυστέρησης ολοκλήρωσης της οικονομικής συνεργασίας της Ευρασίας και την εγκατάλειψη από τις ΗΠΑ όλων των "συλλογικών" οργάνων της προηγούμενης παγκοσμιοποίησης (ΕΕ, ΝΑΤΟ, ΠΟΥ, ΠΟΕ, ΔΝΤ κλπ) στην τύχη τους.
 
🔺️Την οικονομική στήριξη της καμπάνιας του κυρίως του Musk, ως του μόνου σοβαρού εκπροσώπου της Αμερικανικής βιομηχανίας αιχμής (αυτοκίνηση, διάστημα, ιντερνετ/ΑΙ), στον οποίο στηρίζει και όλη του την προσπάθεια να μειώσει το Αμερικανικό δημόσιο (με twiits...) και για να προετοιμάσει το ψηφιακό δολάριο πάνω στα κρυπτονομίσματα τύπου bitcoin.
 
Στο "αφήγημα" διακυβέρνησης που προκύπτει από των συνδυασμό των πιο πάνω πολιτικών-κλειδιών, αντιτίθενται (υπό την Χάρις):
 
🔺️Οι μεγαλύτεροι εκπρόσωποι του χρηματο-πιστωτικού και παρατραπεζικού αμερικανικού κεφαλαίου (υπό την Blackrock, την δεύτερη οικονομική δύναμη του πλανήτη, με διαχείριση κεφαλαίων περισσότερα από το ΑΕΠ της Κίνας ή της ΕΕ) και οι υπόλοιποι τεχνοφεουδάρχες (Μπιλ Γκεητς, κλπ), που σκοπεύουν στην κυριαρχία ενός νεοφιλελευθερισμού ver2.0, έστω και στον μισό πλανήτη.
 
🔺️Η ΕΕ και τα λόμπι που ευελπιστούν είτε στην συνέχιση του μεγακυκλου δανεισμού των οικονομιών προς κάποια ουτοπική "πράσινη" μετάβαση είτε με την μετατροπή των οικονομιών της Δύσης σε πολεμικές για την αναχαίτιση της επέκτασης του "Κόκκινου καπιταλισμού" της Ανατολής με μια νέα αποικιοκρατία ελέγχου και του οικονομικού νότου (Αφρική και Λατινική Αμερική).
 
Μέσα στην αντιπαράθεση με τέτοιου μεγέθους διακυβεύματα, οι ρητορικές περί της υπεράσπισης αξιών, συντάγματος και δικαιωμάτων χρησιμοποιούνται μόνο για εσωτερική προεκλογική κατανάλωση και από τα δύο στρατόπεδα των υποψηφίων. Λίγο επηρεάζουν ένα κοινό ψηφοφόρων το πως οι πολιτικές και των δύο αυτών "αφηγημάτων" δικαιολογούν την στήριξη σε αυταρχικά καθεστώτα τύπου Ρωσίας, Ιράν, Τουρκίας ή των κάθε λογής ακροδεξιών στο Ισραήλ ή την Ουκρανία, Ουγγαρία κλπ., αφού αυτά τα μέρη είναι άγνωστα για τους περισσότερους Αμερικανούς ψηφοφόρους.
 
Επειδή όμως η ιστορία και οι κύκλοι άνθισης-παρακμής των ηγεμονιών μέχρι σήμερα ΠΟΤΕ δεν απέτρεψαν την παρακμή τους με κάποια επιστροφή του πίσω, πάλι ως κυρίαρχο βιομηχανικό κέντρο, η προεκλογική προσπάθεια του Τραμπ "βρωμάει" από μακριά ως ανιστόρητη, στερούμενης ρεαλισμού, όσα burgers και να καταναλώσει δημαγωγικά αγοράζοντας τα με bitcoins.
 
Η μάχη ανάμεσα στον νεοφιλελευθερισμό ver1.0 (υπό τους Τραμπ, Πουτιν κλπ) με τον πιο άγριο νεοφιλελευθερισμό ver2.0 στον μισό πλανήτη, μόλις ξεκίνησε!
 
Θα χάνει όποιος αυτό δεν το καταλαβαίνει. Και εμείς όσο τα αγνοούμε βλέποντας τα πάντα ως κάποιο ματς ανάμεσα σε σωβρακοφανέλες υποψηφίων προέδρων.  
 
Όλα δείχνουν ότι ο Τραμπ θεωρείται εύκολος αντίπαλος του cluster BRICS+. Ως εκ τούτου, δεν μπορεί να καλύψει τον κύριο ρόλο του ως προέδρου υποστήριξης του δολαρίου.   ΕΔΩ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: