Η ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗ (ΚΑΙ ΛΙΓΗ ΓΕΩΓΡΑΦΊΑ) ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΑ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΙΡΑΝ-ΙΣΡΑΗΛ
Τα δεδομένα:
Μετά την οικονομική κρίση του 08, οι ΗΠΑ εξαρτώνται περισσότερο στο φυσικό τους αέριο, και όχι στο πετρέλαιο, για να ρυθμίσουν τις τιμές. Και δι αυτών, το ποσοστό του πληθωρισμού τους που εξάγουν σε όλο τον πλανήτη μέσω των πετροδολαρίων τους.
Το 2023, η Ρωσία και το Ιράν έφτιαξαν το αντίστοιχο του OPEC για το φυσικό αέριο, όντας οι μεγαλύτεροι παραγωγοί του πλανήτη (στο *). Τώρα όμως πρέπει να σχεδιάζουν και το "γεωγραφικό συνεχές" που προϋποθέτει αυτό το καύσιμο, αφού διανέμεται κυρίως μέσω αγωγών (και πολύ λίγο με πλοία μέσω του πολύ ακριβού LNG
Τα βεβαιωμένα αποθέματα στα κοιτάσματα φυσικού αερίου των ΗΠΑ είναι 17.410 κυβικά χιλιόμετρα.
Μια ανακάλυψη ενός νέου τεράστιου πεδίου φυσικού αερίου από το Ιράν το 2019, το Fazard-B ή Orca στο Ιράν, με μέγεθος 6.500 κυβικών χιλιομέτρων (το μισό όλων των αντίστοιχων διαθέσιμων κοιτασμάτων φυσικού αερίου των ΗΠΑ), προστιθέμενα στα παλιότερα κάνουν το Ιράν ανταγωνιστικό και για την πρώτη θέση, που σήμερα κατέχει η Ρωσία, που πουλάει όμως τα γνωστά της αποθέματα πολύ γρήγορα τώρα, προς την Κίνα.
Αν και αυτό το αέριο αρχίσει να εξάγεται στις διεθνείς αγορές, η πτώση της διεθνούς τιμής του θα χαλάσει όλα τα σχέδια και του θείου Σαμ και του Πούτιν, κάνοντας περιττό το μπάχαλο σε όλο τον πλανήτη μετά την Ουκρανική κρίση για να λύσουν και οι δύο οικονομικά και γεωστρατηγικά τους προβλήματα.
Έτσι παραμένουν ως απόλυτα βολικές οι κυρώσεις που επέβαλε ο Τραμπ με δικαιολογία το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, με πλήρη απαγόρευση των εξαγωγών του (την ξεπέρασε με την 25ετη συμφωνία ενεργειακής συνεργασίας με την Κίνα πέρσι). Τώρα ο Τράμπ ζητάει και επίθεση του Ισραήλ στις πυρηνικές εγκαταστήσεις του Ιράν ελπίζοντας να καταστρέφουν και οι υποδομές αερίου. Τόσο "φιλειρηνικός" και αυτός.
Στο Κατάρ ανακάλυψαν πριν λίγους μήνες και νέο υποθαλάσσιο κοίτασμα, το North Field μεγέθους 4.500κχ. Και παρά τις υποσχέσεις του να καλύψει με αυτό τις ανάγκες της Δύσης, και αυτό "κλείστηκε" για να καλύψει τις ανάγκες της Κίνας για τα επόμενα 27 χρόνια, μαζί με τα υπόλοιπα του. (ανακοινώθηκε με την έναρξη του Mundial).
Οι ΗΠΑ καταναλώνουν κάθε χρόνο 850κυβικα χιλιόμετρα φυσικού αερίου και η Ευρώπη άλλα 350 περίπου. Σύνολο 1.200 κυβικά χιλιόμετρα φυσικού αερίου τον χρόνο.
Οι πολιτικές "Πράσινης Μετάβασης" με ΑΠΕ και φαραωνικού μεγέθους επενδύσεις και δανεισμούς, αναμένεται (κατά τούς πολιτικούς)να μειώσουν την αντίστοιχη ετήσια κατανάλωση φυσικού αερίου μέχρι το 2050 κατά 30%. Δηλαδή περίπου 1% μείωση κάθε χρόνο με άγνωστες ακόμα συνέπειες ως προς την αύξηση των ανισοτήτων και της ενεργειακής φτώχειας.
