ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2024

Η ARTIFICIAL INTELLIGENCE ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΑΣ SUPER-PREDATOR ΣΤΟ ΛΑΥΡΙΟ.

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

Η ARTIFICIAL INTELLIGENCE ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΑΣ SUPER-PREDATOR ΣΤΟ ΛΑΥΡΙΟ. 

Τα πρόσφατα περιστατικά με τα drones των Χούθι και όσα συνάγονται από την χρήση τους από τους εμπόλεμους στην Ουκρανία, αναδεικνύουν τα εξής:
 
🔺️Τα ρομποτικά αυτά οπλικά συστήματα πρώτης γενιάς (τηλεχειριζόμενα) αποδείχτηκαν ιδιαίτερα αποτελεσματικά ως προς την "οικονομία των πολέμων". Το χαμηλό τους κόστος (100-150.000ευρω το κόστος ενός drone τύπου "καμικάζι" loitering ammunition, όπως αυτό το Ρωσικής κατασκευής στην φώτο) αναχαιτίζεται μόνο με πυραύλους κόστους πολλών εκατομμυρίων.
 
🔺️Ο βαθμός επικινδυνότητας τους είναι τέτοιος ώστε στα μέτωπα της Ουκρανίας να γίνονται στόχοι όλα, φιλια ή εχθρικά. Μέσος όρος διάρκειας ζωής όλων (και των μη καμικάζι): ή μια ημέρα! Τα "τουφεκανε" όλα ένθεν κεκείθεν στην πρώτη γραμμή!
 
🔺️Αναπτύχθηκαν πολύ γρήγορα συστήματα παρεμβολών των επικοινωνιών τους ή των συστημάτων γεωεντοπισμού τους, που είναι και η "αχίλλειος φτέρνα τους" ως αντίμετρο πρώτης γενιάς χαμηλού κόστους. Ένα (και μοναδικό πρωτότυπο) της ΕΑΒ υπό το όνομα ΚΕΡΒΕΡΟΣ που δοκιμάστηκε σε πραγματικές συνθήκες από τις ελληνικές φρεγάτες στην Υεμένη, έθεσε όλον τον στόλο των Bayraktar που μοσχοπουλάει ή Τουρκία σε χώρες τις Αφρικής και της Ασίας στα αζήτητα. 
 
✔️Γιατί δεν χρησιμοποιείται και στο Αιγαίο για τα drones του κουμπάρους που αλωνίζουν καθημερινά;;Γιατί υπάρχει διαθέσιμο μόνο ένα τέτοιο σύστημα, που πάει ράβε-ξήλωνε από φρεγάτα σε φρεγάτα που στέλνουν στην Ερυθρά Θάλασσα, το πειραματικό πρωτότυπο. Λείπουν, λέει, 3εκ για να φτιάξουν και άλλα στην ΕΑΒ!
 
🔺️Μοιραία, οι κατασκευαστές των drones υποχρεώθηκαν να "φορτώσουν" στην πραμάτεια τους συστήματα τεχνητής νοημοσύνης για την αυτόματη πλοήγηση των drones και την αναγνώριση/επιλογή των στόχων τους στο "τελευταίο μίλι".
Και άνοιξαν έτσι τον ασκό του Αιόλου για τα δεκάδες ηθικά ζητήματα που εγείρονται για κάθε ρομποτικό σύστημα που λειτουργεί χωρίς τους 3 νόμους της ρομποτικής του Ασίμοφ.Η τελευταία επίθεση των Χούθι και των πυραύλων του Ιραν που χτύπησαν στο Ισραήλ φαινεται ότι έγινε με ένα τέτοιο ΑΙ drone ή πυραύλους που δεν μπόρεσαν να το αναχαιτισουν έγκαιρα το σύστημα ηλεκτρονικών παρεμβολων του πανακριβου Iron Dome που έχει αναπτύξει το Ισραήλ. 
 
🔺️Η ανάπτυξη αλγορίθμων Artificial Intelligence για τα κάθε λογής ρομποτικά συστήματα drones στον αέρα, την ξηρά και την θάλασσα, απαιτεί όμως τεράστιες μηχανές σε υπολογιστική ισχύ. Όπως πχ αυτή που θέλει να αναπτύξει τώρα η κυβέρνηση στο Λαύριο (υπερυπολογιστης ΔΑΙΔΑΛΟΣ, μνημονιακη μας υποχρέωση του... 3ου μνημονίου- ο διαγωνισμός για την προμήθεια του γίνεται σήμερα με φωτογραφικές προδιαγραφές που δείχνουν μόνο ένα προμηθευτή). Εκεί όμως, εκτός από την ανάπτυξη αλγορίθμων ΑΙ, θα μπορούν να "τρέχουν" και τα κάθε λογής predator για την παρακολούθηση των αντιπάλων όσων κρατάνε τα κλειδιά του ΔΑΙΔΑΛΟΣ...
 
✔️Έτσι, με σταθερά βήματα και πολύ μεθοδικά, οδηγούνται όλες οι οικονομίες στον μετασχηματισμό τους σε πολεμικές, κατά το πρότυπο της Ρωσικής ή της Τουρκικής, που μόνο έτσι -μέσω του στρατιωτικοβιομηχανικου τους τομέα, απέφυγαν τις κρίσεις τους. Ο φαύλος κύκλος αντιπαράθεσης που ανοίγεται όμως έτσι είναι χωρίς τέλος, αντιγράφοντας το ότι γίνονταν στον Ψυχρό Πόλεμο νο1 με τα πυρηνικά πριν 50-60 χρόνια. 
 
Η εποχή των κυβερνοπολέμων δεν θα περιμένει όμως κάποια bugs για να θέσει, με την βοήθεια της ΑΙ, εκτός λειτουργίας τα συστήματά της Microsoft σε υπερυπολογιστές-στόχους. 
 
Πριν να είναι πολύ αργά, θα απαιτηθούν συνθήκες περιορισμού της χρήσης τεχνολογιών που μπορούν να γίνουν ανεξέλεγκτες. Διαφορετικά κάθε ψυχάκιας με λεφτά θα μπορεί να σηκώνει ρομποτικά συστήματα μεγέθους μύγας για να πετύχει το αυτί του πολιτικού ή βιομηχανικού του αντιπάλου ή να πληρώνει για την παρακολούθησή τους με κάτι predators που θα τρέχουν στο Λαύριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: