ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2024

ΠΩΣ ΜΟΙΑΖΟΥΝ ΟΙ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΑΛΑ ΡΩΣΙΚΑ ΣΤΗΝ ΖΩΝΗ ΤΩΝ BRICS+

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

ΠΩΣ ΜΟΙΑΖΟΥΝ ΟΙ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΑΛΑ ΡΩΣΙΚΑ ΣΤΗΝ ΖΩΝΗ ΤΩΝ BRICS+
 
✔️H κυβέρνηση του Καζακστάν αποφάσισε να ΜΗΝ υποβάλει αίτηση ένταξης στο οικονομικοπολιτικό block των χωρών BRICS+, που συνέρχονται την μεθεπόμενη εβδομάδα σε επίπεδο κορυφής στο Καζάν της Ρωσίας για να συντονιστούν στον Παγκόσμιο Νομισματικό Πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη από το 21 (σχετικό στο * και στο **).
 
✔️Η άμεση απάντηση ήρθε από την Μόσχα με μία απαγόρευση εισαγωγής ζαρζαβατικών από το Καζακστάν, επικαλούμενη λόγους φυτοπροστασιας-υγιεινής, που ανακαλύφτηκαν όλως τυχαίως μόλις τώρα.
 
ΤΙ είχε προηγηθεί ως προειδοποιητική βολή το 21:
 
Η πολιτική αναταραχή που συγκλόνισε το Καζακστάν το 21 και έθεσε τότε όλη την Κεντρική Ασία σε αδιέξοδο, τόσο που ώθησε μια συμμαχία ασφαλείας υπό τη Ρωσία να στείλει δυνάμεις για να βοηθήσει στη "σταθεροποίηση" της κατάστασης.
 
Ο νέος Πρόεδρος του Καζακστάν Τοκάγιεφ χαρακτήριζε αυτό που είχε ξεκινήσει ως ειρηνικές διαδηλώσεις λόγω των υψηλών τιμών των καυσίμων σαν «τρομοκρατική απειλή» με κίνητρα από κάποιους ξένους, που δεν κατονόμασε. Μετά από επέμβαση και 2500 στρατιωτών που έστειλε η Μόσχα στα πλαίσια του Οργανισμού CSTO, το υπουργείο Εσωτερικών στο Αλμάτι είπε ότι 26 «ένοπλοι εγκληματίες» «εκκαθαρίστηκαν» και περισσότεροι από 3.000 συνελήφθησαν, ενώ 18 αστυνομικοί και εθνοφρουροί σκοτώθηκαν.
 
🔸Πώς λειτουργεί το πολιτικό σύστημα του Καζακστάν;;
 
Το Καζακστάν έχει ένα αυταρχικό πολιτικό σύστημα με ισχυρές εξουσίες που επενδύονται στο αξίωμα του προέδρου, μαζί με ένα κοινοβούλιο που αποτελείται από τέσσερα κόμματα που όλα ακολουθούν τη γραμμή της κυβέρνησης. 
 
Ενώ ο νέος πρόεδρος Kassym-Jomart Tokayev ήταν φαινομενικά υπεύθυνος από τότε που επιλέχθηκε ως διάδοχος του Nazarbayev, ο πρώην ηγέτης και οι φίλοι του συνέχισαν να κατέχουν σημαντική εξουσία, με το πλέγμα διαφθοράς που είχαν χτίσει γύρω τους, να παραμένει αμετάβλητο, ως κατ' εικόνα και καθ' ομοίωση του αντίστοιχου που έχει στηθεί στην Μόσχα. 
 
Στηρίζονται από το CSTO, που είναι ένα μπλοκ ασφαλείας υπό την ηγεσία της Ρωσίας και που περιλαμβάνει την Αρμενία, τη Λευκορωσία, την Κιργιζία και το Τατζικιστάν μαζί με το Καζακστάν. Στο παρελθόν, ο CSTO ήταν απρόθυμο στο να εμπλακεί σε εσωτερικές συγκρούσεις στα κράτη μέλη. Το 2010, αρνήθηκε να στείλει βοήθεια για την αντιμετώπιση της διεθνικής αναταραχής στο Κιργιστάν και πιο πρόσφατα έμεινε στην άκρη καθώς η Αρμενία συγκρούστηκε με το Αζερμπαϊτζάν με αποτέλεσμα την εθνοκαθάρση 150.000 Αρμενίων που μετακινήθηκε βίαια από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
 
🔸 Είναι όλα αυτά μεμονωμένα γεγονότα;;
 
Απ ότι φαίνεται, οι αλλαγές που προκαλεί και η ενεργειακή μετάβαση και η νέα αρχιτεκτονική της τρέχουσας πολυζωνικής παγκοσμιοποίησης, έχουν δημιουργήσει παντού, σε όλο σχεδόν τον πλανήτη, συνθήκες αστάθειας με πέντε κρίσεις να εκδηλώνονται ταυτόχρονα: υγειονομική, ενεργειακή, στα logistics, την παραγωγή και στο τέλος στην οικονομία (με άγνωστες ακόμα επιπτώσεις και στο χρηματοοικονομικό σύστημα).
 