Ο αντίστοιχος πιο σοβαρότερος υπολογισμός της International Energy Association του Οκτωβρίου του 22 λέει ΚΑΘΌΛΟΥ αναμενόμενη μείωση! Οι ΑΠΕ θα καλύψουν απλώς την αύξηση της ζήτησης ενέργειας κατά 47% μέχρι το 2050 λόγω της αναμενόμενης αύξησης του πληθυσμού και του επιπέδου διαβίωσης σε όλο τον πλανήτη (απαιτούνται επενδύσεις ύψους 74.000δισ$ μέχρι το 2030, επαναλαμβανόμενες ανά 20ετια, και μέταλλα από 2-3 ακόμα πλανήτες...)
Άρα η στρατηγική πλήρους εξάρτησης της Ευρώπης μόνο από το Αμερικανικό LNG, όπως και να είναι, "τελειώνει" τα αμερικανικά αποθέματα σε 11-12χρόνια το πολύ.
Επιπρόσθετα:
Το φυσικό αέριο θα συμμετέχει στο "καλάθι" των χρηματιστηριακών commodities (μαζί με το σιτάρι, την σόγια, το κοβάλτιο, το νερό (!) κα), που μαζί με τα εθνικά νομίσματα των BRICS+ θα διορθώσουν το νέο ψηφιακό παγκόσμιο αποθετικό νόμισμα, το "αντι-δολαριο", κατ' εικόνα και καθ' ομοίωση του δολαρίου (το ευρώ ήδη εκτός μάχης, στο καναβάτσο).
Οπότε το σοβαρό ερώτημα, ως προς το ενεργειακό, παραμένει αυτό:
Μετά το 2030 τι;;
Άρα απαιτείται μία τελείως διαφορετική πολιτική ενεργειακής (άρα και αμυντικής) ασφαλείας στον πλανήτη από αυτόν που επιχειρείται βλακωδώς τώρα με το Ουκρανικό.
Οι ποσότητα των κοιτασμάτων φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου υπολογίζεται (στο **) στα 26.300 κυβικά χιλιόμετρα (και όχι μόνο 680 όπως διαρρέουν τώρα οι εδώ παπαγάλοι). Το 40% περίπου από αυτά τα 26.300 βρίσκεται εντός εντός της Ελληνικής ΑΟΖ, αυτό που έχουν βάλει στο μάτι οι δανειστές μας από το 2010 και η Τουρκία, που καλοβλέπει και αυτή την συμμετοχή της στην ζώνη του "κόκκινου καπιταλισμού" με την λίρα της, που την στηρίζουν με νύχια και με δόντια το Κατάρ και ο Πούτιν με συνεχείς ενέσεις ρευστότητας.
Δηλαδή η Ευρώπη έχει όσο ένα Κατάρ ή όσα δύο ΗΠΑ στην αυλή της! Αποθέματα που της επιτρέπουν με ασφάλεια και ρεαλισμό να ολοκληρώσει της "πράσινη μετάβαση" της μέχρι το 2050 με άνεση, και χωρίς την οικονομική της αφαίμαξη.
Όλα τα άλλα, αυτά που λέγονται τώρα με Βαρουφακισμούς του τύπου "όχι εξορύξεις"(άρα μόνο εισαγόμενο το αέριο από τα ίδια κοιτάσματα, που ούτως ή άλλως θα κάψουμε), αυτά που γίνονται τώρα και αυτά που πρέπει εμείς να κάνουμε ως Ελλάδα, ως χώρα της Ευρώπης, συνάγονται με την χρήση του κοινού νου.
Όλα τα άλλα, περί αρχηγών και αρχηγόπουλων, είναι το "με άλλα λόγια να αγαπιόμαστε" για να μην πάρεις ποτέ το κομπιουτεράκι και βάλεις μετά το μυαλό σου να σκεφτεί για το τι πραγματικά διακυβεύεται εκεί έξω.
* ΕΔΩ.
** Οι
καλά τεκμηριωμένοι υπολογισμοί του μακαρίτη καθ.Φώσκολου για τα
κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο και οι ουτοπίες των προγραμμάτων Πισαριδη και Σταθακη ΕΔΩ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου