ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2023

Ο ΣΤΑΘΑΚΗΣ, ΚΑΤΙ ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΚΑΙ Η SIEMENS UBER ALLES

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

Ο ΣΤΑΘΑΚΗΣ, ΚΑΤΙ ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΚΑΙ Η SIEMENS UBER ALLES

Θα τον θυμάστε, ίσως, τον Γιώργο Σταθακη ως Υπουργό Ανάπτυξης. 
 
Εκείνο που ίσως δεν θα θυμάστε (ή ίσως να μην γνωρίζετε) για την ηρωική εκείνη εποχή του 2016-17, είναι οι (αθέατες) μάχες που δόθηκαν από στελέχη του Τμήματος Βιομηχανίας  με τον Υπουργό τους για την βαθμονόμηση του Σήματος "Ελληνικό Προϊόν " με το ποσοστό της εγχώριας προστιθέμενης αξίας του. Και η σύνδεση των ενισχύσεων του Αναπτυξιακού Νόμου με αυτό το ποσοστό. 
 
Έτσι το πόσο ελληνικό είναι πχ ένα γιαούρτι όταν παράγεται από παγοκολώνες γάλακτος (μετά από 6-7 παστεριώσεις του) από την Ουγγαρία, φίσκα από ορμόνες από την Γαλλία, με υλικά συσκευασίας από την Τουρκία και την Βουλγαρία και μελάνια για την εκτύπωση της ετικέτας του από την Κίνα, θα έβγαινε σε ένα νούμερο 5 με 7%. Όσο περίπου το ποσοστό του ενεργειακού κόστους που καταναλώθηκε εδώ για την παραγωγή του σε τελείως αυτοματοποιημένα εργοστάσια, με ελάχιστο κόστος εργασίας. Το ίδιο ισχύει και για πολλά άλλα προϊόντα που αιτούντα ενισχύσεις του εκάστοτε Αναπτυξιακού. Κρατικές ενισχύσεις για να ενισχυθούν με κρατικό χρήμα (τελικά) οι εισαγωγές ξένων μηχανημάτων αυτό κάνουμε από το 1995. Πάνω από 200δισ ενισχύσεις από τότε, με κατάληξη τους σε εργοστάσια μεταφερθέντα στην Βουλγαρία ή για προϊόντα με σχεδόν μηδενική εγχώρια προστιθέμενη αξία. 
 
Ο Γιώργος Σταθάκης απεμπόλησε τότε την ευκαιρία να συνδέσει στα κριτήρια του τότε αναπτυξιακού νόμου το ποσοστό της εγχώριας προστιθέμενης αξίας παραγόμενων προϊόντων (άρα στην ενίσχυση της ζήτησης εγχώριων πρώτων υλών ή υπηρεσιών), με μόνο επιχείρημα ότι αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί σαν παράβαση των Ευρωπαϊκών κανονισμών περί κρατικών ενισχύσεων. Και έτσι αποφασίστηκε από το τότε υπουργιοκεντρικό σύστημα με πολύ "δημοκρατικές" διαδικασίες να πειθαρχήσουμε ως καλά παιδιά για να μη θυμώσουν τίποτα Γερμανοί. Και ποιός τους ακούει μετά. 
 
Έλα μου όμως που τώρα οι αυστηροί και άκαμπτοι με τους κανόνες Γερμανοί έρχονται να τους παραβιάσουν αυτούς τους ίδιους κανόνες! "Πράσινης" Ανάπτυξης ένεκα.
 
Η βιομηχανία των ανεμογεννητριών τους Siemens έγραψε για 5η συνεχή χρονιά μεγάλες ζημιές πολλών δισ€. Και σπεύδει τώρα η Γερμανική κυβέρνηση να την ενισχύσει με 15δισ€ κρατικό χρήμα!
 
Νομίζω ότι οφείλει τώρα ο Γιώργος Σταθακης να πάρει μια πρωτοβουλία που θα καταγγέλλει αυτόν τον Γερμανικό αθέμιτο ανταγωνισμό, που έχει σαν πρόσχημα κάτι πρασινάλογα. Ή να ζητήσει συγνώμη από όλους αυτούς που "γείωσε" κανονικά όταν του ζητούσαν να κάνει το αυτονόητο για την εγχώρια ανάπτυξη. 
 
Το "σφυρίζω αδιάφορα και δεν θα το καταλάβουν ή θα το ξεχάσουν," δεν είναι σίγουρα σωστή στάση ή πολιτική.
 
Το ειδησεογραφικό σκέλος  ΕΔΩ.
 
Έχουν  σχέδιο αφού...ΕΔΩ.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΛΙΣΤΑ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ! ΠΟΙΟΙ Ελληνες ευρωβουλευτές ψήφισαν ΥΠΕΡ της κατάργησης του βέτο…

Απλός ανώνυμος σχολιαστής

Ανώνυμος είπε...

Ρε ποιοι Γερμανοί;! Η Αυγή γαύγιζε για την "άνοδο του εθνικιζμού στην κατανάλωση" (ήταν η εποχή που ξεκίναγε το λογότυπο με την ελληνική σημαία στις διαφημίσεις). Και 2 συριζαύγουλα στο διπλανό τραπέζι υπερασπίζονταν το "δικαίωμα" στο γερμανικό προϊόν: Και ο εργάτης της Μπος, αδερφός μας είναι. Φυλλάδες των 2000 φύλλων και ραδιόφωνα της φάπας καθορίζουν τις πολιτικές. Στο συμβάν με το Λήμνος που σήκωσε κουβέντα για την αύξηση της θητείας, ο Μέντα (3 τσουρές και 2 θηλύφωνοι τραυλοί) έπαιζε κάθε τέταρτο το Διδυμότειχο μπλουζ. Ρε, Κούλης μέχρι να πούμε ήμαρτον Θεέ μου και απεταξάμην τη μαλακία που με δέρνει...