Οι ελλείψεις βασικών υλικών, η αύξηση των τιμών στα πάντα και κυρίως η ενεργειακή κρίση (που είναι καθαρά θέμα διευθέτησης της ισχύος επιρροής στις νέες οικονομικές ζώνες), ήταν τα άμεσα αποτελέσματα, που αναμένονταν να αρχίσουν να εκδηλώνονται από την άνοιξη του 20.
 
Στο βάθος του χρόνου, οι πλέον απειλούμενες πιο άμεσα χώρες είναι οι σημερινές πετρελαιοπαραγωγές, ιδιαίτερα αυτές με καθυστέρηση προσαρμογής στις νέες συνθήκες. Το Καζακστάν ήταν η πρώτη χώρα σε αυτή την λίστα χωρών προς κρίση. Στην ίδια κατηγορία βρίσκεται το Αζερμπαϊτζάν, το Ιράν, το Ιράκ, το Κουβέιτ και η Βενεζουέλα. Φαίνεται ότι οι επενδύσεις στο μπλε υδρογόνο της Σ. Αραβίας, και των ΗΑΕ στην υψηλή τεχνολογία ότι τις απομακρύνουν από αυτή την ζώνη υψηλού κινδύνου. Άγνωστη ακόμα η τύχη της Ρωσίας, αφού συνεχίζει να είναι και σοβαρή στρατιωτική δύναμη, με ικανότητά να διεξάγει πολλούς παράλληλους πολέμους δι αντιπροσώπων.
 
Το Καζακστάν είναι ένας σημαντικός προμηθευτής ενέργειας και χώρα διέλευσης φυσικού αερίου από την Ρωσία προς την Κίνα, ενώ φιλοξενεί και έναν σημαντικό ρωσικό πληθυσμό στα βόρεια της χώρας. Αλλά καθώς τα εθνικιστικά αισθήματα αυξάνονται μεταξύ των εθνοτικών Καζάκων στο πρώην σοβιετικό κράτος, η Μόσχα έχει αναζητήσει τρόπους για να ενισχύσει την επιρροή της.
 
Με τον Πρόεδρο Τοκάγιεφ να "χρωστάει" στη Ρωσία επειδή τον βοήθησε το 21 με την εκεί "Αραβική Άνοιξη", μπορεί να δυσκολευτεί να αντισταθεί μέχρι τέλους στην πίεση του Κρεμλίνου να προχωρήσει βαθύτερα στη σφαίρα επιρροής του μέσω της συμμετοχής και του Καζακστάν στην γεωπολιτική αρχιτεκτονική που σκιαγραφείται από την εξέλιξη του εγχειρήματος ΒRICS, που ξεκίνησε το 2003 από την ...Goldman Sachs με στόχο την εδραίωση του σημερινού χρηματοπιστωτικού συστήματός μέχρι το 2050.
 
Η Τουρκία, από την άλλη, ποτέ δεν εγκατέλειψε το σχέδιο διείσδυσης της στην περιοχή δια του συμφώνου των Τουρκόφωνων κρατών. Αίολη είναι πλέον η συμμετοχή σε αυτό και του Τουρκμενιστάν, κρίσιμης χώρας για την ομαλή λειτουργία του αγωγού φυσικού αερίου από την περιοχή μέχρι το Χόνγκ Κονγκ και ότι επιδιώκει η Άγκυρα με το έργο της ένωσης των τουρκόφωνων χωρών «του Μεγάλου Τουράν» και τη δυνατότητα δημιουργίας του ενιαίου στρατού του, ενός είδους «ΝΑΤΟ της Κεντρικής Ασίας». Για τα εθνικά συμφέροντα της Ρωσίας, η ενεργοποίηση του CSTO απέτρεψε το 21 μια τέτοια πραγματικά υπαρξιακή απειλή στο μαλακό υπογάστριο της Ρωσίας. Ακολούθησε η ενίσχυση των δεσμών της Μόσχας με το Ιράν και η εμπλοκή τους στον πόλεμο μεταξύ των ακροδεξιών της Χαμάς με τους ακροδεξιούς του Ισραήλ, και το πράγμα έγινε πολύ πιο πολύπλοκο. Η εμπλοκή της Άγκυρας στην απόφαση του Καζακστάν περί μη συμμετοχή του στους BRICS+ φαίνεται ως αναμενόμενη, δεδομένης και της στενής οικονομικής σχέσης Αγκυρας-Αλμάτι αλλά και των εκβιασμών του Ερντογάν προς οποιονδήποτε που θα μπορούσε να αμφισβητήσει τον ρόλο της Τουρκίας ως η νέα Οθωμανία στην ευρύτερη περιοχή.
 
Οι αναλυτές των γεωπολιτικών στην κρίση του 21 είδαν μόνο την ανάγκη για βαθιές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στο Καζακστάν, συμπεριλαμβανομένης της τόνωσης της δημιουργίας θέσεων εργασίας και της ανεξάρτητης λειτουργίας της δικαιοσύνης αλλά και του Τύπου (γκουχ, γκουχ...). Ακόμα κι αν ο Τοκάγιεφ ήταν διατεθειμένος να συνεχίσει ειλικρινά τέτοιες μεταρρυθμίσεις, θα χρειαζόταν χρόνος για να νιώσουν οι απλοί Καζάκοι τα αποτελέσματα στην τσέπη τους, αφού αυτό το μοντέλο διακρατικών σχέσεων και της οικονομικής τους "ανάπτυξής" μέσω του πλέγματος ολιγαρχών, δικτατορίσκων και οργανισμών υποβολής της νέας-νέας τάξης πραγμάτων δια κυρώσεων, βρίσκεται στον πυρήνα του σχεδιασμού και των παγκόσμιων οικονομικών μεταρρυθμίσεων που θα αποφασίσουν από τους BRICS+ στο Καζάν.
 
Η "απελευθέρωση των χωρών του Νότου" μπορεί να περιμένει, αφού τώρα προηγείται μια αποικιοκρατία νο2 για τον έλεγχο των πρώτων υλών τους. Αλά με μια αλα Ρους εκδοχή αυτή την φορά, και με επικεφαλείς δεξιούς της Τραμπικής σχολής σκέψης, που λειτουργεί μόνο με τέτοιους τύπους στις απανταχού κυβερνήσεις. Και με κρυώσεις για να πειθαρχούν.
 
Το πώς θα ξεκινήσει και πως θα τελειώσει η επόμενη κρίση στην Κεντρική Ασία, περί το Ιράν ή ανατολικότερα της Ινδίας, παραμένει εικασία του καθενός. 
 
🔹Σε ένα σενάριο, ο Τοκάγιεφ θα μπορούσε να εδραιώσει τη θέση του με την υπό όρους υποστήριξη της Μόσχας. Η Ρωσία και η Κίνα θα συνεργαστούν, εάν χρειαστεί, για να στηρίξουν το καθεστώς του Προέδρου της. Αυτό ανέμεναν οι "αισιόδοξοι", που τώρα βλέπουν αυτό το σενάριο να απομακρύνεται μέσω των κυρώσεων αλά Ρους στα... ζαρζαβατικά.
 
🔹Αυτό μπορεί επίσης να σηματοδοτήσει το πραγματικό τέλος της εποχής Nazarbayev. Το λένε οι ακόμα πιο αισιόδοξοι αφελείς, αυτοί που δεν έχουν ακόμα καταλάβει το τι παίζεται εκεί έξω και την φύση των πραγματικών θερμών επεισοδίων ως σκηνές ενός νομισματικού πολέμου σε εξέλιξη. Είναι οι ίδιοι που ανακηρύσσουν σε ήρωα και τον σφαγέα των ηγετικών στελεχών της Παλαιστινιακής Αρχής Γιαχια Σινουάρ, για να μπορεί να αναλαμβάνει η Χαμάς ανενόχλητα την εκτέλεση συμβολαίων τρίτων στα γεωπολιτικά, που λίγο έως καθόλου έχουν να κάνουν με τα συμφέροντα των Παλαιστινίων. 
 
🔹Το επόμενο ερώτημα είναι που θα εκδηλωθεί τώρα το επόμενο επεισόδιο μιας νέας Αραβικού τύπου Άνοιξης. Το θέτουν οι ρεαλιστές.
 
Διαλέξτε!
 
*  Το ειδησεογραφικό σκέλος ΕΔΩ...

** Το τι πραγματικά παίζει από πίσω και μας αφορά άμεσα, ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: